Thursday, August 15, 2013

Oh Lebaran!

AWAS entry yg berat sbb banyak gambar...dah boleh buat album raya entry ni...kahkahkah...eh nk ucap selamat hari raya maaf zahir batin sekali lagi...yg dekat2 tu, meh la datang beraya :)

hurmm sebenarnya raya kat kemaman ni memang agak boring, tak meriah & i takde kawan sgt area ni...masa sekolah dulu belajar kat lain, jadi kawan area yg dekat2 ni tak ramai...semuanya jauh2...family pon masih ramai di selangor & kelantan...

i sempat la buat tat nenas, cornflakes madu, popia nestum, popia sira, nutty thins & bubble rice choc cookies...setiap jenis tu i buat 2 balang...yg kelakarnya, tak sempat pon nak hidangkan kat org, adik2 i dah melantak habis...adik ada 8 org, semua makan macam apeeee je! haha

hari raya ni sempat la makan nasi dagang, ketupat, rendang, lemang, mee kari, lontong & nasi minyak...lupa nak snap pic sbb dah muak masa bulan puasa baru ni hari2 upload pic makanan...haha...
sebelah malam raya pertama pulak kitorang buat bbq utk family & jiran2 yg ada (jiran ada la 2 kelurga je kot yg tak blk kampung)...ada ayam, udang, sotong, sausage, potato & ikan...sampingan tu ada la nasi impit kuah kacang, puding trifle, mashed potato, murtabak roti, potato wedges & fries...seronok dapat kumpul ramai2 sambil "ber-galok"...
ni atuk i...memang dia dah lama duk dgn kitorang...

masa raya ke-3 i nak keluar beraya tiba2 ada sekumpulan budak2 ni dtg...i cakap la dtg petang sikit sbb nk keluar lepas tu diorang boleh cakap "taknak masuk, bagi je duit raya"...ehhh i agak bengang la jugak, jadi i pekakkan je telinga, terus masuk kereta...kalau budak2 dtg, i memang jemput masuk rumah kasi makan minum...tp bila main mintak duit macam tu je, i rasa sgt BIADAP...huhu
****************************

nak cerita pasal outfit hari raya, sekali sekala buat OOTD apa salahnya kan? bila lagi nak show off kan kan kan? *ehemmm*

RAYA PERTAMA:
tema green+pink...i taktau la org panggil hijau apa tu, hijau lumut kot?? baju ni i beli sehari sebelum raya...huahua dapat jugak baju raya...ayish pulak pakai baju melayu pink belacan, haruslah matching dgn mama kan?
raya dlm rumah je uolsss sebab tu takde gambar pegi mana2...tunggu org dtg je kat rumah...masa ni salam2 dgn org tua, syahduuuu sbb teringat kat suami :(
dari kiri: atuk, abah, umi....yg menyelit tu semestinya satu-satunya cucu yg ada sekarang, ayish...hehe
dgn adik2 yg pelbagai warna kulit, rupa, dan saiz badan...hahaha...i anak sulung drp 9 org adik beradik...yg no.9 satu-satunya kumbang (takde dalam pic ni, sibuk main PSP)...
ayish yg sangat susah nak bagi kerjasama bila mama ajak ber-posing....dia terlalu asyik dengan dunianyaaaa...huahua
ayishhhhhh! tunjuk la sikit muka yg handsome tu..eh handsome ke??? haha

RAYA KEDUA:
i pilih kombinasi biru+ungu...baju plain je, tudung sedondon dgn baju tp ada corak butterfly, handbang & kasut je warna purple...ayish baju melayu unguuu (dia mcm agak rimas dgn baju ni)...
umi & adik2 gelakkan i sbb semangat pakai kasut dalam rumah...diorang raya ke-2 dah pakai seluar t-shirt...kak long masih semangat nk bergambar syok sendiri...kasi chance la wehhhh!
ayish dgn mommy ain & mommy pipa...kena umpan dgn vitagen baru nak duduk dlm trolley tu...kalau tak punye la semput nak kejar dia lari sana sini dlm supermarket...

nampak tak betapa bosannya rayaku yg byk terperap dlm rumah je? petang tu ajak adik2 pegi pasaraya shopping makanan sbb dah tak tahan duk melangut jeeee...adik2 i pon stat je raya ke-2 semua dah malas nak pakai baju kurung....
padan muka kena gomol dgn mama! kadang2 mama dah tak larat la nk dukung awak ni...mama awak ni kan kecik *ehemmm*
petang tu kawan sekolah rendah dtg...bencik la bergambar sebelah org kurus, terserlah daku yg "comel" ituuuu...

RAYA KETIGA:
baju kurung warna biru lagi tp biru yg agak gelap dan bercorak...i padankan dgn warna pink gituuu...ayish pulak i pakaikan baju warna putih+kelabu tapiiii sekejap je dia bertahan dgn baju tu, lepas tu taknak pakai baju...
raya ketiga bertandang rumah makcik je...lepak2 kat sana, makan2 & borak2 lepas tu balikkk...
sekian lama tak jumpa kawanku sorang ni!! tq mimi sbb sudi jugak beraya kat rumah nana...muahhh!

RAYA KEEMPAT:
tak pasti warna apa baju kurung yg i pakai ni, yellow or lime green? tapi mcm lebih kepada lime green kot?? i padankan dgn shawl corak butterfly warna sedondon...ayish i pakaikan tshirt warna kuning, senada irama dgn mamanya :)
raya keempat baru sempat bertandang rumah kawan...itupon sbb dia tak balik kampung, baru lepas bersalin...alahaiii tengok baby rasa geram & rindu pulak!

RAYA KELIMA:
si pendek yg chubby & berkepala besar, nak posing ala2 model pon tak dapat...hihi

masih gigih pakai baju kurung...hihi...kali ni warna gold+orange...baju recycle, pernah pakai baju ni sekali je masa majlis bertandang adik kat kelantan...lepas tu dah tak pakai sbb sendat...agaknya bulan puasa turun sikit berat badan, tu yg muat nak sarung balik :D

tak pegi mana2, duk rumah bermalas-malasan sambil layan sakit perut...masa ni adik2 ramai yg dah balik KL...boring ok!!! tiba2 rumah jadi sunyi balik...

RAYA KEENAM:

pakai baju warna pink belacan, baju masa majlis kawin adik hari tu...pegi open house rumah kina kat kuantan...kat bawah ni baru nak cerita panjang2... 

masih selesa dgn gaya shawl yg simple...tak reti nk lilit2 yg complicated/pelik2, kang ada terbelit kat leher...hehe
****************************

beraya dgn BLOGGER...
dgn emi...izzul sgt handsome & putih okey! i geram giler tgk rambut & hidung dia...eeee so comel la! ayish selekeh taknak pakai baju, APTB la awak ni!!!

 
pssttt, masa sarah datang ni kan, i belum mandi lagi...hahaha...bila sedar dia dtg, time tu la baru nak mandi & iron baju...sorry sarah sbb terpaksa tunggu lama :( teruk kn mama ayish ni?? dah kul 10am baru nak mandi...gagagaaaaaa

 
 
masa dtg open house rumah kina...dari kiri: hana, nana, kina, mila, nadeeya, intan...seronokkkk walaupon penat layan kerenah anak2...ayish siap bergadoh lagi dgn adam, berebut handphone...haha...tq kina for having us & sorry sepahkan rumah :)

mlm tadi tatie dtg beraya...kelakar kan pic ni??? ni la akibatnya kalau bergambar dgn org yg tinggi mcm model, langsung diriku nampak kerdil di situ...dah la dgn pakai baju tido yg kembang semacam (eh salahkan baju pulak?)...sepatutnya kita duduk amik gambar kan tatie?

tu je la kot cerita raya...hubby baru sampai pagi tadi, baru nak beraya dgn dia...hihi...btw shawl yg i pakai tu semuanya dari NFJ BOUTIQUE [LINK]

28 comments:

Wawa Yusoff said...

meriah nye u punya raya..!!

Chekgu Azrine said...

Banyaknya baju sis..haha..suka akk tgok..yg plg berkenan yg gold oren tu..santik sgt!!

Liyana said...

nana nmpk cntik sgt dgn kaler kuning :)

PinKy MoMMa said...

ni 1st time tgk bnyaaaaakkk bju raya dlm 1 entry ok..kerlazzz lah nana oii..bju last minit pn cantik2 ok ;)

slmt ari raya nana..

ameris said...

cantik2 la baju..

mrs kayrul said...

Kalah retis...klu 30 hari raya nie, maunya 30 helai baju raya...hehehehe

Selamat hari raya nana

Zimie said...

setuju dgn 1 pengkomen. yang baju kuning tu terserlah kecantikan mu nana hehe. tahun depan zimie lak berangan nak tema warna kuning ke hijau tu haha

yUmiE AzuRa said...

ok nt bergmbr dgn i ye nana.bru le u xrse rendah sbb i pn katik.huhu..
ok xsabar nk jmpe nana:)

MimahAjil said...

mama Ayish ni comel sangat...ruginye tk dapat jumpe dia...uwaaaa..

Anak Lebah Comot said...

Pandai nana matchkan baju n tudung...daku memang fail bab tue...

Anak Lebah Comot said...

Pandai nana matchkan baju n tudung...daku memang fail bab tue...

ctmah said...

baju raya nana semuanya cantik2..gojes betul ni..nnt jumpa kat majlis alisha ye =)

Allene said...

ini betul2 raya. jeles tgk baju cntik2. lin tak sempat shopping pong... =(

Nadt said...

khatam jugak baca entri ni.fuuhh..cantek2 baju nana. sesuai la dengan orangnye yg cantekk.. :)

shura shushi said...

Meriahnya raya, Selamat Hari Raya :))

Veelara said...

Kemain taw mama ayish.gojes btul.lawak part ayish xnk pkai bju tu.slmt hari raya nana

Aty_Fared said...

Gojes nyer u nana...:)

Cik Emie said...

Meriahnyee baju2 u n hbag2 u tau!

Tenkiu sudi layan i dtg aritu..dgn izzulhaqq y lasak tu huhu..Erm hidung izzul kembang mcm mama hahah :p ayish pon ensem tau! Besar2 nati mesti tinggi :)

Wawa said...

Memula tengok gambar raya ke2 tu pun mcm, eh pakai kasut dlm umah...haha...upenye dah kne gelak dgn adik2 nana...takpe setahun sekali raya....taun depan kita posing lg^^. Eh bila nk jpe ni?

erin said...

rajinnya pakai baju kurung hari2..i pakai time nak beraya je, mmg xde ambik gambar la cam u..suka tengok :)

Hana Soffelia said...

nana punya baju raya sampai raya ke5 ooi. tu katanya tak meriah sgt. kalo meriah mesti 30 psang baju. haha

cha said...

naju raya u semua cantik cantik nana. paling i suka yg biru tu sebab simple. kalau dekat dh lama i pg visit u huhu asal la jauh sngt T_T

selamat hari raya nana maaf zahir batin :)

sarahhernyzar said...

Xde apa hal la nana.. Sara pun tak bgtau pkul brp sara nak dtg... Hahahaa... Nnt mai tau majlis sara.. Boleh jmpa ayish lg.. Gerammm dgn keletahnya.. Comel!

Cik Puan Rara said...

nana u anak sulung.tapi x mcm sulung pon! hehehe.cantik rumah u! nt i nk dtg.tapi raya tahun bila pon xtau.hehehe. ootd mmg malatopsss gittew! hehehe.neway masih adore cara u pakai shawl.i cuba pakai tp xjadik kemas cm u.mencik! hahaha

ayahmamilisa said...

hai nana..
salam kenal..mekasih sudi singgah blog mamilisa..add kite sama tau :)
panggil kite dd je..:)
dok bergambar umah ctmah aritu tak kenal..ni dah kenal boleh sembang panjang bila jumpa lagi nanti Insha Allah..
neway meriah raya nana :)baju raya cantek2 secantik tuannye:)

::Cik Azie:: said...

kalau sempat singgah hrtu mesti dh msuk dlm entry ni kn... hehehehe... best tgk u nye ootd.. rajin sungguh bergaya... dhla orgnye mmg cantek.. xberpeluang jgk nk jmpe depan2... huuuuu

dhiera said...

nana, selamat hari raya!
meriah je raya nana.. baju pun byk tu~
sama la kite nana. sekolah tempat lain, xda kawan2 sgt dekat rumah mak ni~

SweetLikeWhat said...

lawa2 baju nana..
omei ayish pakai baju melayu color lembut giteww