Sunday, July 21, 2013

Konsep Ruang Tamu Saya: Elegant & English Contemporary

progress rumah? ahhhh ke laut! org wiring ni sampai sudah tak buat2 lagi wiring...bila tak buat wiring, tak boleh nak pasang plaster ceiling...bila plaster ceiling tak pasang, rumah pon takleh nak cat lagi! sudahnya banyak kerja bertangguh...sebenarnya yg buat wiring ni manpower office i je, diorang byk job lain, tu yg rumah i asyik tangguh :( nak cari org lain kena fikir byk kali sbb bila pakai manpower sendiri, faham2 je la harga macam mana kn?

satu lagi pasal nak extend yard...bulan puasa pakcik tu taknak buat kerja...dgn dia ni je la paling murah coz kenal...nak cari org lain pon memang malas sbb dah tahu harga semasa macam mana...takpe la, menunggu je dgn sabar asalkan boleh masuk rumah baru kami walaupon lambat...maybe lepas raya baru nak mula semua tu...ayooooo pakcik! tapi i ni kalau dh fed up sgt, ada kang cancel je! bukan takleh duduk pon kalau tak extend lagi...huhu

sementara progress agak perlahan (entah2 bulan 10 pon tak dapat masuk lagi, padahal perabot semua dah almost complete), i nak share konsep ruang tamu kami nanti, insyaAllah...kalau uols nak tahu, i ni suka warna-warna tanah macam cream, beige, brown, gold, white camtu...warna yg cerah/pastel ni boleh buat i rasa lapang & sedap mata memandang...itu taste i...hehe
i berangan nak buat sebijik kombinasi warna macam ni! berangan je laaaa sbb perabot yg kitorang dah beli semua lain drp pic ni haha...tapi dari segi warna dinding & ceiling tu, memang boleh tiru...

kalau ikutkan konsep, dari dulu lagi i suka european style, yg perabot besar gedabak macam empire classic tu...tapi apakan daya, nak pakai empire classic ala2 datuk tan sri tak mampu, jadi ku cepat2 tampar muka sedarkan diri...huahua

i beralih pada pilihan kedua iaitu english/french style...kebiasaannya english style ni terbahagi pada dua; english contemporary & english cottage...bila sebut "english", biasanya akan nampak jugak gaya klasik cuma minor je la...i pilih gaya english contemporary sbb nampak lebih elegant...tapi pilihan org muda sekarang lebih kepada konsep moden yg minimalis kan? hehe

apa yg i faham melalui pembacaan, nak bezakan english contemporary dgn english cottage ni senang je...gaya kontemporari lebih kepada penggunaan fabric yg takde corak atau kalau bercorak pon hanya yg simple macam stripes, chevron, damask, etc..kalau cottage pulak banyak corak bunga,  combination colour yg soft mcm green+pink+yellow+blue...

dari segi perabot, biasanya english style akan menggukan sofa fabric dgn warna cerah, jarang sangat2 org guna kerusi jenis leather...kalau dari segi kayu biasanya akan warna putih, cream, natural oak, etc... 

kemasan dinding pulak biasanya akan ada wallpaper...kalau takde wallpaper, akan ada mcm frame kayu (entah apa org panggil)....

tak minat sgt yg macam ni, nampak biasa & tak ceria...tp nampak tak wall dia tu? haaa kebanyakan gaya inggeris akan buat dinding macam tu sebagai titik fokal (ewahhh ayat dah macam dalam majalah impiana pulak haha)...feature wall la senang cakap!

yg ni i tak suka sebab nampak terlalu "tua"...hahaha...tak membangkitkan mood langsung :p

yg ni nice jugak sbb dia highlight dgn warna ungu....i suka langsir & warna dinding tu! yg ni nampak sangat-sangat elegant kn? mula2 ingat nak buat sebijik macam ni tapi tak jadi lah sbb sama dgn rumah my mom sekarang cream+purple...takot bosan asyik tengok konsep & warna yg sama je...

tenang je nampak...tapi i tak buat kot warna biru utk living room..not my colour gituu, tak kena dgn jiwa..kalau bedroom ok la kot :p

i suka yg macam ni! dah berangan nak lebih kurang macam ni sbb sofa dia tu lebih kurang je dgn sofa fella yg i beli...cuma bantal biru tu boleh gantikan dgn warna dark brown / corak stripes...satu je la i kurang berkenan, tang coffee table tu, nampak terlalu klasik! i nak cari round or oval table kalau boleh...

warna oren macam ni takde la nampak boring kan? cuma nampak kusam sikit...kalau letak bunga warna merah mesti naik ruang ni *memandai je*...simpe tapi kena bijak main dgn warna...

ni pon nice tapi i tak suka kayu warna tu + i rasa agak serabut hiasan dinding tu...hehehe

eh apa yg i share ni hanya plan tau, jangan pulak esok2 tengok i tak buat, ada yg cakap2 belakang "elehhh kata nak buat bla bla bla tapi tak buat pon"...nama pon merancang kan, final decision masih boleh berubah-ubah...cuma jauh kat sudut hati ni berharap segala yg dirancang berjalan lancar & Allah permudahkan...kalau nak ikutkan, macam2 dah i plan dalam kepala ni sebab semua bab perabot dah settle! tinggal nak bawak masuk rumah baru je lagi...aminnnn, doakan kami yer! :)

13 comments:

Chekgu Azrine said...

Semua kat atas tu lelawa..akk yg excited tgok
.xsaba nak tgok hasilnya..

Cik Emie said...

I suke english contemporary tp papa izzul nk nmpk klasik n tradisional..pon ok jgak tp mhalnyee kalo upah id..buat la hentam kromo nati huhu

Dok tggu nana update sal kc hihi ;)

cha said...

cantik nana sangat sesuai dengan u tapi i dengan husband memang tak kenan design cmni huhu. kitorang suka simple simple je hee

hope cepatla settle urusan rumah u tau :)

e k i n ♥ y u s r i said...

bestnye ade rumah sndr

yUmiE AzuRa said...

nice!!xsabar tunggu update the real one.hehe

malynd_anggun said...

xsabor nak tgk outcome umah nana cane nnti! chaiyok!

erin said...

haishhh x sabar nk tengok :)

Haslinda Sadiken said...

warna2 cam nie mmg lawa..bila nak deco2 nie dear..hehehhee

MamaAliya said...

sama taste.kite pun suka warna tanah/pastel.sejuk aje mata memandang kan.

Mimy Hamid said...

oh nana suka classic style ye..wow ada taste...me pulak suka minimalis moden style..lagi lagi macam ikea tu..eh minat la

FY said...

warna2 earth color mmg sejuk mata memandang..FY baru beli sofa kat home deco fair KLCC..berbaloi jugak.. nanti boleh pegi lagi bln 10 ni

hana yoriee said...

Seronoknya deco2.. Bila tgk gambar2 tu rasa excited nak deco ye nana?

Wan Afzan said...

high taste ok!!!! cantik2!