Thursday, May 16, 2013

Korea Review: Gyeongbokgung Palace, Myeondong, Dongdaemun, Namdaemun (Part 3)

malas sebenarnya nak review tapi atas desakan & permintaan "peminat", ku gagahkan jugak haha...insyaAllah part 4 nanti habis la kot review semua tempat2 yg i pergi kat korea ni...gabungkan banyak2 cerita dlm 1 entry je senang, lama2 kang basi lak cerita hihi...

GYEONGBOKGUNG PALACE
entrance

tak pasti ada apa kat atas tu, kitorang tak naik sbb bawak ayish naik stroller kn...perasan tak jalan kat situ batu2 dia tak rata? payah wooo bawak stroller! last2 kitorang kena ikut jalan tepi, baru blh tolak stroller dgn senang hati...huhu

actually kat korea ni byk palace yg korang boleh lawat tapi gyeongbokgung palace ni antara yg glamor la...ada lagi satu palace yg dekat sgt dgn gyeongbukgung ni, tapi kitorang tak pegi sbb kejar masa & assume mesti lebih kurang je dalam dia...hehe

nak ke sini senang je, make sure last subway station korang adalah gyeongbokgung station...nak masuk sini kena bayar 45,000 won (RM15) per enter...kat sini korang boleh tengok demo upacara perlantikan maharaja camne...dia ada waktu tertentu, so silalah tanya ke counter kalau korang taknak terlepas tengok :)
i kan pegi musim bunga, jadi tempat ni agak cantik dgn bunga2 sakura yg baru nak tumbuh (walaupon byk lagi pokok yg botak sebenarnya)...kalau dah heavy full bloom, confirm lagi cantik! kat sini tak lain tak bukan korang boleh tengok istana2 lama & muzium...tempat dia besar, berjam2 gak la kalau korang dtg sini...memang banyak 'port' utk amik gambar...
nampak tak mata si kecik tu tengah mengintai? hehe...sian dia sejuk...geram je tengok bunga sepanjang jalan ni...
 ni tempat maharaja & menteri2 meeting...
asyik kena bungkus je anak mama ni kan? nak buat camne, angin kuat kadang2 hujan kadang2 salji...huhu
jangankan kata i pinjam stroller blogger intan je, siap nursing cover yg dia jahitkan pon i angkut bawak ke korea...jasamu dikenang intan! hihi
ni dalam area museum...dalam ni takleh amik gambar...kat sini kitorang lepak2 sambil susukan ayish & bagi dia mkn sampai kenyang :) masa ni kat luar tu salji turun sikit2...
kawasan ni kita boleh tengok macam mana keadaan kedai2 lama kat korea...
told u already, kawasan palace ni besar ok! merata2 boleh berposing sampai nk muntah mengadap camera...huhu
baru je nk posing manja2 *geli*...sekali lepas tu hujan turun lebat...tak bagi chance kat kitorang kot? :p macam biasa, i selalu bayangkan musim luruh kat sini dengan daun2 warna kuning-oren-merah, ahhhh cantiknya!

dah la kot pasal gyeongbokgung palace ni, penuh dah gambar...silap2 berat korang nk baca entry i ni...btw sepanjang kat sini kitorang makan sneakers & kit kat je...


MYEONDONG
kat sini ibarat syurga beli-belah la kat korea...tapi kat sini semua barang2 branded je yg dijual...sorry takde pic kat sini...paham2 je la si kecik tu tengah tantrum sampai terbantut kitorang nk shopping kat sini...sudahnya tak beli apa2 pon di sini yer..kat sini pegi malam2 best coz ada macam pasar malam, meriah...


DONGDAEMUN
dari subway station, jalan kaki je la uolss...lupa nama tempat ni tp macam tokong sket rupa dia..kat depan dia jalan raya besar, boleh la tengok pemandangan bangunan yg mencakar lagit (eh tapi takde la tinggi sangat pon bangunan kat dongdaemun ni)
sungai ni menenangkan & sejuk...kalau taknak ikut jln atas, korang boleh ikut jalan sungai ni yg mana lebih selesa...kat sini kadang2 diorang buat life band tau, ada port dia kata atas sungai ni...
sini banyak jual payung comel2...ni ada org kirim, kalau tak memang tak kuasa la nk shopping payung...haha...harga paling murah RM15 rasanya tapi tak lawa...yg mcm i pegang ni RM30, kecik je muat sorang je bawah payung tu...
*tengok tu ayish menjeling* i nampak kat dongdaemun ni banyak giler org jual kasut tepi jalan...baju & barang2 lain pon banyak tapi banyak jual dlm mall...kalau korang masuk mall tu, memang rambang mata la, dah macam pasar payang rupanya...tapi i tak beli pon sebab tak jumpa baju yg berkenan di mata, not my taste kot...kekeke

kat sini banyak jugak jual lace & barang2 utk korang buat bisnes jahit/kraftangan...dia jual borong & sangat banyak pilihan!


NAMDAEMUN 
dari dongdaemun, kitorang ke namdaemun market lak...i suka shopping kat sini!! namdaemun best ok, macam2 ada & barang pon boleh dikatakan murah...perlu diingatkan, namdaemun market ni beroperasi sampai 6pm je tau, malam dah takde...boleh rambang mata kalau korang pegi namdaemun...i jatuh hati dgn comforter kat sini tapi tak beli sebab fikir besar & susah nak angkut naik flight...sobsob :(
macam2 accessories ada jual kat sini...gelang, rantai, kerongsang, semua la ada...siapa2 yg nak kawen tu, maybe boleh consider beli favor box kat sini sebab murah & macam2 pilihan ada...
korongsang sangat-sangat murah with high quality...korang boleh dapat serendah 3000won (RM9)...tapi standard harga 5000-8000won (RM15-RM24) korang boleh dpt yg sgt besar & cantik...kalau harga lebih dari tu silalah jgn beli coz byk lagi kedai yg jual murah...kalau korang beli dalam kedai(bangunan), mmg ada ayg jual 10000won (RM30) tapi bentuk dia sama je mcm yg harga 5000won yg kedainya kat luar tepi2 jalan...beli kerongsang + bracelet, i boleh habis RM600...hahaha...tapi takpe, semuanya utk bagi kat sedara-mara :)
bila dah ada kat namdaemun, jgn lupa cari kuih tradisional dia ni...halal tau! harga sekotak ni 5000won (RM15)...kuih dia mcm tepung je, isi dalam tu boleh pilih mcm2...i beli satu je yg isi dia hazelnut...arghhh rugi tau beli satu, kitorang laki bini sekali duduk je habis makan...kalau tahu baik beli byk2 boleh bawak balik malaysia bagi family rasa...nyesal tau, nak pegi beli semula dah tak sempat coz malam...hukhuk

ayish yg manja bersama papa yg gagah...eh??
sebab tak larat nk pegang barang byk2, tak pasal2 kitorang beli beg shopping ni...tak ingat brp harga tapi dlm RM50 rasanya...rasa mcm takde membeli sangat, tapi bila balik penuh beg ni oiiii...haha
ada gaya ahjuma tak i tarik shopping bag ni? hahaha

untuk shopping, kitorang memang spent masa seharian dari pagi sampai malam...mula2 sekali ke dongdaemun ---> namdaemun ---> myeondong...

ni antara souvenir yg korang boleh beli kat korea:
fridge magnet
kipas 

kerongsang
mask...ahhhhh mask kat sana murah giler!!! silalah beli banyak2 yer...antara yg i beli ni brand the face shop, missha & etude...harga dia half price drp malaysia tau & kalau beli kat sini confirm akan dpt macam2 free gift...nasib baik i ni jenis yg tak pakai foundation, maskara or benda2 yg 'complictaed' kat muka, kalau tak mesti lagi byk i borong cosmetic kat sini...hehe
 shawl
pen & book mark
 keychain
nail clipper
t-shirt

ok lah, tu je la kot...last review nanti pasal lotte world & everland pulak...entah bila nak review yg tu pon taktau :p



RELATED POST:
1) Tips & Budget Ke Korea [LINK]
2) Korea (Part 1): Nami Island, Itaewon, Dongdaemun 2C House [LINK]
3) Korea (Part 2): Namsangol Hanok Village, Namsan Tower, Han River [LINK]
4) Korea Review (Part 4): Lotte World, Everland & Tempat Menarik [LINK]

16 comments:

Cik Puan Tqah said...

kerongsang tu comell.. hihi

YanaHime said...

Sukanya tengok kat istana tu, tambah plk duk layan drama jang ok jung skrg, hihi! Lg feeling!

Keronsang tu comei, rambang mata dh nengok

PinKy MoMMa said...

salam kenal dik..tumpang duduk sini eh..

sronoknyerrr pi korea..bercita cita nak kesana..tp kena kmpul modal skit huhuhu..

ramai org cakap sana brg kosmetik murah murah..dan comel comel ;)

Shakina Farhan said...

nak pegi korea jugakkk..hehe..kerongsang tu lawa..

fathiyah jamaludin said...

canteknya shawl tu...

:) mclaren stroller kan tu nana?

Kemn Azmaili said...

bestnye vacation...bila la time i nak berjalan-jalan pulak ni...

ctmah said...

aaaaa....cantiknyee..kerongsang tu semua cantik2...fridge magnet pun cantik gak..uuuuu

CikNaa said...

comei je aish dalam bungkusan..serius mcm baby 3,4 bulan je rupe dia :)

Cik Hazz said...

bestnya Nana.. i suka tempat2 yang u tunjuk kali ni. blh take note kot2 nanti nak gi korea. hehehe.. ;)

cha said...

bestnya cantik tengok bunga bunga tu mengembang u. kalau kembang lg cantik kan

wah sakan eh u shopping. paling i nampak byk u shopping kerongsangla eh murah jugak i ingat mahal2 barang kat korea tu huhu

Schajar McFlurry said...

salam perkenalan :)

Seronok pergi travel kan. Banyaknye souvenier beli. mesti beg waktu balek penuh ngan barang je kan? hehe..

saya pun suka pergi travel! best :)

Silent reader :) namira said...

Salam.... Boleh u share fud untuk Farish masa u travel ni? Thanks :)

ciK LyndaWawa said...

keronsang die comel la.. hehehe

Cik Puan Rara said...

nana.legging nana pakai tu cantikkk.heee.boleh ke nk komen tu je...hehe

SweetLikeWhat said...

keronsang lawa2 lah..

Anonymous said...

Salam. Saya balkis n planning utk travel ke korea secara solo. Kalau just book hotel+flight di mapo-gu, then selamat tak utk travel sendiri?