Thursday, September 5, 2013

Zoo Negara..Bawa Ayish Jalan2

pegi zoo negara adalah salah satu aktiviti kitorang selama 4 hari di KL...memang dah lama berniat nak bawak ayish pegi zoo bila umur dah setahun lebih sbb umur sekarang ni dia dah faham & boleh belajar drp keadaan sekeliling...tujuannya memang nak kenalkan ayish dgn macam2 rupa binatang...
ayish with papa at IKEA
kitorang plan pegi lepas solat jumaat tapi malangnya lagi 15min nak sampai zoo, hujan lebat selebatnya...nak tunggu sampai hujan berhenti rasanya mcm tak sempat je sbb zoo tutup pukul 5...tukar plan, kitorang terus ke IKEA...kalau dah sampai ikea tu, faham2 je la ada je benda nak beli...kereta yg kosong tiba2 penuh! nasib baik muat...hehe
eh sambung balik cerita zoo negara...bayaran masuk RM 30/dewasa, RM 6 utk kanak2 3-12 tahun, RM 10 utk warga tua...tapi harga tu semua utk pemegang mykad/mykid...sebab ayish baru setahun 4 bulan, so FREE je la masuk...makanan minuman luar blh je bawak masuk...buka dari 9 pagi sampai 5 petang SETIAP HARI tak kira la raya ke, merdeka ke...
sebelum pegi memang dah timing betol2, maksudnya sebelum tu ayish mesti tido & makan dulu...ayish ada waktu tido dia, jadi i dah tahu bila dia akan bangun...haaa time ni la baru boleh bawak dia masuk, takdela moody je kan?
mula2 malas nak turunkan stroller sbb sejak pandai jalan, susah ayish nak duk dlm tu melainkan kalau dia betol2 penat, nak minum susu atau nak tido je...cuaca panas masa kitorang sampai, hubby cakap memang perlukan stroller utk bagi ayish selesa...alhamdulillah sepanjang kat zoo ayish behave je & layan tengok semua binatang...excited sangat sampai lupa kot nak keluar dr stroller? hehe
kalau korang nak tahu, ayish ni bab bercakap boleh tahan tau mulut dia...apa yg kita sebut, ada je dia nk ikut...perkataan susah2 pon dia nak sebut, ada yg clear ada yg pelat sikit...bila tengok animal, huihhh kemain lagi mulut dia bising, langsung tak berhenti bercakap...tengok lembu sebok nak bunyi "mooo", tengok kuda je "ukk ukk"...ukk ukk tu i selalu ajar dia utk bunyi anjing...hehe...bila sebut bird jadi "bith", fish jadi "fith", bus jadi "bath"...bila bunyi "S" je mesti sebutan dia jadi "-TH" macam ada sabdu, comel tauuu *puji anak sendiri*
kitorang pegi sabtu pagi, hari merdeka..punye la ramai parents yg bawak anak pegi zoo...mula2 kitorang ingat nak naik train tapi bila bawak stroller susah la pulak...terpaksa la jalan kaki tawaf semua kawasan, lenguh jugak kaki ni sbb i kan suka pakai kasut tinggi...tapi lemak tak terbakar jugak!
3 jam jugak kot kitorang dalam zoo...lepas tu cepat2 kitorang salin baju utk meraikan birthday Qi kat kepong...memang kena tukar baju sbb segala bau binatang melekat kat baju ni...entry pasal birthday Qi nanti i update sbb tunggu ihsan drp gambar org lain (cepat la upload dalam group gojesss oii)...dalam hp i ada 3-4 keping je, tu pon ada yg blur :(

hari ahad ingat nak pegi akuaria KLCC tapi tak jadi sbb tunggu abah operation kat IJN sampai 5 jam...takpe la, next time boleh pegi lagi...kalau ikutkan kita yg tua ni *eh tua ke?*, mcm malas je nak pegi tempat2 mcm tu sbb zaman sekolah dah selalu sgt lawatan ke situ...tp bila fikir nak gembirakan hati anak & nak dia kenal+belajar dunia luar, maka kami gagahkan diri jugak...hehe

20 comments:

nurul harnani said...

mahalnye tiket zoo negara sekarang. adoiyyaaaii

btw nana looks gojes :)

~YUN~ said...

yun pn bru g masa merdeka...afif seronok sangat,rasa amaze tgk gajah n giraffe,salu tgk kat tv je,hehehe

as ♥ Leenda said...

ermm..nak bawak jgk asyraf pegi zoo..tapi daku is alergic pegi zoo..cm mane?

eh, yun pun pegi zoo hari merdeka? tak selisih ke dgn nana? hihihi..

Hana Soffelia said...

Kat Kuantan ni ada la mini zoo. Pun belum pernah hana bawak dia g sana.. adehhh..

Umi Qi said...

Nana, best yer tgk ayish sebut mcm 2 kt zoo negara...membuak2 hati nak bawak QI minggu nih kalu jadi hehhe...nana cantiklah ur outfit...lawa sgt...dah kena ngan tuan dia putih mmg naik serinya...tq so much nana mai besday Qi...yeyyyyy terharu...nak pic ye, tunggu Umi Qi yer photografer bg gambar...berlambak gambar nana kot nanti hhehhe...tggu

PinKy MoMMa said...

tempat paling best dalam zoo nak pergi kat aquarium dia hahaha..sbb sjuk ada ekon..hilang penat lelah pusing 1 zoo huhu

Aeen said...

ain bawak Raees pergi zoo masa tegah pantang 30 hari..hahaha...dalam pantang bawak anak gi zoo...apa la yg dy tau kan..ni dah nk setahun ingt nk bawak lg sekali gi sana...:)

Wawa Yusoff said...

i pun tgh mencarik masa nak bwk elman terjah zoo dgn aquaria :)

Allene said...

best2... tp lin still xleh nak bwk ank2 pergi sana lagi. kcian plk ngn si kecik tu.

ayahmamilisa said...

a'ah ek..mahal gak tiket masuk zoo skarang ye..last pegi masa umur 21 kot tak silap..hehe..9 years back..tu pon gi teman adik2 sepupu..
Insha Allah lisa besar skit lagi nak gi bawak jugak..zoo ni blakang umah my MIL je..ngeh3..;)

Chekgu Azrine said...

last akk gi zoo tahun 2009..huhu..tu pun lawatan sekolah..ahahaha..sbb mrahh la nak masuk..akk bwk semua ank akk masa tu..yaya je tak sebb bb lagi..hehehe

SyimaSyaz said...

DAH DKEAT SANGAT LA DGN RUMAH I... NEXT TIME KALAU TERINGIN LAWAT BATU CAVES, WASSUP TAU... NAK JMP AYISH!

eh tercap lock

Wawa said...

Nak pegi zoo tengah ujung bulan ni...weehuuuu!
Ingat nak jalan2 kat genting, tp mengenangkan byk menan naila takleh man, baik pergi zoo...hihi...

ctmah said...

nak bawak alisha gak.tp nak tunggu dia besar sikit lg..lg 3 4 bulan kot.hehe

Fifi Nadhrah said...

seronoknye.. fifi pon teringin nak bawak ufairah pergi zoo negare.. hari tu bawak ufairah taiping night safari.. pergi malam.. jadi tak berape nampk binatang.. tu pon ufairah da excited..kalau pergi siang lagi seronok kot..

tapi mahalnye tiket zoo negare..

Mommy_Cha said...

utk mak-mak yang nak cpt bersalin elok la pi zoo. senang sebab luas kna byk bejalan. hihihihi. nana mmg cantik gedebom...sesuai dgn jawatan pengerusi gojes pantai timur #lantiksendiri...hahahahahaha

cha said...

best apa pergi zoo. i dengan husband suka visit tempat2 camni. lg best dr pg shopping mall haha

larat eh u pakai high heels :O

Anak Lebah Comot said...

ala..chomelnyer aisy..mesti becok die skrg kan......geram tau..hehehe

SweetLikeWhat said...

sonok ayish..hannah tah bile pulak nak bawak nih..

mrs kayrul said...

bila baca entri nana nie tiba2 teringat yg haikal dah seminggu lebih ajak g zoo tapi mamanya x bawa2 lagi....alahai...