Wednesday, May 29, 2013

Farish: 1 Tahun 1 Bulan

alhamdulillah genap hari ni umur si manja mama satu tahun satu bulan...pinjaman drp Allah yg tidak ternilai, yg cukup nikmat buat kami, yg membahagiakan kami suami isteri dgn 1001 kereneh, dan banyak mengajar kami erti sebuah tanggungjawab dalam satu keluarga yg lengkap...syukur ya Allah!
nak cerita perkembangan ayish setakat ni...
1. berat maintain 10kg dari 10 bulan hari tu...hahaha...bukan mama tak kasi makan tau, tapi budak ni dah aktif bermain, sesaat pon payah nk nampak dia duk diam unless tido...tinggi taktau la berapa coz lama dh tak ukur...
2. dh boleh berjalan sket2 tapi kadang2 berlagak nak lari terus...kiranya dh setahun baru boleh jalan, hehe...benjol sana sini tak payah nak cakap la...dagu & gigi dah 2 kali berdarah sbb tersungkur kat tangga...eh bukan mama tak jaga tau, tapi awak tu ligat sangat sampai tak terkejar dibuatnya...
3. kerusi & tangga adalah tempat favourite utk bermain...kat tempat bahaya jugak la dia nak main kan? tangga berapa belas tu laju je dia panjat, kadang2 seriau gak takot dia jatuh ke belakang...bila dihalang, nangis pulak! ayoooo...last2 badan mama & papa jugak la yg kena jadi benteng...
4. vocab dah bertambah...selain papa mama, dh boleh sebut "jiddah" dgn sangat jelas...jiddah tu panggilan utk my mom (nenek ayish)...jiddah maksudnya nenek dlm bahasa arab...my mom belajar bhs arab, jadi dia yg suruh cucu panggil jiddah...selain tu dh boleh sebut "nak", "dah", "daddy", "nenek", "cantik", "adik" dengan sangat jelas takde pelat langsung...ada jugak beberapa perkataan yg dia pernah sebut tapi sekali tu je la dengar...adik i tanya "ayish nk air teh tak?" dia pon jawab "teh"...satu lagi kitorang tengah borak2 lepas tu ada la ngumpat sorang budak ni cakap gedik, dan2 tu jugak ayish sebut "gedik" dgn sgt jelas...teh & gedik tu kebetulan ke apa, taktau la kan? sbb lepas2 tu takde dah i denga dia sebut...hehe
5. pandai bagi arahan kat org...kalau nk keluar tu, cepat2 tunjuk tangan dia bagi arahan kat kita nak ke mana...kadang2 pandai tau tunjuk selipar & tudung utk ajak kita jalan2...
6. pantang nampak org pakai cermin mata! spek i ni dah brp kali tukar sbb patah...so kalau siapa2 nk dukung dia, awal2 lagi i akan pesan tanggalkan spek...huhu
7. sekarang dah kuat makan...kemain berselera lagi dia nak2 kalau i masak western...dah boleh kunyah makanan yg keras...tapi yg geramnya kalau nmpk kita makan, makanan kita tu la yg dia rebut...makanan sendiri langsung dia tak pandang...dah pandai tau bezakan yg mana satu makanan kita, mana satu makanan dia...
8. gigi dah ada 8 batang tapi punye la susah nk gosokkn gigi...i perasan gigi ayish mcm dah ada karang sket2...sobsob camne nk buat ek? dia tutup mulut rapat2 kalau kita nk masukkn jari/berus gigi dlm mulut dia...hubby i pon penat berperang nak beruskan gigi dia tapi tak dapat2 jugak...
9. suka gigit & cubit org! cik nia dia sampai takot nk dekat & main sama2 tau...dia gigit & cubit memang sakit sampai kadang2 luka kulit i...sabo je la
10. makin besar makin kuat merajuk pulak...dah pandai nk berebut mainan dgn org lain...apa yg dia pegang, kena pujuk rayu byk kali baru dia nk bagi...kalau simply mintak camtu je, jgn harap la dia nak bagi...dah la suka menjerit
11. mentang2 dah pandai mkn sendiri, habis semua benda dia nk mengutip...sekarang ni tak boleh satu saat pon lepas pandang, kalau tak habis la mcm2 dia telan...bahaya tau! dh byk kali korek tisu , kertas & plastik dari mulut dia...
12. sangat susah senyum! muka masam mencuka je tau, serius betol ayish ni...tapi kalau dah stat senyum, cair tau ^_^

13. bab nk suruh dia belajar, awal2 lagi i surrender...ayish memang susah giler2 nak focus kat satu benda...i sendiri pon takde skill sebenarnya nak jadi home tutor ni...ku layankan je anak tu kalau dia nak main pon...ke anak lelaki ni memang kurang berminat kat buku? hohoho...tunjuk flash card pon sampai 4-5 keping ok la, lebih dari tu booolayan!

14. selalu i tengok anak org lain macam berminat tengok tv/ipad tapi ayish jgn harap la...tv pon dia tak pandang....kau pasang la cerita cartoon ke, nyanyi2 ke, apa2 je la kat kids tv tu kan, haram dia nak tengok...cuma ada satu benda yg jadi favourite dia, main lego! tiap kali main kena pantau dia sbb takut masuk mulut...i rasa dia lebih cenderung pada benda yg praktikal yg boleh dipegang daripada benda2 yg gunakan mata ni...
15. kalau travel dgn ayish ni confirm i akan muntah sbb dia sangat tak reti duk diam...lampu, radio, pintu, cermin, air freshener,  gear, stirring, semua la dia nk main! dia tak suka carseat...nk kata i tak ajar dia dari kecik duk dlm carseat i taktau la coz dia ni sampai umur 4-5 bulan ok je duk dlm tu, sbb tak reti nk bergerak lagi...tiap2 minggu kot i kuar travel jauh2 & selalu jugak kot i angkut bawak pegi office, mmg buh dia dlm carseat tu sejak umur dia sebulan lagi...tapi dia memang takmo! yg dia tahu nk panjat & nak diri bebas...ayish ni i perasan dia tak suka kalau kita pakaikan seat belt or apa2 je la kat badan dia, sepantas kilat dia tarik...satu lagi kalau dlm kereta, make sure pintu kunci siap2 bila naik tu...pernah sekali tu dia buka pintu sendiri, nasib baik kereta tgh berhenti waktu tu...

16. ayish ni sweet tau...dulu masa tak reti lagi, dia tampar muka i bila nk kejutkan i bangun tido...now dia dah pandai panggil i sambil cium2...kadang tu i saje buat2 tido sbb suka bila dia cium ...kadang2 duk peluk la & ulit2 kita ni...ahhhh bahagia sgt rasa! taktau nak describe camne...hihi

17. selain bye2, tepuk tangan, hentak kaki, dia dah tahu bila org cakap "salam"...sebenanrnya byk arahan yg dia paham sbb bila i suruh amik sesuatu, cepat je dia buat...tinggal lagi dia tak boleh nk bercakap je...

18. pantang nampak pen & kertas! suka menyonteng dia ni...hari tu habis muka sendiri dia conteng...haha...my mom cerita, i masa kecik dulu pon suka menyonteng & melukis, sbb tu i kretif kot? lalalala~

19. dengan rasminya dah 2 minggu ayish reject taknak breastfeed dgn i, dia gigit & tarik2 *sakit woooo*...i taktau apa masalahnya, sbb tiba2 je semua ni...ekceli dh 2 bulan i tak pam sbb DF je...now dah kena stat pam balik sbb dah jadi mcm EP mom pulak...sobosb :( bermula semalam la i gigih pam balik walaupon sebenarnya i dah bungkus & simpan elok2 segala breast pump, storage bottle, sterilizer, semua la!

20. kalau dengar je azan, cepat2 tangan dia letak kat telinga konon2 nk azan jugak sambil mulut tu bunyi "awaaaa awaaaa"...

21. segala perhiasa kaca kat meja & bilik tido kena letak tempat tinggi...dia suka mencapai...pernah sekali dia pecahkan bekas lilin dlm bilik i, jenuh la hubby duk kutip kaca tu takot dia terpijak/makan...lepas kes tu memang tak boleh dah nk letak barang kaca banyak2


hmmm tu je la kot setakat yg i ingat...hehe...apa2 pon i rasa budak yg sebaya farish ni lebih kurang je perkembangan dia...kalau ada kurang tang tu, lebih tang ni pulak :) semoga anak2 kita adalah anak2 yg baik, anak2 yg menyenangkan, anak2 yg dengar kata :)

25 comments:

Nurul Hamimah said...

pandainya Ayish...InsyaAllah semoga jadi anak soleh yang menyenangkan papamama dunia akhirat ye...Amin

nurul harnani said...

cumil n smoga ayish sihat ye syg

Wawa Yusoff said...

bijak nye ayish... :)

Moga ayish sentiasa membesar dengan siha dan bijak! :)

erin said...

hari tu first time bagi aish main lego, dia jatuh terhentak atas lego, habis luka mulut pecah, darah byk sgt, setiap kali basuh lagi byk darah keluar, habis baju dia, kitaorang dh panik sbb igt confirm kena jahit ni, berlari-lari naik kereta pergi klinik, nasib baik x kena jahit, klu tak tinggal parut kat mulut, luka panjang jugaklah, lepas tu terus simpan lego, trauma gile. padahal dia tgh main depan mata n dia tgh duduk masa tu, camne tah dia boleh jatuh ke depan atas lego. husband marah sebab buka lego kasi dia main. fobia dah..hehe

Ros Anis Rusli said...

dgr azam sm mcm airiell..airiell kalo dgr azan die akan laung azan skali..kalo azan kuat, die lg kuatkan suara dia..comelkan telatah anak2 kita.. :)

Lyana MK said...

anak3 kiter membesa ngan sehat dan bijak... alhamdulilah... ;) perkembangan pembesaran ayish lebih kurang fayyadh.. cume yg buat yana geram.. .asyik duk depan peti ais n jerit... bukak bukak ..sebab dia nak pantau stok solivite dia.. pas npk dia gelak jahat n tutup peti tuh

MrS dOdOt_ShyG said...

hai nana.. dh lame xkomen kat sini.. al-maklum la.. rini bru je msuk keje lpas cuti bersalin.. hehehe.. bijak dh farish nie.. jap je die dh setahun lbh kn.. hehehe.. semoge jd ank yg bk ye farish..

♥ ROS ♥ said...

Pandaila ayish.. Jd anak yg baik, sehat yer :)

Chekgu Azrine said...

Bila baca ni tak saba nk tggu my aish pulak setahun..hehe..
Semoga ayish membesar dgn sihat n b a good boy..

Cik Puan Rara said...

best kan tgk perkembangan anak.rara pon suka,skrg ni princess dh pandai bye bye.heeee suka sgt.BTW comel puting tu.heee

Cik Puan Mimi said...

Terer la ayish bercakap. Hebattt. Heheh. Bab dok dalam kete tu x boleh tahan. Habis mmg x suke lgsg ke carseat? Cane nana bawak kete klau gitu. Ayish nk explore habis ni. Hehe

CikNaa said...

dah berjalan lom ayish? mesti ensem ni dah pandai jalan.. huhu..

ctmah said...

sweet aje ayish ni..membesar dgn bijak ye sayang

Hana Soffelia said...

Banyak hah mama ayish kumpul progress Ayish. Aunty seronok la baca sambil bayangkan macam mana lah naurah nanti buat mcm ayish like merajuk etc. Semoga Ayish membesar dengan sihat dan bijak ye.

micah aje said...

besar nnt bijak la ayish ni...+ comel.. hihi

With Julia said...

Byk2 suka nombor 16. Sebab kita serupa heheh

Mimy Hamid said...

ayish rambut mahal...kinting tau...mesti besar lagi curly...jangan potong nana sayang ..hehehe...kulit still menang eh macam mama dia..putih melepak...perkembangan sihat ayish..good boy

Zimie said...

dah pandai cakap dah ayish.mesti cute je.tapi nak layan kerenah tu yang x tahan.yang umur 2 bulan lebih ni pun tak sesabar nak berbual dgn kita.cepat belajar bebudak skrg ni kan hehe

Shakina Farhan said...

seronok baca pasal perkembangan farish..active sebijik la mcm shahadah..cuma shahadah tu pmpn..betul tu, bukan mama yg xjaga cuma xterlarat nak mengejar..=_=

tenku butang said...

comelnyaaa..

haii.. salam kenal..

follower no. 1402
done follow/singgah sini.. jom follow/singgah blog teman.. heee.. http://tengkubutang.blogspot.com/

klu minat kucen leh follow blog ni jugak.. =)
http://kucenkucenbelog.blogspot.com/

Bazilah (^0^) said...

comeynye ayish tido kt sejadah tuh hehe. semoga ayish membesar dengan sihat dan jadi anak yg dengar kata ye baby :)

malynd_anggun said...

mikhail pun panggil jiddah.. in law i darah arab.. heee

SweetLikeWhat said...

bijak dah ayish..macam2 dah pandai ye..terus membesar dengan sihat tau syg ;)

NanAFarhanA said...

wah.. rasanya anak lelaki memang lasak...mmg fav spot depa sure kerusi dan tak lama lagi akan panjat meja makan (yup, ini yang nana tgh alami sampaikan semua kerusi kat meja makan kena sembunyi..huhuhu)

bestnya bila anak dah pandai cakap... ish, bila laa si adam nie nak cakap.. dh masuk setahun 6bln mulut tuh berkunci jaa... kalau nak sesuatu cuma tunjuk dan buat bunyi huk..huk..huk je...

Cheyan said...

Wahh ayish berat la..dah 10 kilo..alhamdulillah...seronok kan tgk anak membesar...insyaAllah ayish akan jadi anak yg soleh..amin..