Monday, April 15, 2013

Tips & Budget Ke Korea

alhamdulillah kitorang dah selamat sampai di tanah air tercinta...sebab ramai yg tanya berapa kos kalau nk ke korea, jadi rasanya lebih baik i share pasal budget & tips dulu...esok2 kalau rajin baru i review tempat2 best k...malas lagi nk transfer gambar drp camera hihi...kitorang pegi sendiri selama seminggu, tak pakai travel agency pon sebab tak suka terikat dgn waktu yg dah ditetapkn...kalau pegi sendiri syok & bebas sket nk bergerak ikut suka kita...perjalanan dari LCCT ke Incheon Airport lebih kurang 6 jam...

alkisahnya, kitorang plan nk ke europe time ni tapi sbb tiba2 beli rumah & nak complete-kan barang2 rumah, maka kitorang terpaksa tukar plan utk pegi tempat yg dalam bajet sederhana...saving utk euro trip tu akan ku habiskan utk renovate rumah kami nnti, insyaAllah~

BUDGET
budget ni berubah-ubah ikut berapa hari kita ke sana, tempat mana yg kita nk stay, kita nk makan apa, shopping apa & flight tix...tapi apa2 pon i rasa budget ni takkan lari jauh sgt...ni i share berapa yg kitorang habis utk 2 adults + 1 infant selama 7 hari...infant tu boleh dikatakan almost free la kot...

(1) FLIGHT TIX: mula2 tix kitorang RM 2,700 termasuk makanan & baggage semua...tapi kitorang terpaksa tukar date sbb time tu hubby kat laut lagi *pulak dahhh* so kitorang kena charge RM240/person/one way + harga tiket utk date yg kitorang nk tukar tu...tolak tambah darab bahagi, kitorang kena add lagi RM 1,100...huwaaaa maka tix dah jadi RM 3,800...memang membazir, harga tu dh blh pegi aussie tapi nk buat camne sbb nak sangat ke korea waktu tu (pssst: kitorang laki bini ni memang layan habis drama korea)....dlm plan mmg nak pegi spring time coz nk tengok bunga sakura & tulip...

(2) HOTEL: kitorang tak duk hotel pon sbb nk jimat kos, beli dari website Agoda...kitorang pilih duduk kat guesthouse (2C guesthouse hostel area Dongdaemun), lebih kurang RM 1,000 utk 7 hari...murah kan? kitorang cukup selesa duk kat guesthouse ni sebabnya balik utk tido je...kalau siang tu, pagi2 buta dah keluar & balik lak dh senja...

(3) MAKAN: kat korea makanan sangat mahal ok...kebab paling murah pon RM12 kot...kitorang byk gak bawak bekal meggi & makanan dlm tin...nasi lak beli nasi segera je kat sana lebih kurang RM4 satu bekas, sedap je...sbb kitorang ni nk try macam2 makanan, jadi habis byk gak la bab makan ni...ada satu hari tu makan dekat rm200 sbb nk jugak cuba makanan sana...don't worry, makanan halal byk je, nak2 area Itaewon...untuk makan2 ni, habis dalam RM800 rasanya...

(4) TRANSPORT: boleh katakan 98% kitorang guna subway je utk jalan2...sistem subway diorang sgt senang & cepat...utk T-Money (kebanyakannya memang guna utk subway), kitorang guna dalam 40,000won/seorang (lbh kurang RM 120)...fungsi T-Money ni macam Touch N Go laaa...sbb kitorang ni bawak farish, banyak gak la kitorang naik teksi utk memudahkan perjalanan...total transport semua habis dlm RM 350...

(5) TIKET LAIN: utk details ke tempat2 yg kitorang pegi, nanti i cerita dlm entry lain k...cuma utk masuk ke nami island, namsam tower, teddy bear museum, palace, naik cruise, lotte world & everland, habis lebih kurang RM900/dua orang...

(6) SHOPPING: kitorang langsung tak shopping baju or kasut sbb takde yg berkenan...for me, harga kat korea blh tahan mahal gak sbb kasut yg takde brand pon dlm RM40-RM50 paling murah...kalau camtu, balik beli kat pasar malam malaysia je kn? huhu...tapi walaupon tak beli kasut & baju, kitorang habis utk shopping RM 2,000 jugak...beli benda mengarut je pon, hahahaha...tapi brooch la i shopping almost RM 600, byk giler borong sbb ada yg bentuk unik & mmg niat nak bagi kat sedara-mara & adik-beradik semua...huhu...opsss sebab cosmetic kat sana murah, maka beratus gak i habiskan duit beli masker, facial foam, lipbalm, etc...

*TOTAL: RM 8,850.00 ni yg kitorang habis utk dua org...bila bahagi dua, dapat la RM 4,425/sorang...TAPI, kalau tolak RM1k drp flight tix awal2 tu, jadi RM 7,850 je la (atau dlm erti kata lain RM 3,925.00 je sorang)...

jangan risau, sebenarnya kalau korang dah ada RM3,000 sorang pon dah cukup sangat2 utk pegi korea dengan syarat makan berjimat, takyah shopping sakan & pegi tempat yg betul2 menarik je...pernah jugak i baca blog lain, ada yg habis dlm RM 2,000 je sorang sbb dpt flight tix RM500 return & dia pegi 5 hari je...jadi bab2 bajet ni atas nasib & bijaksana sebab kita sendiri yg blh control... 

*******************************************

TIPS:
(1) rancang percutian...nak pegi waktu summer/winter/spring/autumn? kalau korea, rasanya the best time utk berjalan & tengok pemandangan indah adalah masa spring & autumn...dari sini, korang dh boleh plan nak pakai baju camne...
(2) sila tukar duit awal2 kat malaysia sbb kebanyakan money exchange kat korea tak terima RM...bukan takde langsung, cuma susah nk cari...tapi boleh tukar kat KB or KEB bank mcm kitorang buat...
(3) kalau takut sesat, sila capture semua tempat/landmark yg korang lalu
(4) mula2 sampai je airport korea, sila minta subway map kat information center & beli T-Money kad siap2...t-money tu boleh beli kat kedai runcit or 7 eleven kat mana2...kalau nk balik nanti tapi t-money tu masih ada duit, boleh habiskn beli dkt kedai2 dlm airport...
(5) utk kira duit lak camni: let say 1000won = RM3...nak senang kira, duit won tu buang 3 digit kat belakang & darab dgn 3, dapat la nilai dalam RM...
(6) bawak international adapter supaya senang nk charge hp/laptop/bateri kamera
(7) simcard lak blh beli yg local tp susah beno nak jumpa...i rasa buat roaming lagi senang kot...in my case, i tak buat apa2 pon...nk online tunggu balik guesthouse utk dptkn wifi...nk pegi berjalan je pon, tak sempat wehh nk call/sms/wassup bagai...
(8) solat lak kena pandai2 la cari tempat sesuai utk jamak...mcm kat itaewon ada masjid & nami island pon ada musolla so senang je nk solat kat situ...kalau tempat yg xde musolla pulak, kitorang solat dlm baby room...waktu kat sana sejam awal dari malaysia, jadi waktu solat pon lebih kurang sama...yg tu korang google sendiri je la ek
(9) nk ke mana2, silalah refill air mineral siap2...kat toilet jgn harap la ada air...mcm kitorang, bawak 1 botol utk minum & satu botol utk cuci2 apa yg patut
(10) kalau nk beli barang, bargain habis-habisan ok...belajar sket2 bahasa diorang macam nk tanya "brp harga?", "boleh discount?", "terima kasih", etc....sila google yer utk belajar sebutan bahasa korea tu sbb kitorang pon google je...
(11) owh ke korea tak perlu VISA yer
(12) bawak panadol or ubat, in case tiba2 tak sihat ke...mcm kitorang yg bawak baby ni, lagi la kena sediakan mcm2 ubat takut dia sakit...
(13) bawak makanan segera/dalam tin...senang utk korang breakfast & supper kalau tgh malam tu lapar...kitorang cpt giler lapar coz berjalan lebih kurang 10-12 jam sehari...huhuhu

ok next entry baru cerita tempat2 menarik *tu pon kalau rajin la* hihi

P/S: i memang TAK SUKA pegi dgn agensi pelancongan sebab tak suka dgn jadual yg dah ditetapkan, tak bebas gitu...lagipon ikut agensi bukan semua tempat yg kita nak pegi tu included...masa i pegi ni, kawan pon pegi sekali tapi melalui agensi...takde la murah sgt pakej dia sbb 6 hari tak cover banyak tempat pon...bajet i ni utk seminggu termasuk shopping & tiket ke everland adalah mahal! so kira sendiri la yer mana murah mana mahal :)


RELATED POST:

1) Korea Review: Nami Island, Itaewon & Dongdaemun 2C House 

(Part 1)

29 comments:

Allene said...

bestnya... and good tip too...

Gadis said...

seronoknyer nana..
tapi tips yang best jugak ni..
thanks nana..

nnti update lagi yer..
tgh eksited nak tau ni..hihihi

S.n.Fariza said...

Tq nana.. :-)
fall in love..

Wawa Yusoff said...

fuh! tabik spring nana coz berani bwk baby jalan jejauh lama2 gini..!

.ieLah. said...

baru tadi baca kawan punya review pegi korea jugakkkk!

http://ladybirdstories.blogspot.com/2013/04/honeymoon-ke-seoul-south-korea-day-1.html

bulat bijik mate tengok korang2 g korea.hehe

m@m@yAyA said...

bestnya nana pegi korea~

nti sharela gmbr tau,tips yg berguna lau nak pergi sn..

cha said...

phew thanks for the tips u. tp i nanti dh jimat dr segi tempat stay sebab kawan husband i ada bdk band korea duk sane hee and dorg bela kucing bukan anjing haha

tak sabar nak baca entry tempat bestttt :D

ryyhan kamarudin said...

Bestnya...siap bawak anak..

Ntah bila ada rezeki cuti2 oversea..haha tggu anak belajar oversea time depa konvo kot...

Anak Lebah Comot said...

Wah!!! Bestnyer siap bw bby..

Hana Soffelia said...

Beznya Nana.. Kalo Hana nak pi korea musim winter berangan ala2 winter sonata gitu. ahahak Autum pun bez gak kan.. spring apatah lagi tgk bunga peberet bunga tulip. Tapi kan dalam banyak2 tu hana teringin pi jeju islan. Jauh tak Nana dari airport ke Jeju island. ekkee

Haha berangan ni, bila entah dapat g.

e k i n ♥ y u s r i said...

bestnye
ntah bilelah dpt g

Shakina Farhan said...

Hopefully dpt gi korea sblum umo 3 series..hahaha..tq 4 the tips nana!

safiyyah osman said...

Bestnya...cpt2 up entry lgi..

Sweet Little Pumpkin said...

good sharing! besnye pegi koreaaa... teringin jugak ni nak pegi hehe

SweetLikeWhat said...

bestnyaaaa..
berguna sangat tips nana nih..
mana tau ade rezeki kitorang pulak sampai sana..hihi

ctmah said...

bestnya nana!
bila la nak merasa pegang bunga sakura idup =)
tq 4 sharing!!

YanaHime said...

bestnya!! selalu tgk runningman & verangan nk gi sana, terutama pulau jeju. but since husband yana ic dia gomen pegang, nampaknya kena tggu dia pencen baru bleh jenjalan mcm ni.amin!

Zimie said...

nice review nana, ok x bwk baby kecik? teringinn sgt ok bercuti dengan my baby ni tp tulaa risau byk meragam je. nnt u stori la psl pengalaman bwk baby pulak hee

Salma Tayo said...

bilala nak dapat pergi korea.target tahun depan nak pergi europe. tapi tengok orang semua sibuk nak pergi korea teringin la plak jadinya.moga dimurahkan rezeki kita semua.hihi.

Aynns Hamdan said...

Nana, gud tip for us lar.. At least we can imagine bile nk pegi n bpe nk spent kn... if bole share in details tmpat2 mnarik yg u dh pegi lg baik lar sbb lebih sng bg kte org yg merancang nk g sane...

Anonymous said...

alahai kak yuyu duk survey2 last2 jmp blog adik nana kita..huhuhu...ape2 pun bnyk tips yg dpt ni...tq yunk

nur nina said...

Sy merancang ke Korea 7-12 April 2014..sy suka baca blog awk ni..berhajat nk pergi ke sana as a backpakers..tips yg awak bg sangat2 berguna :)

Azzmoor Toyota said...

kalau g korea ni elok la bwk bekal..sng nk mkn..tp klu area itaewon sng..mknan halal ade..tp kt area lain pon ade..kene pndi cri..mcm kt suwon ni ade la 2 3 tmpt yg halal..cume satu jer makanan mmg mahal hahaha..

Anonymous said...

Sy sedang merancang nak ke Korea bersama suami dan anak-anak 3thn ++ dan 1thn ++...ada tips tak utk kite yang nak bwk anak-anak kecil ni?

Anonymous said...

Rm3920 tu bkn bajet trip lg..saya dpt lg rendah bajet dlm rm2200 seorg 6d5n.tinggal apatment 2bilik lengkap dapur di iteawon.lokasi seoul city/nami island/vivaldi park ski resort.ini termasuk tiket subway.makanan semasa disana.kami masak sendiri dan klw dinner boleh mkan sekitar iteawon mosque.ada pilihan restoran halal.utk accomodation. Saya suggest tgk www.airbnb.com dan anda mempunyai byk pilihan dgn harga yg amat berbaloi.

Anonymous said...

Wow..hebat..2200 da jalan..kongsi detail sket..hehe

~ NANA ~ said...

@anon: bajet rm 3920/person tu termasuk saya punya shopping & makan mewah dear...lagipon tix ke everland & lotte world mahal...mcm i ckp kat atas tu, bajet ni atas diri kita, kita yg plan sendiri...hihi

diyafatiha said...

wah..seronoknya tgk g korea..dinie pon tgh review2 blog2 yg cite pasal kat korea ni..insyaAllah, bln 9 ni nak pergi sne, dgr org2 cite, bertambah xcited nonnn..hehhe

http://diniefatihathemomentz.blogspot.com/

Amy said...

saya rasa ikut tour lebih murah banyak. Pengalaman saya.