Monday, October 21, 2013

Apa Pon Tak Boleh!

baru2 ni lama ayish demam, dekat seminggu...rupanya tonsil & gigi tumbuh 4 batang (geraham & taring)...memang pakej la kan? nak makan pon tak lalu sampai kurus badan...5 hari lepas baik demam, selsema & batuk pulak...aduhh siannya kat si anak ni...tapi ayish ni demam pon tak rupa mcm budak sakit, aktif semacam sampai kitorang yg risau...
ayish kan pernah dua kali kena fit (sawan), jadi bila demam tu memang buat i risau sangat2! temp sampai 39'c tapi dia rilek & bertenaga je mcm org sihat...masa kena tonsil tu, paed suruh makan aiskrim tapi cari yg kurang manis...paed ckp masa dia study kat aussie dulu, budak2 kena tonsil memang aiskrim yg hospital bagi...tp aiskrim tu dibuat khas, takde pewarna ke apa...i gigih la buat aiskrim sendiri, i pernah share resepi nak buat aiskrim, korang cari la sendiri & pandai2 la olah utk bagi kat baby..
eh lari tajuk dah...ok nak cerita pasal perangai ayish yg APTB ni sbb dah taktau nak update entry apa...hahaha kita selang seli la ek dgn progress rumah...ayish ni kan dari kecik lagi tak boleh nampak i hilang dari pandangan mata dia, kalau tak mula la meraung sekuat hati...kalau nak pegi mana2, biasanya i akan tidokan dia dulu, tak pon sorok2 bagi dia tak nampak...

i dgn hubby kan long distance, bila sebulan hubby takde tu memang ayish berkepit je la dgn i...kalau papa dia balik, mmg 90% beban i hilang sbb papa boleh harap tolong tengokkan...lagipon papa ayish pandai melayan anak tau...
kadang2 stress jugak tau bila i nak mandi pon susah...ayish ni pantang kalau dia tengah tido tiba2 i bangun, cpt je dia terjaga...selalu sgt pagi2 i bangun nak mandi, dan2 dia menjerit "want milk, milk, milk"...ayoooo memang terbantut la nak mandi, hari2 macam ni ok! kalau nak mandi kena mandi sekali dgn dia...kadang2 dia yg ajak kita "andi ujan"- dia ajak kita mandi air hujan (shower la tu)...
yg geram nya, kalau i buang air besar pon kena buka pintu luas2, bagi dia tengok muka kita ni....itu pon kadang2 dia tak puas hati, terjerit2 nak join masuk dlm toilet sekali...mulut i pon memang bising la, duk terjerit2 "diri diam2, licin lantai tu!" hari2 berdrama tau dgn budak kecik ni!
mcm i pernah cerita sebelum ni, ayish ni kan jenis tak minat dgn tv & gajet...tahan la 2-3 minit je kot, lepas tu dia buat benda lain...so i memang tak boleh nak buat dia khayal/kusyuk, apa2 hal mama mesti ada kat sebelah! kita tido pon dia pegi kejutkan ajak main...tapi time dia kejutkan tido tu, siyes buat i rasa cairrr sangat! suara garau2 lembut sebut "mama angun" sambil usap2 muka kita & kiss...kadang2 saje je i buka mata lambat sikit sbb suka dia buat cmtu...romantik la awak ni ayish! haha
nak masak macam tu jugak, sambil goreng sambil dukung dia (tahu dah bahaya takut minyak terpercik) tapi kadang2 takde pilihan bila org takde nak tengokkan dia...baik dukung drp dia main bawah kuali tu...huhu...kalau dtg mood dia baik, ok la i bagi main periuk pinggan semua sambil masak...kalau mood ngada2 tu, memang nk berkepit je la...agaknya mama busuk tak mandi pon, dia bau mamanya ni mcm perfume tak? hoho

tahun ni saje, dah 3 kali i tukar cermin mata baru okey! gara2 si ayish ni la...amboiii ingt papa mama ni cop duit ke apa? tp silap i jugak, suka sgt letak spek merata-rata, kdg2 tido pon dgn spek siap tertindih lagi...cuma tak pernah pulak spek tu nak patah kt tangan sendiri...kena tunggu ayish patahkan dulu agaknya kn? 

tu je la nak cerita...benda ni normal je sebenarnya tapi saje nak cerita jugak! hahaha...i yakin anak org lain pon mesti ada yg camni...kadang2 memang sgt pening & stress sampai rasa nak marah tapi bila tgk muka comel anak tu, tak jadi nak marah...biarlah, dia tengah membesar & waktu ni memang anak2 sgt perlukan perhatian & kasih sayang...siapa lagi yg nak bagi semua tu kalau bukan kita as parents kn?

24 comments:

Mommy_Cha said...

hahahahaha. kahkahkahkahakah.
aptb! hahahahaha.
aptb! amboiii biase ayish ni.
buli mama dia ni ;p

erin said...

same je nana macam aishku itu. nak poopoo pun kena buka pintu, lps tu sbuk jugak nak masuk n join, takleh mak dia mandi, nanti dia nak mandi jugak..grrr, masak pun x boleh sbb dia mintak dukung je, pantang angkat punggung, dia menangis berguling...adoiii mmg aptb, moga besar nanti dia syg mommy lebih n dengar ckp mommy selalu

achiek anis said...

sama je peel airis dan ayish..
nak mandi ke..nak membuang ke semua dia nak join juga..
masak pun gitu...nak kena berdukung sebelah...
kdg2 nak jadi hulk jugak dibuatnya..
aptb...haha

LisaLisut said...

kesian ayish..i paham bila ank kene tonsil skali pakej dgn teething tu.huhu. cuma hannah hari tu xkne tonsil.tp ulcers. dia xnk aiskrim sgt. tp nsb baik dia nk dadih.jelly2 sejuk. try la bg. lega agaknye. hehe

i pn sll ternaik suara dgn hannah. i ni kurg sabar skit.hehe.tp lps mrh rs bsalah.kesian huhuh
get well soon ayish!

Hana Soffelia said...

ok, kesian ayish tak sihat. Now dah baca pengalaman Nana, taulah nak buat mcm mana kalo terkena kat Naurah one day.

Nana, lawak la tang nak yak2 tu. sama perangai dengan Naurah. Malu tau nak yak2 depan dia. kesian pun ada terpaksa menghidu. Wakaka

MimahAjil said...

ok..yg bab nk mandi,buang airbesar dan masak sambil berdukung adelah sama..........mmg aptb~~huhu

Umi Qi said...

Nana...sep sikit...lebih kurang sama perangai ayish gan Qi tau..kita nak poo poo pun kena bukak pintu luas2...pastu cara umi Qi buh dia dalam katil (play pen) pastu bg dia tgk kita celah2 pintu bilik air hahahha...kelakar tau bila buat cm tuh...itulah anak...dia cintakan kita sebagai ibu dan ayahnya...sebab tuh kita kena kiss dia selalu...omey ayish pandai cakap mama angun awwwwwwwwwwwwwwwww fengsan kot kalu Qi leh ckp cm tuh nana hehehhe

Cik Puan Rara said...

lucky jugak kdg2 i duk ngan mil.kalo i nk mandi ke apa leh tinggalkan anak kt mil.princess pon cm tu.kalau i xde mst nangis.tp i bia je dye nangis.pas tu nt dye ok sendiri.hahaha.jahat kan i.,

ctmah said...

wakakkaa
ayish..mama awk nak uk uk pun awk sibuk nak ikut yerk..bau harum ke ayish..gagaga

Shasha Azmar said...

senyap je ayish kena tanam dalam pasir tu ehh..good boy betul la..

Chekgu Azrine said...

Akk baca entry ttba teringat kt dak Aish kt umj pengasuh..dia pun mcm ni la pangainya..sabtu ahd x g umh pengasuh..sure isnin melalak bila pengasuh ambik..huhu

SweetLikeWhat said...

hahahhahahahaahaha
aptb!!!
samala hannah..mandi pun kena bukak pintu bilik air..nak berak pun sama
waaaaaaaaaaa
kalau tutup pintu menangis macam kena pukul sambil ketuk2 pintu bilik air..ayooooo
sabo jela kesimpulannye..muahahhahaaa

ayahmamilisa said...

kebanyakan anak kita semua sama perangainye..mesti terlebih manja ngan mommy gaks..hiks ;)
tapi memang cair ouh ayish kejutkan mama :)

Allene said...

na.. same la kita.. anak melasak tahap aptb....

tp spec kita ok lagi.. asal hafidh pegang je... kita jerit macam halilintar... ohhoohoh

Mimy Hamid said...

normal progress ..hahaha kelakar ayish ni...banyak gak persamaan tang tak suka tv...bilik air kena buka pintu meluas..hadoi la hehehe

puansazusarin said...

Ehhhh ayish xaluuuuu..tgk mama popo...hikhik..

~Lieza~ said...

Bestnyer Ayish main pasir... Liza pn risau kalu baby demam..takut kena sawan.. Wlp temp br 37 Liza dh gelabah...huhu... Part mandi pn sama..kalu liza tinggal brdua je ngn Sofiyya mmg susah nk mandi...hehe

BLuRpL3 said...

sama kes la kita, kalau nak ke toilet mesti buka pintu luas, tak bole tengok ummi dia hilang kejap pun. Layan je la kan... Buah hati pengarang jantung :-)

Shafiqah-Napiah said...

sama je mcm muhaimin ni nana.. masak nak dukung.. mandi pasrah j..terpaksa biar dia nngis... biar la org nak kata anak asyik nngis j.. habis dah dia xnak kena tinggal kan...

adianiez AIDA said...

spec aida pun da senget sebab izzat!!! hi hi hi...
izzat pun ada tonsil. tapi doc tak advice makan aiskrim plak...

DYatie said...

Dengan cerita yang macam nana ni la husb kite tak bagi kite bawa Arissa dok kl berdua aje. Tambah lak kite ni keje. Huuuuj. Tapi tu la kan walaupun benda ni normal tapi ade je manusia yg tutup mata ngutuk kita habis2an. Eh? Lari topik. Tak paham? Takper2. Hahaha.

mrs kayrul said...

nana, kayrul rasa semua bebudak nie sama jer perangai macam ayish nie...klu kat rumat pun sibuk la nak join kita membuang...inikan plak kat shopping complex...klu mulut diam takpe la nie sibuk la dok cakap "eii mama yak"...alahi malu mama nak oiii

Fifi Nadhrah said...

ayish manje dengan mama.. kalau ufairah.. tajkde la.. atuk opah dengan abah.. ibu last sekali..

III bDkNaKaL III said...

same ngn Aqid nana....aptb!jgnla die ingat smpai ke beso tgk mama die dlm toilert,,,sp soh nanges!hahaha