Wednesday, September 11, 2013

Farish: Proses Pembelajaran

ayish dah setahun empat bulan sebelas hari...macam anak org lain yg sebaya ayish jugak, umur macam ni diorang dah pandai macam2, tak kira la dia belajar secara formal atau tidak...budak2 mudah ikut kan?
nak cerita pasal proses PEMBELAJARAN ayish dulu...secara jujurnya, i tak reti nak ajar budak (adik2 selambe je cakap along ajar tak best, dah la garang)...i takde specific method utk ajar ayish, semua i main hentam ikut suka jer...i takde buat jadual, lebih kepada ikut mood mama & ayish...ada jugak follow kat facebook & baca2 blog pasal home tuition ni, ada yg i ikut cara diorang & ada jugak tak ikut bila rasa tak sesuai *memandai je*
utk umur macam ayish ni, i lebih tekankan pada penggunaan flashcard, lisan, aktiviti menulis & mewarna je...masa i kecik parents memang tak pernah paksa belajar, tak pernah paksa buka buku tapi alhamdulillah boleh jugak score straight A's cuma SPM je la tak cukup beberapa ketul A utk dapatkn straight...hihi...i duduk berbincang dgn hubby, dia cakap dia pon sama ibu langsung tak pernah suruh buat homework tapi hubby lagi hebat dari i, setiap exam straight A's tau dgn aktif sukan wakil negeri pon ada...eh ni i buat comparison dgn hubby je tau, sebab i tahu ramai kat luar sana yg sgt genius & hebat! kang ada pulak yg cakap i poyo hahahaha...syok jugak bila mengimbau kenangan zaman sekolah dgn hubby, mula la masuk bab cintan cintun, lepas tu mula la nak jeles itu ini...hihi lawak pulak...eh lari topik dah!
utk ayish (buat masa sekarang ni) i tak pernah nak push dia belajar, i masih biarkan dia dgn dunia kanak2 yg enjoy & happy...i banyak tekankan pada sesuatu yg fizikal, yg dia boleh nampak & pegang...utk buat sesuatu yg formal macam paksa2 dia tulis 123 atau abc, i belum buat lagi, i ada ajar cuma TAK PAKSA sebab ada org konon2 nak bagi anak pandai push la budak tu sampai dia rasa bosan (i bukan jenis macam tu)...ayish ni suka dengar org mengaji tau, dan2 tu jugak la dia asyik sebut "aminn aminn" sambil tadah tangan...i percaya penekanan dari kecil tu penting tapi biarlah i dgn cara sendiri utk ajar anak2, biarlah ikut peringkat umur yg sesuai...
i ada satu perangai tau kalau bab belajar ni (ego mungkin)...jgn sesekali PAKSA i belajar sbb i akan protes...kalau parents senyap je, i memang pandai2 sendiri buka buku & study...ada adik i pulak, memang jenis kena paksa marah2 baru nak belajar...apa yg i nak sampaikan kat sini, lain budak lain caranya, maka lain la jugak penekanan ibubapa tu...anak kita, kita lebih tahu nak didik macam mana kan? jangan samakan/bandingkan dgn anak org lain...
alaaa lagipon umur mcm ayish ni apalah sgt yg kita boleh nilai kan? cuma tugas kitorang as parents la yg kena corakkan dia...usaha ibubapa mungkin 1% utk buat seseorang anak itu berjaya dlm akademik tapi selebihnya yg 99% tu adalah usaha dia sendiri tau...kita sebagai pemangkin/penggerak je...
ada jugak i belikan educational tools, memang i guna utk ajar ayish...apa gunanya beli kalau tersadai je kan? buku pon berlambak ada, berlambak jugak ayish koyakkan huwaaaaaaaaaaaaa...kadang2 ada jugak i biarkan dia main sorang2 sbb mama malas nak ajar kahkahkah teruk kan mama ayish ni? :p 
i kalau boleh (READ: KALAU) nak ayish jadi doktor sebab dalam keluarga takde sorang pon jadi doktor, boleh katakan 8/10 jadi engineer...tapi bukanlah bermaksud i akan paksa dia, bukanlah bermaksud i akan halang cita2 dia sendiri, bukan juga bermaksud i akan tentukan masa depan dia...i cuma mengharap! kalau dia taknak takpe, takde pulak sebagai mama ni kita nak rasa kecewa ke apa...i pernah dengar ceramah motivasi pasal parenting issue, nak didik anak jadi doktor ajarlah dia berani dgn darah, belikan dia mainan doktor, pupuk dlm diri anak kebaikan & kemuliaan selamatkan orang ramai...nak didik anak jadi engineer, dekatkan dia dgn tools, pupuk minat dia pada bangunan, mesin2, sebagainya...nak anak jadi arkitek, rajin buat aktiviti drawing dgn dia, membina sesuatu dgn play-dough/kotak supaya rangsang minda yg kretif...eh macam2 la lagi, yg tu sebahagian contoh je...tapi tak lain tak bukan, mestilah mak2 ni nak anak dia jadi "orang" kan...biarlah ada akhlak yg baik, yg boleh buat org respect...
okey melalut jauh dah tu hahaha...kembali pada perkembangan ayish...setakat ni vocab dia dah banyak, dia boleh sebut macam2, boleh ajuk apa yg kita cakap...semalam tak pasal2 dia panggil i "ayang", tiru papa la tu! suka menconteng, so far alhamdulillah belum lagi nak conteng dinding TAPI suka conteng muka & kaki...boleh pulak kan dia korek telinga sendiri dgn pen? grrrrrrr~ hari tu i saja cabut kepala & badan lori mainan, ada nampak usaha dia nak cantumkan balik...dah besar sikit boleh la belikan puzzle kot...hehe
apa2 aktiviti i kat rumah mcm memasak, menyapu, lipat baju, siram bunga, i biarkan ayish involve sekali...motip?? biar dia tahu camne susahnya mama ni nak buat kerja! hahaha macam la budak tu faham kan? bukan apa, harap2 la besar nanti dia jadi rajin macam papa, suka tolong mama buat kerja rumah *kalau hubby baca ni mau kembang semangkuk*...sebenarnya aktiviti simple macam tu pon boleh asah minda & pupuk minat anak2 tau! anak2 sedang belajar melalui contoh sebab tu kita as parents kena sentiasa tunjukkan contoh yg baik, budak2 mudah mengikut....
eh dah panjang! org pon tak kuasa nak baca satu-satu butir perkataan kn? ok la stop sini dulu...
byeeeeeeee~

20 comments:

S.n.Fariza said...

dh makin besar.
makin bijak. good :)
jd anak yg soleh

Cheyan said...

Sama la kita nana..I tak tau nak ajar anak macamana..ada ja beli flash card semua..buku pun sama..tp Alya lg suke koyakkan buku tu.. hahaha..

Tapi I notice dia suke menconteng..dan ikut apa kita buat..macam menyapu..pakai bedak..ikut memasak..siram pokok bunga..mungkin itu cara dia..

So mayb ajar dia sikit2 la..hehehe..

Gud boi la ayishhhh..

erin said...

a'ah budak2 besar anak kita ni mmg cpt belajar n tiru kita ckp, mcm hri tu aish cakap "mana bird" kitaorg gelak sakan, sbb x sangka dia boleh ikut perkataan daddy dia tanya dia..keh2, n budak2 yg sama umur ni selalunya perkembangan d'org pun sama je kan, cepat n lambat sikit je beza. hopefully aish cepat boleh cakap sbb hari tu dia lambat jalan..hahaha risau hati mak dia ni :)

Ros Anis Rusli said...

nana, airiell suka main pnyapu mcm ayish...anak2 ni cepat blaja..pandai..insyallah

nurul harnani said...

alhamdulillah. ayish da pandai dan bijak. jadi anak soleh ye syg.

btw nana, i teringin nak jumpe u n ayish ni..

Aeen said...

makin besar makin bijak ayish...mcm raees pun ain blom lagi ajar home tuition ke ape...sekarang ni..bia dia explore sendiri apa yang dia nak buat..

Hana Soffelia said...

Sama la nana, hana pun tak tau nak ajar naurah. Cuma ajar benda2 simple like salam, kiss, tunjuk mana bird, mana cat. Lagipun at this age kanak2kan nak explore sendiri. Mana makan saman kalau kita suruh2 or paksa2kan.. Makin besar, makin bijak la tu.

Cik Puan Rara said...

setuju dgn nana,rara pon xnk push.bia dorg hidup dgn seronok dan best zaman kanak2.rara pon akan buat mcm nana,tgk apa yg dye suka.dh paham nt baru ajar betul2.

hana yoriee said...

Mommy aisy pun tak sempat nak ngajar aisy sgt. Berapa minit je lah dpt ngadap seminggu utk ajar aisy.

Tapi betul, budak2 ni cepat ikut apa org buat. Hari2 dia tgk mommy letak baju dlm bakul kat laundry, dia pun jln kedek2 letak baju dia. Hahaha..comel je bebudak ni.

Allene said...

erm... memang kita tak boleh paksa dorang. MIL pernah bgth lin, dia kata buat schedule tuk budak2 tu. Kalau nak main, amik masa 5minit sebelum main, baca ABC ker, pape je la.. tuk belajar tu... pastu baru leh pergi main... tp kita kena rajin la kan.. macam lin terlebih rajin. seminggu sekali je.. heheheh

Kalau lin kan nana, lin nak hafidh ngn adeel jadi doctor or architect. ihihih tinggi cita2 :P

Mimy Hamid said...

betul nana jangan paksa...otak dia kosong cepat tangkap apa je orang ajar....fayel i ajar 123 pun bila turun tangga mesti count so dia dah reti mengira...kalau abc melalui song..itu je...ajar bercakap...i cakap macam biasa dengan dia...Fayel...tolong mama...nanti dia ikut balik...i tak pernah paksa...i pun tak de masa nak home schooling

Aty_Fared said...

Aty yg suri rumah..yg konon bnyk mase lapang ni pon...time aktiviti dn waktu belajar anak...tak ikut timming...macam nana gak..biler rase2 die ready..aty akn buat aktiviti sama2 ngn die..ade waktu die pon tak nak fokus..tp ade waktu...tengah2 malam pon kalau die nak..die ley fokus ngn ape yg kite ajar.. selalu gak..ajar dalam stp perkare..tak semestinye belajar tu maknenyer kene duduk dan hadap jer secare terus menerus atas sesuatu...naik tangga ajar one two three pon kire belajar jugak kan.. :)

ctmah said...

budak2 sekarang ni makin bijak.kadang2 tu tak yah kita ajar, bila dia tengok kita buat itu ini depa pun sibuk nak tiru gak.kadang2 tu comel je nengok,kadang2 tu rasa cam risau pulak lagi2 if diluar kawalan kita...hurmmm

Umi Qi said...

Nana...suka cara nana didik ayish...tidak terlalu menekan dalam pembelajaran mengikut usianya...betul tuh nana...apa2 yg kita buat dirumah mcm menyapu ke better kita biar dia involve sekali...baru diorg hargai susah payah mcm mana kan...sure ayish besar nanti mudah serap ilmu...sebab ibunya sgt baik hati... :)

Mommy_Cha said...

NANA; sesekali micha tgk ayish ni mcm mat salleh ar. rambut dia mmg perang ke camne eh? OOT jap kihkihkih :)

nurul izayani said...

Iza bayangkan nana tengah bercerita masa baca post ni..haha..menarik. Iza sama dgn nana. Buat masa ni belum tekankan sgt pembelajaran tu..bia dia belajar melalui nature dulu..

fifi said...

betul2.tak payahlah over sangat kan?agak2lah.i pun gitu.takde paksa anak melampau2..

SweetLikeWhat said...

setuju ngn nana..takde jugak nak paksa2 die belajar..bile die belek2 buku baru lah anez tunjuk ape benda yg die tgk tu..sambil tgk cartoon tu cakap kat die ape yang ade dalam cite tu..memang takde cara pun..ikut dan jer..haha

mrs kayrul said...

setuju2...kayrul pun x memaksa sangat dalam ajar haikal dan hadif...kecik2 baya ayish dulu suka sangat haikal koyak buku...bila dah besar dan tadika....seronok plak tengk, bila dia ambik buku dan warna...tak perlu disuruh dan dah pandai buat.....suka mama tengok....

mrs kayrul said...

setuju2...kayrul pun x memaksa sangat dalam ajar haikal dan hadif...kecik2 baya ayish dulu suka sangat haikal koyak buku...bila dah besar dan tadika....seronok plak tengk, bila dia ambik buku dan warna...tak perlu disuruh dan dah pandai buat.....suka mama tengok....