Tuesday, July 9, 2013

BALI: Grand Mirage Resort & Thalasso Bali, Tanah Lot, Kebun Kopi & Tempat Menarik Di BALI (Part 2)

seperti yg dijanjikan, ni last part cerita pasal "honeymoon" kitorang kat bali...penuh dgn gambar la kot entry ni coz i combine je semua cerita...senang! :)

macam i cerita dlm part 1 hari tu, kitorang sengaja nak stay kat lain2 tempat...hari ke-2 di bali kami berpindah dari The Bali Dream Villa di Seminyak ke Grand Mirage Resort & Thalasso Bali di Nusa Dua [LINK]...nusa dua adalah satu tempat yg pantainya cantik & banyak aktiviti outdoor boleh buat! ni hubby ku memang suka laaaa...

kat grand mirage ni ada private beach yg korang boleh buat mcm2 aktiviti mcm kayak, naik kapal, main volleyball, macam2 laaa...gym & kids club pon disediakan...tang kids club tu best kalau nak bawak anak2 kat sini sbb dia sediakan playground, swimming pool baby & bibik utk jaga anak kita kalau kita nk buat aktiviti outdoor...kalau dtg sini memang ramai la mat salleh yg dtg dgn family & anak2...masa breakfast tu penuh budak2 dgn stroller je...hehe...cuma org cakap makanan kat hotel ni tak halal yer...

jom tgk pic apa yg i sempat snap kat grand mirage ni...
ni bilik kitorang...kitorang pilih "romantic room" yg mana view mengadap laut...yg ni murah sket harga dia compared to the bali dream villa...kalau tak silap i, RM 450 satu malam...breakfast included & free wifi...kalau view tak mengadap laut, murah sikit la...kat bali mmg boleh dpt bilik yg super cantik dgn harga yg berpatutan...

nampa tak ayish tgh buat apa tu? haaa yg tu tingkap kat bathroom...dia sebok intai nak mandi dalam bath tub...hehe...

dalam toilet pon nak berposing...pantang nampak cermin sungguh!

masa kat sini ayish asyik nak turun panjat katil je...dah la katil ni tinggi, ntah brp kali tergolek pon i taktau...haha

ni salah satu kegemaran i...pantai!! tapi masa ni i malas nk mandi kotorkan baju, jadi si suami je la melayan si anak main air....

kami sgt enjoy! rasa hilang segala stress & tension...percutian kat bali ni memang betol2 buat kitorang dapatkan kualiti masa bersama semaksimum mungkin...

grand mirage sediakan gazebo ni (kat sana panggil day bed)...ni special, bukan semua org boleh duduk atas tu...nak duduk kena bayar USD 50 yer, tapi sgt berbaloi sbb boleh lepak dari pagi sampai mlm...lepas tu ada la minuman sikit dia sediakan...

ayish kat playground...nampak dia sgt happy masa kat sini...

****************************
nak cerita pasal tanah lot pulak...sebenarnya kami ke sini lepas check out dari the bali dream villa...dari situ lebih kurang 20min perjalanan...pagi2 lagi dah gerak sbb panassss!

pintu masuk tanah lot...nak masuk sini kena bayar lebih kurang RM3/person...tapi ada tips ni utk dapatkan harga warganegara...pertama korang kena mintak tolong supir belikan tiket, kedua masa dia tanya brp org nak masuk, korang hanya tunjukkan isyarat jari je, jgn bunyi suara unless korang boleh cakap bahasa indon dgn baik...diorang tak dapat pon nk bezakan org kita dgn org sana...

kat tanah lot ada 2 jenis kuil...yg belakang tu kuil utama, ramai je yg redah air laut utk ke sana...tp kitorang tak pegi la sbb air agak tinggi jugak tau masa tu, paras lutut...risau la dgn bawak ayish lagi..

kalau korang stay sampai pukul 5pm, akan ada satu acara keagamaan yg dipanggil "kecak dance"...kitorang memang awal2 lagi dah nekad taknak tengok sbb itu acara keagamaan kaum hindu, lagipon bawak budak kecik macam ayish tak sesuai la...silap hari bulan boleh kena rasuk...hihi

hubby je la yg duk kendong ayish masa kat sini...kitorang tak bawak stroller tapi pakai jumpsac orbit yg disewa dari group babywearing...nampak tak pic atas tu hubby pakai cmne? dah gaya bibik kan? hahaha masa tu ayish dah marah2 mintak lepaskan dia, dia nk bebas...

pic atas ni pulak kuil ke dua...area ni macam tak best sgt sbb kuilnya sgt tinggi! 

nanti korang akan jumpa la budak2 yg menjual duk kejar2 suruh beli...aduhhh kesian tapi nak buat camne kn? kat sini painting sgt murah! murah 2 kali ganda kalau korang beli kat nusa dua...ada 1 painting tu sebijik, kat tanah lot jual RM30 tapi kat nusa dua jual RM90...hohoho...silalah grab byk2 kat sini yer...kitorang borong sampai 10 keping tapi termasuk dgn org kirim & nak bagi family la...hehe

sebahagian painting yg dibeli kat tanah lot...dah bajet nak gantung mana bila masuk rumah baru nanti...utk bilik ayish, gambar rumah cendawan tu RM30 je

****************************
last day sebelum balik kitorang dibawa pergi tengok ladang kopi...asalnya kitorang ingt nak tambah lagi painting, jadi driver tu bawak pegi nusa dua...last2 beli satu je kot kat sana sbb mahal gilosss...tokei kedai painting tu la bawak kitorang malawat kebun kopi dia...
dapat rasa segala jenis kopi & teh secara percuma! coklat pon ada macam2 perisa...best! tapi kopi luwak je la takde, kita pon tak boleh minum kan?
masa ni dah la hujan lebat, memang syok la dapat minum panas2...

sempat jugak beli utk bawak balik...boleh tahan mahal harganya...huhu

****************************
antara souvenir & makanan yg dibeli...
pai kacang...eh nyesal beli 2 box je sbb i suka! 1 box dah habis makan masa kat airport...

beli 3 jenis kek lapis...murah jugak, RM30 je satu box...yg ni kena pandai cari kedai yg halal tau...tanya la supir tu...

macam biasa, pegi mana2 je i akan cari t-shirt kenangan...boleh la pakai buat tido & mengecat rumah...haha

fridge magnet antara benda wajib beli kalau pegi mana2! tapi tak beli byk pon coz kat rumah dh berlambak bali punya...haha...ni beli utk org kirim...

kesimpulannya, anniversary getaway kitorang sangat-sangat best! niat asal nak berehat pon berjaya...hehe


TEMPAT MENARIK DI BALI:
ini i list kan beberapa tempat yg korang boleh pegi kat bali..
1. Jimbaran - tempat menarik utk makan di pantai
2. Tanah Lot - kuil yg terletak di laut dgn pemandangan yg sangat cantik
3. Ubud - boleh tengok pemandangan sawah padi yg ditanah di lereng bukit
4. Kuta/Legian - tempat yg agak "happening" sbb ada byk kelab kat sini...ada shopping complex, spa, kedai2 tepi jalan yg dibuka 24jam, etc
5. Uluwatu - kat sini pon ada kuil...pemandangan yg cantik
6. Ulun Danau Temple - lebih kurang macam tanah lot jugak
7. Pasar Sukawati - boleh shopping souvenir kat sini...boleh tawar menawar 


RELATED POST:

BALI Review: The Bali Dream Villa, Jimbaran, Rock Shop & Ubud (Part 1)

9 comments:

hana yoriee said...

waahh..day bed gazebo tu menarik! Tapi ramai yg tak guna sebab mahal kot ek?

PinKy MoMMa said...

day bed tu sangat romantikkkk oooo..feeling honeymoon di sana kan best huhu ;)

yUmiE AzuRa said...

haihh..tgk ayish ingt iman,tgk rambut ayish lg ingat iman.huhu

Ros Anis Rusli said...

tq nana blikan FM utk anis,..

Anonymous said...

Bestnye...!x sabar nk pg bali jgak..:)
Eh kopi luak kn bkn kopi tuak..hehe
Tp i ingt lg lect i ckp blh mnum since dh proses tp klu i pn mcm x sggup la nk mnum kopi poo musang..

SweetLikeWhat said...

bestnyaaaaa...bile ler nak sampai pulak ni..

With Julia said...

Woooooooo suka baca blog nana kisah travel...umi QI mmg kaki jln...nk ke sna kena menabung byk hahahha...insyaAllah

RedRose said...

aaaaaa....ok. lepas tgk gambar2 sis ni kita pun nak gi Bali gak. camane nk bgitau pak incik ni? T_T

adianiez AIDA said...

wah. syok nyerrr...
bleh review sini if teringin gi bali :-)