Wednesday, April 24, 2013

Korea Review: Namsangol Hanok Village, Namsan Tower, Han River (Part 2)

NAMSANGOL HANOK VILLAGE
kami ke sini masa hari ke-2 di korea...utk ke sini, last stop mestilah di Chungmuro Station (Exit 3 or Exit 4)...kalau dari tempat yg kitorang stay (sangwangsimni station), dalam 15min je sampai chungmuro station...lepas tu macam biasa la, jalan kaki je nk ke namsangol hanok village melalui jalan Hanongmaeul-Gil St. selama lebih kurang 5min...owh masuk sini free je k, tak perlu keluarkan duit...
farish with papa...kat sini sakura/cherry blossom tak brp nak kembang lagi, masih byk pokok yg gondol...

sampai je kat sini dan2 farish mengamok meronta2...huwaaaaaaaaaaaaa rasa tension sgt masa ni...tempat ni best coz blh tengok budaya korea...sayangnya, kami takde gambar pon kat dlm village ni coz duk serabut pujuk farish...kali ni lebih sejam dia nangis sampai nk tercabut anak tekak...bayangkan, dah la lebih sejam nangis, lepas tu stengah jam pulak i duk dlm washroom duk breastfeed dia (terpaksa duk atas sinki sambil bfeed coz tak jumpa baby room)...sgt byk masa terbuang camtu je kat sini dgn perut kitorang yg berkeroncong waktu tu...dekat sini sepatutnya korang boleh berposing pakai "hanbok" iaitu pakaian tradisional org korea...i teringin sgt2 nak pakai tapi apakan daya anakku buat hal, semua terbatas...sobsob :(
bila dah nak balik baru mood farish ok sket...pic ni je yg ada, ni pon dah dekat2 dgn pintu keluar...takpe la, cukup kot gambar ni sebagai bukti yg kitorang jejak juga kaki kat sini...
alolooo monyok je muka anak mama ni...tak suka sejuk ek? tak boley duk london la gini...kekekeke


NAMSAN TOWER
ni la dia namsan tower tapi tak nampak puncaknya...ampunkan daku yg tak pro utk amik gambar...hukhuk...i difahamkan inilah menara tertinggi di korea selatan...

kitorang pegi sini lepas melawat namsangol hanok village...jarak antara dua tempat ni sgt2 dekat...kitorang pilih utk naik teksi dari namsangol ke namsan tower dgn bayaran sebanyak 2500won (RM7.50)...mahal wooo padahal jarak tak sampai 1km kot? naik bas dari sini pon boleh tapi korang takkan dpt naik cable car la sebab bas akan terus ke tower...

tapi kalau korang taknak pegi namsangol hanok village, korang boleh direct ke namsan tower dengan naik bas daripada chungmuro station tadi...cuma, i rasa rugi kalau korang tak singgah skejap kat namsangol coz tempat dia sgt2 dekat dgn seoul N Tower :)

kesian anakku berhingus, sejuk okey...huhu...ni dalam cable car...

sampai je kat sana, kitorang pilih utk naik cable car, bayaran naik cable car 8000won/return/person (RM24)...kalau taknak naik cable car, korang boleh la mendaki yer...kitorang tak kuasa nk mendaki dgn bawak farish, dgn strollernya, dgn tripod lagi, huhhhh semput ouls!

tengok bumi seoul dgn penuh kagum...subhanallah atas segala ciptaanNya, sangat indah...tapi sayangnya masa kitorang dtg ni, kat N Tower bunga sakura belum keluar lagi, sekuntum pon tak nampak...kalau tak, mesti lagi cantik!

gayat jugak naik tangga sambil dukung si busuk kesayangan ni...nak buat camne, dia suka sgt bermanja dgn mama, asyik nk berdukung je kerja!

laparrrrr!! nampak potato twister terus sambar 2 batang, berebut2 dgn hubby (RM6 sebatang)...dah macam org kebuluran gayanya...si farish ni pon sebok cakap "na nak, na nakk"...maka ku cubitkan sket masuk mulut dia...hihi takpe la yer? lalalala~

owh kat sini korang boleh pegi teddy bear museum yg terletak bawah tower...sorry gambar takdok!!! sobsob :( perlu diingatkan, sangat mencabar ok bila bawak farish...byk hajat nak bergambar terpaksa dilupakan gara2 farish yg kdg2 cranky, kdg2 mood sangat baik...hohoho...eh sambung balik cerita! teddy bear museum ni ada 2 tau, jadi sila masuk yg pertama dulu coz kalau korang dh masuk yg ke-2 punya, jgn harap la boleh masuk museum 1...nak masuk kena bayar 14000won/person (RM42/sorang)...secara jujurnya, i rasa takyah masuk pon takpe museum ni sebab tak berbaloi pon...hehe..

kat sini penuh dgn "pohon2" padlock...konon2 nya kalau letak padlock kat sini bukti cinta berkekalan ke camne ntah, boleh wish supaya relationship last forever gitu...ada aku percaya??? jgn harap la nk beli padlock semata2 nk letak kat situ! hahahaha...tapi kelakar wehh kalau baca apa org tulis kat situ, macam2 ayat ada...tapi kalau saje nk letak buat kenangan, takde hal la! cuma kitorang malas nk buat...

yadaa yadaaaa~ sila fokus pada aksi farish yer! huhu

dah petang waktu ni...kat kawasan ni pon byk padlock yg digantungkan...agak2 berapa ratus ribu padlock ek semuanya? ke berjuta? 

dari atas ni korang boleh nampak bumi seoul yg padat! kat puncak namsan tower, korang boleh teropong yer...sebenarnya korang boleh naik sampai puncak lagi, tapi kitorang kejar masa utk balik awal, jadi hajat nak naik sampai ke puncak tower dibatalkan...tak ingat kena bayar berapa kalau nak naik sampai puncak...

ni i ringkaskan macam mana nak ke namsan tower...ada macam2 cara sebenarnya:
1) boleh naik seoul city tower bus (shuttle setiap 30min)...tapi i difahamkan kalau naik bas ni perjalanan boleh makan masa selama sejam!
2) pegi chungmuro station (exit 4) ---> naik namsam shuttle bus NO.003 dpn daehan cinema atau depan hamilton hotel (bas warna kuning kehijauan)...lebih kurang RM3 naik bas
3) myeondong station (exit 3) ---> jalan kaki ke arah pacific hotel lebih kurang 10min ---> jumpa tempat nak naik cable car...RM24/return/person utk naik cable car...one way RM18 rasanya
4) ni cara kitorang buat...stop di chungmuro station (exit 3) ---> jalan kaki ke namsangol hanok village(melawat sini dulu) ---> dari namsangol amik teksi ke tempat cable car (*nak naik bas pon boleh tapi akan terus ke tower la without naik cable car) ---> naik cable car ---> sampai N Tower!


HAN RIVER CRUISE
kami ke sini masa hari ke-3 di seoul...sebenarnya kitorang pegi han river lepas pergi lotte world...tapi i nak cerita pasal lotte world tu dalam entry lain...dari lotte world, kitorang naik teksi utk ke sini...tujuannya haruslah nak naik cruise! tapi malangnya masa kitorang sampai 1.15pm, cruise delay pukul 3.30pm...ahhh tak koser nak tunggu sebab byk lagi tempat lain nak pegi, maka amik gambar je la sekitar han river ni...

kalau nak naik cruise, kena bayar lebih kurang RM35 seorang utk satu jam...dia ada pakej yg sejam stengah @ dua jam (i tak ingat mana satu) tapi mahal sket la drp tiket utk sejam tu...kalau korang dari lotte world, kena naik teksi ke sini, bayaran RM15 walaupon jarak dlm 2km je...i tak pasti nak naik bas camne kalau dari lotte world tu...

kat jambatan belakang tu la ada air pancut warna-warni...

sebenarnya, waktu terbaik utk naik cruise di han river adalah pada waktu malam...utk kitorang yg bawak anak ni, hubby i sgt strict tak bagi keluar dari guesthouse pada waktu malam, takut anak kena embun katanya...kalau pegi malam, tempat ni sgt cantik sbb korang boleh nampak air pancut warna-warni daripada jambatan...masa naik cruise korang akan nampak bumi seoul yg warna warni dgn lampu...

ok setakat ni dulu...part 3 nanti sambung dengan cerita di gyeongbukgung palace, myeondong, dongdaemun & namdaemun...


Related Post:

8 comments:

hayati hashim said...

eheeeeeewwwwww sronok!!!
kitaorg pn ada mangga kat tamsan tower tu.. gigih kan...hihi

Allene said...

syoknya.... jeles... T__T

ctmah said...

ayish ayish..nasib baik lah kamu tu comel..hihihi

nurul harnani said...

amboi. amboi. amboi..

good info nana..

keep it up :)

malynd_anggun said...

bila nak smpai korea jugak niii...hehehe..bestnye!!

www.malyndanggun.com

cha said...

cantik sgt pemandangan. alaaaa tapi syg farish bad mood plak huhu. lama tu sejam dia meragam u. sian korg takpe next time ada rezek repeat lg ok :)

dhiera said...

wahhh..best ye. saya dah byk kali ajak hubby ke sini. tapi hubby bz kerja. sobsob~ susah nak cuti.

Cik Hazz said...

cantiknyaaaa! noted. satu hari nak pergi korea jgk! hihi. ;)