Monday, June 17, 2013

Weekend: OU, IKEA & Expo Perabot Kuantan

rasanya kalau sebut je weekend, memang i jarang melekat kat rumah...tp weekend baru2 ni aktiviti kitorang lain sikit, sibuk mencari kelengkapan utk masuk rumah baru..yer kami sgt excited! tapi kesian la hubby sbb khamis dia dah ke KL ada presentation, jumaat kena turun KL lagi! tapi itulah part yg i suka tentang hubby, dia duk layankan je kerenah bini walaupon penat...hihi
ni masa kat OU...ayish taknak lepaskan teddy bear tu...haippp boboy tak main teddy bear la! tak pasal2 papa kena belikan...elok je masuk kereta dia campak2, bukan nak sgt pon sebenarnya...i namakan teddy tu "mr.lulu"...eh teddy bear cinonet ni pon harga rm50? baik la bagi mama makan sedap2 sikit, kenyang la jugak...hahaha

JUMAAT: mula2 sekali kitorang pegi OU sbb konon2 nak masuk iwannagohome, nak cari cereal dispenser yg lebih kurang mcm pic bawah ni...last tengok hari tu masa bulan nov, 2012 dia jual RM80+ tapi bila i nak beli, dah takde la pulak! sebenarnya office i pon ada supply equipment macam ni tapi jenis stainless steel, cuma i rasa mahal kalau nak beli setakat guna kat rumah je...takpe la, next time i turun KL i akan cari balik...
lebih kurang camni...pic google...

duk tengok2 barang dalam tu, i ternampak ironing board mcm kat bawah ni...lawa! RM499 tapi i dah beli yg jenis wall mounted sbb nk jimat space...kalau tak beli lagi, maybe i akan consider amik yg ni sbb price sama je, yg membezakan cuma dari segi penggunaan ruang...
pic ni i curi drp website iwannagohome...masa i pegi tu, dia display yg hujung sekali sblh kiri, warna pink...

ni yg i beli tu...convertible ironing station, kena gantung kat dinding...mungkin lagi praktikal utk ruang yg kecik + boleh sorok2 sikit...nanti dah pasang i akan review...

bila dah bosan kat OU, i ajak hubby pegi IKEA pulak sbb denga cerita ada sale...konon2 nak cuci mata & amik idea kitchen cabinet, sekali ada jugak TERRRbeli barang lain! tapi semua tu hubby yg beli, i duk tengok & angguk je tanda setuju...haha...beli barang kecik2 je la sbb bawak kereta bukan muat pon nak sumbat macam2...
bed canopy ikea ni RM 39.90...kalau cat bilik ayish sebijik camtu cantik tak?
play tunne ni RM 49.90...tak faham jugak apa motif hubby belikn yg ni utk ayish...dia kata nampak ayish mcm seronok masuk dlm tu...ye la tu kn? ke papa nya yg teringin sbb masa kecik2 dulu tak dpt? hihi
laundry basket utk bilik ayish...RM 15.90, i amik warna biru...laundry basket pon sampai nak beli kat KL kn? macam la kat kemaman tu takde...hahahaha 

dah plan nk deco macam mana utk bilik ayish nanti, cuma taktau la menjadi ke tak idea tu...tunggu dan lihat je la yer...hehe

hexagonal honefoss mirror ni hubby beli dua kotak...1 box ada 10pcs RM69...lakiku kata nk tampal kat belakang tangga dekat2 dgn dining area...wahhh boleh tahan gak ek idea hubby utk deco2 ni, dia pon semangat! cermin ni kecik molek je, sbb tu hubby beli 20pcs...tengok je la apa jadi nanti dgn idea dia ni...
nak sampai je counter utk bayar, hubby terpandang kerusi ni pulak...dia kata nk letak kat luar rumah, petang2 boleh lepak sambil minun teh tengok ayish main...gituuuu ha dia fikir...kerusi ni murah je weh, RM39.90 satu tapi besi dia tu nmpk xde la kukuh mana, setakat nk duduk tak buat lasak ok la...hubby beli 2 kerusi & 1 meja...meja tu pulak RM 59...semua ni boleh lipat senang la kalau nk angkut pegi mana2...
suka sangat-sangat dengan kitchen cabinet macam ni...i suka material kayu & warna putih...ahhh berangan nk buat camni...tapi selalu sangat apa yg kitorang plan jadi lain...contohnya mcm sofa, mula2 plan nk beli L-shape, last2 beli 3+2 seater...master bedroom lak nk konsep moden, last2 beli yg classic...jadi utk KC ni tunggu la apa pulak yg kitorang buat...

SABTU: i ajak hubby pegi kuantan pulak sbb ada expo perabot & barangan elektrik kat padang kemunting MPK 4...hubby mula2 mcm malas je nk pegi sbb penat drive dari kemaman-KL-kemaman tu tak habis2 lagi...i takde la nk memaksa, i ok je kalau dia taknak pegi pon...tup2 dlm kul 10am cmtu dia suruh i bersiap, kata nak pegi tengok kot2 ada yg worth utk dibeli...i pon apa lagi, mcm lipas kudung la bersiap sbb tak sabarrrr! matlamat utama nk cari kipas lampu je kot2 ada yg murah...

mula2 masuk nampak katil...wahhhh cantik2 nya! harga pon cantik sampai ada yg 18k utk katil+tilam sahaja...ada yg i berkenan tu 5.8k katil saje, i suka giler2 sbb moden tapi kalau beli takot tak cukup pulak utk bajet lain...hihi ku sedar diriiii...lagipon i prefer beli yg satu set, biar sama semua...
katil ni brp belas ribu ntah sekali dgn tilam (sebenarnya tilam tu yg mahal sampai 14k)...tapi katil yg design lebih kurang gini berlambak org jual kat expo tu, harga baru 1-3 ribu satu set...

benda pertama yg kitorang beli kat expo tu ialah dining table...i mmg dah aimed nak meja jenis marble sbb nampak simple & moden...beli yg 6 seater je sbb sedar rumah tu kecik, tak muat nk letak yg 8 seater...lagipon mcm la anak ramai sgt kn? hehe...yg jadi masalah bila kitorang pening nak pilih jenis kerusi yg macam mana...actually dia bg 4 je kerusi free tapi kitorang tambah lagi 2 kerusi sbb meja tu besar, tak padan letak 4 kerusi je...tambah la lagi RM400 utk dua kerusi...amoi tu cakap kalau bkn expo, RM400 tu harga utk satu kerusi tau (ntah betol ke tak, taktau la)

kitorang plan utk beli 4 kerusi yg sama pattern & 2 lagi lain sikit utk letak kat hujung...erk faham kan maksud i? i rasa dlm entry ni mcm ayat i byk tunggang terbalik, rasa payah je nk menulis & guna perkataan yg sesuai...huhu
mula2 hubby nk kerusi camni utk letak kat hujung, maksudnya 2 kerusi la yg pattern mcm ni...tapi i taknak sbb tak suka corak tu, lagipon warna hitam mcm lari tema kitorang...
lepas tu i nampak yg ni, mcm cantik jugak sbb warna brown combine dgn dark brown, sgt sesuai la dgn tema rumah kitorang...tapi hubby pulak tak berkenan...i wassup adik i, dia pon cakap tak lawa nmpk mcm biasa sgt & taste org tua...erk pulak dah? ok i surrender!
ni bila kitorang cuba utk mix & match kan kerusi...saje taknak beli 6 biji kerusi tu sama pattern...nak buat kelainan sikit kononnya :p
yg hubby pegang tu mmg confirm dah kitorang akan amik 4 biji, dah sepakat setuju...yg jadi masalahnya utk tambah 2 kerusi lagi tu la...last2 kitorang decide utk beli yg hujung tu, nmpk tak yg atas dia mcm ada warna brown/bronze gitu...dua2 jenis kerusi ni pakai material yg sama, ada shining sket, jadi nampak match bila combine! saje pilih yg simple takde curve...
payment settle! eh takde la settle pon, baru bayar deposit 1,500...balance tunggu barang sampai la...kitorang still boleh tukar kerusi mana yg nak tapi dgn syarat inform sebulan sebelum penghantaran...bajet2 bulan 8 baru boleh masuk rumah kot?

then hubby cakap alang2 tu cari la set bilik tidur terus...matlamat asal kitorang lakibini nak set bilik tidur yg moden & simple, tapi entah macam mana tiba2 decide nak jenis yg classic pulak, ala2 europe style gitu...eh sebenarnya i yg tiba2 nk tukar, hubby mula2 mcm tak setuju & stick dgn pendirian dia utk konsep moden...setelah si isteri gunakan skill pujuk-memujuk, maka si suami malas ckp banyak terus angguk tanda setuju! kehkehkeh
ni contoh dia display...actually i tak berkenan sgt design ni, i kurang suka wardrobe dia..ni pon dah deposit 70%...
pic ni sama mcm yg display tu...yg bezanya kat almari tu ada cermin...sebenarnya kita boleh pilih nk cermin atau tak...i prefer yg takde cermin sbb takot la malam2 kalau nmpk muka sendiri kat cermin...nak2 kalau time tu hubby takde :p
haaa i suka design ni! tapi hubby suka yg atas...bila i tanya pendapat kat IG, ramai ckp better design ni...hubby cakap kalau nak tukar, call je org yg jual tu...dia mmg bagi tukar asalkan inform awal2...so i decide nk tukar design ni....dua2 ni king size tapi yg ni wardrobe & dressing table dia besar 1 kaki drp yg atas...

bilik kitorang kecik je, bila ukur muat2 je utk masuk set ni...alang2 dah beli bedroom set, kitorang beli terus tilam king koil...dia bg price RM 1,500 je utk tilam king, i rasa murah dah tu kan?

steam mop ni harga dia RM399 satu...kalau beli dua dapat la RM350...yg ni i tolong belikan utk blogger emi je, i tak beli pon...hubby berpuluh kali offer nak belikan tapi i cakap i lagi prefer cara lama...i ni kan chubby, kalau mop guna cara lama tu at least keluar la peluh sket & rasa ringan badan...hihi

huwaaaaa rasa macam air hujan je saving keluar...plaster ceiling pon dah booked...cuma part nak extend tu taktau la dpt ke tak...kena kira balik budget coz apa yg kitorang dah buat & beli skrg ni semua lari bajet!! kang ada jugak daku suruh hubby duk laut 2-3 bulan kumpul duit...kahkahkah kejam la pulak...ok main2 je la :p

P/S: yg comment kat entry i sebelum2 ni, nanti i blogwalking yer...tak sempat2 lagi...ada yg i masuk & baca tapi tak sempat2 nk tinggalkn comment...tunggu yerrrr :p

39 comments:

PinKy MoMMa said...

ikea klu pergi mmg kena beli jg huhu..mcm berantu jer kan :P

Cik Puan Rara said...

nana,thanks sbb review harga kat ikea tu skali.i mmg nak beli bed canopi tu.hehehe.murah je kan.brg2 ikea tu cantik dan harga mmg mampu milik kan.i is suka! hehehe. eh bakul pon ok apa bli kat ikea.hehehe. set katil u tu.mmg betul u ckp.kalo ada cermin mcm takut sket.hehehe.kalo solat depan cermin,pon agak menakutkan.kikiki.

Cik Puan Mimi said...

Hahahah. Nana. Mimi pon jenis takot klau tgk cermin malam2. Kahh. Tp yg bawah lg cantik kot set die. Bestnye shopping riban2 ni.

Asz Miza said...

Nana i kenan steamer mop tu..haha..almari banyak cermin pun i tak kenan..takut bangun tetengah mlm terkejut..cm u gak..haha..

sonok nye hai shopping cenggitu..ni kalo husband i bli yg bajet2 je..kakaka..

Mr n Mrs Zaidi said...

memang bila nak masuk rumah baru duit mengalir macam air..sedar2 saving dh xde ....hohohoho..btw cantik set bilik tido tu..nmpk klasik n mewah jer...

CikNaa said...

juling mata pg ikea oiii.. sokmo over bajet bl sampai sane.. huhu.

Nurul Husna said...

hubs u mcm hubs i je nana...ni kitaorg nak masuk umah baru mcm2 majalah deco husband i beli...dr nak wat kitchen kabinet, wardrobe, plaster ceiling...tp plaster ceiling i xnak buat...biarlah yg basic tu je..hehe excited nak masuk umah baru kan nana... iron board tu menarik la nana...

cheQmOomOo said...

set meja lipat y kat ikea tu..ade satu jenis lg y lbey kukuh sbnrnye, tp ktorg pun jmp n bli after bli y same ngn nana tu..xpyh skru bwh dia..lock pun tolak je..price pun mahal 10-20hengget je..

cikpingu said...

cermin heksagon tu akan ku beli nnt... aihhhh...xsbr nk blek smnnjung

Mimy Hamid said...

wow classic style bedroom..kelas nana..cantik...ala ala english...

Aty_Fared said...

Kalau cerite pasal shopping untuk umah..mmng ai suker sangat..heheh..:-)

amal said...

suka dengan set bedroom tu.. stylish n elegant! hehe

Nadt said...

ahad hari tu beli perabot gak untuk rumah sewa. beli yg simple dan murah je sebab bukan kitorang yg nak dok situ..haha..kejii..

erin moshimoshi said...

erin xpernah g ikea... kalau g IKEA mesti mabuk kan ...

pergh lawa2 design akk ..
thanks kak review....

Hana Soffelia said...

Best tgk nana sopim nk msuk umah baru.. tak sabar nk tunggu outcome..

jgn lupa k housewarming... Eh! haha

hayati hashim said...

Bedroom set paking cantik. Suka.

elle's laaa~ said...

bedroom set tu sangatttttttttttttt cantekkkkk!

yUmiE AzuRa said...

laundry basket tu i beli wt tmpt letak mainan iman.hahaha.tp iman gurl,so hubs amik color merah le.hehe

Zimie said...

bestnya soping barang rumah.suka la yang ironboard tu.good idea nana, save space :)

Mimin said...

Tilam kingkoil 1500? Kira ok la tu nana. Tilam sedap sangat xsakit belakang. Tp u bli yang bape inch? Slain kingkoil i suke getha gak hehe. Tp luar kemampuan. Xpe kite blanje ikot kemampuan je kn

Siti Haslinda Sadiken said...

x saba nak tunggu sesi deco2 pulak nie..

cha said...

taste kita kat kitchen sama. i suka putih and kayu kayu. tp lain lain tak sama taste huhu tp still cantik je dh u minat kan tak pasal hubby u termakan pujuk rayu u haha

bila la nak sampai rumah u ni. eh btw u duduk kuantan ke terengganu? hish u sebut keropok lekor dah mengidam dah. hari tu tak sempat beli :(

macamane nak bagi no tepon eh.

puan.mila said...

Bak kata org ganu 'naik rumah baru jgn dok jmput' hehe

nurul izayani said...

Baca citer ni sambil terbayang duit yg banyak mengalir..wuuuu

puansazusarin said...

Berkenan dgn set katil yg nana pilih tu.. Tp idok mampu kot nk membelinya..hehe

Anak Lebah Comot said...

fuh...patah pinggang kemaman-kl-kemaman...set katil tue tersangatlah gojes k..

Anonymous said...

assalamualaikum.


boleh x share review pasal cermin hexagon tuh?

and cara pemasangan nyer?

maaf ye saya baru nak beljar deco2..

siti

tenku butang said...

suka yg set katil tu...

With Julia said...

Meroyan umi qi tgk brg ikea....uwaaaaaaaaa lawa lah nana gojes :)

ctmah said...

bestnya shopping sana sini. pulak tu yang membayarnya hubby, lagi la best kan nana..hikhikhik
i is putih mata :o

Mrs.Farhana said...

betul2!klu masuk ikea, xsah klu xmembeli..hahaha..

Cik Emie said...

Kihkih emi pon beli gak bed canopy n laundry basket tu..pon kaler biru..utk izzul :) hubby la dah lme nk bli bed canopy tu..

Aritu g usha perabot pon dah nk migrain tgok hrga haha..bjet ciput selera besar..last2 kua xamek ape2 haha

Selamat mendecor2!

- AZIE - said...

taste hubby nana boleh tahan jgk..i pun suka bedroom set yg dia pilih tue..nmpk lbh elegent

adianiez AIDA said...

ikea memang jadi tempat aida beli brg nanti bila umah baru siap next year in shaa Allah. memang nak curi idea kat ikea utk deco rumah including kitchen cabinet :-)

SweetLikeWhat said...

nana tu laundry basket ke???anis buat tempat simpan menan hannnah..wakakakkaa..tula main beli je..bukan nak baca dulu function ye utk ape..ekekeke..

best tgk nana deco rumah..tak sabar nak tgk hasilnye..

Anonymous said...

Convertible ironing station tu beli kat mana..kemas kalau ada sudut menggosok..tak semak

Norma Rameli said...

Hi..Bestnya..sopping sopping :). Cantik set bilik tidur tu..akk pun suka :)

Anonymous said...

convertible ironing station tu bl kat mana ye?brp harga ye?

bibi yusof said...

hi..boleh tau tak kat mana beli shimono steam mop tu?