Thursday, May 2, 2013

Review: Farish's Bee-Day Party

P/S: hari selasa baru ni i TER-POST entry yg belum siap lagi...tengok2 dah ada 6 org comment....kekekeke entah masa bila la i tekan publish...so hari ni entry lengkap yer :)

sabtu, 27 april 2013 kitorang celebrate birthday farish yg pertama...kalau ikutkan 30hb (semalam) baru dia genap setahun tapi saje awalkan beberapa hari sebab sabtu cuti & kebetulan papanya ada kat darat lagi...kitorang buat simple2 je setakat nak meraikan si kecik kesayangan tu :)

i pilih BEE theme utk party kali ni...dulu sebelum mengandung lagi i banyak google birthday party anak org putih dan i sangat jatuh cinta dgn tema lebah ni...girl or boy memang sesuai je dgn tema ni kan? hehe...i start buat preparation a month before sebab 100%  DIY je, masak pon sendiri kecuali kek je beli yg dah siap...

kitorang anggarkan 100 org yg datang tapi yg datang hari tu macam lebih 100 org je sebab main jemput siapa2 yg terlintas kat kepala ni...lagipon jiran ramai, so kena la jemput jugak yg dekat2 tu...tapi takpe, nasib baik makanan cukup2 je, cuma ayam goreng ala-ala KFC tu cepat giler habis...syukur takde yg membazir masuk tong sampah...

kos kitorang habis dalam RM 1,300 je utk 100org makan termasuk satu canopy & party pack...jimat kan? kalau tempah makanan dgn org lain maybe cecah 2k jugak tu...asalnya nak buat kat KFC or A&W je tapi bila fikir2 balik, rasa macam tak berbaloi lak...pakej paling mahal rm500 utk 50 pax kalau tak silap dan menunya hanya ayam, fries, nugget, mashed potato, air, camtu je...last2 kitorang decide utk buat kat rumah sebab boleh jemput ramai org dan menu makanan pon boleh dipelbagaikan...tambah sket je dah boleh dapat macam2 cuma letih sket la kan? hehe

ni menu kitorang utk 100 org makan:
1. laksa penang (100pax)
2. ayam goreng ala2 KFC (pakai tepung ayam ADABI) 5 ekor, dapat la dalam 130 ketol kot (ni cepat sgt habis, siapa dtg lewat mmg tak merasa la)
3. puding roti buat 2 loyang kecil
4. fries goreng 2 paket besar
5. kuih kasui my mom buat 1 loyang besar 
6. kuih ketayap 50pcs
7. tat telur 50pcs
8. apam bee 60pcs
9. bee cup cake 50pcs
10. mash potato buat dalam 15biji kentang kot
11. coleslaw
12. bihun goreng buat dalam 5 paket
13. keropok 
14. puding caramel i buat 1 loyang kecil
15. sandwich telur buat 2 buku roti
16. dadih masak 2 pack

majlis mula pukul 3 petang tapi 2.30pm kitorang masih lagi pung-pang kat dapur...dalam hati duk berdoa la supaya tetamu dtg lambat sket...semua nak masak sendiri dgn pelbagai jenis menu, tu yg jadi lambat sket...tp syukur ramai adik2 tolong & dapur kat rumah pon ada banyak...syok sebab adik2 i yg jauh semua balik semata-mata nak raikan birthday anak buah diorang yg sorang ni...

eh jom layan gambar la pulak...

(1) CANDY BUFFET 
100% DIY...gigih i buat semuanya dari A to Z okey! candy buffet haruslah mengikut BEE THEME...i pilih yellow & black as colour combination...flag yg i gantungkan tu, i google je....bila jumpa yg berkenan & sesuai, i terus print atas kertas A4 dan gunting...printer pon pakai printer biasa je uols! huhu...
apam bentuk bee...comel kan? hehe
ni pon i DIY utk cucuk kat apam & cup cakes...semuanya buat secara manual, penat wooo nak gunting bentuk bunga then tampal kat pencungkil gigi...hehe cute kan?
baby bites pon ada kat candy buffet ni...label tu i print sendiri je, google tag yg ada bentuk bee & edit...
ni masa sibuk2 DIY bekas/balang utk letak kat candy buffet...

(2) GOODY BAG/PARTY PACK
paper bag yg DIY sendiri...yg ni i buat dalam 25pcs je, tak kuasa nk buat banyak2...haha...cara buat dia, i guna 2 kertas A4, lipat bentuk petak camtu & cantumkan je dua keping kertas tu...senang kan? lepas tu i kepit dgn pengepit kain & tampal sticker...kos dalam RM7 je kot utk buat semua paper bag camni...
ni antara party pack...i main beli & isi jer! hahaha...total loss semua ni lebih kurang RM70 utk 40 packs...i beli kat kedai borong so dapat la murah sket...
selain paper bag kat atas tu, i DIY pillow box ni dalam 15pcs utk cukupkan party packs supaya jadi 40pcs...i saje buat bentuk lain sket, lagipon ni utk bagi budak2 yg agak besar...barang2 dalam ni agak kurang drp barang2 dalam paper bag...macam mana nak DIY pillow box ni?? haaa dulu i dah pernah ajar, boleh refer kat [LINK] ni yer...
ini pulak BEE HAT...i buat warna hitam & kuning...bee kan terkenal dgn yellow+black colour :) utk buat party hat ni mula2 i beli satu contoh kat kedai, lepas tu i buka & lukis ikut bentuk tu atas kad manila...bila dah potong, dapat la topi bentuk kon ni...comel kan?? gambar bee tu macam biasa la i copy paste, print, gunting & tampal...renda2 kuning hitam tu pulak i pakai crepe paper je...last skali, punch kiri kanan, letak getah bulat, siap!! i plan utk bagi warna hitam kat budak lelaki & warna kuning kat budak perempuan...
ni cara i deco utk letak part packs...simple je kan?? hehe...bekas putih tu i guna yg biasa org buat dulang hantaran, i deco sket2 je dgn riben & crepe paper...
deco kat dinding pon buat sendiri...i tampal pakai double tape, sudahnya rosak dinding oiii! huwaaaa camne la nk bersihkan saki-baki double tape yg terlekat tu...sobsob :(

(3) CANOPY & MEJA BUFFET
i sewa satu canopy arab without scallop & sarung kerusi...utk canopy bodo-bodo camni skali dgn 4 meja buat & 40 kerusi, i kena charge RM250...ok la kan?? malas nak membazir, cukuplah sekadar tetamu boleh duduk makan dgn selesa...hehe...lepas tu i mintak tolong hubby gantungkan belon kat setiap tiang je...
centerpiece pon buat sendiri...bunga tisu/bunga kertas ni adik i buatkan...saja nak bagi seri meja, takde la nampak kosong sangat...semuanya pakai barang recycle je, lebihan barang2 hantaran masa i kawen dulu...
semua masak sendiri uols...ni la untungnya my mom ada 8 org anak perempuan...semua boleh masuk dapur...hihi...korang silalah beranak ramai2 yer...lalalala~
kebetulan my dad ada beli 2 biji khemah merah ni masa kenduri aqiqah farish tahun lepas, jadi kitorang gunakan sebaiknya khemah/canopy kecik ni...bawah tu kitorang letak meja buffet...meja buffet tu pon sendiri punya...almaklumlah, rumah i ni boleh katakan tiap2 minggu ada usrah, tu yg banyak barang2 camni, siap boleh sewakan lagi...hehe

(4) KEK
kek pulak kitorang beli kek secret recipe je...yg ni kek indulgence, request tuliskan "happy birthday farish je"...deco tu i buat sendiri, cucuk-cucuk siap!
satu lagi kek butterscotch...bee-theme takmo lari tuh! penuh la dengan segala bee...hehe...motif ada dua kek?? mestilah takot tak cukup! haha
bee cup cakes...oh yg ni bukan buat sendiri...i order 50pcs je, tak sempat kalau nk buat sendiri...i suka cupcake ni, sedap sbb kek dia moist! next time boleh la order lagi kat kawan adik i ni...hehe
mama yg happy dapat buat semua ni utk farish tersayang...mama yg over excited, anak tu bukan paham apa sangat...being a mom is fun okey! ^_^

(5) PLAY GYM 
erkkk taktau nak panggil apa sebenarnya...hahaha...kat porch i letak mainan ni...saje nak bagi budak2 happy, enjoy & mingle around kat situ...mak2 pon boleh la makan dengan tenang sambil borak2...hehe
seronok bila nampak budak2 main sesama diorang...padahal bukan kenal antara satu sama lain pon...hehe
nampak tak ariana (anak blogger ielah) dalam pool tu? alaaa yg comel pakai baju kuning tu...suka betol dia dengan ball...hehe
farish dgn amani (anak blogger intan) & naurah (anak blogger hana)...si naurah tu sangat tinggi lampai okey! boleh jadi model muslimah bila besar nanti, hihihi...
kalau nak tahu, farish ni kan dari hari tu lagi 'dengki' dgn amani...ada je benda dia nk usik amani...
ayish with cik nia...dania ni kitorang jaga dia dari baby lagi, now dah 3 tahun...
intan dgn amani yg bam bam...amani paling setia dgn topi tu, langsung dia tak tanggalkan...hehe

(6) ACARA POTONG KEK
tempat letak goodies dah di-transform jadi tempat utk potong kek...my family semua sporting, semangat cari baju kuning-hitam...buzz buzz~
 
blogger, dari kiri: hana(mama naurah), atia(mommy aleescha), intan(ibu amani), ielah(mama ariana)...thanks for coming dear...lepas ni boleh la jumpa sokmo kan? berkelah tepi pantai cherating sambil mkn keropok lekor dgn cendol seronok gak ni...tak pon kita pegi bukit gambang ramai2...amboiii plan kemain lagi! haha
ayish tak menyabo...satu cupcake dah selamat dia tendang, nasib baik org x perasan...masa nk potong kek ni pulak, habis dia nak tarik apa yg ada atas kek tu...farish sgt aktif okey, jgn harap la nak suruh dia posing pandang camera...ni pon duk pegang dia ketat2 sebab dia lembikkan badan nk turun bawah...
with blogger...mommies yg cun dgn anak2 yg comey-lotey...happy sangat2 jumpa korang...sorry tau tak dapat nak layan betol2, ke hulu-hilir mama farish masa tu...hihi
papa bee + mama bee = baby bee...we are happy family, alhamdulillah  ^_^

(7) SEKITAR MAJLIS
 ni adik i no.2....ayish panggil dia mommy tia...
yg tengah duduk tu atuk i...kira tok nyang farish la tu...memang kitorang yg jaga dia sejak nenak meninggal 4 tahun lepas...atuk i ni punye la sayang kat cicit dia...
gigi ke-8 dah separuh keluar...hehe...rambut dah la kerinting, susah mama nk buat rambut pacak-pacak kat awak tau!
 dah boleh bertatih sket2 tapi ikut mood dia...
hubby with my mom...my dad masa ni demam, so dia berkurung je dalam bilik...sian abah :(
 my heart~ i love u both soooo much! i know that i'm the lucky one ;)
sebahagian tetamu yg datang...

(8) PRESENT
antara hadiah yg dapat...yg mana baru bagi/pos, takde dalam pic ni, sorry ek...apa2 pon terima kasih banyak2! jimat duit mama & papa utk beli toys, books & baju2...hihi
kereta ferrari ni hadiah daripada papa...
rak zirafah & 3-in-1 learning easel tu hadiah drp mama...tapi barangnya tak sampai2 lagi...insyaAllah hari ni sampai kot...hehe

penat??? ohhh sangat lah penat dan terkejar-kejar buat semua ni...walaupon dah mula buat preparation sebulan sebelum, tapi dalam sebulan tu la i ke korea seminggu, dgn kenduri kawen kat rumah lagi & tolak 4 hari jaga farish kat hospital...bila squeeze, rasanya 2minggu je kot buat semua ni...

walaupon i seorang mama yg bekerjaya, tapi syukur i dapat jugak buat semua ni utk farish dengan hasil tangan sendiri...bersekang mata jugak nak siapkan semua ni coz i hanya buat bila farish tido je...takkan buat semua ni masa farish berjaga sebab quality time dgn anak adalah sgt penting! kena jadi "lipas kudung" utk pastikan dalam masa yg sama sempat masak, sempat kemas rumah, sempat basuh sidai lipat baju, eh semua la! fuhhh~

apa yg penting??? semestinya satu kepuasan bila dapat buat sendiri...biar tak berapa molek pon, janji usaha tu ada...hehe

36 comments:

cha said...

sangat nice ok prep and deco semua walaupun diy salute la kat u. gigih tau gunting yg bunga2 tu fuhhh nanti farish dh besar tunjuk sume u biar dia tgk mama dia gigih buat semua ni haha

kalau dekat i dh dtg dh. hopefully one day dptla jumpa u :)

Aeen said...

rasa berbaloi sangat buat semua preparation sendiri kan...nice sangat lah...suka kat part kek tu..beli je kek secret recipe pas tu deco sendiri..hehe..good idea la..:)

SweetLikeWhat said...

rase puas buat sendiri kan nana.. anis kagum la dengan nana, kretip habis..
bestnya kalau dekat boleh hannah jumpe ayish..

Nurul Hamimah said...

wah...menarik...baju mama Aish pun tema sama.......:)

Ros Anis Rusli said...

wahhh..terbaik la nana!

YanaHime said...

tertarik dgn cupcake lebah tuu! comeilaa

Mimy Hamid said...

apa RM1300 je...sungguh jimat...untung la pandai DIY...i is kerastangan....tak kreatip..pegang gunting pun terkiall tu yang order siap....nice theme dan unik...plg menarik masak sendiri..fuh tepuk tangan...sebab superb...saluteeeeeeeeeeee

Allene said...

wah.. bestnya... syok gak theme ni... =)

Mr n Mrs Zaidi said...

sangat menarik....mesti seronokkan..

AyNz said...

nana dear, nak tanye berape ye u beli learning easel tu? berminat.. hihii nyway nice party theme!! 2 thumbs up!! =)

e k i n ♥ y u s r i said...

waahhhh...
meriahnye
superblah

Haidasafera said...

nana hebat!

safiyyah osman said...

Waaaaaaaa... kagum gila!!! Rsa puas hati kan...baca pun dh rsa best..

Mommy_Cha said...

bestnyer nana. Ur so kretip&inovatip!
i very like.....

malynd_anggun said...

betul tu mommy cha..
nana iz kretip n inovatip!
i loike!
nak jadik mcm mummy nana..hee..
nak rajin cm u la nana..
i pun plan nk DIY je semua..
tak tau la tercapai ke x..hahah

puan.mila said...

bestnyaaaaaaaa...rugi xdpt join aritu..nxt time insyaAllah :)

Cik Emie said...

Bestnyee..untung lah ayish dpt mama rajin n kreatif :)

Asz Miza said...

Nana..kenapa kreatif sangat ni dari zaman b2b lagi..hihihi..untung ayish..

comel theme bee tu..i nnt xtau la ada bday party utk anak i ke x..hahaha

ctmah said...

awesome!harap2 dapat jd se kreatif nana.hihihi

Mrs.Farhana said...

waa..meriahnye...terer la mama bee farish ni..d job mama!

ladysara84 said...

wau..cretifnya...comel sgt...rajinnya u...untung anak u...:)

MamaAliya said...

happy 1st birthday ayish.tarikhnye sama ngan my Aliya, 30 April.hihi..

Anak Lebah Comot said...

Creative n inovative...hihihi jimat duet.

Byzura Mj (By) said...

sama dengan by! DIY sendiri yeayyyy! Seronok macam anak nak kahwin plak kan? :D

Anonymous said...

Comelnye...!rajinnya u nana...untung farish mama rajin and kreatif...nice..cantik sgt.papepn,heppy belated bday farish..semoga membesar dgn sihat,mnjadi anak yg soleh dan bijak.amin...

dhiera said...

wa... meriah ye!
dah setahun rupe farish ni~ happy belated bday ye nak~

dhiera said...

wa... meriah ye!
dah setahun rupe farish ni~ happy belated bday ye nak~

Cik Hazz said...

rajin & kretip betul nana berdiy. happy birthday farish!!

ReYNa said...

Happy birthday farish!bestnya theme bee comel la!kreatif mommy nya

Anonymous said...

hapy bezday ayish.

moga pjg umur & dmurahkan rezeki ye my dear.

wah! byk ye adiah. geram ye tgk.. comel2 cam ayish juga. muka ayish ada mirip dgn anak my lov friend la. sama je dgn rambut kerinting ye, comel ye. aie geram ye..

nk je cubit2 la pipi ayish ni. geram sgt2. comel.

- ps kak ct dr putrajaya -

.ieLah. said...

Nana thanks sangat sebab invite tau!
untung sangat ayish sebab mama dia creative! cantik sangat u deco :D
foods pulak melambak i taktau nak makan mana.hihi

cik hani said...

Gigih..salute sgt..
Berbaloi dan puas hti bila buat sendiri

ummi zara said...

Salam perkenalan nana....untungla nana pandai DIY...saya ni x kreatif..next month my little humaira dah masuk setahun..plan nak buat birthday party..boleh jd inspirasi ni...hehe..good job dear!

ciK LyndaWawa said...

wah,, ni suke sgt kat nana ni DIY die tak abis2.. kreatif2..=] ade mase plak tu. hehehe

Cik Puan Rara said...

boleh x komen lg kat sini.hehehe.bestnya birthday farish.xsbr nk tgu birthday princess lak.

Anonymous said...

murah la khemah rm250. u tempah kat mana yer?ada contact no or website company tu tak..hihi...tq..