Monday, July 15, 2013

Weekend: Houses Lightings Puchong & IKEA

ni cerita weekend, keluar berdua je dgn hubby ke KL sbb badan ayish macam dedar sikit...nak tangguh, takot tak sempat pulak settle hal rumah sbb banyak benda lagi nak buat...syok wooo keluar berdua je, rasa macam zaman bercinta gitu...hihi...mula2 plan nk tgk wayang tp tak sempat coz kitorang dah set nak sampai rumah paling lewat pon 9pm...pecut la kitorang dari kemaman-KL-kemaman...rasa nk pengsan jugak buat semua ni dlm bulan puasa walauponnn *sila sambung ayat*...

HOUSES LIGHTINGS PUCHONG
destinasi pertama kitorang ialah houses lightings puchong...pakai GPS jumpa la, senang je nak cari kedai dia coz tepi highway...sbb banyakkkkkk sangat review kata kedai ni murah, jadi kitorang pon singgah la...dah kebetulan memang nak turun KL kan, kalau semata2 nak pegi sana dari kemaman rasa tak worth la pulak sbb minyak + tol kena amik kira jugak...ingatkn besar kedainya, ruapanya 2 lot je...hahaha...besar lagi kedai lampu kat jln beserah kuantan kot :p kedai ni hari isnin tutup tau...
chandelier i akui memang murah kat sini, siap boleh bargain lagi...pendant & porch light pon blh tahan murah...kipas pon murah sikit...kalau downlight & wall lamp, harga lebih kurang je kot dgn kedai2 lain yg i survey kat kemaman & kuantan...jom tgk apa yg ada kat sana & apa yg kitorang beli...

pencarian bermula dgn chandelier dulu sbb downlight tu perkara mudah, jadi yg tu akhir sekali!  i dah siap2 bawak list nak beli apa; kipas satu rumah, chandelier utk dining, LED light utk L-Box ceiling, downlight satu rumah, wall lamp, ceiling lamp utk toilet, lampu tembok (outdoor), pendant utk porch & ada la benda kecik2 tu...pusing2 dongak2 satu kedai tu sampai sakit tengkuk ok! eh punye la ramai orang hari sabtu sampaikan kitorang tak dpt layanan yg baik pon *sobsob*...sampai sana 11.30am, keluar kedai 3pm! 
murah kan chandelier putih tu? RM 49 je, macam org selalu letak kat pelamin tu...tapi i tak beli la sbb kecik & i minat yg fully crystal...bagi i chandelier ni cantik kalau letak kat bilik yg konsep english style...macam tak sesuai sgt kot utk ruang tamu?
ini pilihan i utk letak kat dining area..i memang cari chandelier yg fully crystal macam ni, kononnya nak effect mewah & bila buka lampu cahaya tu terpancar cantik sebab kristal kan berkilat..i pilih warna dark brown/ala2 nak dekat hitam sbb nak match dgn kipas warna hitam...tapi korang jgn risau kalau tak suka jenis yg nampak classic macam i beli ni, jenis moden pon banyak sgt2...segala bentuk bulat petak bujur tajam melengkung semua la ada! harga mmg berpatutan...eh RM 330 tu belum discount tau, lepas tu dpt la RM 275 je sekali dgn bulb...hari tu tengok kat kemaman sebijik macam ni RM 500+...ok settle bab chandelier & puas hati dapat size, warna & design yg kita nak...nanti kita tengok hasilnya bila dah gantung kat dining area rumah i okeyyy...bila tgk pic ni i pulak yg rasa serabut dgn lampu2 lain...hehe
ni i beli lampu utk letak kat tembok...pon beli design classic sbb nak padankan dgn gate wrought iron...yg moden pon banyak & cantik2! yg tinggi tu RM25, yg rendah tu RM35...murah kan??? ada kedai jual sebijik design ni RM 60...hubby nak yg rendah tu tapi i cakap "alaaa beli je la yg panjang pon, kat luar rumah je kot, takyah fikir cantik2 sgt, murah RM10 drp yg rendah tu"...bla bla bla i membebel hubby pon katakan OK je la...hahahaha bini mmg kuat membebel...tapi bila campur dgn bulb jadi la RM 36 sebijik...
pendant utk porch...RM 35 je yg kitorang beli! bila cambur bulb jadi RM 46... saje pilih yg sama design dgn lampu tembok tu (takde dalam pic, lupa nak snap)
antara wall lamp yg ada...masa ni dah rasa lenguh nak amik gamba, mcm gaya org jakun pon ada...haha
ini pulak ceiling lamp yg kitorang beli utk letak dlm setiap toilet, terang jugak...toilet kitorang tak pakai downlight...yg ni harga dia RM29 + bulb RM10, size 12"...
antara downlight yg dijual...harga casing serendah RM7, bulb dlm RM7...pilih la nk yg mahal ke murah...kalau kat sini kebanyakan bentuk bulut lagi murah drp petak & size yg 4" lebih murah drp 6"...eh byk la kriteria dia utk harga downlight ni...kalau nk yg canggih sikit, pakai la jenis eye-ball ataupon LED, harga pon mahal...
ni downlight yg kitorang beli...size 6 inci & memang dah niat nak beli semua bentuk petak macam ni, konon2 nak samakan dgn design ceiling L-Box kitorang yg byk petak...casing yg i beli ni antara yg termurah gak la, RM 10 + 2 biji bulb RM 14...kiranya 1 set RM 24 jugak la sebijik...utk satu rumah kitorang perlukan lebih kurang 34 biji downlight so mmg beli ngam2 je...
kitorang beli 8 biji kipas utk satu rumah (tak cukup takpe, nanti tambah lagi)...macam2 brand kitorang beli mcm KDK, Alpha, Panasonic & Elmark...brand ikut keperluan & ruang, hehe...harga kipas i rasa murah kat sini...mcm panasonic ada i beli yg 3-blade warna putih RM90, utk letak kat 2 bilik yg takkan digunakan nanti...tapi kalau pilih warna lain harga dah jadi RM130+...utk hall pilih yg elok sikit, KDK dalam 300++ kalau tak silap utk 5-blade, 5-speed & remote control...Alpha 5-blade 3-speed dalam RM230+...i dah lupa harga details kipas sbb byk sgt brand & model...
sebelum bayar diorang akan check semua barang yg kita nak beli...time ni kena tengok betol2 yer takot ada yg pecah & tak berfungsi dgn baik...

barang2 ni semua sumbat dulu kat office...my mom dah membebel cakap dua2 office penuh perabot & barang kitorang je...ntah bila nak pindah pon taktau...haha
nasib baik kitorang dtg sini bawak MPV, memang penuh la barang sampai ke belakang...ada lagi barang2 lain yg kitorang beli kat kedai ni mcm cermin toilet, penyidai kain jenis stainless steel & lampu LED...total lost kat sini boleh dpt sebijik handbag prada! hahaha
******************************

IKEA
sejak nak masuk rumah ni kan, IKEA macam jadi tempat wajib kitorang pegi kalau turun KL...dulu kalau ke KL tak hingin pon nak jejak kaki sgt kat ikea...sekarang ni kitorang laki bini sama naik kalau masuk sana!
tujuan utama nk cari coffee table ISALA ni tapi bila sampai sana je nampak meja ni mcm purple la pulak...i tgk kat website dia tulis grey...so cancel! lagipon saiz agak besar & a bit pricey...RM729 kalau tak silap utk meja simple macam ni...kitorang mmg aim round table tapi nak warna putih/grey/cream je...hubby cakap cari kat kedai biasa2 je kot ada yg cantik & murah...
teringat tempat gantung baju yg kak mimy hamid share dalam blog dia hari tu...pusing punya pusing, yeayyyy jumpa! RM19.90 sajeee & boleh adjust nak panjang mana...sebenarnya i taktau lagi nak gantung kat mana benda ni...hihi
cutlery tray ni RM 2.90...i beli dua, utk letak dalam laci...nanti boleh la susun sudu, garfu, pisau dalam tu...
dish rack ni pulak RM 49.90...i dah lama cari size yg kecik macam ni sbb wet kitchen ku sangatlah sempit! kena pakai accessories yg kecik-comel je...i suka jenis yg gantung kat dinding macam ni drp jenis yg letak kat tepi sink tu...utk dry kitchen i serahkan 100% kat tukang buat cabinet...
nampak pulak laundry basket RM 9.90 ni, so belilah! boleh la nanti letak kat area washing machine, takpon kat guess room...tp i beli satu je pon...takpe, esok2 nak tambah boleh dtg ikea lagi....
sambil cuci mata, sambil laju je mulut ni cakap dgn hubby "bang, nak tu! bang, nak ni"...TERRRbeli lah rak TROFAST macam kat atas ni, utk gantung kat bilik ayish...i suka warna kayu tu sbb match dgn warna katil ayish...yg ni RM 159, storage warna biru tu pulak RM 8/pc....tapikan, kitorang tak beli pon lagi storage warna biru sbb pusing2 kat bawah tak jumpa la pulak size tu! alahaiiii...takpe la, next time singgah boleh beli (memang confirm kena dtg balik la nampak gayanya)...i plan nak simpan benda2 yg melibatkan "learning tools" ayish dalam tu & atas dia boleh i susun2 buku ayish...
nampak set meja warna hijau ni laju je tangan hubby amik masukkan dalam trolley...kerusi tu siap 4 biji lagi dia angkut tapi warna kuning & putih...meja RM 115, kerusi RM 17.90/pc...tapi terpaksa letak balik tak jadi beli sebab tiba2 i nampak set kerusi kat bawah ni:
tadaaaaa! i cakap dgn hubby i nak keluaran LATT yg ni! i taknak yg dia pilih tu (MAMMUT collection) utk letak dlm bilik ayish...alasannya: warna ni match dgn rak yg kitorang beli tadi, match dgn katil ayish, size kecik jimat ruang & harga RM99 je utk satu set ni! hubby pon setuju je dgn cadangan bini dia ni...hehe...bukan apa, yg hijau tu sgt besar & mahal lak tu!
tengok, ayish dah rasmikan meja baru dia...hehe...tak sabar nk pindah rumah & deco2 bilik ayish! rasanya kitorang ni mcm dah terlebih shopping utk bilik ayish dari hari tu lagi...hahaha...utk guess room langsung tak beli apa2 lagi...
lepas ni kalau dtg i dah berhajat nak beli rak TROFAST yg ni pulak...hari tu nak beli terus tak boleh sebab kereta sgt2 penuh, taktau dah nak sumbat mana...price without storage (frame semata2) RM 189...i plan nak letak baju ayish semua dalam ni...takpe lah takde tempat gantung pon sbb i OK je kena lipat kain pon, nak pakai baru gosok...hehe...i suka sbb dah nampak mcm satu set pulak bilik ayish nanti (trofast series) & warna dia memang sesuai dgn warna bilik yg i dah cat tu...walaupon pada hakikatnya bilik tu akan jadi hiasan semata2 sbb ayish tido bawah ketiak mama sokmo...lalalala~

17 comments:

erin said...

bestnye pergi Ikea, i pun suka, x dpt beli, dpt tengok pun jadilah..haha, bila nk pindah ni nana? x sabar nk tgk deco..haha

SweetLikeWhat said...

seronoknya..tak sabar nak tengok semua barang2 tu di pasang..hihi

hana yoriee said...

penuh bonet shopping. Tak sabar nak tgk outcomenya =)

PinKy MoMMa said...

sakit tengkok tak gi kedai lampu tu huhu..masa akk pergi tu...sakit dongak2 punyer la nak pilih lampu dan kipas huhu..

tp puas hati sbb murahhh!

Wawa Yusoff said...

i mmg bekenan sungguh trofast series.. tp belum beli2 lagi sebab rambang. haha

Asz Miza said...

best gila shopping gitu..hehehe..kedai houses lighting tu dekat ngan umah i.. :D tak sabar nak tgk nana deco nanti..cepatlah pindahh. :P

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

kalau pergi Ikea sure rambang mata..

Mimy Hamid said...

memang ikea ni rambang mata tau dah pegi balik umah mesti terpikir eh napa aku tak beli tadi hah..mmg sah kena repeat...

nana nnt nak tgk kipas harga RM90 kebetulan mmg tgh cari kipas...tq

ctmah said...

mesti tak sabar nak deco2 rumah kan...beshnya beshnya..ayish pun mesti dah x sabar nk deco bilik jugak..hihihi

Aty_Fared said...

berbaloi2 lar kalau tengok u shopping jauh2 macam ni.. :)

aNis LeMoN aBu said...

nana, trofast yang last sekali tu berapa ek price dia?

Cik Puan Rara said...

hahaha bia kan ayish tido bawah ketiak.asalkan bilik cantik.ahhh xsbr nk tgk u deco nana.hari hari update taw bila dh deco.hehehe.naa~ murahnya lampu tu 45rm kat ipoh i beli kat rumah i ritu 100++ taw.huaaaa~

nurul izayani said...

Manyaknye shoppingggg~

Hana Soffelia said...

Tumpang gembira dang menjejeh air liuq tgk nana shopping. seronokkkkk hahah walaupun daku tak mampu lagi nak beli rumah ni.

Omaigod nana bahagian lamp tu blh dpt sebijik prada? tp takpe, kalo kualiti ok dan memenuhi citarasa kan.

update lagi ye pasal persiapan deko rumah,mana tau ada rezeki beli rumah, blh rujuk kat blog nana ni..

mrs kayrul said...

geram tengok lampu cantik2 tue..murah plak tue

MamaAliya said...

wah...best!best! kitorang pun nak melawat juga la ke kedai lampu tu.

LisaLisut said...

smpai ke Puchong haaa beli lampu. xpela baloi murah kan. i dlu beli kt top ten lighting.pchong. area tesco tu.hehe