Wednesday, June 19, 2013

KOREA Review: Lotte World, Everland & Cadangan Tempat Lain (Part 4)

erkkk sebenarnya i macam dah muak nak cerita pasal korea, memori i pon dah byk hilang pasal lotte world & everland ni...punye la malas nk update sbb fikir org bkn nak baca sgt kalau belum masanya nk pegi kan hahahaha...takpe, i cuba recall setakat yg termampu yer & refer notes yg i bawak...

(1) LOTTE WORLD
masa pegi ni hujan renyai2 sikit...tapi nasib baik masa tu kitorang dah nak balik...kesian kat ayish la sbb angin yg bertiup tu sejukkk kalau kena muka dia...
i pegi lotte world masa hari ke-3 di korea...harga nak masuk sini 56,000 won (RM 168) per couple...kalau pegi sorang2, tiket mahal sikit 38,000 won (RM 114)...kat sini lebih kurang mcm genting je, ada indoor & outdoor aktiviti...
bunga sakura yg tengah mengembang...tapi masa ni belum full bloom, kalau tak mesti lagi cantik!
dekat lotte world ni ada 2 bahagian, ada games yg kena seberang jambatan...alahhh mmg macam genting la senang cerita!
indoor dia pon byk game boleh main...biasanya org dtg sini seharian jugak, tapi kitorang ni dtg dlm 2 jam je lps tu balik...sebabbbb bawak ayish susah la nak main benda2 dlm tu...kitorang hanya naik kereta kat bahagian atas je (apa ek org panggil yg mcm train tu?) pusing keliling lotte world...tu je yg boleh buat bila ada ayish...kat sini budak2 pon ramai...
i mcm tak suka sgt dtg sini sebenarnya...rasa rugi pon ada, hihi...tp kalau korang yg dtg tanpa baby, mesti enjoy je kat sini kot...
cara nak sampai ke lotte world ni senang je, tak kira korang dari mana last station mestilah JAMSIL...dari situ korang jalan kaki je utk sampai lotte world...korang mesti akan lalu lotte shopping complex sebelum sampai taman tema dia... 

ayish with papa...


(2) EVERLAND
jakun sekejap tengok banyak bunga kat sini...maklumlah, i kan "mek bunga" hihi

everland ni taman tema terbesar kat korea & ala-ala disneyland gitu...everland ni terletak di yongin...masa tengok rancangan running man, i memang dah niat dalam hati "aku mesti jugak sampai kat sini" sebab sukaaaa sgt2 tengok tempat ni terutama masa musim bunga...
i difahamkan everland ni terbahagi pada 5 kawasan/bahagian: european adventure, magic land, toller coaster, american adventure & zoo topia...i rasa kalau pegi musim sejuk mcm tak sesuai sgt coz pemandangan tak cantik & banyak aktiviti/games tak dapat buat...
kat sini sangat-sangat-sangat ramai org korea bawak baby & anak2 kecil...everland sediakan baby room siap ada katil lagi, banyak tempat mainan utk baby/kanak2 & paling best blh sewa stroller...i dtg everland ni mmg tak bawak langsung stroller sbb leceh nk angkut naik bas...sewa stroller 4000won, tp bila kita pulangkan stroller, dia akan bagi kita 1000won balik...
tak sejuk ke diorang ni buat show pakai gitu? huhu...semua yg dtg sini pakai sweater/jacket sbb suhu masa tu 11'c...
masa ni diorang tengah buat show dgn kereta bunga bergerak, diorang panggil parade show...sangat enjoy ok! ayish pon nampak happy sambil tepuk2 tangan masa show ni...pendek kata everland ni sgt sesuai utk hiburkan hati anak2...rugi kalau dtg korea tp tak singgah sini...
kat sini ada zoo & boleh tengok haiwan yg takde kat malaysia...
tiket/tix masuk ke sini lebih kurang RM100/person tapi kalau berdua pulak dia jadi RM80/couple, itu pon lepas dpt discount 30%...nak dapatkan discount 30% tu ada dua cara:
1) masa pegi lotte world, amik pamphlet di information counter tapi leceh sikit coz kena isi form di group ticket office...
2) masuk website dia, print tourist promo siap2 dari malaysia...ni yg kitorang buat...sampai sana tunjuk je apa yg kita dh print tu...
kitorang dtg sini tak banyak sgt main, banyak bergambar je...hehe...oleh sebab everland ni jauhhhh, so korang kena spend sehari kat sini baru puas hati...
ni kawasan magic land...kat sini la penuh mainan/game yg sesuai dgn budak kecik & baby...
masa kat sini byk jugak i shopping cosmetic dekat the face shop & etude house...murah sgt2 & harga sama je kalau korang beli kat dongdaemun/namdaemun pon...
cantik kan view kat everland ni?? kitorang anak beranak memang seronok sgt2 dapat sampai sini walaupon sangat penat! ni la last tempat yg kitorang pegi sebelum balik malaysia...
oh tulip! ni kat secret garden di european adventure...masa kitorang dtg ni punye la ramai umat manusia! sangat sesak tau...
dah macam muka budak korea pulak anakku ini!
nak sampai ke everland ada beberapa cara:
1) dari JAMSIL station, exit no.6, cari bus stop...tunggu bas 5800/5700 ke everland...kena bayar 1,800 won...dari sini hanya 40min utk sampai ke everland...bas ada setiap 20min...ini yg kitorang buat! nak turun kat gapbyeong station pon boleh cuma jln kaki la sikit...
2) dari SUWON station, exit no.7, cari bus stop...tunggu bas 66 ke everland...kena bayar 1,500 won...dari sini amik masa 1 jam 30min utk sampai everland...lambat! bas setiap 20min jugak...
3) dari GANGNAM station, exit no.10, jalan kaki dlm 300m ke bus stop...leceh! tunggu bas 5200, bayar 1,800 won...dari sini 45min nak sampai everland...bas kat sini setap 15min...

kalau confuse nak naik bas mana satu, senang je! korang tengok last stop bas tu kat YONGIN...confirm la tu akan ke everland...nanti dah sampai sana akan ada shuttle utk ke pintu masuk everland..
************************************
dalam subway otw ke airport...masa ni 4am! ayish tido lagi, sian dia...

nanti kalau korang naik subway jumpa kedai yg jual ni, try la! i suka giler sbb dia mcm biskut salut coklat...nk makan kena ketuk dulu, dia dh sediakan mcm penukul kayu...harga lebih kurang 2,900 won (RM 8.70) satu...dia dipanggil "Schnee Pang"...rugi kalau dtg korea tapi tak cuba!

walaupon kitorang 7 hari kat sana, tapi ada tempat yg tak dpt pegi...faham2 je la bawak anak kecik ni banyak nak kena berehat skejap & malam2 pon kitorang tak keluar...kalau korang byk masa, boleh pegi:
(1) chuncheon
(2) 63 building
(3) keoang jang market
(4) changgyeonggung palace
(5) changdeokgung palace
(6) naik cable car di myeondong

ok tamat pon review pasal korea...fuhhhh~

P/S: SIAPA2 NAK I PUNYA ITINERARY SELAMA SEMINGGU TU, BOLEH EMAIL OR PM I KAT FACEBOOK K :)


RELATED  POST:

(1)Tips & Budget Ke Korea

41 comments:

Cik Puan Rara said...

nana! pas ni kalau rara jd g korea.aku akan print sume tips2 ni.hahaha.thanks nana.best nya.xsbr nk g.tp nk tgu princess besar sket,baru best nk g.

Halimaton Hanafee said...

boleh lah kan kat lotte world ni utk budak2..kalau mak budak dah mula bosan je..hehe.saya masa pegi sana anak baru 6 bulan..jd die just teruja je lah tgk krakter2 yg ada kat situ..hehe

CikNaa said...

orang jemu lantak ler nana.. tp ciknaa suka tengok. dh ada anak pn still romantik gitu :)

♥ ROS ♥ said...

Bestnye byk tmpat nana dh g kt oversea. Ros ni dlm malaysia ni xda tmpt yg xgi lg. Ros ska tgk. Org lain jemu kot tp jeles, mcm ros.lariikkk :p

ctmah said...

cantiknyee...uuu...berangan dalam mimpi aje la =(

Anak Lebah Comot said...

hua..bestnyer...tak jemu pon la nana

PinKy MoMMa said...

ada anak time bercuti mmg kena byk berehat..kena ikut time dia hehehe..
geram tgk bunga bunga tu..bila la nak smpai korea ni..suka korea sbb brg2 dia cute lahaiii...gerammmnyerr

Nadia said...

Rindu Everland..mmg cntik byk bungaaa...lotte tu xprgi pun dulu..ke xde lg..prgi dh lama 2008

Anonymous said...

salam nana. im ur silent reader. byk info yg berguna la pasal korea ni. if u dont mind can u email me ur itinerary tu. my email blur_nanny@yahoo.com.my. thanks alot!!

Khairul hazwan said...

salam Nana,

Mohon share itinerary dgn saya. khairulhazwan86@gmail.com . byk info dpt kat sini :)

adianiez AIDA said...

best nyer...
korea adalah satu tempat dlm dream list aida... after baca everything about korea here, membara nak gi!!! tq tq tq...

PinKy MoMMa said...

mak incikkk mana entry baru ni..rajin mengomen kt blog orang..dia tak up lg entry ni...cepat cepat nak baca ni hehehe

eh lupa tanya nana..ari tu gi korea ada tak FM lebih nak jual? kalau ada pm akak kt pesbuk eh..nak beliii

nak gi korea tak tau la seploh tahun lg belum tentuuu :P

With Julia said...

Nana....u gan Umi Qi nih sekapal...sebabnya kaki jalan hahaha...arghhhhhhh meroyan tgk bunga sakura dan tulip....meroyan lg tgk nana pakai kot pink tuh lawaaaaaaa...mana beli? nkkkkk hahha

cha said...

kalau i i lg suka pg everland tu dari lotte world tu huhu. sebab i mmg suka tgk pemandangan view suma dr mainan mainan tu. gayat pun ye jugak haha

SweetLikeWhat said...

bestnyaaaaa..doakann kami plak lepas nih..ekekekke

Cik Hazz said...

bestnyaaa Nana. akan masukkan dlm list. harus gi Korea 1 day nanti. ;)))

Fifi Nata said...

Hi..boleh tolong email itinerary ker
tina_nazarina88@yahoo.com.my
Blog awak mmg berguna utk saya..thanz a lot utk info yang sangat berguna ;)

Anonymous said...

Salam...boleh email itinerary ke nurulaliyah86@gmail.com.sy mmg byk bc blog awk utk ke korea.mmg sgt bguna :)

Anonymous said...

assalamualaikum..

saya memang berterima kasih kpd Nana menyediakan satu platform utk saya bwa semasa bercuti..
nana saya mmg plan nak g korea thn depan bln 11 mas autumm..
boleh x abagi itinary ke alamata email saya Norlie@polipd.edu.my

Anonymous said...

Salam sis nana, thanks so much sebab sudi kongsi info2 yang interesting pasal Korea. Saya bercadang nak ke sana hujung tahun ni..bleh sis nana emailkan itinerary ke email sy

ninniahmad@gmail.com..with double 'n'

tq sis :)

Farah Adila said...

Hai, boleh tolong email itnerary ke farah91.fa@gmail.com.

Tq:)

rozana yusop said...

hi dear..

boleh email your itnerary dekat email i?

rozanayusop@yahoo.com

thank you dear ;)

Anonymous said...

hi nana,

bole dpt ur itnerary? delaila.hussin@gmail.com

thanks!

Azfa Bt Hj Baharudin said...

salam...

boleh tak saya nak itinerary tu...
kat emel

luvlyazfa@gmail.com

tenkiu awak!!!!
:)

Anonymous said...

Hi awak.

Boleh emailkan saya itinerary dekat email saya?

Thank u in advance :)

ellyna.mfd@gmail.com

norashuha hashim said...

Assalamualaikum... Boleh x nak dptkan itinerary ke korea
emailkan ke norashuhahashim@gmail.com

Fadilah Mohd Noor said...

Slam
Boleh saya nk itenerary ke korea tue?
Emel kn ke norfadilah_mohdnoor@yahoo.com
Mmg t'igin sgt nk g sna thun dpn..

Julie Ali said...

Salam Nana,

Berminat nak itenary Korea Nana.
Please send to ketimomol@gmail.com.
Thank you! :)

Anonymous said...

As salam...bole x emailkan itenary seminggu tue kat kita...kita planning nak next year....tQ
Putri_Arisha@yahoo.com

Anonymous said...

slm.... mcm dah terlambat je... saya nak pm tak tau fb, boleh tak pm fb saya, nak tnye something fb:chee koo /ekinciko@yahoo.com

Farah Justme said...

Salam dear. Boleh share the itinerary to me tak? livingtullip@gmail.com. I find ur tips n sharing are very useful n helpful. Thanks in advance! :)

- farah

mya said...

Hi...

Boleh u share the itenary to mizzmyamyra@gmail.com

Ajamahiyaa said...

salam..if sudi share itenary.. email ke ajayus2011@gmail.com. tq tau;)

Nur Zarifah said...

Kalau masok lotte world, masa baya kat dpan kauter tu, smua game dpt main eh?

Mici Joy said...

micijoy@gmail.com
tolong email kat saya yer
thanx:)

WaNiTa PeRkAsA CuTe GuRLz said...

hi...sy nk pergi korea bulan dec 2016 ni..boleh email kt sy x itinerary untuk bwk baby..suggest kt sy ape yg best utk pcutian tanpa TG 5D 4N. email cutecla_84@yahoo.com

- Snow Princes - said...

Tolong email kat sy - noorazila@ltat. Org.my...tq

Anonymous said...

Cantik jaket pink yg sis pakai tu..berkenan dgn warnanya..kalau berminat nak preloved sis inform sy ye..Linda 019-2795728

Anonymous said...

SALAM...SIS, BOLEH EMAILKAN ITINERARY SIS KAT SAYA..
mahfudz_keladi@yahoo.com

jasa mu dikenang...hehhee
thanks ya..

Anonymous said...

salam kak nana..boleh x send itenary dekat saya
rosapasadena_92@yahoo.com
tq kak nana

Unknown said...

salam.. bole email itenary kt email saya..

acap_9@yahoo.com.sg

terima kasih..