Thursday, July 25, 2013

RESEPI: No-Bake Cheese Cake (COMPILATION)

hari ni i nak share macam mana nk buat cheesecake tanpa perlu masuk oven/bakar...i nak ajar resepi ASAS yg mana korang boleh olah ikut kretiviti...biasanya cheesecake akan ada CRUMBS yg fungsinya nak bagi "base" cantik supaya senang potong & elakkan rasa muak cheese...ada jugak yg gantikan sponge cake sebagai base...

Bahan2 Asas: (sukatan ni kadang2 i alter jugak ikut sedap lidah):
1. biskut: tak kesah biskut apa2 pon...biasanya org guna cream crackers, chipsmore, digestive biscuits, oreo atau marie...kuantiti ikut sukati korang nak byk mana, kalau i suka crumbs tebal, kadang2 guna 3/4 pack biskut crackers...
2. 250g cream cheese pada suhu bilik: biasanya org guna tartura atau philadelphia (i prefer tartura)
3. 200ml whipping cream: biasanya i guna brand anchor tu je
4. 1/2 cawan gula (nak manis tambahkan lagi jadi 3/4 cawan ke): sepatutnya guna gula castor tapi i bantai je guna gula biasa
5. butter/planta utk buat crumbs...kuantiti bergantung pada banyak mana biskut yg kita pakai
6. 1 sudu besar gelatin: i biasa pakai brand NONA atau halagel coz halal...fungsi dia nak jadikan kek pejal...kalau tak letak pon takpe tapi bila potong kek jadi tak cantik coz cream cheese akan meleleh...

Cara-cara (asas):
1. buat crumbs dulu...hancurkan biskut, jgn terlalu halus macam pasir tu (nak guna tgn boleh, guna blender boleh, guna lesung pon boleh)...cairkan butter, tuang atas biskut, kacau rata, kalau terlebih butter boleh tambah biskut lagi, kalau terkurang butter sila tambah butter lagi...letak dlm loyang, tekan2 bagi padat, simpan dlm chiller sampai keras...i nak cepat selalu simpan 15min je dalam freezer...hehe
cara buat crumbs
2. pukul whip cream sampai kembang...letak cream cheese & gula dalam mangkuk, pukul sampai kembang/licin...campur whip cream + cream cheese, kacau sebati..
3. cairkan gelatin dalam 2 sudu air suam...kacau sampai warna jernih & tuang dlm adunan...kacau sebati
4. tuang adunan atas crumbs tadi...masukkan dlm chiller lbh kurang 1-2jam, lepas tu boleh makan

ok yg ni asasnya...i nak ajar macam mana nak tambah perasa & pelbagaikan resepi...amboiii gaya dah mcm chef, padahal bukan reti sgt pon! hahaha
****************************
RESEPI CARAMEL CHEESECAKE
1. ikut cara2 bahan asas kecuali JANGAN letak gula! utk resepi ni i skip letak gelatin sbb nak tuang dlm cawan je, takde nak potong2...
2. buat caramel...cara2 nak buat: panaskan satu 3/4 tin susu pekat, api sederhana, kacau sampai susu bertukar warna coklat (kalau tkot melekat masukkan 1 sudu butter)..lepas tu masukkan 1/2 cawan susu cair/fresh milk/cooking cream (i suka guna cooking cream)...kacau rata, tutup air & biarkan sejuk sendiri...
ni cara buat caramel pakai susu pekat
3. bahagian bawah sekali letak crumbs --> cream cheese --> caramel --> cream cheese --> caramel...nak susun ikut sukati korang pon takpe...topping tu blh tabur kekacang/choc chips/chic rice/crumbs/fruits/apa2 yg korang suka...
4. simpan dlm chiller lepas tu boleh makan!
****************************
RESEPI LEMON CHEESE CAKE
1. rujuk resepi asas..
2. utk step no.2 drp resepi asas tu, masukkan sebiji air perahan lemon, gaul sebati...utk resepi ni i lebihkan gula sikit
3. rujuk resepi asas seterusnya
4. topping boleh hiaskan dgn hirisan kulit lemon
****************************
RESEPI OREO CHEESE CAKE
1. rujuk resepi asas...tapi crumbs ni i pakai biskut oreo jugak...i beli kat kedai bakery yg memang jual dah siap2 hancur...kalau rajin korang tumbuk je la biskut tu...
2. utk step no.2 drp resepi asas tu, masukkan biskut oreo yg dipatah-patah...gula i kurangkan pada 1/2 cawan je...
3. rujuk resepi asas semula...utk yg ni i tak guna gelatin tp bila potong tak cantik la sbb tak pejal gituuu...
****************************
RESEPI MANGO MARSHMALLOW CHEESE CAKE
1. rujuk resepi asas..
2. utk step dua drp resepi asas tu, masukkan 100ml jus mangga yg di blend (cari yg manis tau)...gula kurangkan pada suku cawan je atau agak2 manis la...whip cream kurangkan pada 80ml je...
3. masukkan marshmallow & potongan buah mangga, kacau rata semua adunan
4. rujuk resepi asas semula
****************************
RESEPI TIRAMISU
1. ikut resepi atas cuma tak perlukan crumbs...
2. buat layer by layer, biskut tu cicah air nescafe...tapi i lagi suka guna biskut ladyfingers kalau buat tiramisu..
3. topping tu taburkan serbuk koko
****************************
RESEPI MARIE CHEESE LAYER
 
1. resepi ni dah pernah share...boleh refer sini [LINK]
2. lebih kurang je resepi cheesekut tu...tak kesah nak guna yg mana pon...hehe

***********************************
 
pic atas ni pulak banoffee pie...kesukaan hubby & my mom...ahh i pon suka! nanti la kalau sempat i share resepi k...banoffee pie ni susah nk dapatkn bentuk yg cantik...biasa org buat kecik2, senang masuk mulut terus

*bulan puasa ni jgn terliur tau...hehe

38 comments:

e k i n ♥ y u s r i said...

sedapnye tgk
pandai nana wat kek

cha said...

nana dh mcm chef dah. i surrender la bab cake dessert ni tak pandai haha tapi i suka je cuba cuba.

i tak makan sangat tapi husband suka. lagi plak ada cheese lagi la i tak suka.

thanks for sharing ;-)

S.n.Fariza said...

puasa ni..
hebat nana. alhamdulillah.

ctmah said...

dugaan bulan puasa..haha
jgn lupe masuk master chief je nana..nnt kite boleh vote awk..hehe

nurul harnani said...

ya ampun chef nana ni memang dasat. sila masuk MASTERCHEF. hehe

good luck n suke bile nana share resipe :)

Wawa Yusoff said...

syabas bete! syabas..! i nak tgk muke u for the next masterchef malaysia!

CikNaa said...

sume makanan nana buat cantik n kemas je.. berhalus sungguh orang nya..

as ♥ Leenda said...

slrupppppp..sambil lap ailio..
kurus pahala pose aku..huhu..

Hana Soffelia said...

Tq nana share resepi... hana suka kek, minat nk blaja baking tp tak pandai..

Nadt said...

nyummm..sedapnyeee..

Chekgu Azrine said...

Terror dan rajin sangat...

Cik Puan Rara said...

adoiii nana.awak mmg hebat! xtau nk ckp apa dh.

Aeen said...

adoii..sedapnye....pandai nana buat...:)

Suria said...

meleleh air liur tgk dh la suka cheese..heee

pandainye u..ish best kan klu pandai baking, klu u dok kl je boleh tempah..kihkih

achiek anis said...

arrggghhh...memang terliur....daku dah la hantu cheese oi.......

Mimy Hamid said...

melting melting...kalau nana update resepi je daku mmg laju pantas sbb suka bebenor....ku peminat dari dapur nana hehehe

ROS ANIS RUSLI said...

nana!!!!terliurrrr..sila buka bakery nana....

LisaLisut said...

terer n rajin kot. dh mcm tgk website kedai kek dh haa.hahaha

Lyana MK said...

rajin ya amat!!!!!!
hehehe

[az azhari]™ said...

curik resepi :))

Umi Qi said...

Ya Allah...ampunnnn cikgu nana...ampun...tgk bahan2 yer senang nk buat...ya Allah menyelerakan...nana nih berbakat tau...kenapa x buat jer publish satu buku masakan...senang nk beli buh kt umah hahahha

berkenan smua...dok pk mna satu nk cuba...

Asz Miza said...

Da terliur..waaaa...sedapnya...

MimahAjil said...

Nana...awak bukak kedai kek kat kemaman.confirm akak balik kampung slalu nak g mkn kek kedai awk tau...terliur akak...huhu~~

m@m@yAyA said...

nana lau bukak kedai bakery cnfirm zura yg salu order..
terbaikla!!

SweetLikeWhat said...

Terbaikkkkk..tq share resepi ni nana

naney said...

sedapnye.. terliur..nasib xposa hehehe.. nk try la gk..

diyana.didie said...

owh terliur pulak tgk...u pandai masak la nana!! bravo!! btw, u amek culinary ke dulu? sorry tanya sebab me tak sempat nak go thru entry lelama u.. mungkin u dah cerita u dulu belajar apa ;p

Saye Pika said...

hebat my friend ni skunk..adore u

honey isma said...

Mmg dok cari resepi ni mudah rupanya

Iela Fazielah said...

tq girlsh... akak copy resepi n masak dah... sedap.....

nur sabrina said...

salam. saya singgah blog ni untuk ambik resepi. trm kasih ya. jemput ke blog saya pula :)

www.nursabrinamohdarip.blogspot.com
www.sabrinamamasumayyah.blogspot.com

Anonymous said...

Assalam

mohon guna resepi ya..terpikat tgk resepi2 ni

Amyliya Maz said...

Assalam nana, nk tanye resipi cheese cake asas tu kalau buat dpt berat brp kg?

nazirah amiruddin said...

wow.. sedapnye tengok semua resepi ni..
buat jual ke?

NurShabrina said...

whipping cream tu guna suhu bilik atau sejuk ya ?

imanikinbiz said...

Salam sis...sy da cube td...mmg sdp sesgt..
.thanks 4 recipe...slm knl....

hayati abdullah said...

nampak mcm sedap je ni.. yg penting is mudah sgt..hehe :-)
tq tau sudi share resepi ni.

norsuhada daud said...

Bole x guna cooking cream utk buat non bake cheese cake??