Thursday, August 1, 2013

Kisah Di Bulan Ramadhan

ni kira entry rojak...macam2 nak cerita pasal bulan ramadhan kali ni...yg pastinya sepanjang bulan puasa ni memang masak kat rumah je...pergi bazar baru 2 kali, tu pon cari kuih

Buka Puasa Di Impiana Resort Cherating
rasanya minggu ke-2 puasa kot baru buka puasa kat luar...kalau nak ikutkan, kitorang laki bini bukanlah jenis yg suka makan luar, lagi suka makan masakan kat rumah...sebab hubby takde raya nanti, jadi dia bawak jugak la bini dia makan kat hotel utk gembirakan hati...harga kat sini RM 69/pax...
jujurnya makan kat sini takde la sedap mana...makanan yg berat2 mcm nasi beriani, bubur, sup gear box, spaghetti & nasi campur semuanya not bad...cuma dessert tu alahaiii agak tasteless...yg buat sendiri jauh lagi sedap...ABC sedap tapi air2 lain tawar *sukati je comment kan*
saja pilih makan kat Impiana ni sebab nakkan outdoor, view mengadap pantai...syok sikit dapat angin luar...tapi buka puasa dgn ayish agak mencabar okey!

ayish suka dengar lagu "ya hana-na", bila nampak kumpulan nasyid kat situ cepat2 dia lari kat diorang sambil mulut bunyi "na-na-na"...pastu kat area makan tu ada kolam, dia pon sebok nak pegi kat kolam cari fish...jenuh ok!
letak dlm baby chair, tahan la sekejap...tu pon umpan dia bagi main ketuk2 meja dgn sudu...riuh kat situ, org pandang pon buat dekkk je...pastu dia duk berkenan kat akak meja belakang...asyik pegi kat akak tu je utk salam & mulut bising sebut "kakakkkk"...eh hello, tu awak patut panggil aunty tau! hihi
biasa2 je rasa dia..suka homemade punya lagi...
sudahnya papa mama makan kena bergilir...kena jaga ayish tu sbb dia hampir2 pecahkan cawan kat meja sebelah...yela, dia kan dah tinggi, tangan dah pandai mencapai jadinya semua benda dia nak usik...ayish ni i perasan selagi dia tak dapat sentuh sesuatu yg dia suka, selagi tu la dia tak puas hati, macam ada sesuatu yg dia fikirkan...

Balik Batu Pahat
last weekend balik rumah mertua kat batu pahat...balik 3 hari je ponnnn...tapi otw balik sana kena saman! hubby cakap sbb potong lori kat double line, tapi hubby pon satu memang suka bawak kereta laju2...huhu
air tangan ibu mertuaku...i kurang suka laksa johor tapi yg MIL ni i boleh terima...pari asam pedas MIL memang terbaik! i byk kali buat pon still tak dpt challenge dia hahahaha *memang la kan*
rupa memang hodoh sbb nak cepat...terkejar2 buat biskut ni sbb kejar masa nak balik kemaman..

hubby suka puji biskut tat nenas ibu buat sedappp...sebagai isteri, i cuba nak buat sesuatu yg hubby suka...so i amik peluang kali ni suruh MIL ajar i buat tat nenas versi kesukaan hubby...pagi ahad tu awal2 pagi keluar rumah ajak MIL beli barang2 utk buat pastry...nasib baik la malam sebelum tu kitorang dah siap2 buat inti dia...senang je rupanya nak buat! hihi

hari sabtu pegi JPO sbb nk cari handbag...tapi pegi sana dlm 2 jam je sbb dah janji dgn MIL nak buka puasa kat rumah...keluar rumah awal jugak tp melencong ke air hitam dulu utk borong kerepekkk yg murah!
kat JPO dah pakat nak jumpa efa & si emrizq bambam...yeayyy ada jugak rezeki kitorang utk jumpa...eee geram betol tau tgk emrizq ni rasa nak cubit2 je sbb montel! ayish takyah nak cakap la, sana sini hubby duk kejar dia sbb dia nak main air...sikit2 sebut "air air air"
nampak tak dahi ayish tu? boleh pulak kan time nak balik ayish tersungkur...dia duk galak sangat gelak2 sambil lari, kita nak pegang tangan dia tak bagi...haaa kan dah tersungkur! nasib baik mama ada plaster tau...

Kejutan Dari Hubby
balik kerja je tengok atas meja solek ada kotak warna pink, cantik sekali ikat dgn riben...i pon buka la, tengok2 dalam kotak tu speechless! hubby buat surprise, terharu sampai rasa nak nangis tau! katanya hadiah anniversary, padahal anniversary bulan jun hari tu...hari tu dah kasi hadiah siap bawak pegi bali lagi, ni kasi lagi...ntah brp byk hadiah nak bagi pon i taktau...hahaha...takpe la, abg baik dgn family semoga rezeki abg sentiasa murah...aminnn
hubby sangat memahami isteri dia suka warna pink+purple...hehe...cantik kan org ni buat? lupa nak snap camne rupa benda ni bila tertutup...

Juadah Bulan Ramadhan
ni antara juadah bulan puasa yg sempat i snap...kadang2 tak sempat nak amik gamba pon sbb bila susun2 atas meja je, terus azan & buka puasa...my dad tiap kali nampak i amik gambar makanan je, mesti dia sound...hahahaha...sebenarnya kitorang dari kecik memang diajar utk makan kat rumah...family i takde macam org lain suka makan ramai2 kat restoran...tapi kitorang suka makan ramai2 kat rumah sambil buat BBQ ke, gitulaaa...
siakap 3 rasa, siakap stim, tomyam ayam & mee goreng 
 ayam sambal kegemaran suami, sup sayur petola, ayam bakar oyster, ayam masak lemak
puding caramel double layer...yg ni la caramel PALING HODOH i pernah buat! hahaha...sebabnya i try resepi lain yg letak cooking cream & fresh milk...mungkin i tak reti buat kot? rasa dia pon i prefer rasa yg biasa2 tu... 
 murtabak cheese cracker...i dah tido hubby kejutkan cakap teringin nak makan ni...LOL!
 laksa penang...ni my all time fav!
 kari ikan tenggiri, ayam bakar mix herbs, cucur udang dgn sambal ijo, mashed potato, ketupat pulut
murtabak pisang...kalau org banjar biasanya memang expert la buat! yg ni makcik i yg uli doh dia...hehe 
nasi ayam dgn ayam panggang & kuih tepung pelita i beli kat bazar 
cream puff & kek trifle (bukan puding trifle yer)...nanti ada masa i share resepi 
tortilla wrap...tepung, fries & meatball semua i buat sendiri...sebelum naik laut hari tu hubby cakap teringin nak makan tortilla yg bini dia buat tapi i tak sempat nak buat...bila dia dh kerja baru i ada masa nak buat...hubby taknak tepung segera yg beli kat kedai tu, dia cakap nak semua air tgn i...ni 1st time i buat sendiri & surprisingly rasa dia sedap & menjadi! hihi 
bubur lambuk terengganu & bubur nangka + cranberries...sooo yummy!
nekbak + kacang gajus...org pantai timur tahu la benda ni kot...i kurang suka beli yg dah siap sbb rasa dia lain & kembang kat tekak...

23 comments:

malynd_anggun said...

tengok makanan..lapaarrrr..haha

Mimy Hamid said...

makan kat umah nana macam makan kat restoran je hebatttttttttttttttttttttttttttttt

aThidEaN said...

nana,
terliur i weh tgk makanan2 u tu
especially cocktail nangka n cranberry tu..

~misshuny~ said...

tergoda betul tgk lauk2 ni..hihi

PinKy MoMMa said...

eh nana kenapa cakap caramel itu hudoh, klu akak dah jadi kebanggan okeh..hahaha

kalau dekat, dah lama nuntut ngan nana nak masak itu ini..nasib ler jauh..

hana yoriee said...

ohoi..menu sume sedap2 weyh...

MimahAjil said...

waaaaa...nana.akak nampak bubur lambuk terus tringat uwan akak.sedih ni~~nana ni rajin masak..untung la suami.:)

Cheyan said...

Tergoda dgn makanan ja...wah sedapnya.....

kalu la Nana rumah kt sebalah ja boleh dtg hari2..

hehehehe..

Aeen said...

nyummmy....semua makanan nampak sedap...ahhhh..:)

ettyzukhair said...

salute!! terernye nana masak!! hui.. etty masak campak2 asal jadi je..nak deco2 mmg xlah..tu yg xpnah nak amek gmbr mknn..hahaha..kalu dkt dah lame etty mintk ajar masak2 ni..skg dok selak buku je hahaha

ROS ANIS RUSLI said...

nana, tlg jgn ltk pic mknn u wat.terliur....waaa

LisaLisut said...

bab masak i salute. terer2. hehe

hannah pn ske lagu ya hana naa ya hanna. kdg2 i pgl ya hananana hahaha

CikNaa said...

kenyang bace entry nana.. punye la panjang! hehe..

Allene said...

geramnya tengok makanan tu semua nana oiii... lapar da... T_T

romantiknya hubby u. rezeki u dapat hubby cmtu. =)

nurul harnani said...

first - i rasa speechless dgn hgadiah yg super creative tu.

second - i rasa jeles dgn masakan u. rasa nak jilat screen monitor je.

satu pesan nanie, sila masuk MASTERCHEF. hahaha

salam ramadhan dr nanie :)

mrs kayrul said...

tengok juadah2 tue dah buat terliur sangat2 nie..saya sepanjang puasa nie mood kelaut abis...ngan blog malas nak update, ambik gambar makan lagi la....tahun yg paling malas semuanya...hehhee

Chekgu Azrine said...

pandainya sis masak..semuanya menyelerakan!!

Anak Lebah Comot said...

Rase macam nak jer duk sebelah umah nana...hhhaha

"cikkin" said...

Nana...kalo cikkin terror masak macm kamu pon x yah makan kat luar da..plating mknn tu pon da mcm kat hotel..sodap eyh..untung suami..tahniah! ;-)

Rina Lia (◕‿◕)✿ said...

Nana cuba lahh try masterchef! Mcm boleh mng jeee

UMIE SUE said...

untung jadi nana ni..hehee
seronok tgok life nana
semoga berbahagia tau..su doakan

diyana.didie said...

sedapnya menu.. lapa pulak tgk hehe amazed dn ur food presentation. u soo rajin )

cha said...

omg banyaknya makanan. sempat eh u masak sume ni nana. u balik keje pukul brp sempat masak byk2. i kdg 2,3 lauk pun dan dan azan je huhu sobs