Monday, July 1, 2013

Weekend: Perfect Living & Lifestyle @ Zenith Hotel & Our Home Progress

macam biasa, weekend i sentiasa ada aktiviti...tapi buat masa sekarang ni tiap kali weekend je mesti pasal rumah, rumah, rumah! erghhhh cepat la habis semua ni...entry pon byk pasal home progress kot :p

kat zenith hotel kuantan ada expo perabot, electrical appliances & decoration dari 28-30 jun...mula2 i macam malas nk pegi sebab takot duit melayang lagi...tapi sebab niat nak cari hood, hob & oven, i semangatkan diri jugak utk ke sana...i pegi sorang2 je sbb hubby tak balik lagi & ayish pon tido, tapi i sempat la jumpa blogger intan kat sana... 

tujuan asal i nak cari hood, hob & oven brand rubine berjaya! i tak beli microwave sbb dah ada hadiah masa kahwin dulu...selain rubine, selama ni i duk survey brand elba & electrolux jugak sbb 3 brand tu je yg i rasa mampu milik...dari segi kualiti & ketahanan, i lebih yakin utk pakai rubine...mcm brand effegi, teka, fotile, dan byk lagi brand2 hebat i memang tak mampu beli la...hihi
ini set yg i beli...kalau tengok dlm katalog dia, utk set ni RM 3,188 tapi i dapat RM 3,000 je kat expo...pulak tu siap dpt free tap, sink, induction stove & dish rack, semuanya brand rubine...booth ni kedai yg sama i pergi masa survey2 kat kemaman...kalau beli kat kedai hari tu, RM 3,188 takde free gift yer...hehe...sebenarnya set dapur rubine yg i beli ni antara pakej yg murah (ke-dua murah la senang cerita) sbb paling murah RM 2,988 tapi dpt oven yg 6 functions je...yg set/pakej lain semestinya 3.5k ke atas sbb dia amik kira suction power & design yg lagi canggih...i amik suction power yg standard je, 1000 m3/h....kalau beli satu2, jauh beza yer harga dia, jadi lebih baik beli pakej camni walaupon terpaksa keluar duit sekaligus camtu...kena beli dapur ni awal2 sbb nak tahu measurement utk buat kitchen cabinet nanti...
ni pakej A, kira pakej paling murah la utk rubine...hood & hob same price, yg membezakan harga oven tu...utk 8 functions mcm i beli tu, tambah RM 200 drp 6 functions oven...
ni free gift: dish rack, induction stove, sink & tap...best kan? hehe...sink tu i nk ganti kat wet kitchen coz jenis ni lagi lebar & dalam, senang nk cuci pinggan...nak pakai double sink tak muat la dgn konkrit sedia ada kat wet kitchen rumah i tu...
lepas tu i nampak katil ni, lawanya hijau dia! i suka katil camni tau, divan yg tinggi & jenis fabric (boleh pilih nak material & colour apa)...kitorang cari yg camni sebenarnya tapi masa expo hari tu, katil lebih kurang macam ni RM 5k dia jual...kalau korang nak tahu, yg ni dia jual RM 2k je utk king size bed (bukan set yer)...murahhhhh! nak nangis pon ada tapi nak buat camne kan sebab dah beli set hari tu...sedapkan hati jugak, walaupon set yg dah beli tu nampak classic tp cantik jugak kot? hehe
jalan2 lagi jumpa pulak tv console/tv cabinet ni...terpandang yg mcm pic atas tu sebab warna dia macam yg i nak! sangat sesuai la utk rumah kitorang nanti...i tanya intan, dia ckp lawa & moden...mula2 i mcm berbelah bagi nak beli ke tak yg ni sbb i dah order yg custom made drp vendor yg buat kitchen cabinet tu...lagipon i suka design yg i reka sendiri tu compared dgn yg ni...kelebihan yg ni sbb material dia shining, 3D, ada lighting & nampak moden minimalis..kekurangan dia i tak suka design rak yg open macam tu & tinggi dia 4 kaki je (lebar dah OK sbb 8 kaki)...price RM 1,800++ lebih kurang mcm yg i dah order tu je...pm hubby, dia cakap tak kesah pon mana2, cuma dia lagi prefer yg simple...agak2 i beli tak yg ni? hehe
ni design yg i reka...utk design ni i pakai 2 material yg berlainan warna & jenis...tinggi dia 6 kaki, memang i nak tinggi macam tu sbb sedang elok je dgn rumah i tu...keburukan yg ni ialah dia pakai material formica yg biasa & nipis, bukan 3D (setakat timbul sikit2 je, ada texture la) & takde lighting...cuma i suka tang drawer tu...haihhhh~ susah sgt nak decide ok! kang ada jugak i beli dua2, satu letak kat living hall & satu lagi kat family hall (bunyi macam duit tu tebal sangat je)...
company yg sama dgn rak tv tu...cantik kan? cuma i tak berkenan tang atas ceiling tu...nampak mcm serabut la pulak...hahaha...taste masing2 kot :p
dah lama aim benda ni...i memang nak beli toilet accessories jenis stainless steel yg tak perlu nak drill dinding...yg ni dia panggil "pump system", konsep pressure gituuu...suka jenis macam ni sebab dinding takkan berlubang & boleh alihkan ikut suka hati... i grab toilet rack, storage rack, tempat letak sudu & tempat nak letak sabun semua tu...i beli 2 set je...harga sgt2 murah, range antara RM30-RM150 je satu...

bila nak exit je, nampak booth ni...sejuk mata memandang, jatuh cinta!!! bestnya kalau rumah ada laman besar kn? kat rumah i pon boleh buat kot cuma kena yg mini la, kat sudut gituuu...tapi buat masa sekarang tak dpt fikir lagi pasal laman...tunggu la interior dah settle semua...lagipon duit keluar dah banyak, utk buat macam ni takde modal lagi kot...hihihi tengok la 5-6 tahun lagi :p

ok settle pasal expo...
**********************************
ok nak cerita progress rumah utk hari minggu baru2 ni...

sempat jugak i cat bilik ayish...semput oiiii buat berdua je dgn adik...terhegeh2 la i duk angkat 3 tong cat yg isi dlm dia 7 liter, sampai sakit kaki & pinggang ni...hukhuk
ni teaser utk bilik ayish, dah siap sikit! tak pasti la lawa ke tak...harap2 la lawa sbb berpeluh2 mamanya cat panjat sana sini...huhu
i baru deal dgn kontraktor yg buat grille...masa kat expo tu i dapat quotation 6.8k utk satu rumah (tak termasuk gate sbb masa beli rumah diorang dah siap2 pasang gate wrought iron)...terkejut makkkk dgn harga camtu, so cancel! jumpa kontraktor lain dia quote RM 4.8k je utk wrought iron...dia cakap biasanya rumah mcm i ni dia buat dlm 3.5-4k je tapi rumah i ni tingkap semua besar, nak2 kat master bedroom tu, sebab tu mahal sikit...i pilih design macam kat atas tu sbb i tak suka ada bunga2...hihi...kalau ikutkan hati, i lagi suka grille warna putih yg pakai mild steel tu....tapi nak matching-kan dgn main gate, i terpaksa pilih warna & material yg sama...i tengok jiran buat warna putih tu mcm tak sesuai dgn gate depan...huhu
sempat jugak i beli cat nippon momento ni utk featured wall...nippon momento ni ada 4 jenis  effect (sparkle gold, sparkle silver, pearl & elegant)...i pilih sparkle silver warna mcm pic kat atas tu; reflection MS 144...cat nippon momento ni dia ala2 wallpaper...buat masa sekarang i baru beli satu set utk dining area sbb nak try dulu...kalau cantik baru nak beli lagi satu set utk master bedroom...nak pakai cat ni ada special tools & kena ada skill jugak...ada yg i google, tak menjadi sgt pon dia cat...hihi...i agak nervous utk guna cat ni, wish me luck k! cantik atau tak, insyaAllah i akan tetap review hasilnya nanti...utk satu set (1 liter), RM178 termasuk coating, momento & tools...tapi i beli 2 tin coating, harga jadi RM206...memang mahal cat ni, sbb tu i risau entah jadi ke tak...hihi

23 comments:

Nurul Husna said...

betul tu nana..bila dah ada rumah baru ni asek nak fikir pasal rumah je..mcm i, baby x keluar lagi tp dah start fikir barang rumah baru kami..dah terlupa jap kat baby..hehe

Fizah said...

stripes wall ke? very nice cat tu! =)

Cik Puan Rara said...

mengecat mmg memenatkan.kami dulu cat jugak umah sendiri,pas tu xlalu dh,trus upah org cat.hahahaha.

afiewithayie said...

selamat mendeco rumah nana..

cha said...

uuu bestnya dapur camtu. kalau i tak klua dapur duk masak je haha baru semangat nak memasak kan haha. cepatla settle u tak sabar nak tengok rumah u :)

fasham said...

lawanye set tu smart ...

salam kenal dan dah folo blog ni..

http://lollista.blogspot.com/2013/06/novel-kirana-aqila-chapter-4-here-i.html

malynd_anggun said...

alaaa....bila nak ade umah sendrik ni! sobsss

puansazusarin said...

wahh bnyk nyer dpt free gift...best2!!

m@m@yAyA said...

wow xsbrnya nak tengok keseluruhan umah nana plak..
sebelum ni dah tgk umah aty pasni umah nana lak~
kaler utk bilik ayish tue cntikla..xsbr nak tgk nie..

tengok umah org jelah nak tgu umah sdri xthula bila..huhu

hana yoriee said...

waahh..detailnya nana wat persiapan rumah baru. Kena bljr ni dgn korg..

safiyyah osman said...

Good luck nana.. bab cat mmg kalah la.. penat wooo.. piya cat bilik adelia smp skang xsiap2..hahhaa

Mimy Hamid said...

wah wah best nya nak deko rumah baru..penat berbaloi hasil rumah yang diidamkan..cant wait

Lyana MK said...

nana cat sendirik??? wah kagum!
cat momento tuh lawa kot...tgk iklan dia..aummm cam deco kek!

ettyzukhair said...

nana cepat cat..tgh ushar gak cat nippon momento ni..baru survey by net je..mahal gak eh harga dia..ade teknik ke nak cat dia..suke tgk iklan dia punya pasal hehe

Ros Anis Rusli said...

kaler bilik ayish lawaaaa

Cik Emie said...

Untunglaa ade duit byk hehe..rambang mate kan..cat tu kna beli byk la kot..kalo beli 1 mcm rugi plak..

I sukeee sumee y u review..oh if only duit bole petik kt pokok huhu

SweetLikeWhat said...

tak sabar nak tgk bilik ayish...mama kretip mesti hasil nye terbaekkkk..

Rina Lia (◕‿◕)✿ said...

Bestnyee rubine!! Rina beli set elba tu lebey kurg harga wuwu tp elba je. Ngadu kt husband kita da kne tipu hahah tp imi dia sdapkan hati, ktorgnye ade 3 tunku haha..ape2 jela..da beli pon..time tu dptla microwave n blender free..jadikla..alhmdulillah elok lg hehe jarang guna

Momento tuu rina pun teringin nk beli dlu tapi takut salah cat haru biru jadik so tangguh la dlu rumah tak bercat

Katil tu cantik! Klo duet rina byk, rina order set katil & wardrobe ikot design sndiri. Nak katil ade laci2 lol jenis byk brg kat rumah :p

Ok da pjg heeh best best citer psl rumah :p

ctmah said...

fuhhh..i mampu tengok ajelah nana..hihihi

PinKy MoMMa said...

ni kalau ada duit ni nana..memang la sangat best tau..sebabkan tak berapa nak ada..pitam mak tengok harga hahaha

Cik Hazz said...

Detail Nana buat perancangan. Kretip lak tu. best best.. I yg baca ni pun turut teruja. :)) sukalah color bilik Ayish tu.

yuyuy akley said...

Salam nk tumpang tanya.. Sy tgh consider nk beli rubine oven.. So far awak pakai ok x rubine?

asmahani said...

salam sis, boleh sis bagi review hob dan hood rubine selepas setahun sis pakai? thanks in advance =)