Wednesday, October 2, 2013

Home Progress: Plaster Ceiling & Grill

rancak betol kan sekarang ni i duk cerita pasal rumah? 2 hari lepas dah cerita pasal cat nippon momento (nanti la cerita pasal ayish hehehe) layankan je la yer org yg tengah excited nk masuk rumah baru, yg baru nk belajar hidup sendiri jauh dari family (walaupon hakikatnya 10min je dari rumah parents & bila hubby takde sebulan ku tetap tido rumah mak)...hihi kasi cannn la weh!

rumah dah siap pasang syiling kapur (kalau ikutkan dah lama, sebelum extend yard lagi dan antara perkara paling awal siap lepas buat wiring)...kitorang buat kat semua bahagian bawah sebab tingkat atas memang developer dah siap plaster awal2 lagi *walaupon ada design yg tak berkenan di hati*...nak buat plaster ceiling ni pon sampai banyak kali tukar design tau! 

kalau ikutkan i, nak buat rata je takyah ada light box atau design yg complicated sbb nak jimat duit...kalau buat rata je dgn simple design with cornice, kontraktor tu quote RM 3,500.00 utk seluruh bahagian bawah rumah i (70' x 20')...TAPI hubby pulak taknak design yg rata, dia cakap nak cantikkan rumah tu biarlah berbaloi...jgn sekarang nak mcm ni, esok2 nak pegi ketuk balik sbb nk latest design *dia perli bini dia la tu*
perkara pertama sebelum buat plaster ceiling, mesti buat wiring dulu & plan siap2 nak letak kipas lampu aircond semua kat mana...nampak tak betapa banyaknya beam rumah ku ni?? susah weii nak design ceiling kapur molek2, sbb rumah bukannya tinggi sangat...

step kedua, diorang akan pasang rangka macam ni sebelum mulakan proses plaster...

hubby nak jenis yg ada L-Box (berlongkang) sbb dia kata lighting tu sangat penting nak buat rumah nampak cantik & berseri...amboiii pandai jugak ek laki aku ni? takpe la, dah pakai duit dia ikut suka la nak buat camne kn? i ni fikir simple sbb nak ringankan beban dia je *isteri solehah sgt* tapi syukur taste hubby sama dgn i, taknak yg ada cornice/dome/kerawang2 sbb nak hidupkan gaya moden...kalau dia jenis suka yg berkerawang/bunga2, memang i bantah la kot :p
konon2 dah finalized la nk design macam atas ni..design ni utk ruang tamu je, utk bilik & dapur plaster rata, cost RM 6,800.00 TAK TERMASUK cat, lightings & wiring...org tu cakap design "S" ni memang mahal samalah kalau buat spiral, nak murah amiklah petak, bujur atau bulat je..hubby nak double L-Box, maksudnya kat tengah2 ceiling L-Box tu ada lagi satu L-Box kat dalam dia (erkkk kalau tak faham buat2 faham je la yer) sbb tu agak pricey...
pic kat atas tu bila dah siap tapi belum cat lagi...huhu

tup2 bila hubby naik laut dia ubah fikiran pulak...beriya call suruh i tukar design lain...ayoooo pening jugak kepala bini dia ni sebab ulang-alik kena pegi bgtau kontraktor...dia taknak pulak bentuk "S" tu, nak buat petak je...hubby kata sbb dua ruang tu tak sama besar so dia takot nampak tak cantik bila tak simetri & katanya bentuk petak lagi nampak moden...ikutkan je la taste suamiku itu...rumah i ni susah nak buat satu design je sbb banyak beam yg dah jadi macam partition pulak...kalau ikutkan hati, i lagi suka satu ruang tu satu design penuh je...

alhamdulillah bila tukar design harga pon kurang RM 1k daripada design asal...yeayyyy 1k tu dah boleh upgrade benda lain...boleh la nak beli pasu, bunga & frame hiasan :p
ni pulak pic bila dah siap cat...

inilah design sekarang yg nampak lebih moden bila takde "curvy" dan kerawang...kitorang buat dengan syarikat D&Y Plaster Ceiling kat kemaman ni sbb diorg dah byk pengalaman & harga pon antara yg termurah kat sini...kemas jugak diorg buat...tapi cat i upah org indon yg extend belakang rumah tu, sbb D&Y punya harga upah cat mahalll!
utk bahagian dining, hubby mintak dia turunkan step, yg bahagian janggal sikit kat hujung sebelah kanan tu (eh betol ke org panggil step? ahhh bantai je la) sebanyak 6 inci sebab hubby cakap baru lawa bila gantung chandelier nanti...haaa nampak tak lakiku punya citarasa macam mana? kemain lagi kan??? untung jugak, senang bini takyah serabut kepala fikir...i yakin je dgn taste dia...hehe

kat setiap L-Box tu kitorang akan pakai lampu T5 (lampu kalimantan yg saiz kecik tu, kalau tak faham google yer)...mula2 nak pakai lampu LED yg boleh potong ikut brp meter kita nak tu, tapi mahalnya! tak jadilah pakai LED sbb T5 ni pon lampu dia dah cantik kalau susun rapat2...hehe

lampu, kipas, aircond tak pasang lagi...tunggu org yg buat wiring tu pasangkan...nanti i update sekali lagi bila dah siap lighting semua...masa tu boleh la update dgn konsep ruang sekali...hehe
*************************************

masuk cerita grill pulak...ni pon satu cerita haaaa, punye la lama nak decide sebab ada je yg tak berkenan dgn vendor & lari bajet...org lain settlekan grill antara perkara terawal, tapi kitorang pulak grill ni antara perkara paling lambat buat...buat wiring, pasang pipe aircond & plaster ceiling main gamble je rumah belom ada grill lagi, risau jugak ada org masuk curi sbb tu hari2 duk pusing kat rumah tu...
baru je siap pasang ni, janji tak ditepati jugak vendor ni, lewat 3 minggu dari tarikh yg sepatutnya...asalnya nak buat wrought iron sbb nak samakan dgn main gate tapi hubby pulak cakap nak warna putih semua...i tanya kawan2, ramai yg ckp guna material mild steel pon ok...mula2 i mcm berbelah bagi nak tukar drp wrought iron kepada mild steel...sebenarnya wrought iron pon cantik je buat warna putih, tapi entah knp i gatal pegi tukar jugak utk guna mild steel...nasib baik masa call si tukang besi tu tak buat lagi utk rumah i so boleh la tukar...takpe la, jimat rm600 bila tukar kpd mild steel...hoho boleh shopping periuk :p
bilik pink yg sakit mata ni ada cerita di sebaliknya...hubby salah beli cat! wakakaka nanti i story...ni guest room...

mcm i pernah bagitau sebelum ni, kitorang laki bini tak suka design kerawang/bunga, jadi kitorang pilih design yg biasa2 je...tak terlalu simple & tak terlalu complicated...ok la kot janji rumah ada grill...hehe...lepas ni dah boleh la masukkan aircond...owh utk grill ni i buat dgn Darul Engineering...total cost utk buat grill satu rumah ni RM 4,200 utk mild steel (kadang2 dia sebut hollow steel ke apa ntah), tak termasuk pagar...

hubby cakap nak cat main gate tu warna putih kasi matching dgn semua grill...tengok jiran cat putih lawa jugak tau...hehe

tu je la kot nak share progress rumahku syurgaku untuk kali ni...rumah dah nak siap tapi terpaksa tunggu hubby turun darat dulu baru boleh pindah...sebab nak buat doa selamat dulu baru masukkan perabot kat ruang tamu...sekarang ni tv console dah siap pasang, nanti i share...
*************************************


yeayyy painting yg kitorang beli kat bali tu pon dah siap buat frame...nanti boleh la gantung2

pssst, rumah kitorang kecik je tapi belanja utk buat ni pon dah banyak...adoiii kalau rumah korang yg besar tu lagi la pengsan agaknya...

40 comments:

♥ ROS ♥ said...

Superb la umah nana... Umah ros pun xtau lg mcm mna..hihihi

Cik Puan Mimi said...

Xpe nana!! Update je byk2, hehhe. Kesian ayish disisihkan entry buat sementara waktu. Hehehe

erin said...

cantik..cantik..sila update selalu

D Yatie said...

Cantiknya rumah nana!

S.n.Fariza said...

cntiknya rumah nana oiiii

yUmiE AzuRa said...

meleleh tgk umh nana.huhu

Nona Azhar said...

best nya Nana!!! update je byk2 kasi idea kat kami2 yang takde rumah lagi nih! yayyyyy!!!!

cikpingu said...

bestnye bestnye..

suke plk idea asben nana yg tu plaster ciling kt dining area tu..
nnt dh psg lmpu comey2..mesti lg cantek...

Cik Puan Rara said...

amboi ko.sume balance ada je benda nk beli.cop pasu,n cop periuk.wakakaka.nana,riban riban jugak habis kan.banyak kan.dulu rara pindah pon habis banyak gak.tu pon rumah 2nd,bukan baru.hmm xpe,pas ni selesa dh duduk.aah nana,pagar tu cat putih mst lawa.bunga tu bia je gold.awwwwww~ mst lawa.

PinKy MoMMa said...

warna putih memang menawan kalbu..masa dlu pun nak wat grill warna putih tp org yg wat grill tu dia kata hanya ada warna cream jer..grrr geram iols..

tapi mmg putih menjadi idaman kolbu hehhe.pagar putih lagi letops

Aty_Fared said...

I pon kalau buat plaster nti mng buat yg mcm ni jugak.simple yet modern..tak suker kerawang2...
Betul asben u ckp..lighting mmng mainkn peranan nmpk umah lg cntik...tu I nak jugak plaster ceiling I..huhu..

Eerr..umah I pon bnyk beam kat tengah2..semak jer rase..

Umi Qi said...

Meleleh air liur Umi Qi tgk umah nana...betapa cantik dan betapa happy tgk korang dua team bergabung buat umah sendiri...deco frame dari bali tuh tersangat cantik...nana, ju puas cari umah kt KL ...nampak yer kena balik kemaman lah cenggini baru dapat umah idaman hati...kalolah Parlimen ada di Kemaman sure Umi Qi mintak tukarrrrr sbb umah ku syurga ku...huwaaaaaaaaaaa nana doakanlah Umi Qi...ntah bila nk berjumpa rumah idaman hati...sedih!

Chekgu Azrine said...

Bestnya sis..knp akk yg xcited lbh ni..sis punya citarasa mmg bestla..syok plak akk baca..nti blh la rujuk ye blog sis..xkisahkan??

SweetLikeWhat said...

next!!haha tak sabar nak baca update seterusnya...

Fifi Nadhrah said...

cantik kot rumah.. tak sabar tunggu next entry.. mesti banyak habis duit ni kan..

ctmah said...

waaa.besarnye nana..tmah mampu beli aparment jek.hihihi

Zuraidah Butang said...

excited kannnn...mcm kiteorg ari tu...asik nak update jek pasal rumah...haha. btw murah jgk plaster ceiling tu..eheh

Hana Soffelia said...

Suka siling umah nana. Hana pun mcm nana suka grill yg simple. tak suka benar yg kerawang. jenis grill bajet sekarang yg org duk kata ala-ala penjara tu pun hana suka. hahaha

elle's laaa~ said...

Cantekkkkkknyerrrrrrr!! Please update more sis.. Heeee :)

ReYNa said...

cantiknya umah!nampak luas.gril tu cam menariks gak.yeay.ada idea utk umah.tq for sharing:P

m@m@yAyA said...

xsbar nak tgu umh nana siap sepenuhnya~

nana nak gtau nie grill ngn painting tue cantik sesgt..*jeles* FULLSTOP

ngeeeeeeeee~

nida-razak said...

bestnya buat plaster ceiling Lbox..i suka plaster ceiling L box..tapi rumah nida tu developer dah siap pasang plaster ceiling rata. kalo nak buat L box kena pecahkan plaster ceiling yang sedia ada, syg plak nak pecahkan. hubby kata xpela, tgu nak extend belakang rumah nanti buat skali, hewhew..

Allene said...

nana... wah.. semangat nak masuk rumah da ni... anyway... untuk ceiling td kan... memang u patut amik square design macam u da decide tu... sbb klu bentu S tu, da tak moden...
actually lagi simply design.. lagi moden.. ala2 minimalis gitu... =)

Shasha Azmar said...

adehhh...byknya wayar..takpe2..lepas ni cantik rumah nana..

IeRA said...

memang cantik rumah kalau buat plaster siling... saya pun mmg teringin nak buat pc gak tp tak kesampaian sebab tak masuk dalam budget...huhuhu

hasyimahshe said...

oh maiiiii...cun nye plan..

SyimaSyaz said...

pening i baca term-term rumah... i cakap dgn syazwan, nak ceiling mcm kat citibank je sebab tak tau nama-nama ceiling...hahaha...

sama sam said...

saya buat plaster siling.saya ambil kos upah pasang.bahan bahan owner beli seperti papan siling,kapur siling dan yang berkaitan.sya cuma pasang siap sahaja.

sama sam said...

0102756599 azman.

Shafinaz Shauqie said...

salam..cntik grill..br2 ni survey grill jgak..rm2500 utk 1 umah..leh tgk entry sy pasal grill..cm berminat la nk wat bentuk s ni huhu

jhon sunarto said...

kami pakar plaster siling, cornice, partition, boral sistem, gibsum board, fair rated 1jam - 4jam, hub kami 0162790800, 0105438658. email sunarto_jhon@yahoo.com, terima kasih

eijah said...

Assalamualaikum nana..cantiknya grill rumah awak. Mmg berkenan..putih..marvelous. ..boleh bagi eijah contact number org buat grill. Terima kasih..email eijah..
faizahmohdrazali@gmail.com

Anonymous said...

Aku telah menggunakan khidmat kontraktor AZLI GEMILANG bagi kerja-kerja wiring dirumah baru tetapi ditipu. Berikut adalah ringkasan senarai penipuan:

1) Harga yang dikenakan adalah sangat mahal berbanding dengan harga pasaran. Pada mulanya aku tidak sedar dengan harga yang dikenakan adalah sangat mahal kerana aku mempercayai dengan kontraktor melayu, aku juga sangat sibuk dan tidak mempunyai masa untuk membuat perbandingan harga. Kontraktor tersebut juga tidak memberi butiran lengkap mengenai kos yang dikenakan.
2) Pembayaran 50% sebanyak RM4,750 telah dibayar pada 28 Mac 2014, tetapi kontraktor tersebut hanya membuat 10% sahaja kerja-kerja, selepas itu kontraktor terus tidak menyambung kerja-kerja sehingga ke hari ini.
4) Pihak kontraktor telah beberapa kali menipu aku untuk menyambung kerja-kerja tetapi sebaliknya tiada kerja-kerja yang dilakukan.
5) Sejak akhir-akhir ini aku telah cuba menghubungi kontraktor tersebut tetapi tidak dapat dihubungi, seolah-olah nak cuba lari dan curi duit yang telah dibayar.

So moral of the story berhati-hati lah dengan kontraktor yang mencari peluang untuk mencekik pelanggan..


Gemilang Renovation Works Specialist
Gemilang Plaster Ceiling & Renovation
Gemilang Renovation Works Specialist
Gemilang Plaster Ceiling & Renovation
Gemilang Renovation Works Specialist
Gemilang Plaster Ceiling & Renovation
Gemilang Renovation Works Specialist
Gemilang Plaster Ceiling & Renovation
Gemilang Renovation Works Specialist
Gemilang Plaster Ceiling & Renovation
Gemilang Renovation Works Specialist
Gemilang Plaster Ceiling & Renovation

http://www.plasterceiling.com.my/products
http://www.plasterceiling.com.my/products

Zura Rahman Novelis said...

Salam nana... I nak tanya sikit boleh? Berapa kontraktor tu caj for the grill per sq ft?

Mesti cantik your plaster ceiling. Itu light craft design kan?

Regards

darulnafiz othman said...

Assalammualaikum, Puan Nana, Maaf Puan saya baru terjumpa BLOG Puan, terima kasih kerana Menggunakan perkhidmatan DARULNAFIZ ENGINEERING, berkenaan dengan kelewatan saya mohon maaf. saya juga berterima kasih kepada Puan kerana memberi kepercayaan kepada DARULNAFIZ ENGINEERING menyiapkan Grill Puan.
sekiranya ada sebarang permasalahan Puan boleh hubungi saya 019 2273729 atau supervisor saya 013 6051805 , insya ALLAH kami akan respon secepat mungkin. Terima Kasih.

Anonymous said...

Salam, sy ada buat kerja plaster ceiling 0166831958

Penyelamat Dunia said...

Kami ada menyediakan kerja-kerja memasang PLASTER CEILING, WIRING, CAT RUMAH, RENOVATE BILIK AIR, TABLE TOP DAPUR DAN LAIN LAIN. Hubungi Azhar 0179366310

Jadwal KRL Agustus 2015 said...

cantik rumahnya kak :)

rahem aja said...

Izin nak recomen pekerja plaster ceiling tian/ puan, sila hub. 0169702894

Amir renovation said...

Assalam tuan / puan .sy membuat keje2 ubah suai rumah dan pejabat..seperti mnyambung rumah.plaster siling,pasang tile,buat porch,wayaring,plumbing,pagar dan autogate,vinyl floor,wallpaper,waterprofing,grill,landskap dan kolam hiasan.terbuka untuk kawasan bangi,kajang,serdang,putrajaya,bndr sri putra,sepang,nilai,cheras,puchong,semenyi dan kuala lumpur.hubungi sy d no 0192945175 atau wssp sy d no 01129110298