Monday, July 8, 2013

RESEPI: telur goreng sosej untuk buah hati pengarang jantung

amboiiii title tu, over kan? hari ni nak share satu resepi yg sangat2 mudah dengan korang...elehhh telur goreng pon nak share resepi kan? poyo jerrr budak 3 tahun pon reti buat la! hahahaha

tapi ni special sikit sebab ada bentuk "LOVE" gituuuu...apa kata pagi2 tu kejutkan pasangan kita dgn telur goreng comel ni...walaupon hanya telur goreng+sosej, tapi takde la suami tu boring kan asyik tengok rupa telur yg bulattt je...

jom bagi kelainan sikit & tunjukkan usaha kita...gituuuu~
i suka telur separuh masak macam ni, hubby pon suka...sedapppp makan dgn roti cicah sos cili & mayonis...eh jom nak ajar cara2 buat...honestly i malas tau nak snap pic step by step sbb rasa leceh & terganggu proses nak masak...haha...tapi sbb ada yg request siap pm i lagi sampai i terang byk kali pon tak faham, jadi i ikhlaskan diri utk share & bersusah payah amik pic satu2 sampai my mom cakap "dah knp ni sampai potong sosej pon nak amik gambar?"...huahuahua

mula2 korang rebus sosej sampai masak...potong mcm dalam pic tu

amik pencungkil gigi/lidi, buat bentuk love tu...cucuk la macam mana pon asalkan lekat & dpt shape yg korang suka...

masuk dalam pan, pecahkan telur...pastikan api kecik je yer...telur tu terkeluar sbb tak muat nak masuk dlm LOVE tu...takpe, yg terkeluar tu nanti korang buang la...eh bkn buang dlm tong sampah tau, buang dalam perut la...

taburkan lada hitam & lada sulah atas dia...nak taburkan serbuk parsley/mixed herbs pon boleh...nak taburkan serbuk cheese pon boleh...masak la sampai rupa yg korang suka...

ini versi telur masak sepenuhnya, adik i request...i nak senang kerja, lepas masak dlm pan tu, agak2 dah separuh masak je i angkat & masuk dalam microwave oven 20saat...maka jadilah telur yg sempura masak! masa ni dah boleh cabut toothpicks tadi dari tepi sosej tu, jangan pulak terlupa...

boleh la korang hidang ikut kretiviti...nak makan dgn kicap ke, dgn sos ke, dgn baked been ke, dgn salad ke, dgn fries ke, dgn potato ke, dgn coleslaw ke, dengan apa2 je la yg korang suka...

selamat mencuba :)

23 comments:

Cheyan said...

aaa nana ni sgt cretive la...simple je sebenarnya tp sedapppp.... hehehehe... nak cube gak..

cikpingu said...

boley cube ni... sosej cinta ku..haha

With Julia said...

Huyooooooooo menarik tertarik....nk cuba ini mlm hahhaha

Mrs Azhar said...

Wahhh kagum! Mmg calon masterchef nana ni..

♥ ROS ♥ said...

Kreatif.nak cuba la.hehe

achiek anis said...

mama farish ni mmg kreatif la...

wan said...

nana..taun dpn masuk masterchef ye dear..so kreatif

LisaLisut said...

gile rajin lah! thumbs up!

Borong Quran said...

very creative :)

penyisir rambut said...

wahhhh....siyes..suweeetttt sangat... :)

Haslinda Sadiken said...

saye suke..nak juga la buat time sahor..biar terbeliak sket mate asben nanti time nak makan sahurr..hahaha

CikNaa said...

sgt kreatif.. nak try kasi afiq mamam :)

SweetLikeWhat said...

oo mcm tu ye...tak terpikir guna lidi tu..terbaekkk ar nana..kretip betul..

MamaAliya said...

best!best! kretif betul nana ni.nak try buat kat aliya la.

PinKy MoMMa said...

kreatip la nana ni..ni klu bg husband makan ni mesti dia buat muka pelik ni hehehe..mohtip ma?

husband ai kn suka tak percaya hahaha

Mimy Hamid said...

arghh nana tq resepi kreatip...suka betul la...terbaik...muahh

Aty_Fared said...

Waaaahhhh..mudah lg menarik...:)

Haidasafera said...

mata i yg tengok pun terbeliak. nana kreatif!

Cik Puan Rara said...

kalau terlupa bukak lidi tu.haih naye! hehehe. nana,rara ingat kat nana guna lada benggala.rupanya sosej.hehehe.

kelakar bab yg ibuu nana tanay tu.dh kenapa potong sosej pon nk hambek gambar.nana jawap lah.anak mak ni blogger.kena amik pic.wiwiwiw

Cik Emie said...

Hahaha kna la amek pic maa, nk kna tunjuk ajar cane wat sosej bertelur muara hati..gituu :)

~LeeyanaRadhi~ said...

kreatif la nana..tq for the recipe...hehe

Chekgu Azrine said...

Fuyooo..kreatip u sis..

Anonymous said...

Gila cool.