Monday, September 23, 2013

Sembang-Sembang Rumah (Inspirasiku)

sekarang ni memang mood pasal nak masuk rumah baru...entry pon mestilah banyak cerita pasal rumah kan? hihi

kebetulan masa i sibuk2 dgn rumah yg bakal kami duduk nanti, kawan2 rapat & kawan2 blogger pon ramai sgt nak masuk rumah baru...seronok sangat2 share idea tau! paling hebat i cerita pasal rumah dgn Lin (bkn blogger), Etty (blogger) & Intan (blogger)...dgn diorang ni memang kerap la whatsapp & pm kat facebook...

i nak share rumah kawan i si Linda ni, rumah dia kat seremban 2...harga rumah, apa2 yg dia beli & kos renovation semua dia share dgn i siap offer nak tolong belikan coffee table utk i lagi sbb i duk berkenan yg dia tu (baik betul lin ni)...eh i rasa untung sgt beli rumah kat seremban dgn harga mcm tu, siyes tak tipu...Lin, i curik pic rumah u yer? boleh bagi idea kat orang lain :)
i curik pic sudut ni je la...dapur dia besar sbb extend sampai belakang, fridge pon besar...kalau dapur i, memang tak muat la nak beli peti ais 2 pintu mcm tu...kitchen cabinet dia pon lawa, moden & warna putih...hehe...suka tengok rumah lin especially dining table dia tu :) carpet dia pon i duk berkenan sangat, dia cakap beli kat Nilai...kalau la rumah i dekat dgn Nilai, lama dah i borong carpet lawa2 macam tu...


SUMBER INSPIRASI DARIPADA BLOGGER
kat bawah ni ada tiga blog i kerap sangat-sangat-sangat intai pasal dekorasi rumah...tiga2 blog ni jugak macam kena dgn citarasa i, tak jemu i duk skodeng rumah diorang hari2...hehe...i curik satu gambar je la yer, sebab takut tuan rumah marah, selebihnya korang click je link tu & tengok la betapa cantiknya rumah diorang...memang menjadi inspirasi...

ni rumah aty..siapa yg tak kenal aty kn? dia glamor kot...hehe...sentuhan tangan aty sgt kretif & moden, apa yg dia buat macam jadi satu buah fikiran utk i...dah la gigih dia cat rumah sendiri, i cat bilik ayish pon dah surrender (malas pon ada sebenarnya)...i rasa aty ni boleh jadi duta IKEA la, sbb rumah dia byk barang ikea yg i suka! thanks aty sebab banyak sgt2 share info yg berguna pasal rumah! hehe...ni LINK blog aty: http://vanillapink3113.blogspot.com/

rumah mama cik merah ni pon i suka! sentuhan dia sgt kelassss...setiap wallpaper dia i jatuh cinta, semua nampak moden & mewah...sebab nampak dining table dia ni la i beria jugak beli jenis marble utk rumah sendiri...hihi...tq sis sbb banyak share idea! boleh tengok kat tuan punya blog utk macam2 idea dekorasi yg cantik, mesti korang tertawan: http://brideinmaking.blogspot.com/

blog ni pulak i baru jugak la jumpa sebab google pasal plaster ceiling kalau tak silap...sekali dah jumpa, terus lekat & suka tengok interior dia...kemas dan ada citarasa! rumah dia besar & luas, syokkk je duk berangan kalau dpt rumah besar mcm ni...hihi...bagi i, rumah dia ni dah cukup mewah! credit to tuan tanah utk pic ni: http://xclusivelyxpressing.blogspot.com/


KONSEP RUMAH IDAMAN
macam i pernah cerita sebelum ni, i cuba terapkan konsep "english contemporary"-lebih kepada french style kot...ada beberapa gambar yg i google & save sebagai rujukan utk dekorasi rumah sendiri nanti...
inspirasi ruang tamu gaya inggeris...suka corak stripes kat bantal kecik & langsir...dari segi warna, i suka warna cream/tanah tapi kena serikan dgn bunga/karpet warna terang supaya ruang tak nampak kusam...
inspirasi ruang makan yg classy...i dari dulu jatuh cinta dgn panel kayu kat dinding tu...berangan rumah sendiri nanti ada panel macam tu utk dining area (sebenarnya dah tempah pon dgn org yg buat kitchen cabinet, tapi tak berani cakap banyak sbb takot tak lawa mcm dalam gambar ni hahahaha)...tunggu dan lihat je la nanti yer...
inspirasi vertical garden yg konon2 nak buat belakang rumah...nak tanam herba katanya...tapi barang2 tak beli pon lagi, yg pic atas tu i ada nampak kat ikea...boleh la jenguk2 nanti...
inspirasi master bedroom, lebih kepada european style kot? siapa yg baca entry lama i, tahu la jenis set bilik tidur yg macam mana kitorang dah beli, ala2 mak datin gitu! eh? haha (tua betol taste)...maybe akan buat cream + red(minor) utk master bedroom, nak wujudkan mood yg romantik katanya!
inspirasi kabinet dapur...i sangat suka white kitchen cabinet, yg pakai material kayu...untuk dapur, i suka sesuatu yg agak classic, macam design atas tu...i tak sabar nak tunggu hasil KC yg sedang dibuat, berdebar pon ada sebab takut tak menepati apa yg i nak...ye la, kadang2 kita suruh buat A, tukang kayu tu pulak pegi buat B...KC adalah benda yg paling i tak sabar nak tengok hasilnya! kalau boleh biarlah worth every penny, taknak sia-sia duit yg habis berpuluh ribu utk KC...huhu


bila kita cakap pasal hiasan/dekorasi rumah ni kan, kita sendiri sedia maklum citarasa manusia berbeza...untuk tentukan konsep macam mana yg korang nak utk rumah nanti, pastikan ikut selera sendiri, JANGAN biarkan org lain tentukan konsep rumah kita...kita yg nak duduk, biarlah selesa & cantik pada pandangan mata sendiri...kadang2, kita kena appreciate jugak idea org lain, belajar utk terima taste orang sebab bukan setiap masa taste kita tu paling bagus...hehe

utk rumah sendiri, sejujurnya ada benda yg i confuse & tak tahu nak susun macam mana...sebab tu i banyak rujuk kat blog2 yg cerita pasal hiasan dalaman & susun atur rumah (contoh macam blog ni: http://susunatursioca.blogspot.com/)...banyak lagi yg i kena belajar...wish me luck! kalau takde halangan bulan 10 nanti i masuk rumah & insyaAllah i akan share dekorasi rumah sendiri pulak walaupon tidaklah cantik mana kat mata korang hihihi...

31 comments:

Cik Puan Rara said...

gigihnya nana~ best nya~ good luck nana.nanti kalo rara g sana leh lah singgah umah nana~ *eh org xjemput pon. tapi xkira! nk dtg gak.hehehe.

*opppsss kita tahu katil yg awak maksudkan.xtua lah~ ok je.romantik romantik gittew~

UMIE SUE said...

tak sabar nak tunggu rumah nana ni...msti awesome!

nana doakan su dapat beli rumah jugak ye.tgh proses jgk ni

erin said...

x sabar nak tunggu rumah nana siap..lepas tu sila update byk2 ye, boleh cilok idea dari u pulak..hehe

cik puan aini said...

Teringin nak ada rumah atas tanah jugak..huuuuu...

puansazusarin said...

Nana sila kongsi idea byk2..nnt blh tiru...kihkih..skrg ni br dok kira2 bajet pun dah rasa nk pitam @_@

Aty_Fared said...

Nana..kawan u beli cofee table tu kat ner..?? Berape rega..?? I pekwnan nih..mmng ngah carik yg modern cegitu... eeaahh..nnti I pm..huhu

Aeen said...

bestnya la hai nk deco2 rumah kan..kite dok umah family...xde nak deco ape2 pun..bila nth dpt dok umah sendiri..teringin nk deco2 gak..huhuh

SweetLikeWhat said...

tak sabarnye nak tengok rumah nana..nak dtg terus la tgk live boleh??haha

Allene said...

good luck nana.. semoga dapat design yg diidam kan... =)

LisaLisut said...

gosh i ske kerusi dining table rumah lin s2 tu.

Umi Qi said...

Seronok bila bicara soal rumah dan interior design kan nana...sure dgn mcm2 sumber inspirasi mesti rumah nana dpt sentuhan kreatif dari air tgn nana sendiri...jgn lupa jemput Umi Qi ye...nak ambil aura seri rumah baru hehhehe

Hayatie Hashim said...

Thanks nana :) chopp berkenan dengan kerusi yang macam daun tu.. kat dining rumah kawan nana kat seremban tu..nape lah tak jumpa macam tu kat batu pahat ni, uhukkks!

Dah follow sini gak untuk skodeng2 idea deko rumah nana plak... :P

.ieLah. said...

Yeye x saba g umah nana. Haha org x invite nak g jugak. Hihi

.ieLah. said...

Yeye x saba g umah nana. Haha org x invite nak g jugak. Hihi

donutayu said...

cantiknya..best dpt duk rmh sendiri..k.ayu belum ade rezeki lg..masih duduk dgn mertua..xsampai hati nak tinggalkan mereka berdua je..hehehe..xpela..pengorbanan..:)

Liyana said...

Nana seremban 2 kat mana??

e k i n ♥ y u s r i said...

x sbr nak tgk umah nana siap
mesti cantik

Cik Emie said...

Bile nak wat house warming ni?
Nak terjah hihi ;)
Xsabo jgak nak msuk rumah nana hahaha..over!

hana yoriee said...

nmpknya sume berkenan kat kerusi dining tebal tu. mmg cun kot! hihi

adianiez AIDA said...

syok nyer...
rumah aida in shaa Allah siap akhir tahun depan :-)
sama2 la kita share ye...

ameris said...

slmt masuk rumah baru!!

Hana Soffelia said...

Nanti nana jadi sumber inspirasi hana lak ek.. hehe lagi2 update tau...

Fifi Nadhrah said...

seronoknye.. fifi pulak yang tak sabar nak masuk rumah baru.. tapi kene readykan sebab masuk rumah baru.. mesti duit mengalir laju je..

ctmah said...

silakan nana!semoga semuanya termakbul =)

SyimaSyaz said...

pasni u share rumah u plak..mana tau boleh tiru skit2.. tak sabar gak ni nak tgk rumah etty... boleh plak dia share sipi2 je? ish...

Anak Lebah Comot said...

pernah pergi rumah hayatie yang owner blogger xclusivelyxpressing.blogspot.com...mmg cantik bangat!!!

naney said...

wow terujanye.. umah kami lmbt lg...nana nnt share la buat kabinet dgn sape, buat grill dgn sape etc.. bolehla i tau n survey utk umah i nnt..:)

Chekgu Azrine said...

Sure lawa.nti umh sis..hehe
Akk plak ygxcited bca entry ni..
Bestkan klu dpt deco umh sendiri...

♥ ROS ♥ said...

nana..bestnyer...suka mama merah jugak.. nnt buat linkkan blog dia :) kikiki

IeRA said...

salam singgah..

Tak sabar nak tgk deco2 seterusnya..

eddy ipoh said...

Salam singgah.. Sumber inspirasi gak ni