Friday, May 31, 2013

Alhamdulillah...Kunci Rumah Dah Dapat

ingat lagi tak entry i sebelum ni ada cerita pasal rumah yg hubby beli secara tiba2, tanpa planning? kalau ikutkan developer tu janji rumah boleh masuk dalam bulan 3 camtu tapi semalam baru dpt kunci...takpe la, janji dapat kn? hehe...syukur sangat2 :)
sebenarnya kitorang dah mula beli barang sket2 masa awal tahun lagi...mana yg ada promosi, kitorang grab cepat2...kebanyakan barang2 yg dibeli tu kitorang simpan kat stor office, sebahagian lagi kat rumah parents...mcm coffee table, mirror, frame, painting & side table semuanya simpan kat rumah parents, memang menyemak la skit...hihi...

barang2 basic dah selamat kitorang beli walaupon masa tu rumah tengah tunggu CF...punye la semangat kan? hehe...sikit2 lama2 jadi bukit ...kalau barang letrik & pinggan mangkuk pulak, banyak sebenarnya hadiah kawen tak berusik lagi...hadiah2 tu pon dah almost complete, takyah pening2 nak pegi beli baru...
dalam pic ni ada set pinggan mangkuk, set cawan, periuk, kuali, pan & carpet...buat masa sekarang ni, i lebih berminat pada dinner set warna putih atau yg plain...belum berminat dan tak terbuka hati lagi nk beli yg bunga2 mcm corelle tu, one day maybe :) so far dah ada 4 set yg dibeli & kebanyakannya i pilih bentuk petak...

set periuk tu kitorang beli kat tanah merah masa balik kampung kat kelantan...murah ok! yg pan tefal tu ada 3 pcs sebenarnya tapi ntah kat mana i sumbat, tak jumpa masa nk snap pic ni sbb semua ni dalam stor...hihi...carpet bulu2 tu pon beli kat tanah merah...yg besar plan nk letak bawah dining table, yg kecik  pulak (yg ada merah sket2 tu) plan nk letak dlm bilik kitorang...utk living hall maybe nk cari yg plain & besar sket kot? utk family hall pulak nak cari yg bercorak sket, hehe...
hari tu konon2 ajak hubby pegi fella design sbb nk survey & cuci mata je...memang takde niat nk beli apa2...tapi hubby pulak yg semangat & suruh pilih nak beli terus...horreyyyyy si isteri sgt excited pilih macam2...hihi...berjaya jugak la i grab sofa 3+2, bench sofa & stool...semua ni letak kat stor office dulu...sofa 3+2 tu hajatnya nk letak kat living hall, bench sofa tu dlm master bedroom & stool tu pulak kat sliding door tapi kena cari arm chair la kot nnti supaya lengkap...hehe...erk sebenarnya i langsung tak berkenan corak bunga2 purple kat bench sofa tu, tapi sbb nk body warna gold brown tu, i beli jugak lerrr...ingt nk tukar sarung dia tu dgn corak stripe ada merah2 sket coz master bedroom berangan nk buat warna cream gold + masukkn merah sket2...
leather sofa ni pulak my mom nk bagi tapi kitorang mcm tak berkenan sgt, bukan taste sbb rasa mcm kerusi org tua hahahaha...dulu sofa ni kat rumah parents tapi memandangkn rumah terlalu byk perabot, my mom move set ni kat stor office, terbiar camtu je...high quality leather, kalau i nk beli sendiri mmg tak la kot, dah la i tak berapa suka kerusi leather...buat masa sekarang ni kitorang mcm taknak kerusi ni...tp kalau amik pon maybe nk yg 2 seater tu je utk letak kat ruang tv tingkat atas...tengok la camne nnti...hehe
tong sampah pon i dah beli uols! siap ikut tema lagi tu warna dia utk letak kat bilik & dapur...hahahaha...kalau tak silap harga tong sampah ni rm 2.50 je :p
ni pulak acrylic painting yg i beli masa pegi bali...banyak i beli & dah plan nk letak kat mana sebelum beli tu...hehe...cuma belum hantar kedai utk buat frame je lagi...takpe, skejap je kot benda ni semua...haaa satu lagi ingat nk cari frame kufi ayat 4-qul atau qursi

untuk rumah baru ni, kitorang dah nekad takkan buat personal loan daripada mana2 bank atau company sebab taknak terbeban dgn hutang...kad kredit pon kitorang cuba elakkan guna kalau boleh (READ: kalau boleh)...semuanya atas saving sendiri & duit EPF...nasib baik EPF kitorang tak pernah berusik sebelum ni, jadi boleh la keluarkan utk mini renovation rumah nanti, insyaAllah...sumpah byk benda yg kitorang korbankn bab saving ni...byk yg kitorang sekat terutamanya bab2 shopping & travel, semuanya demi rumah baru kami (kalau org kaya/banyak duit lain cerita la oiii)...

ada yg tanya i, "kalau loan atas nama hubby sorang je, boleh ke isteri pon nak keluarkan EPF?"...jawapannya BOLEH dengan syarat nama ke-dua rumah tu adalah nama isteri...senang cerita siapa2 yg ada nama dlm S&P tu, mmg boleh keluarkan EPF...nak keluarkan pon senang je, pegi pejabat kwsp mintak borang & submit borang yg dah complete...dlm masa seminggu, duit akan masuk dlm account kita...unlimited, nak keuarkan berapa pon boleh dalam account 2...account 1 tak boleh keluarkan yer :)

jadi tak boleh nk expect lebih2 la pasal dekorasi dlm rumah nanti...kitorang akan buat setakat yg termampu je...slow2 gitu :) mmg niat nak cantikkn rumah kaw2 kebabommm *over kau*, tapi tengok la camne nnti...intai poket dulu, takmo la berlebih sangat kalau tak mampu  :)

berniat nak extend sket bahagian belakang utk dijadikn laundry area...tapi taktau lagi camne sbb nak discuss betol2 dulu dgn hubby...tengok je la nanti jadi ke tak planning i ni, hahaha...ye la, hubby i kan sebulan sekali je ada kat rumah, so segala progress rumah kena tunggu dia balik la...lambat la siap kot...cuma jauh kat sudut hati ni, kalau boleh masa raya tu dah settle semua & boleh masuk rumah baru...

tunggu hubby balik baru nk check ada defect ke tak dalam rumah tu...hari tu i pegi tengok pintu master bedroom ada pecah, kena report ni! developer tak bagi lagi kitorang buat apa2 renovation selagi semua defect tu tak diganti balik...wiring rumah ni sangat teruk & berterabur! kitorang nk mintak developer upgrade pada 3-phase (ada ke patut pakai yg single phase lagi?)...mcm byk je duit melayang utk buat wiring balik...huhu

huhu ok la, kitorang nak pegi kelantan hari ni...doakan urusan rumah kitorang dipermudahkan yer & doa2 jugak rezeki kitorang ada utk elokkan rumahku syurgaku tu :)

36 comments:

e k i n ♥ y u s r i said...

bestnye ade rumah sendiri....

S.n.Fariza said...

Alhamdulillah..

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

Alhamdulillah.. wah dah beli macam2 ye. nasib ada tempat simpan. Saya pun tgh tgu rumah, dah tak sabar nak beli barang memikirkan masuk tahun depan dan takde tempat simpan pejam mata jela dulu survey2. ye, savings & EPF juga banyak membantu kami.

Wawa Yusoff said...

I pulak yg terharu sbb u dapat kunci rumah.. Rezeki.. hehehe

Nurul Husna said...

bestnya nana dah dpt kunci rumah...saya ni baru je nak proceed loan...harap2 ada rezeki

Zihan Zamberi said...

wahhh byk borong fella...hehe. Fella Design kene bg I komisyen cam nih...hahaha

~YUN~ said...

seronoknya ada rumah sendiri,btw mana beli acrylic panting tu ye?sgt cntik!

CikNaa said...

uhuii.. bestnye dah dpt masuk umah sendiri.. slmt mendeco!

Hana Soffelia said...

Jangan lupa buat house warming, jemput i.. ahahaha tak sabar nak tgk nana deko umah.

Cheyan said...

Wah...nnt mesti cantik umah nana...sb nana creative..heheheh..tak sabar nak tgk nanti..update tau..hehehe

Fai CeritaCinta said...

pindah rumah baru memang banyak guna duit. fai pun beli yg penting jer dulu. dah pindah baru beli sofa dan yg lain2...

.ieLah. said...

Tahniah nana! Happy for you!

hana yoriee said...

org dapat kunci rumah, kita yg tgk pun excited! hihi =)

Zimie said...

bestnya nana happy for you.nanti u share eh deco2 umah.u kan kreatif hihi.utk future rumah i yang tatau bila hahah :p

safiyyah osman said...

Yeaaaaayyyyy!!!!!!seronoknyaaaaa!!!

ctmah said...

Alhamdulillah..murah rezeki u nana..i tumpang happy for u dear =)

With Julia said...

Seronok kan nana bila cari barang rumah sendiri....x terkata rasanya...lepas nih leh deco2 lawa tau nana :) cayalah!

micah aje said...

nnt boleh la post gambar rumah pulak....hihi

cikpingu said...

wahhh.. bestnye.. sure la nana deco cantek2.. xsbr nk tengok..

hayati hashim said...

seronok nana dah ada rumah sendiri...Alhamdulilah.. selamat mendeco eh..

puan.mila said...

Yeay! Boleh datang raya nanti :-)Y

Shasha Azmar said...

bestnyeee..nak jugak!!nak jugak!!hehehe

puansazusarin said...

Oyeeee...oyeeee seronoknya dah ada rumah sendiri..tahniah2...

Misz Pinkie Winkie said...

best ada rumah sendirie....buat apa pon kita punya umah kan

cha said...

bestnya nana. alhamdulillah dh dpt kunci kan. mesti seronok nak deco deco sebab rumah sendiri kan. kalau dekat boleh singgah hoho :)

nida-razak said...

bestnya nana..mesti xsabar nak deco-deco =)

MamaAliya said...

tahniah nana.selamat masuk rumah baru <3

Anak Lebah Comot said...

tak sabar tunggu nana mendeko lak ..hehehe

Nini Mohd said...

waahh...seronok dah ada rumah sendiri ni.
boleh deco2.
pasni entry deco2 pulak ok. ;)

http://ninimohd.blogspot.com

Cik Hazz said...

Bestnyaaa da dpt kunci. moga dipermudahkan segala urusan & dpt msuk sebelum raya. mesti excited kann.. ;)

Cik Puan Rara said...

wow tahniah nana.best nya!

SweetLikeWhat said...

alhamdulillah..tak sabar nak tengok nana deco rumah..mesti cun ;)

Mrs.Farhana said...

waa..bestnye...leh deco2..:)

Mr n Mrs Zaidi said...

wahhh nnt boleh la nak deco2 rmh sendiri yek....

Anonymous said...

Hi, im a silent reader, i just called kwsp but they said that utk reno mmg xleh kluarkan duit ;(

~ NANA ~ said...

Anon: boleh dear..u tak perlu pon call kwsp cakap nk kuarkn duit reno, mmg la dia ckp x boleh..pegi pejabat dia, isi form ckp nk keluarkn duit sbb u ada nama dlm s&p, bgtau la nk buat depo ke apa tp dlm kes i dia x tanya pon..isi borang, submit dgn segala doc, seminggu lps tu duit appear dlm acc ;)