Wednesday, June 12, 2013

Resepi: Marie Cheesecake / Cheese Layer

rasanya dah lama sangat2 i tak share resepi kat blog ni kan? blog masak2 i tu pon terkubur camtu je coz tak menyempat nak handle 2 blog...hehe..

cerita pasal masak2 ni kan, ramai yg cakap i rajin...padahal sejujurnya daku ni tidak la rajin mana nk masak tapi suka masak! (mungkin jugak mmg jenis suka makan) hehe...sebab sekarang ni i masih banyak masa yg terluang, bosan2 i masuk dapur...i pulak jenis tak suka melangut depan tv sbb tu bila org cerita pasal sehangat asmara, teduhan kasih, adam hawa semua tu i taktau apa2...pendek kata i rela tv takde kat rumah tapi tak boleh kalau perkakas dapur tu tak lengkap...gituuuu~

i bukan la reti sangat masak tapi usaha jugak sehabis baik...org cakap pikat suami melalui perut dia kan? byk resepi2 i dapat drp my mom, my mother in law, kawan2, internet & kelas memasak...

hari ni nak share resepi marie cheese layer sbb ramai yg request kat facebook & instagram...mula2 nampak yong upload pic cake ni, lepas tu i terliur & cepat2 google resepi...bila study resepi, i rasa lebih kurang cara i buat tiramisu je...so utk resepi marie cheese cake ni, i pakai resepi tiramisu i je...hehe
BAHAN-BAHAN:
1. 250g cream cheese - suhu bilik yer, kalau tak jadi ketul2 nanti (i pakai jenis tatura, nk pakai yg philadelphia pon boleh)
2. 250ml whipping cream (i pakai brand anchor)
3. 2/3 cawan gula ising (pakai gula biasa pon boleh)
4. 1/2 cawan susu full cream
5. 1 sudu besar gelatin (i biasa pakai brand halagel atau nona)
6. lebih kurang 40 keping biskut marie
7. sedikit parutan cheddar cheese utk topping
8. sedikit parutan white choc utk topping

CARA-CARA:
1. pukul whipping cream sampai kembang/pekat (tips: jgn terlalu lama/laju sbb nanti boleh jadi air/cair balik)
2. sambil pukul whip cream sambil masukkan gula sikit2..dah siap alihkan ke tepi
3. dlm bekas lain, pukul cream cheese dgn susu full cream sampai lembut.
4. satukan cream cheese, whip cream & gelatin. gaul rata guna senduk/spatula. gelatin tu cairkan dgn 2 sudu besar air suam sampai warna dia agak jernih/tunggu dalam 2-3min baru masukkan.
5. susun biskut marie dalam loyang...kalau nak dapatkan layer yg cantik, bahagian kosong tepi2 biskut marie tu penuhkan dgn serpihan biskut marie lain.
6. tuangkan adunan atas biskut marie tadi...buat layer by layer
7. permukaan atas sekali, hiaskan dgn cheddar cheese & white choc
8. simpan dlm chiller lebih kurang 2 jam/ sehingga keras
ini versi i pakai biskut marie coklat...tp lagi suka rasa yg original kot...nak guna cream crackers pon boleh...hehe

*************************
jom cuci mata dgn masakan yg i pernah buat...i byk upload dlm instagram je, kalau ada yg mintak resepi time tu jugak la i bagi...hehe...utk tulis semua resepi kat blog rasa mcm tak sempat2 lagi...haha
 spaghetti carbonara
creamy pulut nangka
 kuih puteri mandi...resepi dari my mom
mini choc muffin
 pavlova yg rupanya tidak menyelerakan...hihi buah tu je yg ada 
aiskrim goreng
 choc banana cream puff
 kuih kasui resepi turun temurun
potato salad yg yummy 
 pancake
puding raja yg tak cukup bahan :p kalau ada jalamas & cherry lagi sedap 
 tiramisu
 puding roti karamel
 sayur campur sweet sour
apple sandwich 
 omelette
 asparagus goreng belacan
grill vege with herbs
 chicken rolled
 meggi pizza
 baked potato yg sedappp
 cheese cake with extra crumbs
 mille crepe yg hodoh rupanya tp rasa boleh tahan...haha
 yummy mango marshmallow cheese cake
 kek lapis masam manis

********************************
UPDATE (utk Cha):

Resepi Tiramisu: sama je mcm resepi marie cheese cake ni cuma dlm adunan tu perahkan lemon juice sikit...biskut pulak i biasa pakai lady fingers, celup dlm air bancuhan nescafe...nk pakai biskut marie pon boleh...topping tu tabur serbuk koko :)

24 comments:

Nurul Husna said...

nana...u buat i terliur je kan... bestnya u pandai masak...i ni xtau la nak cakap..hehe

Siti Haslinda Sadiken said...

wahh sedapnye..rase mcm nak semua je resepi mkn2 tu

Mrs Lurve said...

pandai nana masak...seme respi best2

YanaHime said...

thanx nana! dh lama tggu nana update...Ooo...so, nana buat layer2 dgn biskut marie tu ya! hehe, nt boleh try

cikpingu said...

waduh2... sumenye sedap2 nih...

micah aje said...

cedapnye tgk kek ng desert tu sume...tapi paling suka creme puff tu..kecur air liur

cikcoklat a.k.a Haiza said...

Oh..terliuq aihh..diet ku boleh punah mcmni

Chocolate Heaven said...

Nana pandai gila masak. Hana tak reti baking, blh masak lauk pauk je.. blh masuk mastercheff ni nana...

Mimy Hamid said...

fyi nana...i love ur air tangan walau tak pernah rasa...selalu jenguk dari dapur ku..tapi tak update..selalu la update situ ye..

ctmah said...

aduyaiii....kecur kecur..rasa nak meleleh2 je air liur ni haa..hahaa

Cik Puan Rara said...

Nana seyes terliurrr gila.kalo boleh sume pic ni bg resipi eh.hahahahahah.kejam kan haku.hehhe.seyes nana rajin.tp naaa kata nana xrajin.tp myb sbb minat kan.minat akan membuatkan kita rajin kan kan.rara kalau duk umah sendiri nt.huh siap lah.nk msk mcm2.hehehe

Veelara Shamsyul said...

Ahhh nana..

Asz Miza said...

Nanaaaa..amboi da meleleh air liur ni okehh..sila bagi recipe sume pic tu..haha..da lama tak membakar kek bagai ni...

Mrs Azhar said...

nana dh bjaya buatkan ramai org meleleh air liur. hahaha. masterchef sgt u ni nana. siap plating cntk2. tabik!!

Tautan Hati NabilaHasyim said...

Aiskrim goreng tu nampak lain la..
balut dengan pe tu, nak resepi!!!!!!
=)

LisaLisut said...

silap besarrrr i bukak blog u ni. semua buat i terliurrrr. nk buat sndri mmg x laa.xde kesabaran.rs mcm i want it now and pufff! xnk msk2.hahaha

FieZaLieSa said...

rajin btl la nana..almost yg nana mask tu semua feberet...terliur~~

.ieLah. said...

nasib laa i tak bukak tengah ari ke ape kan. mau menggelupur tengok makanan2 time pose.haha

Anak Lebah Comot said...

meleleh air liuq na!!

cha said...

semua nampak sedap nana. tp i bab baking memang gagal haha kalau masak boleh lg huhu. tp i nasib baik jugak husband kurang malay food sebab bagi i western food lg senang haha

eh tiramisu tu mcm sedap je. share resepi boleh? hee update entry ni pun boleh u nnti i visit balik blog u

ciK LyndaWawa said...

nana memang rajin masak.. hehehhee.. sume nampak sedap....=]

NurShabrina said...

kalau xpakai gelatin takpe ke ?

Haffiz Xerra said...

Nak tanya, kalau da siap sejuk kan then serve. Kek tu boleh tahan npe jam kat luar? (suhu bilik)

Haffiz Xerra said...

Nak tanya, kalau da siap sejuk kan then serve. Kek tu boleh tahan npe jam kat luar? (suhu bilik)