Tuesday, July 16, 2013

RESEPI: Nutty Thins / Florentine Cookies / Caramel Nuts Bar / Almond Crunchy / Bepang Kacang

resepi dalam bulan ramadhan mesti banyak pasal biskut raya kan? hari ni i nak share macam mana nk buat biskut raya yg sangat2 mudah & senang ni...

haaa tengok tajuk pon dah tahu biskut ni banyak nama kn? ada org panggil nutty thins, ada yg panggil caramel nuts bar, ada yg panggil almond thins, ada yg panggil florentine cookies, ada yg panggil almond crunchy, ada yg panggil bepang kacang & ada jugak yg panggil nutty crunchy...ikut sukati korang la ek nak panggil apa...

mula2 i tengok org post kat FB & IG mcm tak menarik je biskut ni, nampak biasa...bila ada org bagi kat office, sekali i makan terus jatuh cinta & lupa diri! kusyukkkk makan cookies ni sampai tak sedar ngap ngap habis sebalang...sedapppp!

sebab dah suka, i pon rajin2 la google resepi...so far ada 3 resepi yg i dah cuba...jadi hari ni i nak share dgn readers tiga2 resepi ni...senang je la nak buat! beli mahal wooo, tak berbaloi...haha...buat sendiri puas hati & boleh makan byk2...

utk semua resepi ni, sediakan bahan2 utama macam almond, biji bunga matahari, biji kuaci hijau & bijan hitam...korang nk pakai kacang lain pon takde hal la...korang nk pakai almond saje pon takde hal la, tetap sedap...anggaran kos lebih kurang RM20-RM50 bergantung pada jenis & kuantiti bahan (boleh dapat 2-3 balang besar kalau pakai 500g almond)...i tengok kedai bakery jual RM 13 utk 150g cookies ni (mahal)...

pastikan utk semua resepi nuts tu korang bakar dlm oven 10min suhu 180'c dulu...kalau taknak bakar/takde oven, boleh sangai je dalam pan/kuali sampai nmpk perang/rangup...

RESEPI 1:
1. utk resepi 1 ni, i pakai tepung florenta...kat kedai bakery mmg ada jual lebih kurang RM18/pack (i pakai utk 500g almond pon baru guna suku pack)...
2. tabur semua kacang atas dulang yg dilapik dgn baking paper (bukan kertas minyak yg warna putih tu yer, kang melekat pulak...pegi kedai mintak baking paper yg mcm kertas PVC tu, segulung dlm RM8 dia jual sebesar separuh kertas manila...tak rugi beli sbb boleh basuh, keringkan & recycle kertas ni)..
3. lepas dah tabur segala jenis kacang, taburkan pulak tepung florentine...korang nak gaul2 dulu dgn kacang tu sebelum letak atas baking paper pon boleyyy...pastikan nipis2 yer...
4. masuk oven bakar 10-15min/nampak perang, suhu 180'c...sebelum tu pastikan pre-heat oven dulu yer...
5. bila dah masak, tengah2 panas tu potong siap2 bentuk yg korang nak & biarkan dia sejuk sendiri (tak sampai 3min pon sejuk)...lepas tu boleh la korang tarik drp baking paper & patahkan ikut bentuk yg korang potong tadi...taknak potong pon takpe, boleh patahkan camtu je dgn tangan...

RESEPI 2:
yg ni i lupa nk potong...bawah tu i letak lapisan coklat...ohhh sgt yummy! kalau plan nk letak coklat, pastikan masa masak caramel tu kurangkan sikit gula...

1. utk resepi ni, korang TAK PERLU oven pon...dan korang TAK PERLUKAN tepung florentine...cara ni sgt2 jimat kos yer...
2. mula2 buat caramel...cara nak buat, panaskan semangkuk gula dlm pan sampai jadi warna perang, jgn hitam sgt kang pahit tak sedap (kalau takut melekat, masukkan butter sikit)...lepas tu masukkan 1/2 cawan air panas (taknak pon takpe)...ada yg i skip letak air panas tp i letak 1/2 cawan thick/cooking cream + 1/4 cawan honey...sedappp sbb lemak2 manis gitu (kebetulan madu & cooking cream tu byk stok kat rumah)..
3. masukkan segala jenis kacang, gaul sampai rata...pastikan korang masuk kacang tu banyak tau, jgn sampai nampak caramel tu berkuah sgt...
4. letak atas dulang yg dilapik baking paper...buat nipis2 yer, tebal kang tak sedap sbb tak rangup...masukkan dlm chiller sampai keras..
5. dah keras boleh patahkn/potong...senang kan yg ni?

*boleh jugak refer kat youtube ni: http://www.youtube.com/watch?v=xoKd4fvM0_o

RESEPI 3:
1. yg ni korang kena sediakan 3 biji telur, 3/4 cawan gula, 1/2 cawan tepung naik sendiri, 1 sudu kecil asen vanila..
2. pukul telur sampai kembang...masukkan gula, tepung dan asen vanila, kacau rata...
3. masukkan semua kacang, biarkan penuh jgn nampak adunan tu berair sgt...kacau rata...biarkan 30min dalam chiller..
4. keluarkan adunan drp chiller...tuang adunan atas dulang yg dilapik dgn baking paper...nipis2 je tau, biarkan nampak beronggan pon takpe sbb nanti dia akan kembang, tak mcm resepi 1 & 2 tu...
5. bakar 15-20min/sampai masak dalam oven, suhu 180'c...
6. macam biasa, potong panas2 & sejukkan dulu baru patahkan ikut bentuk yg kita potong...

antara ketiga2 ni mana paling sedap? well, ikut citarasa korang la kan...kalau i paling suka pakai tepung florenta tu sbb rasa dia balance & paling senang kerja! kedua i suka yg pakai telur & tepung tu sbb rasa dia mcm biskut famos amos sikit & boleh dpt dlm kuantiti yg byk bila pakai resepi ni...yg caramel tu pon sedap cuma rasa dia dah terlalu common...hehe...sila cuba tiga2 jenis resepi utk tahu mana yg "kena" dgn tekak uols yer...selamat mencuba! :)

*P/S: takde oven boleh pakai pemanggang ajaib yer :)

37 comments:

Wawa Yusoff said...

ok. nak buat! mmg sah2 la ini kuih raya ku! hahaha.

TQ nana!

With Julia said...

Pandai nana buat....cayalah...mmg x kedekut resepi...some org penjual kedekuts tau mintak resepi...pastu jual kemain mahalnya...padahal nk buat mudah sgt :) tq lalink

S.n.Fariza said...

terliur plak.. hahahaha

SweetLikeWhat said...

terbaik arrr..tq tau..anez pun rase resepi first tu senang sangat..no 3 pun best..tapi no 2 macam leceh sket coz nak masak gula tu..ekekeke

- AZIE - said...

nmpk semua sedap hehehehe...

Mimy Hamid said...

nana tq share....senang je..jual mahal nau RM28 ...tq darling

PinKy MoMMa said...

nak buattt...sbb suka benda alah ni..tapi tak de oven..aduhaiii nangis tgk hasilnyer nana..

Fara Atiqah said...

menariknye! i mmg suka makan bende ni tapi mahal nye la hai..

thanks sbb sudi share resepi, balik ni boleh try yang resepi no 2..takyah nk bake..hihi

YanaHime said...

Tq nana for share. Baru tau, boleh guna cara chiller

e k i n ♥ y u s r i said...

waaa...sedapnye
dah tempah kakak opis utk raya
seyes sedap

m@m@yAyA said...

lahai senang jer watnya tp tuelh malas rajin jer mslhnya..

order kat nana jelah,lagi jimat masa dan tenaga gitew..bole???hihi

yUmiE AzuRa said...

ok teringin!!huhu

Lyana MK said...

resepi lagik!!!

nyum nyumm!

Hazimi Haidzir said...

florentin ni memang tgh famous kan nana. i ngn husben tetiba google respi wat ni few weeks ago tapi x buat pun haha. dia pernah makan katne entah katanya addicted. aduh terliur lah pulak puasa2 ni hahah

Mrs Azhar said...

woahhh jelesnye! next week lg i dh gi cari tepung florenta kt ktn ni, semua sold out!kekacang semua dh beli tggl tepung tu je. xnk buat yg xpakai florenta sbb tgk yg florenta lg cntk dan mcm lg sedap. hehe. nana beli kt mn tepung tu?? bienetta ada la tp mahal yg amat xsanggup nk beli

Cik Puan Rara said...

ramai dh org jual.mcm best.tp nk mencari kekacang tu x tau lak kat mana.hmm yg num 2 tu cm senang je.eh xsbr nk try buat! thanks nana.

Tautan Hati NabilaHasyim said...

Hai Nana, saya baru tau benda ni nama pa, n rupanya cmna.

dari thn lepas, adik ipar dok tya, kak Nabilah reti tak buat biskut tu, ada byk kcg almond, saya tak penah makan xtahu la, huhuhu..

lepas ni boleh la cuba, sedapnya kacang2 byk, sukeeeee.

TQ....

Suria said...

sedapnyee!
pandainya nana, rajin pulak tuu..
huhuu penah makan je tp entah bila nk buat wlupn nampak senang..hiks

Anonymous said...

yang resepi no 2 tu kan ... since kita tak bakar .. perlu ke kita bakar dulu kekacang tu?

Thank you sgt2 bagi resepi ni. dah lama ahkaq mencari tau. boleh la try tuk raya nanti.


-SR-

cha said...

wah senang giler nana. i tak pernah makan tapi mcm teringin je nak buat haha

III bDkNaKaL III said...

Tq nana for the yummy recipes!

aNis LeMoN aBu said...

Ah, thanks for uploading this! Alang2 i nak pi kedai kek ni ha.

thanks nana for the trofast tu. Aah i mmg byk blog, aktif kat blog baby tu sekarang.

MamaAliya said...

nak try la buat yg A tu.mcm senang je main tabur-tabur.hihi..sahur semalam dah try resepi sosej love tu.mkn ngan roti.mmg nyummms.

Nur Intan Haryani Nordin said...

thanx kerana shae resepi..tp nak tanya sikit..resepi3 tu guna telur putih je atau sebiji telur?

faja said...

thanks.. i nk try buat.. coz my kelik jual 1 balang rm40.. ada je org sggp beli.. dia bg tester mmg sedap..

hidayah zabidin said...

Thanks so much for sharing! tp bahan2 kekacang tu kena sangai atau toast dulu tak?saya beli di tesco semua kekacang tu..

Melati Hatta (Biaswarna Makeup Academy) said...

TQ Sangat-sangat sebab kongsi resipi Florenta yang No 3 tu sebab memang tengah mencari.

Lep U sebab sudi BERSHARING dengan kita semua :)

HanaTajuddin said...

Dekat JB 1 kedai tu jual dalam bekas kecik tu RM 15..Huhu..comey je...sikit sgt..nak makan tk puas..huhu
HanaTajuddinTBZC

dyna hyrul said...

Walaupon xkenal tp nk ucap thanks for info resepi..;) nk try gak ni..

orkid said...

assalamualaikum. nana, saya nak tanya untuk resepi yang guna telur tu, macam mana bakarnye ye? api atas bawah or macammana ye? sebab kalu saya bakar ikut suhu yang nana berikan, bahagian bawahnya masih lembut dan tak crunchy la..mohon tunjuk ajar ye nana. tQ sangat2 ^^,

~ NANA ~ said...

orkid: i biasa guna api bawah je & make sure betol2 nipis tau, biarkan dia berongga sebelum bakar tu sbb nnti dia akan kembang & rapat...kalau buat tebal, mmg lembik la jawabnya

Hazwani Hamid said...

sis nk tanya resepi yg kedua tu gula nyer mcm mana nk sukat?

Deanrafyqy Michael said...

timakasih banyak sebab tak lokek ilmu. thanks also for the recipe

husna yaty said...

Yg no 3 tu kacang kacau sekali ngan adunan ker

Anonymous said...

Tq atas perkongsian.

ali sulaiman said...

Baru jer makan mggu lps...budak bawak....rasa cam nk wt sndri plak...heheheee

Suraya Salleh said...

terima kasih kongsi resepi..
nak mintak izin ikut resepi ni ye :)