Monday, April 29, 2013

Pengalaman Anak Kena Sawan Kali Ke-2

ingat lagi tak entry i masa mula2 farish kena sawann? [LINK]...sawan atau dalam bahasa inggeris dipanggil "fit bild", mudah kena kalau baby demam panas...i difahamkan sawan ada dua jenis; 
(1) sawan sbb suhu badan panas- tak bahaya sangat tapi tetap kena jaga rapi...
(2) sawan tiba2- sangat bahaya! sebab boleh attack otak dgn serta merta...
paed cakap dgn i, kalau sawan antara 5-10min, masih dalam zon selamat...kalau lebih 10min, biasanya memang akan ada kerosakan pada otak...huhu takut dengar! masa kena sawan, otak akan kekurangan oksigen, sebab tu boleh effect otak...

jarak masa farish kena sawan 1st (2nd april) & 2nd (22nd april) hanya lebih kurang 2 minggu! huhu sangat cepat benda ni berlaku...badan farish mula dedar dlm pukul 3 petang camtu...bila 5pm makin panas, hubby cepat2 masukkn ubat bontot kat farish...walaupon badan panas, tapi farish ni punye la aktif tak nampak langsung mcm org sakit...malam lepas je solat maghrib hubby nak mandikan farish skali lagi sebelum bagi ubat sebab badan dia sangat panas...tapi si kecik ni bila tengok mamanya lalu, meronta2 nak susu pulak...i baru je selak baju, tak sempat pon nak bfeed farish, dia terus kena sawan...

keadaan sama mcm masa mula2 dia kena sawan; mata terbeliak, badan keras, mulut terkatup rapat, seolah2 macam org nazak...i taktau nk gambarkan macam mana tapi sebagai seorang mama yg melahirkan dia, cukuplah buat i rasa sangat sedih & takut tengok keadaan anak macam tu...sumpah sedih sampai berjurai air mata :( dalam hati memang ada terdetik benda2 negatif tapi cepat2 istighfar & mohon doa pada Allah supaya semuanya selamat dan kembali OK...

bila hubby & my mom basahkan seluruh badan farish, tak lama lepas tu dia menangis, tu tandanya dia dah OK la, badan pon dah tak kejang...tapi nampak sangat dia lemah & mengantuk...sementara tu, i siapkan pakaian & kelengkapan utk bawa ke hospital...

kali ni, kitorang pilih utk terus ke KPJ Kuantan (KSH) walaupon perjalanan lebih kurang 45min...masa mula2 farish sawan dulu, kitorang terus ke Hospital Kemaman sebab itulah satu-satunya hospital yg ada kat kemaman ni...bukan i tak suka hospital kerajaan, tapi i perlukan sedikit privacy, that's why i pilih utk terus ke private hospital kali ni...

doktor & nurse kat gov hospital semua baik2 & servis pon OK...cuma bila part nak tido tu i kurang gemar kot sebab open...tirai ada tapi separuh je, tak boleh nk tutup semua...sebelah katil farish pulak bapa budak tu yg teman, jadi 24jam la i kena pakai tudung & nak tido pon cover2...katil pulak kecik & pendek, memang mcm sardin la kalau i duk skali atas katil tu...part nak breastfeed pon i kurang gemar sbb org blh nampak...lagipon sorang je yg boleh teman & ada waktu tertentu utk melawat, boring ok! alasan tu je la kot sebab i bergegas jugak pegi private hospital, nakkan keselesaan & privacy...lagipon rasa rugi kalau dah ada medical card tapi tak gunakan kelebihan yg ada...

kali ni 2 hari kena bermalam kat KPJ...doktor amik darah & air kencing farish dan result dia darah farish ada jangkitan kuman...lepas tu paed ckp hati dia lemah (ada la bacaan dia tu, i pon tak reti nak explain) means antibodi dia memang lemah...tapi paed cakap semua tu masih dalam keadaan terkawal, jadi jangan risau sangat...nak nangis bila tengok tangan comel farish kena cucuk dgn jarum, lepas tu kena pam utk keluarkan darah...i yg kena cucuk pon sakit, apatah lagi si kecil tu kan?

lepas ni kalau farish demam je cepat2 kena bagi dia makan ubat, rendamkan badan dia & pantau suhu badan setiap 15min...sekali dah kena sawan, chances nak kena lagi sangat tinggi sampai la umur 6 tahun...ikut pengalaman i, farish dari lahir lagi memang mudah demam, selalu sangat on off demam dia...hari ke-2 lahir pon dah selsema...huhu

dlm entry i yg lepas, ada anon tinggalkn comment suruh i jgn minum ais & jaga makan sbb i masih lagi breastfeed farish...honestly i cakap, i sangat2 tak suka minum air sejuk & air manis...kat rumah memang takde simpan air sejuk/air batu...i minum sejuk kalau keluar pegi shopping complex, lepak2 kat kedai or ada apa2 function je...kalau tak, memang air suam je la jadi pilihan i sebab dari dulu i set dalam kepala otak ni minum air suam boleh buat kulit cantik, walaupon kulit ku takde la cantik pon! kahkahkah...cuma masa pantang dulu la i duk mengidam nk minum air sejuk, lepas tu tak dah...hihi...makan lak boleh katakan hari2 i makan kat rumah je, masak sendiri...standard la kot makan nasi lauk ayam ikan tu kan? ke ada specific benda yg i kena control makan? plz share!

tapi apa2 pon kalau korang ada petua atau cadangan atau experience, boleh share dengan i...i sangat2 mengalukan pandangan korang...mana yg i rasa baik & relevant, i boleh consider...ku sanggup buat apa saja utk anak...

ni saranan paed; kalau kena sawan, apa perlu buat?
1. tanggalkan baju, seluar, semua
2. mengiringkan badan anak
3. jirus dgn air (mulakan dari kaki ke kepala)...selama ni i dengar kena jirus dgn air sejuk tapi paed ni cakap cara tu salah...air sejuk memang akan sejukkan badan tapi takkan menyebabkan haba dalam badan keluar...cara terbaik adalah pakai air suam supaya semua haba dalam badan dpt dikeluarkan...

farish masa kat hospital...kesian sangat anak mama ni :'(

35 comments:

cha said...

kesian farish. harap farish tak kene sawan lagi dah. kesian dia. u mesti sedih kan tgk anak kene sawan :(

selalu i dengar org cakap kalau badan panas jangan mandila berselubungla tapi yg eloknya sebenarnya kene mandi eh u?

YanaHime said...

faham apa yg nana rasa, mesti rasa cam panik bl tgk anak mcm tu kan?

kita sebagai mak kena kontrol supaya tak panik sbb klu panik mmg tak boleh nk buat apa. the best is to stay calm & mcm nana buat, istigfar supaya tenang.

Nurul Husna said...

kesian farish...nana hope u bersabar yer..dugaan jadi ibu tu..

Siti Haslinda Sadiken said...

moga farish cepat sihat ye..jgn risau ye..tabahkan hati :)in sya Allah moga dijauhkan segala wabak penyakit

Hamimah Nazir said...

kesiannya Farish....acik harap Farish cepat2 sembuh dan taknak demam2 macamni lagi ye......sayu hati acik baca cerita mama Farish.....semoga Allah sentiasa menjaga dan melindungi Farish...Amin

safiyyah osman said...

.nana try bgi dia mkn ezamo k.. utk kuat otak n imun bdan skali... cri dkt salindah.. farish,aunty doakan farish akan mbesar dgn sehat n sentiasa cergas. Happy belated birthday ye.. jdi anak y baik n bleh jaga mama bla bsar nnti.amin.

micah aje said...

sabar ye akak...sian kat farish...bila kerap sakit, insyaallah antibody dia lagi kuat akan datang...doa dari jauh untuk farish...

ROS ANIS RUSLI said...

risau sgt2 ms dgr ayish kena sawan lg..hrp2 pasni xkena dh la...kalo ayish dh demam skit2 nana kna bjaga2 dr awal lah skg..sbb ayish dh penanh kena sawan, org ckp akan sng kena lg bila dia demam..so kena btl2 jg..nana n ayish kuat!insyallah allah sentiasa bantu..

Shakina Farhan said...

Ya Allah..pernah nampak budak sawan mmg takut tgk..moga2 ayish xkena yg bahaya..

Mimy Hamid said...

i tgk kat instagram ayish warded...sian dia...terkejut gak nengok pic tu...tunggu sampai nana buka story ni..Alhamdulillah selamat

ctmah said...

be strong nana n get well soon ayish...tak tau nak share ape..tp my dad pun pernah cakap, if anak demam, jirus air start dr bawah sampailah ke atas (kaki to kepala)...

.:MamaDhiaAdwa a.k.a Yana:. said...

even anak demam pun kite kesian, apetah lg sawan..
mudah-mudahan farish sihat dan tak kene sawan lg..sian die..

Allene said...

tkutnya bila anak kena sawan.. tq for sharing dear.... t.care farish...

wawa yusoff said...

SubhanaAllah nana... I doa farish sentiasa sihat dan kejadian ni takkan berlaku lagi. i nangis ok baca ni. huhu :'(

ettyzukhair said...

nak elak sawan jgnlah mandi kan terus kalu dia demam panas sgt..bogel2kan n jelum air biasa sepanjang masa..kawal selagi boleh..kalau mandikan boleh jd heatstroke..tangkap kepala/otak..kita kalu kena pun xtahan nikan plak anak kecik.. anak sedara hubby ade kena sawan few times kesian tgk..

dhiera said...

kesian ye farish... farish kuat ye. good boy kan..

maaf, saya tak tahu nak kongsi apa sebab tak ada family member yg kena sawan. insyaallah, farish akan sihat. doa senjata orang muslim. doa doa doa doa samakan dengan usaha dan tawakal.

veesakura said...

Nana,nanges i baca. dah lama tak bw,so xtau farish pernah kne sawan. moga2 farish cepat sembuh.aminn

Mrs Azhar said...

ya Allah takutnye baca. hani baru je lps demam, suhu ada gak sampai 40. dlm kepala ms tu asik tkt je dia tkena sawan. mmg x tdo la kitorg laki bini kejenye cek suhu n jerlum kepala dia. cara kitorg, guna air asam jawa (kitorg guna adabi punye tu) utk basahkan badan n kepala. walaupun rambut hani jd kotor, tp x kisah dh sbb suhu mmg cpt turun..

Asz Miza said...

i pernah witnessed my roomate masa dia kena sawan..takut sangat..tu dia yg besar..ni budak kecik memang seriau la..take care farish. :)

ladysara84 said...

Allahhuakhbar..nasib baik takde pape..saya dulu kecil2 selalu gak kene sawan..sampai doc amek air tulang blakang...antibody mmg lemah...sng brjangkit...satu je doc pesan kat mak sy..nak ank awk kuat bg dia mkn vitamin...saya dr kecil sampai dah jd ibu tak prnh miss vitamin..

malynd_anggun said...

dear, i xtau la advice i ni membantu ke x..huu..my fren suggestkt i.. utk baby below 2 years old, bg probiotics..probiotics membina bakteria baik dlm bdn dan menguatkan antibodi bdn..if possible, jgn bg mkn ubt antibiotics, sbb antibiotic membunuh bakteria baik dan jht..bole minum hari2..even adults jugak bole minum..i skang bagi probiotics kordels yg bentuk sachet..ade jual kat pharmacy..alhamdulillah..mikhail last demam mase dia 6months aritu..cuma kadang2 selsema je..itupun cpt dah recover..selsema n batuk i juz lumur kunyit jek..cuba la dear..kot boleh membantu... :)cian ayish...hope xde kene sawan lg eh

pizet said...

sabar ye nana, dugaan tu...kalau x salah once dah kena nnt2 bila demam mudah nak kena lagi...pengalaman akan mematangkan kita..moga nana sefamily akan kuat dengan dugaan ni

FieZaLieSa said...

cian farish..hadif bln feb ri tu kena dah sekali..suhu 39...doc ckp bla dh kena skali mmg kena jg2..sbb senang sgt akan jd lg...2 3 hr lps, anak sy demam lg..mmg x tdo mlm sbb sentiasa lap bdn dia...sbb tkt jd lg...mmg sedih klu tgk keadaan anak time tu... sabar ye nana...moga farish cpt sembuh..

MamaAliya said...

cuba nana try bagi mealshake brand shaklee kat farish.utk kuatkan antibodi dia.campurkan dlm susu either bm or fm.lpstu kalau untuk turun suhu demam,jerlumkan badan dia dgn Basic H2.suhu akan turun in few minutes.mmg berkesan la.Both product shaklee ni yg kite bg pada aliya.cuba la try pada farish.

aThidEaN said...

ya allah nana... i paham seribu kali paham perasaan u masa tgk ayish kena sawan tu.
ilyaas pon pernah kena. trauma i. muka ilyaas biru masa tu.. i takut sgt2 benda tak elok jadi..
seb baik cpt ke hospital.
anak2 kita ni kalau demam still aktif mcm sihat kan,tu yg confuse dorg ni sehat ke xsehat..

i punya experience sama mcm u la, tp alhamdulillah dh setahun ilyaas pernah kena fit sekali je lepas dia fit first time tu. tp kejap je. n badan pon xpanas sgt masa tu...

moga ayish cpt sembuh dr demam n x fit lg ye.nnt mama ayish risau..sian mama..

nana, u have to be strong yer.

http://cheerisheverycherry.blogspot.com/2012/03/our-experience-of-febrile-fits.html

ni experience i..kot2 ada yg bleh bantu u

Anonymous said...

cian farish... nana i x tahu la pula yg skit2 tu pun kategori sawan gak.. my lov baby yg sulung pun selalu kene masa kecik dulu sehingga bdn lembik. Dr kata kene jangkitan paru2. 2 years pastu baru2 thn ni dia kena balik nasib baik bawak cepat & hanya dr bg ubat shj je.

byk2 kan besabar ye nana.. setiap insan pasti akan diduga dgn bermcm2 dugaan. jadi kita sebagai hamba-NYA sentiasa berdoa, bertawakal, cekal tempuh dugaan yg dberi..
1 lg anak saya yg sulung tu dr bg tahu kene exzema juga.. mcm2 org ckp kat anak saya. saya diam je & buat yg terbaik & jaga sebaik yg boleh utk cahaya mata kita utk kekal hingga ke akhir hayat.. tu shj yg boleh saya kata..

Zimie said...

I pulak yg takut baca entry ni. Moga ayish xde lg la kena sawan ni huuu. Aminnnn. B strong ye nana.

Cik Hazz said...

Be strong Nana. Moga ayish cepat sembuh. You pun take care, ok.

amal said...

ermm bleh bayang macamana keadaan masa tu. kalo amal pun mesti panik sgt2 sampai x tau nak buat ape.. semoga ayish sihat2 selalu lepas ni..

cik puan aini said...

Nana try consume habbatussauda..

e k i n ♥ y u s r i said...

semoga aish x kene sawan lg yer syg

Mama Damia said...

cpt sembuh ye farish..kita sebagai ibu bla ank demam tu yg kita takut klu smpi kena attack sawan..

Anak Lebah Comot said...

Memang tak sanggup...sebagai ibu; nyamuk hinggap pon xboleh ok....thanks nana...perkongsian menarik.

Cik Puan Rara said...

Ya Allah.sedihnya i baca.mmg pon nana,kalau g gov mcm xselesa.tido pon mcm udang kena goreng.meringkuk je berdua atas katil.hmmm rara masa princess demam 39.5 ritu.mmg risau sgt kena sawan.i mmg bg dye pakai pampers je.tp kesian dye sejuk lak.tu masa demam,i peluk je dia.sedih sgt.

Norehan Setapa said...

sedih plak baca, seriau pn ade..moga2 tabah hadapi ujian Allah..dulu anak selalu demam, sekarang dah xpernah demam lg lpas guna meal shakes shaklee..kita usaha yang terbaik utk anak..

http://vitaminpilihansemua.blogspot.com/