Monday, February 18, 2013

Resepi Kek Pisang Kukus Untuk Bayi

weekend baru2 ni saja la buat kek pisang utk makan sendiri, saja buat utk tea time...alang2 buat utk diri sendiri, maka mama farish ni merajinkan diri utk buat farish punya sekali...tp semestinya la resepi tu berbeza kan?? farish nk masuk 10 bulan akhir bulan ni, banyak benda jugak yg dia dah boleh makan :)

ni kitorang punya...kek pisang ni antara kek yg sangat mudah nk buat...i lagi suka kukus sbb kek akan jadi lebih moist...tp bakar pon sama sedap sebenarnya, cuma kering la & blh simpan/tahan lama sket kan? yg ni BUKAN utk farish yer sbb ada gula garam segala benda...hehe

tadaaa! ini pulak banana cake for farish...abaikan presentation yg tak cantik tu...buat 9 biji kecil je sebab farish bukan makan byk pon...sesuai utk snack/makan petang baby...selama ni asyik buat bubur campur/begedil/sup sayur je utk farish, ni saje nk tukar selera dia...mama boleh makan kek, ofcoz la anak mama pon boleh makan sama :)

nak resepi? mudahhh je, meh nak share :)

BAHAN-BAHAN:
1. sebiji pisang berangan atau pisang emas yg ranum (pisang lain pon boleh kot, tapi taktau la sedap ke tak)
2. 1 sudu besar tepung atta (tepung org buat capati tu...brand alagapas pon ada jual)
3. sebiji telur (kalau anak ada allergic, jgn buat la kek pisang ni...kalau tak letak telur, nanti keras pulak kek tu)
4. 1/2 oz breast milk atau formula milk atau fresh milk (sukati korang nk letak yg mana satu)
5. 1 sudu kecil minyak zaitun (olive oil)

CARA-CARA:
1. pukul telur dgn minyak sampai kembag
2. lenyekkan pisang
3. masukkan telur yg dah dipukul tadi & susu dalam pisang yg sudah dilenyek...gaul rata
4. masukkan tepung & gaul rata
5. masukkan dalam cup/loyang & kukus selama 30-40min...kalau nk masuk oven, bakar 40-45min pada suhu 180'c

selamat mencuba! walaupon takde garam, takde gula, takde soda bikarbonat, takde serbuk penaik, tapi still sedap sbb pisang memang dah manis...cuma kek pisang farish ni tak sekembang & tak segebu kek pisang mama la yer...hehe

*******************************************
mlm tadi sempat jugak buat baked sweet potato...yg ni farish pon blh makan...nnti la i share resepi k...nak kumpul dulu byk2 resepi baby, lepas tu share secara pukal sbb makanan bayi ni resepi dia mudah sgt :)

19 comments:

e k i n ♥ y u s r i said...

wahhh...
nak cube buat nnti
sbb kukus je
klu kene bakar, xde oven kat umah

Wawa Yusoff said...

senang! nak buat untuk elman bawk bekal pegi rumah BS. hehe

UMIE SUE said...

senang!! yeay..nk buat jugak

UMIE SUE said...

senang!! yeay..nk buat jugak

CikNaa said...

entry ini akan buat ciknaa merujuk kpd suami diatas tuntutan oven ku.. huhu! thanks nana.. rajin nye lahai..

Mommy_Cha said...

kek pisang old time feveret kan? hihihihihi

sekarang dah malas buat asik beli jer. tapi beli tu tak sedap sebab tepung jer byk...rasa pisang nye ciput...haduiyai!

orangbiasa said...

nana..share resipi nana wat kek pisang kukus...:)

Cik Puan Rara said...

rajinnyaaaaaa,nt kalau rara rajin gak.leh cr kat blog nana je.hehehe.share banyak2 taw.

SweetLikeWhat said...

sedapnyaaaaaa...nanti nak try buat kat hannah pulak.. ;)

ciNDerella stRikEr said...

wah.. untung nye farish dapat mama yang rajin masak. QQ asyik makan resepi yg sama je. nk try laa resepi ni.
tq for sharing.

Aty_Fared said...

Semua bahan ade..ley buat jap lg...:-)

Mrs Lurve said...

comelnya kek kukus nie...yg utk dewasa tue siap ada pisang lg, kreatif btl..jrg mkn kek pisang ada pisang seketoi atas mcm tue..

cha said...

edapnya nana. i dhla hantu pisang haha. amboi presentation u pun not bad kan :D

cha said...

*sedap

Husna Adnan said...

Waaaaaaa thanks Nana!

Cik Hazz said...

nyum2.. blh lah i copy resepi ni. nanti Hana dah besar sket blh buat tuk dia pulak. ;)

mrs kayrul said...

menariknya

misz_adirull said...

salam perkenalan~
sedapnya tengok kek kukus tu..
jumpa blog Nana time tengok2 persiapan menyambut baby..
semoga boleh memberi inspirasi pada saya..m2b ni...

Bazilah (^0^) said...

nnti nnk try buat bila maryam dh start solid food :)