Thursday, July 18, 2013

Persediaan Raya

masih terlalu awalkah utk cerita persediaan raya? hehe...bukan apa, i tgk org lain beria buat itu-ini utk raya...dgn baju jahit sendiri, baju yg beli dah siap & baju yg custom made...yg dah kawin & ada anak pon sebok nak sedondon...syok kan buat semua tu?

TAPI saya??? oh masih "zero", tak buat apa2 persediaan pon utk raya...rasa kelakar pulak tahun ni macam takde hati...masih excited nak sambut raya cuma tahun ni mungkin sgt-sgt-sgt bersederhana...alasannya?? ni la nak ceritaaa :)

tahun2 sebelum ni tak sah kalau takde 5 pasang baju raya...tu tak termasuk lagi kasut, shawl & handbag raya...semuanya sgt detail sebelum ni...sebut je fashion baju apa, i lah org pertama yg akan beli & tempah...biskut raya macam tu jugak, selama ni beribu-ribu my mom habiskan duit beli kuih raya utk makan & sedekahkan kat org...tapi tahun ni TAKDE, semuanya mcm malas nak fikir...

syukur sepanjang bulan ramadhan ni hubby cuti & dpt puasa sama2 dgn dia *seronokkk*...malangnya 4 atau 5 hari sebelum raya ni dia terpaksa naik laut sbb mmg turn dia...perkara ni la yg buat i frustttt! ni kali pertama i beraya tanpa suami...mungkin org yg dah biasa lain cerita la kan?? i pulak tiap kali fikir pasal ni mesti nangissss, dah dapat bayangkan macam mana syahdunya raya tanpa suami...maknanya sebulan sepanjang raya dia memang kat offshore, balik nak habis syawal dah...

bila hubby ajak beli baju raya, i buat muka, moody...i fikir macam takde makna nak pakai lawa2 sbb dia takde, tak dpt pon nak sedondon...i fikir lebih baik i pakai je baju2 lama, tak kesah la org nak cakap apa pon...i betol2 protest dpn hubby, i taktau nak luahkan macam mana supaya dia CUTI! jauh kat sudut hati ni mengharapkan miracle supaya sama2 dpt sambut syawal, dpt sehari pon takpe dah...

lagi satu perkara yg buat i takde mood fikir pasal raya adalah sbb ABAH...baru2 ni lebih seminggu abah admit kat KPJ kuantan suspected heart attack...selama ni nampak abah sihat je, bila dah teruk baru sakit jantung tu serang tiba2...mungkin sbb selama ni abah kerja kuat tapi bila dah 3 tahun pencen, abah byk duk rumah je tak bergerak, sbb tu sakit kot...bila abah dah sakit ni, kemungkinan besar kitorang TAKKAN balik kampung samada kat selangor atau kelantan...beraya di kemaman je la nampak gayanya, yg mana suasana  raya kat sini sgt2 suram! kalau i balik kampung kat sekinchan, masyaAllah meriahnya raya kat sana dgn segala rombongan cik kiah, mak bedah, pak samat semuaaa....

dijadualkan raya ke-3 atau ke-4 abah kena buat bypass kat IJN sbb dua2 saluran dia tersumbat teruk...sekarang pon hari2 abah sakit dada...ya Allah rasa sedih sgt2 bila fikir hal ni, macam2 masuk dalam kepala i *nangisss*...risau! kitorang hanya mampu doa abah baik2 jer...umi la kesian, penat kena jaga abah sakit & pastikan semua makanan yg dimasak utk dia semua yg sihat2... 

kesimpulannya, buat masa sekarang i memang takde selai pon baju raya...umi pulak cakap "nantilah kita cari biskut last minute"..lagipon kitorang ada jual biskut, mana2 yg tak laku tu boleh la amik kot....dah terasa tahun ni sgt berbeza rayanya, dah rasa mcm tak meriah sgt...utk ayish je ada i beli sikit2, sbb kesian la kan kalau ayish pon takde baju raya?

rumah pulak masih macam biasa, takde nak tukar langsir atau perabot...yerr tahun ni sgt berbeza, memang sgt sederhana tak macam tahun2 sebelum ni...tak kesah la, kami cukup bersyukur andai sama2 dapat berkumpul masa raya...salam-salaman, peluk-peluk, gurau senda, masak sama2, makan sama2....itu semua lagi bermakna buat i...

di bulan ramadhan ni, i memang akan gunakan sebaiknya masa yg ada utk family...masak utk org tersayang, layan baik2 org tersayang & tumpukan sepenuhnya pada org tersayang....sebab mungkinkah ini ramadhan terakhir kita bersama mereka? ya Allah, panjangkanlah umur ku & umur org2 yg aku sayang supaya sama2 dpt rasa ramadhan seterusnya... 

sebab ni jugak la segala progress rumah kitorang agak slow...tak mampu sgt nak fikir pasal rumah...banyak lagi benda penting yg kena fikir & utamakan...doakan yg baik2 yer utk keluarga kitorang...

dalam dugaan, Allah turunkan nikmat...syukur kat bulan mulia ni ada satu berita gembira buat kami suami isteri...rasa mcm tak penting kot nak share kat sini, hehe...dalam bulan ramadhan ni jugak la i RINDU-SERINDU-RINDUNYA kat satu tempat i yg pernah jejak dalam bulan mulia ni....rindu takyah nak cakap la, semoga ada rezeki lagi utk ke "tempat" itu dlm bulan mulia ni...

siapa2 kat kemaman tu boleh la kot dtg beraya rumah i :)

27 comments:

Wawa said...

dapat bayangkan suasana suram tu...sbb sebelum kawen, kitorang beraya kat bangi mmg takde ape...tgh hari je sume dah terbongkang tdo atau tgk tv...mihmih...

semoga ayah nana cepat sembuh...
dan dapat beraya dgn husb jugak...kot husb nak wat surprise je kot? hehe

naney said...

oh i pernah rs beraya tanpa suami sbb g offshore.. tau camne perasaan..lgla masa tu thn pertama kawen..dn maybe this year pun hubby kena g offshore lg...sbb masih xpegi2 lg..tkt je g dkt2 raya dia g sana..
anyway moga ayah nana cpt sembuh ye...di bln Ramadhan ni bykkan berdoa dimakbulkan..

CikNaa said...

dugaan tu buat kite lagi kuat & matang kan nana.. bulan ni ciknaa diuji dgn macam2..tapi tu sume buat kite sabar.klu tak dapat beraya dgn suami pun, ayish ada dgn nana kan? tahun depan raya same k.. takmo sedih2.. kita sama2 doa semua nya baik2 je..

yUmiE AzuRa said...

semoga nana n family terus tabah.insyaallah segalanye akn dipermudahkn.jgn sedih2 k.nt cian kt ayish..

MimahAjil said...

taktau la kalau akak kat tempat Nana beraya suami pulak kerja kan...semoga tabah ye...dan akak doakan semoga abah Nana cepat2 sembuh...Amin~~

*kemaman katne ye?kot la boleh menyinggah raye nnt..* #muketakmalu

Mimy Hamid said...

bila baca entry nana ni jadi sebak sebab Abah...huwaa hati ku cengeng...mari la kita berdoa semoga ibubapa kita sihat sejahtera dan di panjangkan umur rasa nya belum puas membalas jasa mereka amin

i pun seperti biasa tahun ni ala kadar aje sama macam tahun tahun lepas...

Lyana MK said...

jauh la nana nak ke kemaman...hehe
takpe2.. doa byk yg semuanya okey..
cam family yana mmg kami jarang berjalan..
beraya ke rumah sedara mara
JARANGG
kitaorg lebih suka kumpul kt umah..
wat bbq ke
wat makan2 besa ke..




malynd_anggun said...

bertabah lah nana...huuu

cikpingu said...

umie pun belom buat psiapan raya sgt..
just kt kg.. dh tmph baju tuk pki sdondon.. yg lain belom...

dh la balek last pose.. ermm raya thun ni cm biase je.. xde la nk excited sgt..

ROS ANIS RUSLI said...

2 taun lps dh lalui raya yg suram..sbb ry belah asben..tahun ni nk kna lalui lg..sobsobsob..suram sbb xdpr bry dgn family sndiri..

sweetlavender86 said...

nana dugaan tu yg buat kita lebih sabar dan jadi rapat dgn family kita..,kdg2 allah nk kita muhasabah diri.dugaan tu bagus..bnyk hikmah yg kita xtau..moga ayah nana cepat sembut.btw mak kak zura pun penah operate jantung tukar injap jantung.tapi mmg tiap2 hari kene mkn ubat dan kene check up.bab mkn pun mmg kne jage sangat2..bnyak bnde yg kene yg mak akak kene jaga.sedih..

cha said...

Huwaa kalau i tak dapat imagine raya takde suami. Tabahnya u nana suami offshore semua. I pun tak beli baju raya apa sume lg. tp memang raya i pun tiap tiap tahun sederhana je takdela persiapan grand bagai huhu.

Semoga ayah u cepat sembuh ye :)

Eh i baru tau kg u kat sekinchan. Mak ke ayah u? I ingat u mmg org kemaman

nurul izayani said...

Tumpang sedih nana..tabah ye..

Aeen said...

same la kite persiapan raya 1 apa pun x buat lagi...pas 2 raye kali ni mungkin husband kerja...huuhh..

- AZIE - said...

sama..azie pun xde apa2 persiapan raya lagi...apatah lg abah baru meninggal..suram je nak smbut raya pun..ibu mertua pun baru meninggal jgk..xtahula mcm mana. Cuma pk anak je skrg

LisaLisut said...

yes..arwah ayah i dlu pencen askar.sll exercise tiap2 hari. bila dh pencen xbuat apa xjaga mkn sgt etc, mcm2 penyakit dtg. huhu..pray to ur father.. xpela la nana..nt husben u blk wpn xde 1st raya. raya kan sbulan.u still need baju raya kikiki

Haidasafera said...

tetiba sayu pulak baca cerita nana. but you need to be strong dear. i doakan segalanya baik2 saja.

Haslinda Sadiken said...

kalau lin pun nana maybe cam x dek mood nak sambut raya juga...ermmm..tabahlah wahai sayang :)

ctmah said...

nana
semoga ayah awk cepat sembuh k..
xmau sedih2 ek..cian kat ayish =)

puan.mila said...

Nana xmo sedih2..meh raya sama2,hehe
Moga abah nana cpt smbuh ye..ada suprise? Nak g umrah lg ke?

hana yoriee said...

Tahun ni pun hana rasa beraya dlm suasana yg suram jgk. huhu.. mesti cengeng je nnt kenang family kt Msia. Hopefully, abah nana kembali sihat seperti sediakala. Amin..

D Yatie said...

Sabar ye Nana.. Perancangan Allah itu lebih baik.. Kte doakan ayah Nana segera sembuh ye.. :)

Chekgu Azrine said...

Saba ye sis..itu dugaan utk.sis hadapi.di bulam yg mulia ni..Allah bg dugaan kpd org yg blh terima dugaannya..sis bertuah sgt..semoga dipermudahkan ye..semoga abah sis cpt smbuh

With Julia said...

Nana...
Umi Qi dpt rasa kesedihan tuh dear...beraya tanpa suami di sisi...uwaaaaaaaaaaaaaaa menangis kot umi Qi...harap sgt ayah nana cepat sembuh...kesian dia...nana i feel u dear...tabah ye

Cik Emie said...

Semoga abah nana cepat sembuh dan sihat walafiat selalu..sayu je kalo sebut sal kesihatan org tua ni..insyaAllah amin..

safiyyah osman said...

Hope ayah nana cpt sembuh...xpa la nana..raya ala kadar pun seronok.. take care nana.

adianiez AIDA said...

sabar ye. semua dugaan tu sebab Allah sayangkan nana. teruskan berdoa, ayah nana pasti sihat seperti biasa semula. make him happy !
as for raya, takpe la. ala kadar. hati mesti happy...