Thursday, September 26, 2013

[Homemade] Resepi Mudah Utk Bayi - 1 Tahun Dan Ke Atas (PART 2)

atas permintaan beberapa org readers, hari ni i gagahkan jugak taip resepi anak untuk satu tahun ke atas, kalau ada terlupa/tertinggal salah satu bahan tu, halal2 je la k sebab bukan hafal sgt semua ni, main buat je asalkan sedap...hahaha

RESEPI BIHUN SUP:
1. bihun macam biasa la celur sampai lembut..ketepikan
2. tumis seulas bawang putih, seulas bawang merah & sepotong halia dgn olive oil sampai naik bau, tak perlu sampai bawang hitam
3. masukkan stok ayam (air rebusan ayam)- kalau takde guna air biasa pon boleh tapi tak brp umphhh la, sup bunjut & ayam biar sampai mendidih (sup bunjut tu i masukkan dalam 10min je lepas tu angkat balik sbb boleh pakai utk masak lain kali- kedekut sikit sbb makanan budak ni bkn byk sgt pon hahaha)
4. masukkan lada hitam sikit & garam kalau anak korang dah makan garam
5. letak daun sup, daun bawang & bawang goreng...tuang atas bihun & siap!

RESEPI MEE SUAH GORENG:
1. cuci je mee suah dgn air paip sekejap...jgn terlalu lembut, kang hancur masa nk goreng
2. tumis bawang putih & bawah merah dgn olive oil...masukkan air sampai keluar minyak
3. masukkan tomato puree (blend je 2-3 biji tomato sampai hancur) & sedikit puri kurma (kurma rebus sampai lembut lepas tu lenyekkan je)
4. letak mee suah & goreng sampai masak...masuk la apa2 sayur yg korang suka...perasakan dgn garam kalau dh makan garam..

RESEPI CHICKEN CORDON BLEU
*resepi mashed potato with dates gravy tu i dah pernah share...click je label solid food, cari dalam tu..carrot & sweet corn tu pulak i rebus je lepas tu gaulkan dgn extra virgin oil & parsley
1. ambil bahagian isi ayam, ketuk2 bagi nipis sikit...gaulkan dgn garam(kalau dh makan yer) & kunyit, perap dlm 10 minit.
2. letakkan cheese (i guna cheddar & mozzarella) kat tengah2 isi ayam tadi & gulungkan.
3. salut ayam dgn telur, lepas tu baru salut dgn bread crumbs (cara buat bread crumbs: bakar roti sampai keras lepas tu blend halus)
4. deep fry ayam tadi sampai masak.

RESEPI HASH BROWN
1. rebus kentang jangan terlalu masak, biarkan ada keras2 sikit, lepas tu baru potong dadu.
2. kentang yg dah dipotong tadi gaulkan dgn minyak sayur, cheddar cheese & bread crumbs sampai rata.
3. bentukkan & bekukan dlm freezer
4. lepas tu baru deep fry..kalau taknak pakai minyak, bakar/grill pan pon boleh...sangat rapuh, jgn goreng terlalu lama

RESEPI NASI AYAM
Ayam:
1. blend bawang putih, bawang merah & halia...gaulkan ayam dgn hasil blend tadi selama 5 min.
2. rebus ayam sampai separuh masak, jgn masak sgt yer!
3. ayam yg direbus tadi perapkan dgn madu..blh letak garam sikit kalau anak dh mkn garam
4. bakar/deep fry sampai masak. (lebihan air rebusan ayam jgn buang!)
*kalau nak buat ayam steam, ayam goreng, atau apa2 je la jenis ayam pon boleh..ikut tekak anak kita

Nasi Ayam:
1. tumis bawang putih, bawang merah & halia (blend)...tumis sekali dgn bunga lawang & kulit kayu manis, minyak jgn banyak...tumis pakai planta/butter
2. masukkan air rebusan ayam tadi & beras (i suka pakai beras basmati kalau buat nasi ayam)
3. tanak sampai nasi masak

Sup:
1. lebihan air rebusan ayam tadi letakkan black pepper, garam (kalau dah intro kat baby), calery, daun sup & daun bawang...masak sampai mendidih

RESEPI POTATO PAN CAKES
*yg nampak mcm minyak2 dlm pic tu bkn minyak tau, madu sebenarnya..hihi
1. rebus kentang sampai empuk...toskan & lenyek hancur
2. campur kentang dgn fresh milk & telur
3. masak dalam pan. boleh makan dgn buah & madu

RESEPI PASTA GORENG
1. rebus pasta sampai masak..masa rebus tu masukkn sikit minyak sayur supaya pasta berkilat & tak melekat
2. tumis bawang putih & bawang merah sampai naik bau.
3. masukkan ayam, carrot & celery, goreng sampai masak 
4. masukkan pasta & perasakan dgn garam kalau anak dh mkn garam. dah siap boleh hiaskan dgn daun sup & bawang goreng

RESEPI TELUR BUNGKUS
1. tumis bawang putih & bawang merah (yg dah blend)
2. masukkan tomato puree & sedikit celery puree
3. masukkan ayam/daging, kacau sampai masak
4. masukkan carrot & kacang peas. perasakan dgn garam kalau dh intro kat baby. tutup pi & ketepikan
5. pukul telur sampai kembang & masak atas pan mcm nk buat telur dadar tu. 
5. letakkan isi ayam yg dimasak tadi atas telur dadar & bungkus/gulung.

RESEPI BUTTER COOKIES
1. butter mesti pada suhu bilik. pukul butter sampai kembang. kali ni i pakai buttercup, bkn unsalted butter. saje bagi rasa masin sikit
2. masukkan sebiji kuning telur dalam butter tadi...kalau buttercup tu, biasanya i potong dua, ambil half je..utk resepi ni i campurkan sikit dgn hirisan kurma & kismis
3. ayak tepung gandun, campur dlm adunan butter sampai jadi doh...agak2 je la yer asalkan dah boleh bentukkan kuih
4. tekap doh, sapu dgn kuning telur atas hasil tekapan kita & bakar dlm oven 120'c selama 15-20min atau sampai masak

RESEPI MUSHROOM SOUP
1. tumis bawang putih dgn olive oil sampai naik bau...masukkan air rebusan ayam sampai mendidih.
2. masukkan bancuhan tepung gandum & fresh milk dlm air rebusan tadi.
3. masukkan cendawan butang yg dipotong kecil, sedikit black pepper, cheddar cheese, mozzarella cheese, basil & oregano
4. kacau sampai pekat & nampak creamy. 

RESEPI PUMPKIN WITH POTATO SOUP
1. rebus pumpkin & potato sampai empuk, toskan & lenyek/blend sampai hancur
2. dlm kuali lain tumis bawang putih dgn unsalted butter
3. masukkan ai rebusan ayam, biarkan mendidih
4. letak pumpkin & potato lenyek tadi. letak fresh milk, cheddar cheese, parsley & basil
5. kacau sampai pekat.


RELATED POST:
1. Resepi Bayi 7 Bulan Ke Atas [LINK]

40 comments:

ayahmamilisa said...

wow banyaknya resepi..ingatkan satu je tadi..bole try semua ni..nampak dap dap sume :)

ayahmamilisa said...

wow banyaknya resepi..ingatkan satu je tadi..bole try semua ni..nampak dap dap sume :)

Hana Soffelia said...

Hana pun tak update lagi resepi. Tak sempat.. Btw, banyak lg resepi nana bagi ni hana tak try. Nak try lah. nampak sedap semuanya.. Tq nana.

SweetLikeWhat said...

tq share tau nana..tak sabar nak buat kat hannah..yipiii..

Mrs Najib said...

Tq suka sgt entry u nie btw wan pepagi msti blur nk msk ape tue anak..

m@m@yAyA said...

Ya allah dabel million tq eh..sblm ni da mls nk bg yaya makan sb xnk mkn tp ni ada byk resipi bole try..

Sian dia dpt mak mls camni..msti ayish suka kan sb mama dia rjin msak pastu hias cntik2..

erin said...

mak oii hebatnya nana, byk resepi best, kena try ni

♥ ROS ♥ said...

rajinnyerrrr.. i yg duk umah ni pun malassss...hahahaha

aThidEaN said...

rajinyaaaa nana :)

boleh join contest la. hiasan pon cantik. berbakat

malynd_anggun said...

wajib try semua ni!! hehe..projek weekend ni la...

Cik Puan Rara said...

thank you so much nana~ really really appreciate it~ huaaaa~ *hug hug~

Umi Qi said...

yeyyyyy seronok bila tgk resepi nana nih buat....best yer...mekasih nana...mmuahhhh! untung ayish punya mama pandai masak...kami nih pandai tiru mama ayish je tau kikikiki nak cubaa

mrs kayrul said...

sedapnya...manyak plak tue resepi2 yg nana share....nie nak try jugak la

Shakina Farhan said...

nice entry nana! nmpk byk ayish mkn..bgus2..shahadah portion die masih mcm baby bwh setahun..huhu..

ctmah said...

tq nana!dah copy pun ni haa..hehehe

D Yatie said...

Ohhoooiiii! Trm ksh nana. Yeay! Xpyh pening fikir nk msk ap kt arissa.

Shasha Azmar said...

nana memang rajin la..

Cheyan said...

Kompilasi resepi..macam kmpilasi lagu je..hehehehe...

Sedap2 semuanya...pastu presentation pun cantik, kalau i jadi anak u bam bam i...

tq nana...

Allene said...

rajinnya mu ni nana... menagis tau lin tgk...

Puteri Fiza said...

Nampak sedap. Kne cube nie :)

Mimy Hamid said...

i copy paste dan print...ok tq

al-farisi said...

huhuhu. semua sedap2 nih.. but mushroom kan tak elok utk budak kan.... sy ada terbaca artikel dlm internt mushroom byk khasiat tp tidak digalakkan utk baby bawah 2tahun sbb kmbung perut. klo ada resepi y lain n byk lagi mohon share ya. jgn mare..... pelik skit je.

iBu @riSs@ said...

mne nk dpt bentuk cartoon2 tu..ad jual ker..hehee...cm comel jer..

halimatun rizsma said...

tq, i nk try wat la, best byk variasi

miz d'zai said...

Waa leh try ni..

miz d'zai said...

Waa leh try ni..

sallynafirdaus said...

wahh...bestnye..mohon share dlm blog ya...

salmizah said...

Nampak sedap-sedap semuanya..kalau macam ni mak budak pun suka..so far anak sy dh 8 bulan..tgh survey2 cara nak mempelbagaikan makanan dia..tq for info...banyak sebenarnya boleh try ni...

Ummu Athiyah Ismail said...

tq for sharing..nak try sbb anak dah msuk setahun..

Zura Rahman Novelis said...

nampak menyelerakan. anak u makan ke? my daughter baru masuk 1 year...dah hampir sebulan tak nak makan.... dah try mcm mcm.

anyway, thanks a bunch for the recipe. rasa lebih bersemangat nak decorate food n masak sedap-sedap.

Yusnimasita Abd Hamid said...

bestnya resipi..yang bestnya ada hiasan menarik..kena rajin utk anak2..boleh cuba untuk anak saya..tq

Ain said...

Salam; Mohon share di blog saya yer...untuk rujukan saya. Saya tag sekali blog awak. TQ.

Nory Zoulkefle said...

tumpang cduk ilmu sikit kat sini..

wow menariknya resipi ni..
boleh cuba ni..

tenkiu for sharing,dear..

sumysya said...

salam..singgah sini..menarik resepi ni

Anonymous said...

Best best...
Moga sy ada kerajinan spt awak lps ni....

misz sheyla said...

mintk halal resepi..saya copy ke dlm blog..n linkkan semula ke sini

syida said...

Bestnya resipi..tp karang ibunya yang makan..anak tak nak makan nasi langsung..ibunya kene cari jalan bagi makan benda lain pulak

Najmu Nawi said...

Sdpnya resipi..bleh cuba ni

Najmu Nawi said...

Sdpnya resipi..bleh cuba ni

Sisipan Tinta said...

sedapnye .. mcm kita lak nk makan hihi .