Friday, April 5, 2013

farish sawan

huhu i kat hospital ni, ayish kena admit sebab sawan..

pagi tadi masa nk solat subuh i pegang badan ayish, panas sgt2..cek temp 40'c..semalam dedar camtu je & sebelum tido i dh bagi dia mkn ubat..lepas je solat i terus amek kain n lapkn badan dia..farish pulak memang jenis tak boleh org kacau sket kalau tgh tido, cpt je terjaga..bila i letak wet towel, mula la dia mengamuk terjerit2..bila i pujuk n letak atas dada, baru dia ok senyapppp je...tak lama lepas tu i tengok badan dia menggigil!

i tengok muka dia, bibir tergetar2, mata mcm terbeliak n tangan kejang..i cepat2 tanggalkn semua baju seluar dia n jirus badan dgn air..farish kena sawan! i dah nervous, jerit panggil my mom dari tingkat atas, my mom pon cepat2 amek farish bacakan zikir n ayat quran..semua dah nangis time ni sbb tengok keadaan farish cmtu..

sementara tu i cpt2 capai tudung utk pegi hospital..i tak cuci muka n mandi pon sbb dah panic..hospital paling dekat hospital kemaman je la...nk pegi private hosp memang kena pegi kuantan dlm 30-40min...

syukur hubby balik hari ni walaupon chopper dia kul 9.30am tadi...at least dia akan ada kat sini walaupon lewat sket..

sampai hospital cpt2 pegi bahagian emergency..doktor nk amek darah ayish tp byk kali cucuk darah tak keluar..kitorang sedih sgt tengok keadaan ayish, my mom ckp dgn doktor tu takyah la amek darah dia sbb nampak terseksa je budak tu..last2 ayish masuk wad bila dia dah ok sket...

now i kat hospital la ni..boringnyaaaaa! pulak tu esok kat rumah ada kenduri kawen makcik i...mcm tak dpt attend je :( wuuuuu sedihnya! nasib baik hantaran dia i dh siapkn awal2...harap2 la ayish cpt sihat sbb next monday nk ke korea...kalau ayish still sakit, kitorang terpaksa buat keputusan utk tunggalkn dia kat rumah atau cancel je semuanya...takpe, demi mu wahai anak~

farish ni fully breastfeed..tp sepanjang 11 bulan usia dia, dah 5-6 kali kot demam...memang mudah sgt badan dia panas, batuk n selsema...wuuuu korang doakan ayish cpt sihat k..kalau blh nk segala yg dirancangkn dpt berjalan dgn lancar..

33 comments:

Allene said...

get well soon farish...

.ieLah. said...

Hope ayish cepat ok ye nana..jangan risau sangat..take care ok!

MimahAjil said...

Farish cepat2 sembuh...
skrg bila badan anak panas sket je mmg cepat2 check temp....risau...musim kan sekarang..

YanaHime said...

kuatkan diri tabahkan hati, segalanya akan pulih, in sha allah. be strong nana

cikpingu said...

ya allah ksian nye ayish.. cpt sihat ye... dulu anak yg mama jaga pun ade kne sawan... sblm2 ni xpnh la jd kat umah umie... tp mse jd tu nsib baik jgk..sbb mama nk jenguk die kt buai.. klu x.. xtau la cmne... ermm.. sabar ye nana..

cha said...

ala kesiannya ayish. cepat sihat ye farish kan nk pg jalan jalan tu. kalau tak sihat camne nak ikut ye syg

Veelara Shamsyul said...

Alahai sedihnya. Kesian farish....insyaAllah farish akan sihat.....klu ayish x bp sihat nana tinggalkn je kt famili sbb famili nana ramai kn..leh jg...klu die da sihat tp risiko nk sakit lg pn better tingalkn.xpe next time lrh bw ayish....

Tp hrap2 semuanya ok n dpt g holiday sesama.....

Hana Soffelia said...

Get well soon ye Ayish! Ayish kuat.

hayati hashim said...

Alahaaaiii siannya kamu hai anak.. Cepat sihat ye..

Cheyan said...

Huhuhu..siannya farish...cepat sembuh sayang..jgn kasi mama risau..cepat sembuh nant boleh g korea..

Nana jangan risau..Alya pun fully bf, tapi banyak kali jugak dia demam panas..kalau tak silap 4-5 kali jugak la..then selalu selsema..

Tak pe...dia tgh bina antibodi tu..insyaAllah tak de pape..

SweetLikeWhat said...

sabar ye nana..mama pun kena kuat tau..

ayish cepat sihat ye..auntie nak tengok gambar ayish korea nanti..

anis lak susah hati..sebab tau perasaan nana bile anak demam..

cool fever beli yang besar tu letak kat tulang belakang tau..

auntie kat sini doakan ayish tau..

ctmah said...

Ya Allah...
get well soon Ayish..untie doakan yang terbaik utk Ayish..Ayish anak yang kuatkan =)

e k i n ♥ y u s r i said...

ayish cpt sembuh yer syg
nana kuatkan semangat k....

Noor Hazirah said...

get well soon ayish. Takut betul bila dengar budak2x sakit ni. nauzubillah. have a good rest nana

Ros Anis Rusli said...

smoga cpt sembuh ayish....

malynd_anggun said...

pengalaman ank demam jek da menyiksakan jiwa i..ape lg if ank dmam tggi mcm ayish ni..get well soon syg ayish..begenang air mata bce entry u nana..:(

Liyana said...

Siannye ayish....cpt sembuh tau...nt leh g jalan2...

Zimie said...

ciannye ayish, cpt sembuh ye syg

sarahhernyzar said...

cepat sembuh ayish..

Anonymous said...

situasi farish sama mcm anak saya - fully bf tp sgt mudah demam/batuk/selesema. x tau silap kat mana. sampai org2 keliling pun question kenapa senang sakit? bukan anak fully bf akan lebih sihat ka? dll.. kita jgn cepat melatah. teruskan ja bf walau apa org kata. alhamdulillah sejak umur anak saya mencecah 1 tahun 10 bulan dan sehingga sekarang dah 2 tahun, dia dah jarang sakit. saya doakan farish pun akan semakin kurang dapat sakit apabila umur dia semakin meningkat. aminnnnn.. n_n

Anak Lebah Comot said...

Get well soon ayish!!!
Ayish kuat mesti leh bertahan punya.

Super Ummi said...

Ayish... cepat sihat ye sayang..

safiyyah osman said...

Semoga ayish cept sehat.. ke korea bapa jam nana? Better nana tggal pun ok sbb nnt atas flight lagi kesian dkt farish. Tidoq xselesa...piya skang mcm dh serik nk bww adelia travel jauh sbb kesian sgt2..apa pun semoga farish sehat n kuat..

Anonymous said...

Assalam....tergerak nk tgalkn cmment...ayish kne demam tarik same mcm ai kecik dlu...n kesannye mmg antibodi akn jd x kuat...u better take a very3 good care to ur son dlm keadaan skrg ni...ai mmg smpai skrg x blh kne hujan or sejuk lgsung,automatik dmm mnggigil2...ayish bf kn so u yg kene jage ur diet...amalkn healthy diet..no ice..no junkfood...ai dlm bidang dietitian so mmg slalu jpe mommy2 yg bf tp anak selalu sakit..bile ditanya diet mommy,ha kt situ lah puncanya...u kne berkorban byk la dlm pemakanan u selame u bf ni...n try bg ayish supplement mcm homeopathy tuk boost up antibody ayish...

mia-ina said...

takutnya mia dgr cite nana...semoga nana tabah hadapi dugaan ini.moga ayish sembuh hendaknya.perasaan se1 ibu klu boleh tiap ari nak tgk ank dpn mata sihat & hepi kan!

Cik Emie said...

Alhamdulillah kalo ayish dah beransur sihat..i puji u nana sbb mse ayish sawan u xpanik n cpat bertindak..

InsyaAllah planning u nati berjln lncar..ayish pon nk g korea kan hehe :)

m@m@yAyA said...

Ya Allah,menggigil baca pasal nie nana~

Harap farish cepat sembuh yer..teringat masa yaya kena demam pnas masa msuk 11bulan bulan lps,xpnh kena demam panas skli demam suhu smp 39.8..

xpelah nana demi anak kan,tp mudah2an farish cepatla sembuh..isau lau ank demam panas nie,kemungkinan nk kena sawan tu tinggi..

CikNaa said...

tetibe rase nak nangis bace part tangan dia kejang tu.. sabar yer nana.. insyaAllah farish kuat oke.

Husna Adnan said...

Moga lekas sembuh, Farish!

.:MamaDhiaAdwa a.k.a Yana:. said...

mudah-mudahan farish cepat sembuh..turun naik bulu roma bace entry ni..

~Lieza~ said...

Rasa sedih bila bc entry Nana kali nie...sian kt Ayish... Semoga cpt sembuh syg...

Anonymous said...

moga cepat sembuh ye baby ayish.

alin said...

hope semua sihat2 je k.. :)