Thursday, May 23, 2013

BALI Review: The Bali Dream Villa, Jimbaran, Rock Shop & Ubud (Part 1)

dah lama tak cerita pasal ayish kan? insyaAllah nanti i cerita perkembangan ayish utk 1 tahun 1 bulan...tapi entry kali ni bagi chance kat i cerita pasal BALI yer :p

review pasal korea tinggal 1 part lagi tak habis, tapi i nk selitkan cerita pasal bali dulu...review bali ni maybe ada 2 part je kot sbb i pegi bali 3 hari 2 malam je :)

holiday ke bali ni adalah percutian yg tidak dirancang, langsung takde plan dalam list "jalan2" utk tahun ni...beli tiket 3 hari sebelum fly so jgn harap la nk dapat murah yer adik2, 1.6k jugak terbang melayang utk tix saje...hotel pulak book sehari sebelum, mmg gamble je la...tapi sbb bali tempat yg mudah, jadi takde masalah sgt kot :)

kitorang naik air asia...tengok jugak garuda tapi mahal...tengok MAS, murah RM500 dari AA tapi kena naik 12pm & balik pon 12pm so cancel! AA ni flight kitorang 9am ke bali & 9.20pm ke LCCT...jadi walaupon kitorang pegi 3 hari, tapi banyak jugak masa sebenarnya...hehe

tujuannya adalah semata-mata utk berehat! kira honeymoon kali ke-2 la ni :) lagipon birthday husband 11 mei baru2 ni (yg ke 28) & 2nd anniversary kitorang pulak 10 jun...kitorang anggap ni adalah 2nd anniversary getaway & sambil2 celebrate birthday hubby *kononnya la* walaupon dia yg bayar semua...hahaha nk buat cmne bini tak berapa nk mampu :p
utk 1 malam, kitorang stay kat THE BALI DREAM VILLA area seminyak [LINK]...kalau dtg bali, haruslah cari villa yg ada private pool :) tapi kitorang stay sini satu malam je & satu malam lagi kat hotel area lain...motif?? satu nk duk villa yg ada private pool & satu lagi nk duk kat hotel yg ada private beach...hotel lagi satu tu nnti i cerita dlm part 2 yer :)
complimentary drink 
kata pegi honeymoon, mestilah cari tempat yg romantik & cozy kan? satu lagi yg best, owner villa ni bagi kitorang 2 bilik, yg connect dgn toilet...boleh nk tido dua2 bilik tapi takkan la i nak tido satu bilik, hubby satu bilik lain pulak kan? LOL! bali dream villa ada dua, kitorang stay di bali dream villa 1 (yg 2 maybe lagi baru kot?)...jom tengok apa yg best kat villa ni...
masuk je villa, benda pertama yg i terjah mestilah private pool...besar okey private pool dia, mmg boleh berenang kuak lentang, kuak kupu2 semua la...maybe kitorang dapat pool utk 2 bedroom, sbb tu besar...masa nk book tu tengok single room punya pool macam kecik je, hubby siap cakap lagi "ni boleh rendam badan je ni, takleh swim ni"...bila tengok besar camtu, hubby la org pertama terjun!
ayish & hubby sgt enjoy swim kat sini...mama pon join tapi pic mama censored...hehe 
ni bilik dia...feeling pengantin baru uols dengan kelambu macam tu~ actually ada nyamuk, sbb tu kena ada kelambu...tapi takpe, kat sini dia dh sediakan ubat nyamuk...sepanjang duk sana, ada la 2 ekor nyamuk i jumpa...haha
lounge/lobby...sangat tenang...
satu lagi kelebihan the bali dream villa ni, dia sediakan FREE shuttle utk area berdekatan & boleh hantar/amik dari/ke airport...cakap je nk pegi mana dlm kawasan yg dia cover, driver akan bawak...wifi pon free kat sini...
ruang tamu dengan tv yg besar (terlindung pulak)
dapur yg luas  
 kalau boring boleh lepak baca buku kat sini
 toilet/bathroom
sgt enjoy bila malam2 lepak sambil rendam kaki kat pool ni...bunyi air pancut jadi background utk kitorang borak2...romantik ok! hihi...eh kaki ada bulu tu kaki hubby tau, bkn kaki i...lalalala~
kata nk relax, haruslah pegi spa kan? tak ingat berapa rate dia...ayooooo

bila stay kat villa ni, byk aktiviti indoor je kitorang buat...time ni la nk pillow talk dgn hubby & have some quality time together sambil layan kerenah farish yg menghiburkan...hehe...nak manja2 or romantik pon syok dgn suasana yg nyaman & tenang, lagi2 kalau malam tu dengar bunyi air pancut dari kolam...eeee seronok! dan2 kitorang plan nk buat rumah camtu...haha kuat betol berangannya...
masa ni i dah ready nk pegi dinner kat jimbaran...lapoooo

rate utk villa ni lebih kurang RM 470 satu malam termasuk tax & breakfast ...itu price utk one bedroom pool...kalau suite lagi mahal sbb besar & lagi cantik...tapi breakfast dia biasa2 je, tak byk choice...ok la janji kenyang dapat alas perut :) i book from Agoda...rate maybe berubah-ubah ikut date mana yg kita nk pegi & jenis bilik yg macam mana kita nak
walkway...abaikan i yg selekeh tu...masa ni tak mandi pon lagi...cuci muka gosok gigi terus nk pegi breakfast...hihi



petang dalam 5pm kitorang ke jimbaran (dlm 20min kot dari villa), driver villa tu yg bawak...memang dah aim nak makan seafood kat sini sbb jika ke bali, tak sah la kalau tak singgah sini...i memang dah tahu harga makanan kat sini so takde la terkejut...tapi hubby ternganga gak la masa mula2 tengok price kat sini...hahaha...boleh makan yg murah2 mcm fish&chips, takpon yg ala-card...tapi i pilih yg package sbb nak jugak suruh hubby rasa lobster kat sini...
kitorang pilih meja yg betol2 depan ombak...waktu kat sini sama je dgn malaysia cuma 5pm dia ibarat 6pm kita gelapnya sbb tu waktu sembahyang sejam awal...i memang suka la dengar bunyi ombak, rasa tenang sangat & boleh feeling2 romantik gitu dgn hubby walaupon ayish ada...kihkihkih
amek kau, RM300 makan kat sini! tapi hubby pulak cakap "takpe la, kata nk honeymoon, enjoy je la"...ok la, hubby dah cakap camtu i pon malas nk berkira-kira pasal duit ni janji perut kenyang hati senang, lagipon bukan selalu...bini yg makan byk sbb lakiku allergic seafood...
ayish bagi kerjasama yg sangat baik masa kat sini...sayang awak!

jagung bakar kat sini sedap! silalah cuba yer, RM6 satu...makan2 sambil tengok fireworks, bestnyaaaa :) ayish nampak kitorang makan dia pon sebok "ma nak nakkk"
habis makan, sampai villa dlm 7.30pm, lepak2 tengok tv skejap, tidokan ayish & masa utk papa mama pulak! lalalalala :p

**************************************

ni cerita hari ke-2 di bali pulak...lepas check out villa, kitorang berjimba dulu...mula2 ke tanah lot lepas tu ke rock shop & lepas tu baru la check in hotel kat nusa dua pulak...tapi dlm entry ni nak cerita pasal rock shop dulu...
rock shop ni area kuta...mula2 plan nk stay kat hard rock hotel sbb pool dia best & price pon ok tak mahal sangat tapi dah full! camne la tak full kalau cari hotel sehari sebelum nk fly kn? hoho...
i pegi rock shop ni semata-mata sebab adik i kirim beli t-shirt...awal2 dh ckp dgn hubby, kita masuk pilih2 & bayar terus balik la yer...sbb i bukan suka sgt pakai t-shirt, tak kena dgn jiwa i gitu...kekekeke...duk pilih2 utk adik & husband dia, i dengan hubby pon duk sibuk pilih utk diri sendiri jugak! lorrrr tak memasal drp taknak beli, last2 4 helai terus kitorang beli utk diri sendiri! hahaha nafsu batol la, ntah bila nk pakai semua taktau la :p

btw hari ke-2 utk jalan2 ni kitorang upah supir...supir ni amik dari hotel je sbb nak senang kerja...sehari RM120...actually kalau korang dpt contact sendiri supir or sewa kenderaan, jauh lebih murah tau...sbb kitorang ni nak bercuti menenangkan minda gitu, jadi tak kuasa nk serabut kepala otak utk drive...nak jadi mcm raja & permaisuri je duk kat belakang boleh arahkan nak pegi mana2 :p

                             **************************************
hari ke-3 pegi UBUD pulak...kat ubud ni sangat jauh dgn pantai tapi boleh la nk tengok pemandangan padi bukit kat sini...ubud agak tinggi, so sejuk la sket...
ayish ni payah beno nak posing handsome2...

painting kat ubud ni murah jugak, harga lebih kurang kat tanah lot...tapi janganlah beli painting di nusa dua/kuta yer coz harga 3 kali ganda! huhu

ok sambung next entry pulak :)

17 comments:

Ros Anis Rusli said...

syoknya..xlama lg kuakan la adik ayish tuh..hehe..mama g anymoon...hehe

CikNaa said...

kelip-kelip mata nengok orang sane sini bercuti.. syoknye laa..

YanaHime said...

bestnyaaaa! sambil dinner dengar bunyi ombak. Yana pun suka dengan bunyi ombak...haish! bila laa nk dpt peluang gi jenjalan? kena tunggu husband pencen agaknya, huhu!

Mama Damia said...

Syoknya pg bali

aThidEaN said...

waaaaaaa bestnyeeeee
ad hoc plan ni.tp menjadi dan best.

With Julia said...

Huyooooooooooooooo.....terbeliak bijik mata semalam tdo yer kt angka 4 rat...weeeeeeee hbs ler umi x kayo...hehhe

nurul harnani said...

best, teringan kenanagn lama honeymoon kat bali :(


http://nurulharnanikasmari.blogspot.hk/search/label/bali

Allene said...

meleleh air liur tgk.. uhhuuhuh

NinaAz said...

Cantiknyaaa hotel dia. Teringin nk duduk tmpt y ada p.pool mcm tu

ctmah said...

private pool tu yg best nana..soon, ayish dapat adik la tu..hihihi

Zimie said...

seronoknya tengok.suka2.harus ke bali jugak one fine day yang entah bila haha.

cha said...

guess what sebenarnya bercuti kat luar malaysia lagi murah dr bercuti kt malaysia ni ha. rm470 1 malam bg i sgtla murah nk banding kt malaysia dpt bilik biasa saje sebab i dh survey kt perhentian tioman bilik sampai rm1600 haha baik pg bali or krabi lg berbaloi

best. tak sabar nak baca next entry huhu

UMIE SUE said...

NANA JOM TEMPAH HEADER NGAN SUE
JUST RM5 DAN RM3 JE

http://suhaidasupalio.blogspot.com/2013/05/header-murah-rm3-dan-rm5-sahajacepat_28.html

Cik Puan Rara said...

nk g jugakkkkkkkkkkkkkkkk.best nyaaaa.

SweetLikeWhat said...

bestnyaaaa...cantik betul pemandangan kau ubud tuh..subhanallah..

Chekgu Azrine said...

Best svb ada private pool..mmg btul2 hanimung!!

Mysterious Mel said...

Salam. The vila nampak best giler. Dulu I pergi stay kat hotel je. Maybe next time boleh try villa plak...untuk anniversary ke. Thanks for sharing. Kalau sudi singgah my blog Kenapa Perlu Penapis Air?