Thursday, April 18, 2013

Korea Review: Nami Island, Itaewon & Dongdaemun 2C House (Part 1)

DONGDAEMUN 2C HOUSE
i review ni tak ikut date tau, ikut sukati i mana nk cerita dulu...hehe...i mulakan dgn guesthouse yg kitorang stay k...macam2 guesthouse yg i google & baca review, semestinya i nak cari yg selesa bila bawak baby, affordable, dekat dengan subway & kalau blh kedudukan tu center utk ke mana-mana...
akhirnya i pilih dongdaemun 2c house setelah beberapa pilihan i yg lain dh fully booked...mula2 hubby nk book hotel, beza RM500 dgn guesthouse yg kitoang stay ni...tapi i cakap takyah la duk hotel coz kita ni dtg utk berjalan, bukannya honeymoon, guesthouse tu guna malam je utk rehat & tido...maka si suami pon ikut je cakap bini dia ni dan book utk 7hari 6mlm...total semua RM1,000 je, murah kan??

kitorang terus naik subway dari airport dan setelah 2 kali tukar station, sampai la kitorang ke sangwangsimni station...tu pon dgn bantuan seorang pengarah filem korea, Mr James....dia sangat baik & blh cakap bahasa inggeris, siap hantar kitorang sampai last station lagi walaupon laluan dia lain sebenarnya...dari airport ke sangwangsimni station lebih kurang sejam...memang boleh tido la dalam subway tu...
 ayish dalam kawasan guesthouse..

i takde snap pic keadaan dalam guesthouse ni tapi korang boleh tengok sendiri kat agoda camne rupa bilik dia...bilik agak kecik tp muat la utk kami 3 beranak ni...dongdaemun 2c house sangat bersih, toiletries provided, ada tv dlm bilik, ada mini fridge dlm bilik, free wifi, ada laundry, ada tempat nk gosok baju & ada shared kitchen yg lengkap segala-galanya...
fridge dalam bilik kitorang

lokasi sgt dekat dgn sangwangsimni subway station, lebih kurang 5min jalan kaki dan lebih kurang 10min jalan kaki kalau nk ke wangsimni station...kiranya dia tengah2 la antara sangwangsimni & wangsimni station...lagipon owner dia baik, plus point he can speak english!
ni antara makanan yg kitorang bawak...caye tak kalau i cakap semua ni habis masa hari ke-5? hahaha kitorang mmg banyak mkn...kdg2 skali makan 2 cup sorang habis...almaklum lah, kat sana nk kena jln kaki 10-12 jam sehari...mmg byk perlukan tenaga apatah lagi bila gendong si farish...huhu
ni la instant rice yg kitorang makan hari2...harga lebih kurang RM4 utk satu bekas...masuk dlm microwave 2min, siap utk makan! banana milk tu pulak dah jadi mcm air wajib yg kitorang beli utk breakfast coz sedap! ada mcm2 jenis tp jenis mcm dlm gambar ni murah sket...yg sedap bekas dia bentuk pelik sket, i tak jumpa mana i save pic banana uyu tu...huhu


NAMI ISLAND
ok masuk cerita tempat menarik utk dilawati pula...nami island ni tempat yg wajib korang pegi kalau ke seoul...kat sini la pengambaran filem winter sonata, yg sgt famous zaman i skolah dulu...sebuah pulau yg cantik & mendamaikan! segala puji bagi Allah utk ciptaanNya...
farish yg amikkan gambar kitorang...lalala~

farish ok lagi masa ni...

masa kitorang kat sini, hujan skejap waktu tengahari, lepas tu turun salji sket2 & angin sangat kuat sampai nk melayang stroller tu...sejuk gilerrr ok sebab temp ard 3'c to 4'c tapi kitorang pakai baju 2 lapis je...tak bajet pon temp camtu coz tgk forecast dlm 9-12'c...sian farish, sbb tu dia menangisss je kat sini! ayoooo pening jugak kepala i nk melayan dia...last2 hubby tanggalkn baju & sarungkan kat farish...farish dh mcm pakai skirt pulak masa tu...haha
dah stat nk meragam...sejam oiii dia nangis camni...tak selesa agaknya dgn cuaca sejuk...

sebab bawak budak kecik, maka kitorang keluar dari guesthouse pon dh lewat...ye la, nk uruskan dia bukan skejap dan kena bagi dia kenyang siap2...tapi takpe, naik subway dari sangwangsimni station dlm 15-20min je nak sampai kat gapyeong station, lepas tu naik teksi utk ke tempat feri (2500won / RM7)...masa nk beli tix, kena tunjuk passport tau...naik feri tu dlm 5min je kot nk sampai pulau nami...
yer, kami bawa tripod supaya senang nk posing secara berjemaah...takde la susah2 nak suruh org lain amikkn ;)
salah satu spesis cherry blossom jugak kot? eh taktau :p

kitorang habiskan masa lebih kurang 4 jam jugak...biasa la, stop makan & rehat lama sgt kat sini...musolla pon ada kat sini, area kedai atas bukit...
mama posing secara solo...kawasan ni kalau autumn, confirm sangat lawa dgn daun kering warna-warni! ada rezeki nk pegi fall season pulak...hehe

bila dah ada kat nami island, blh try makan nasi+telur+kimchi (nasi goncang) dgn harga lebih kurang RM30...dekat nami ni la kitorang habiskan duit beratus2 utk makan saje...ada gak kitorang try pizza tapi agak muak, tak boleh nk mkn byk sgt...kalau korang ke sini, bersepah-sepah la jumpa org malaysia...hehe
tak puas explore nami island...tapi i terlupa nak amek gambar kat poster winter sonata tu...standard org dtg sini akan ada pic kat situ tapi i takde sebab ramai sgt org kat situ masa tu....
can u see the statue? hihi lawak je, sesuai la utk ibu2 yg breastfeed mcm i ni...farish dah selamat tido dlm bungkusan tu...

masa ni cuaca elok lagi...redup & angin pon sepoi-sepoi bahasa je~

masa ni dah lepas hujan...hujan2 pon harus amik gambar kenangan!

ok ni i ringkaskan perjalanan kami ke pulau nami:
1) tak kesah anda dari stesen mana, pastikan stesen terakhir subway anda adalah GAPYEONG STATION...dari sini mesti amik teksi utk ke jeti (2500-3000won akan di-charge, boleh bayar cash@credit card@guna t-money)...pilihan lain, boleh je naik bas dari gapyeong station tu..
2) dah sampai kat jeti feri, beli tix utk ke nami island 8000won/person (RM24/person)...mesti bawa passport
3) sewa basikal kat nami 5000won (RM15)


ITAEWON
itaewon ni tempat ramai org muslim kat korea...takde pape sgt pon kat sini kecuali makanan halal...kitorang dtg sini semata-mata nk beli makanan & tapau utk buat stock....lebih kurang 10min je naik subway dari sangwangsimni station...antara makanan yg famous kat ni semestinya kebab! kitorang dah try kebab SULTAN & Mr.Kebab...bila compare, mr.kebab punya lagi best!! kat sini la kalau korang nk cari kimchi & bibimbap yg halal coz ada korean halal restaurant kat situ...perlu diingatkan, makanan kat sini agak mahal...nasi yg siap lauk boleh cecah RM200 satu pinggan...kebab lak paling murah RM15...

baklava...ok la not bad...2000won (RM6)

kalau org lelaki nk sembahyang jumaat, blh pegi masjid kat itaewon ni...masjid ni atas bukit, letih wooo nak mendaki...tp kat sini org bukan islam bebas je naik walaupon tak tutup aurat...diorang naik sbb nk tgk scenery dari atas...

ok setakat tu je untuk entry kali ni...nanti sambung part 2, part 3 & part 4 pulak...panjang sgt nk cerita semuanya dalam satu entry...hihihi


Related Post:

23 comments:

Wawa Yusoff said...

i memang tetungu2 u punye review.. up lagi nana.. nak baca... :)

Allene said...

bestnya... bila la turn kami plak... =)

~pUaN nAd~ said...

nana, off topic jap...hehe
nak tanye baby carrier yg nana pkai tu brand ape ek?tetibe mcm berkenan pulak..;p

fifi said...

oh my...bestnya!!! i kagum u sanggup bawa baby gi travel..fuh!

izyantyPersonalTaste said...

bestnya dpt p korea

http://izyanty.blogspot.com/2013/04/giveaway-contest-izyanty-collection-2013.html

.:MamaDhiaAdwa a.k.a Yana:. said...

best..best..

Bardboo said...

bestnya korea! kitorang kat sini pun kalau gi mana2 mesti keluar lambat gak, sebab kelam-kabut nak menyiapkan dua orang budak tecik..huhu..

p/s: Saya ada buat segmen 'Aku Seorang Surirumah'. Segmen tamat pada 30 April 2013, dan hadiahnya adalah Mivva Beauty Box. Jom la join sekali ye.
Bacaan lanjut di sini: http://bardboo.com/segmen-aku-seorang-surirumah/jom-join-segmen-aku-seorang-surirumah

puan.mila said...

best2..cpt2 review..

*psstt..FM ada beli x nana? :D

Salma Tayo said...

yay bestnya.cepat2 sambung ya. :)

YanaHime said...

nampak sedap jaa pizza tu. oh! terliur sudaaaa!

aThidEaN said...

uuuuu jadi jelez aih bc semua org gi jenjalan...
nak gi jugak..
thanks nana, nnt klu ada rezeki gi korea i refer blog u la senang..

MamaAliya said...

best..best!!tak sabar nak tgu episode seterusnya.hihi.

SweetLikeWhat said...

bestnyaaaaaa..seronok baca orang g travel..berangan-angan kite pulak sampai sana nanti..haha..

Bazilah (^0^) said...

bestnyeeeeee, jeles ni huhuhuhu…..nnti kalau bazi nk g korea lehlah jdkan nana sumber rujukan hihi

Gadis said...

wahhhh...
bestnyerrr...

x sbr nak tunggu part 2 ni..

Ros Anis Rusli said...

syoknyaaaa!!!!!!!!

Husna Adnan said...

Haaaa rindunya nak pergi Korea lagi! Thanks Nana for refreshing my memory. :')

malynd_anggun said...

Lagi lagi

Anak Lebah Comot said...

More please!!!

cha said...

eh u tak tanya ke pengarah tu direct filem apa? haha. yelah kalau i jd u pun i ambik guesthouse je dr hotel. sebab mmg nak jalan jalan kan bukan terperap dalam bilik

mak ai mahalnya boleh cecah rm200 1 pinggan? phewww bawak canned food jelah camni haha

nami island tu lawanyaaaa. nasib baik u bawak tripod dapatla ga,bar bertiga kan. tp sian farish sejuk kot tu merengek je

Cik Hazz said...

pandai ayish ambik gambar. hihi. bestyaaaaa.. hai, tetb mcm nak layan tgk cite winter sonata balik. update cpt tau. heee.. ;)

Halimaton Hanafee said...

teringat dulu ms pegi nami island...seronok kan situ..cuaca sepoi2 bahasa je...baby sy pun okeh je lah sebab ms kiatorg pg autumn...rs cm nak pegi lagi jek..hehe

Myra Afiq said...

Salam kak..blh x send itenary dkt sy? Myraafiq2012@gmail.com..tq.. 😍