Monday, October 7, 2013

Home Progress: Misi Mencari Kain Langsir

entry pasal rumah lagi...kahkahkah...ok promise, lepas ni i akan update pasal lain, boring jugak kan asyik pasal rumah je :p

rumah dah boleh masuk, tinggal lagi nak tunggu hubby turun darat & buat doa selamat, baru officially kitorang pindah...kitchen cabinet pon tak siap lagi, pintu dari kilang byk yg pecah diorang ckp, jadi kena hantar balik utk betulkan... 
ni gambar rangka KC yg diorang whatsapp i...ok dah nampak sikit rupa mcm yg i nak, cuma bahagian tengah (atas) tu mcm tak nmpk rupa lagi...sepatutnya antara tiang (cabinet yg jatuh sampai table top) tu sama tinggi, tapi nampak mcm tengah je yg janggal tinggi kn? i call, diorang cakap tak siap lagi, nanti akan rata la bahagian tu...

kembali pada tajuk, i baru nak buat langsir okeyyyy! entah sempat ke tak sebulan siap...macam tak sempat siap je sbb i upah makcik i je jahitkan...kebetulan byk pulak org tempah dgn dia, jadi kena ikut giliran la...

cerita pasal curtain ni, sebenarnya my mom ada kedai jual kain langsir + ada tukang jahit...ni kira side bisnes dia selain bisnes oil & gas...untuk jahit langsir bodoh2 (jahit lurus), upah biasanya rm6/kaki - i rasa murah dah tu kan? hehe
ni lah kedai kain langsir...yer, i tahu memang bersepah & tak tersusun...hahaha tapi takde org nak handle sgt kedai ni sbb masing2 sibuk...office pulak memang betol2 sebelah kedai langsir ni...

dengan gembira & bersyukurnya, kain langsir i dpt FREE!! my mom cakap pilih je la nak yg mana2 pon...upah jahit langsir je i kena bayar...Horeyyyyyyy!! maceh umi *mmuah mmuah* dah kata dpt free, haruslah i pilih yg mahal & bekualiti kn...kain langsir kat sini tak byk stok mcm kamdar/jakel pon sebenarnya, nama pon side bisnes kn? tp curtain kat sini memang tak amik yg takde kualiti, semua berkualiti...byk kain dari brand Elyza's, Dom, ala-ala Macy, ala-ala SSF, ala-ala laura ashley, acacia tapi boleh dptkn dgn harga yg murah sbb kita amik dari kilang terus...
utk ruang tamu (sliding door), i pilih curtain yg plain/polos sbb sofa i dah bercorak...i pilih warna yg sedondon dgn rangka sofa, warna light brown...design pulak, i berhajat nak buat jenis eyelet sbb simple...ruang tamu i bakal SERABUT sbb ruang kecik tp sofa gedabak jadi i memerlukan langsir yg lebih kemas & minimalis...utk sheer (day curtain), i pilih jenis stripes tapi masih dlm kumpulan warna yg sama dgn curtain eyelet (mcm dalam gambar kat atas tu)...
Ashley Wilde Regency Stone Lined Eyelet Curtains
ni lah contoh eyelet, dia pakai cincin...utk design macam ni, pastikan korang pilih kain yg betol supaya dpt "lenggok" yg cantik...kalau salah pilih kain, nanti bahagian bawah akan nampak kejung/keras...biasanya kita suggest pilih kain yg lembut & agak berat utk dptkan bentuk yg "flowy"..
ini master bedroom...dulu i pernah bagitau i nak buat bilik ni cream/gold + red tapi kurangkan warna merah tu...pic atas tu adalah pilihan i utk langsir dlm bilik kitorang nanti...nampak mcm matching dah tu dgn chandelier...hehe...area tingkap tu nanti i akan letakkan bench sofa yg i beli dari fella design awal2 dulu...
plan nak buat jenis pelmet utk bilik tu...mcm contoh pic tu...master bedroom ala-ala french/europe style gitu, sesuai la dgn set bilik tido yg kitorang dah beli tu...
ni bilik kat tingkat atas...warna oren+cream...bilik ni akan biar kosong kot sampailah ada tambahan anak nanti baru fikir nak beli set bilik tido yg macam mana....hehe...langsir i pilih warna sedondon dgn warna dinding, sheer warna cream...akan buat design bodo-bodo je kot, takde kepala....
ini bilik ayish, warna kuning+biru...langsir tu warna biru sebenarnya, maybe effect lighting nampak mcm kelabu asap sikit...sheer pulak warna kuning-sekuningnya sama mcm warna cat dinding tu...hehe...pon nak buat design bodo-bodo je...
guest room warna pink yg menyakitkan mata! *salahkan hubby* kekekeke...utk bilik ni terpaksa pilih langsir putih je sbb plan nk letak white furniture...nak kurangkan warna pink yg menyala tu, maka putih la kot penyelamat...
i tak suka sarung sofa ni sbb warna biru...plan nak tukar tp keliru antara dua pilihan tu...dua2 cantik di mata i...huwaaaaa poning!
contoh bantal yg dah siap jahit, utk letak atas sofa tingkat atas...kain ni pon i rembat dari kedai tu je...hehe

cost? kalau ikutkan, RM 4k jugak utk siap semua tapi dah kata dpt kain free, maka TERRRRsangatlah byk jimat...hehe...ok la, tu je nk update, esok2 dah siap gantung i tunjuk...taktau la lawa ke idok bila dah siap nanti...langsir i akan pasang tinggi dari siling ke lantai, tak suka tgk langsir yg singkat...

19 comments:

Hana Soffelia said...

Nana, kalo hana borong langsir kat kedai mak nana, ummi kasi diskaun tak? HAHAHA

Hana suka langsir gantung eyelet tu.. simple but nice..

Allene said...

amboi.. rajin nya... setiap bilik kain lain2... ihiihh
thumb up la kat nana.... klu lin... terlebih rajin bab2 ni...

SweetLikeWhat said...

Lawa2 langsir nana pilih..langsir dari syiling ke lantai bagi kesan rumah nampak lagi luas kan

aThidEaN said...

nana apa nma kedai langsir mak u ni?
nnt nak gtau mil i..bulan 3 adik ipar i kawin.
hehe

PinKy MoMMa said...

iols pun suka gantung langsir dari siling smpai ke bawah hehehe..sebab dia tak potong ruang kan nana..jimattt ooo langsir wat ngan mak hehehe..masuk rumah bukan sikit2 duit..berpeluh2 jugak kan ;)

Umi Qi said...

Hebat nana hunting....leh jadi interior consultant kami pas nih...sgt2 cantik nana...untung sgt mama nana punya kedai jahit langsir....best yerrrrrrr tetiba terfikir idea langsir cm nana tuh ala2 european style....nak tiru bleh hahahahha

Chekgu Azrine said...

Hamboii...mmg bestla sis..langsir pun dpt free..murah btul rezki sis..good luck on ur deco2 sis...

puansazusarin said...

Untungnya nana...nak dapat free jugak boleh tak :p

Cik Emie said...

Untungnyeeee dpt free plak tu pilih y mhal2 ekeke ;)
Eh blik kt rumah i pon sameee pink n biru xmemenuhi kehendak! :(

Shakina Farhan said...

kina baru tau nama benda atas langsir tu palmet..haha..mmg berkenan cmtu..

♥ ROS ♥ said...

Untung byk nana. Ros nnt ni xtau la brapa kena.
Kitaorg bru misi cari lampu..hehehe

~ NANA ~ said...

kat belakang pasaraya nirwana dear...kat taman chukai utama

ctmah said...

memang untung bertingket2 nana...hehe

mrs kayrul said...

bestnya Free lagi....kita teringin jugak nak beli langsir dan upah jahit tapi bab2 nak beli nie yg tak reti

~ NANA ~ said...

boleh hana...meh la singgah...hehe

~ NANA ~ said...

betol2 nak kasi effect luas...hehe

Fifi Nadhrah said...

untung ade sponsor.. hihi.. boleh buat bende lain duit tu kan.. kalau fifi borong langsir dekat situ.. dpt diskaun tak?

ayahmamilisa said...

cantek2 choice kain langsir nana :)
umah dd ni dah siap langsirnye tapi tak letak pasal rail tak carik2 lagi kat ruang rehat..sangkut selimut kasi tutup..haha..

langsir dan track said...

Nice