Monday, September 30, 2013

Review: Nippon Momento Paint

i nak cerita sikit pasal cat nippon momento yg konon2 nak dijadikan feature wall...bagi i, cat ni sangat cantik sbb macam wallpaper tapi nak cat tu kena ada skill & caranya...
harga cat ni i beli lebih kurang RM170++ kalau tak silap utk satu set (undercoat+momento+special tools) tapi i tambah lagi satu tong undercoat dlm RM45 rasanya...harga berbeza ikut kawasan yer & ada i baca org beli kat groupon satu set baru RM90...momento ni dia jual 1 liter/tong...

momento ni ada 4 jenis: SPARKLE SILVER, SPARKLE GOLD, ELEGANT & SPARKLE PEARL...kalau nk nampak effect yg classy, pilih sparkle silver or sparkle gold...kalau nk nmpk effect yg soft & tak bekilat, pilih sparkle pearl...kalau nk effect yg kasar pilih elegant...

nak dijadikan cerita, 2 tong undercoat mometo tu tukang cat guna utk buat coating plaster ceiling...huwaaaaaaaa mula2 rasa nak marah gak tp hubby cakap try je buat guna cat undercoat biasa...kitorang pon pasrah la & gamble guna cat putih biasa...oh hasilnya menakjubkan! pengajaran, kalau korang nk guna momento ni, sila beli cat momento & special tools SAHAJA, cat putih tu beli yg murah pon takpe...huhu
ni cara cat guna nippon momento...korang follow je step dia, insyaAllah menjadi...kitorang byk tengok cara org cat kat youtube...mula2 i cat sikit, lepas tu hubby sambung & last sekali tukang cat sambung sbb masing2 dah penat...huhu
ini cat yg kitorang pilih: nippon momento sparkle silver reflection MS144...berkenan sebab tengok pic ni la & rasa sgt sesuai dijadikan feature wall & sangat sesuai dgn dining table yg kitorang dah beli...
kat atas tu hasil cat untuk tong pertama...still nampak cantik kan walaupon takde lighting? ni kalau dah pasang lampu lagi menyerlah kilatan kat cat tu...nampak tak lagi sikittttt je tu tak cukup & kitorang terpaksa beli 1 tong lagi utk top up...hoho
malangnya bila topup hasilnya TIDAK SAMA!! kenapaaaaaaaaaaaaaaaaaa???? sangat kontra warna yg terhasil kan?? cat yg baru beli tu kalau pegang sangat licin, berbeza dgn cat pertama yg ada texture...cat baru tu langsung tak nampak silver dia, takkan masa mixing dia terkurang letak warna silver tu kot kn? huhu

kitorang tak puas hati, pegi kedai tu balik & tanya kenapa...dia ckp momento ni dari mesin komputer, bkn mcm cat biasa yg boleh kurang titisan tu...dia ckp semua komputer yg blend momento tu...huhu...dia pon kacau cat tu dgn mixer konon2 kitorang tak gaul rata la & suruh try cat balik...ok la kitorang try cat balik tapi hasilnyaaaaaaaaaaaaaa
terpaksa cat putih balik...satu kerja pulak!!
menyedihkan!! makin teruk pulak jadinya sbb kawasan dah jadi besar...huwaaaaaaaaaaaaaaaa :( hubby cakap nak pasang wallpaper tp i cakap taknak sbb sayang la penat2 cat & sebelah tu cantik je...mungkin kesilapan ni boleh cover dgn sesuatu kot?? hampir RM 270 kitorang habiskan duit utk feature wall ni, agak sedih la tengok...i tak tahu kenapa cat ni boleh jadi warna yg sangat berbeza & sangat lain texture dia...

bawah tu memang sengaja tinggalkan kosong sbb dlm entry sebelum ni i ada cerita kan i order panel kayu utk pasang situ...sebenarnya banyakkkkkkk sangat flaws utk interior rumah ni tp ada yg dah berjaya dpt solution...bila jadi mcm ni, buat i takot pulak panel kayu tu pon nanti tak cantik :( harap2 la semua OK...doakan i pls

i plan nak cover dgn cermin besar & meja console kat area yg HODOH tu...i dah jumpa yg idaman kalbu cuma nak beli sekarang mcm tak sesuai je sbb rumah pon tak cuci lagi...ini yg i berangan, i jumpa kat SSF:
owh jatuh cinta dgn mirror ni...i suka bulat atau bujur tp utk cover cat bahagian tu, i perlukan bentuk petak yg lebar...yg mcm ni je i jumpa paling sesuai & menarik pandangan...
console table utk letak bawah cermin...dah lama suka dgn jenis kaca mcm ni...

i dah propose kat hubby tapi taktau la dia approve ke tak...kalau ada kat rumah i nanti, maknanya hubby approve la tu...kalau takde kat rumah i nanti, dia reject la tu...jgn pulak kutuk i kalau i tak dpt beli mirror & console table ni, nama pon berangan kan? byk lagi alternatif lain...hahahahahahaha *tapi macam nk desak jugak hubby belikan*

28 comments:

erin said...

aaa suka gile entry umah2 ni, rin doakan nana berjaya gosok hubby..hahahaha (gelak jahat) cantik la console table tu, nmpak eksklusif :)

Aty_Fared said...

Ooohhh ai pon suker cermin2 n console table kat ssf..dah aim nak beli jugak.. :)

Nana..mmng biasa kalau kite beli cat lain2 tin..lain2 warne jadi walau kod yg sama..mmng bengang..aty bnyk kali terkena dah..jd selalu beli lebih..kekadangnterlebih sgt smpai membazir..huhu

SweetLikeWhat said...

sabar ye nana...anez masa cat umah dulu pun ade jadi camtu..mmg lepas tu beli cat lebih siap2..huhu..

anez pun tak paham nape ehh tak sama..padahal kod semua dah sama..

ctmah said...

nana!
u boleh dear.chaiyok2!

♥ ROS ♥ said...

Uih xpe nana.. Kita ade bnda lain kan leh lindung..jgn sedih yer :) bestnyer cat2 umah bru... :)

Cik Puan Rara said...

lahaiii,yg atas tu mmg dh cantik dh.yg bawah tu mmg fail.tp xpe nana boleh tutp.btol ckp u,nk pasang wallpaper mcm syg sbb dh penat penat cat.boleh tutp tu ok lah.u can do it dear.,bg hadiah terbaikk punya.mst dpt.hehehe

Hayatie Hashim said...

Nana:..uwaa sedihnya tengok..memang tepat telahan akak dulu sebelum nak cat pakai cat momento dulu..in fact akak memang dah aim warna coklat grey macam dalam gambar nana dulu..

last2 lepas diskas dgn tukang cat, dia pun tak konpiden sebab takut hasilnya tak sama..last-last akak guna wallpaper je..dapat juga corak wallpaper yg ala-ala macam momento tu....

Pakai wallpape je nana untuk feature wall, lagi selamat dan banyak pilihan corak yang menarik..harga pun lebih skit je kot.. :)

Hayatie Hashim said...

eh..meja console cantikkk like 100x...kat ssf ke tu..

Mimy Hamid said...

sayang la nana momento cat lain color....nampak sgt lari nya

mrs kayrul said...

cantiknya....tue la sayangnya kat bahagian yg kurang tue...tapi nanti lindung la dengan apa2 mesti kembali cantik dan menawan...sabar ye

Chekgu Azrine said...

Serius cantikla sis..hope blh coverkan tmpt tu..sire umh sis cntik sgt lps ni..xsaba nk tgok..hehe

Anak Lebah Comot said...

Mmg cantikkan kan tapi sakit hati lak tgok yg 2nd cat tue...takper la nana..sabar e...tapi kan idea mirror n meja console tue mmg cantikk bangatttt..

nu na said...

cantik je cat tu. mcm wallpaper

nuraien said...

nana,beli cermin 2..dan meja 2..x yah bli wallpaper..mahal kotkan..skali pasang je..klu beli meja 2..leh pkai lme..lpas dah letak meja 2..cover ngan bunga..dah cantik dah..sbb dye sebelah lorongkn ;p

puansazusarin said...

Xpe nana..seni tu.. Atas lain bawah lain..hehe.. Nana nnt dah siap plaster ceiling tu up cte yer..nk bt rujukan..

cikpingu said...

aah ye.. lain sgt dh kaler tu... adehhh... pening kepala gak tu nk pkir... klu buh almari perhiasan kat situ cm ok jgk...heeeeeee...

SyimaSyaz said...

nana...cover dgn cermin nana...yes... dont give.

ReYNa said...

cermin tu cantik sgt!kenan btul,huhu.alaa.siannya nape cat tu jadi gitu.xpe2 leh adjust tu

Umi Qi said...

Berkenan ngan mirror wallll....cantik tau nana huwaaaaaaaaaaaaaa

Hana Soffelia said...

Nana, setuju dengan solution nana. Jangan tampal wallpaper, beli je cermin tu tuk tutup yg rosak tu.. Dah bagus sgt plan nana tu. OMG, cantik gila cat tu.. mcm nak kasi hint kat suami je. haha

Fifi Nadhrah said...

cantik cat tu.. tapi pelik la.. kenape boleh jadi lainkan.. moge dapat selesaikan masalah ni.. tampal dengan cermin pon cantik.. :)

ettyzukhair said...

Hm dilema lak nak cat umah..kenan sgt dgn cat ni..mmg x confident nk cat sendri..huhu..apepun hope dpt solution nana..umah etty terbengkalai berehat berpantang sesama..pasni bru leh smbg..kihkih

ettyzukhair said...

Hm dilema lak nak cat umah..kenan sgt dgn cat ni..mmg x confident nk cat sendri..huhu..apepun hope dpt solution nana..umah etty terbengkalai berehat berpantang sesama..pasni bru leh smbg..kihkih

Zuraidah Butang said...

i pun ade masalah dengan cat momento tu hari ni...die takleh stop tgh2...nnt nampak macam berlapis...kene stroke dari atas ke bawah jekk...last2 kiteorg beli cat momento baru..cat blk...membazir jek

MamaAliya said...

tabik hormat la kat nana. gigih buat sendiri. sy tak berani pakai momento sebab nampak mcm rumit je nak membuatnya.kalau upah orang buat mesti mahal. =p

Pn.Kacang said...

Salam perkenalan sis. Sy nk tnya, sis ikut guide dekat brkas die ke? Takut tak jadi plak nk cat sendiri. Hihihi

chegu ZulK said...

Pengalaman adalah ilmu plg berharga..

nurin khairi said...

x berani la pakai momento camni.. maybe buat wallpaper je la camni utk feature wall..