Thursday, October 31, 2013

Magic Words - Perkenalkan Pada Anak Kita

entry hari ni nak kongsikan pasal "magic words" yg patut kita ajar pada anak2...utk entry ni, i cerita yg basic dulu & yg selalu i ajarkan pada farish...dalam pada kita sebok2 perkenalkan alif ba ta, 123, & ABC pada anak, jgn kita lupa perkenalkan magic words ni...dalam bahasa melayu org panggil apa ek? kata2 hikmah kot??? kekekeke

dengan adanya magic words ni, kita dpt bentuk peribadi anak2 supaya lebih "polite" bila bertutur...haaa esok2 kalau anak tu cakap kasar/bukan2, jgn pulak kita salahkan budak tu, entah2 kita yg lupa terapkan dlm diri anak2 kan? tapi kalau kita dah sedaya upaya ajar, anak pulak taknak mengikut, tak boleh nak kata apa la tu kan? hihi

jom ajar dan perkenalkan anak2 dgn magic words yg simple dulu supaya anak2 jadi lebih bersyukur dan sentiasa berjiwa positif...
ini antaranya...

1) Please (Tolong/Sila)
tiap kali nak mintak apa2, i mesti suruh ayish sebut "please" kat belakang ayat...contohnya dia cakap "mama, want milk", i pon jawab "say pleaseee", dia pon jawab balik "pisss"...nampak lebih beradap sikit kan bila kita nakkan sesuatu, kita gunakan perkataan "tolongg"...cantik sikit bunyinya kalau cakap "mama, tolong buat susu" daripada cakap "mama, nak susu!"

dulu masa kecik2 pon, my mom pantang kalau anak2 mintak buat sesuatu, tapi takde perkataan "tolong"...jangan harap la dia nak layan, siap dia ceramah kita balik ada la...haha

2) Thank You (Terima Kasih)
sebut pasal thanks/terima kasih ni kan, kita tanya la diri kita yg tua ni...kadang2 punya payah nak sebut terima kasih bila dpt sesuatu kn? walaupon benda tu kecik...dah la tak ucap terima kasih, siap boleh lupa lagi jasa2 baik yg org dah pernah buat kat kita seolah2 tak bersyukur...sebab tu org cakap kebaikan org pada kita mudah sgt dilupakan tapi sedikit kesalahan org tu boleh menutup segala kebaikan yg dia dah pernah buat utk kita...sedikit sebanyak ucapan terima kasih menandakan bahawa kita sedang menghargai!

ajar anak2 sebut thank you/terima kasih seawal mungkin...bila dia dapat sesuatu walaupon baru habis breastfeed, sila suruh dia sebut thanks/terima kasih...ayish sekarang ni kalau dia dpt apa2 memang dia sebut thank you (tiyuuu) & terima kasih (acehh), dia bagi barang kat org pon dia yg sebut "acehh" hahahaha...."sama2/welcome" dia tak reti sebut sendiri lagi, maksudnya kita kena bagitau dia...selalu sgt bila kita ckp thank you, dia pon balas balik "tiyuuu" instead of "welcome"...

3) Sorry (Minta Maaf)
i selalu nampak kita yg tua ni susah sangat nak minta maaf kalau buat salah, susah nak mengaku kesalahan sendiri & susah nak merendahkan diri minta maaf...macam tu jugak dgn pasangan kita, masing2 berat mulut nak say sorry kalau bergaduh ke apa, EGO agaknya...puncanya mungkin mungkin mungkinnn masa kecik2 dulu parents tak terapkan nilai2 murni ni dalam diri kita...sebab tu bila besar lidah ni kelu sangat nak minta maaf sampaikan ada yg rasa "ahhh buat apa aku minta maaf, bukan salah aku pon"...

ayuh ibubapa, terapkan nilai2 yg baik dalam diri anak2 seawal yg boleh! ajar anak2 supaya sentiasa rendah diri utk memohon maaf andai buat silap...i suka masukkan cerita ayish dlm setiap magic words hari ni *aci la kan*...ayish ni suka giler tarik rambut i, panjat2 i macam i ni kuda & suka cubit...tiap kali dia buat memang i tegur & i paksa (yerrr iols paksaaaa kahkah) dia sebut sorry...ayish dgn muka innocent pon sebut la "sowwy" walaupon i rasa dia takde la faham sgt apa itu sorry...esok2 dia gusti balik mamanya ni LOL! tapi takpe la, at least kita cuba ajar dia...esok2 dah kawin ada bini, silalah beralah sikit dgn bini & rajin2 la minta maaf...contohilah papa awak yg suka beralah dgn mama ni...eh motip sgt kan haku ni bagitau kebaikan suami? hahahaha

4) Assalamualaikum
tiap kali masuk rumah, i ajar ayish bagi salam...dia hanya boleh sebut "laikumm" buat masa ni...tiap kali nk masuk tidur, i suruh dia cium tangan, baca doa tido & ucapkan salam (doa tido dia pandai sebut ahya-waamuttt)...kadang2 takyah suruh, dia pandai dh sebut sendiri bila nk tido tu, "laikummm mama"...

Ok lepas ni nak perkenalkan "excuse me" pulak kot...tengok la camne nanti...hehe

boleh jadi calon menantu pilihan tak? haha...ayish ni macam penggeli sikit tau orangnya, ke sebab mamanya pon jenis penggeli? pantang ada benda2 kotor lekat kat kaki tangan, cepat je bunyi "eiiiii"...nampak benda pelik2 kat jalan pon semua dia sebut "taik" hahaha...makanan atau apa2 je la tumpah kat lantai walaupon dia sendiri yg buat, mesti dia bunyi "haaa ayokkkk"...bila tanya "siapa buat ni?", dia jawab "ayish buat"...kalau dia buat tumpah apa2 kan, cepat je tangan dia cari tisu/towel utk lap balik..lap sampai bersih pulak tu! selagi dia nampak kotor selagi tu dia sental...hehe

25 comments:

S.n.Fariza said...

good :)
bijak anak nana

LisaLisut said...

Betul. Thanks for reminding. So far hannah just pandai maceh and faham sorry n tolong je hehe.. Hrp2 dia fhm tiap kali msk rumah i sbut assalamualaikum tu nt .

Ilya Melissa said...

good info...bleh praktik kan kat muna ni ;))

Cik Puan Rara said...

NANA! thanks for thuis entry! i hampir terlupa nk ajar princess.hee.sblm ni i ajar baca doa je.lupa nk ajar ckp tq,please sume.hehehe tq nana!

♥ ROS ♥ said...

Nana... Always buat mcm ni.. Tp asben yg mula dulu.. Ros xreti.. Sedih lak.. Skrg ni auni kalau buat ros marah, asben akan ckp g mintak maaf dgn mama.. Masuk umah asyik ekommm jer.. Hahhaha... Bgus entry nana.. :)

Hana Soffelia said...

agree with u nana.. kena ajar anak sume benda tu awal2.. Naurah tak reti sebut lg. hahaa

PinKy MoMMa said...

abg long cakap omputih time nak gi toilet jer bahahaha..mama may i go to toilet please..comel tak?

pergi berak pun minta izin kahkahkah..pergilaaahhh abg long..nsb baik kentut tak minta izin okeh..

Allene said...

pandainya ayish ni...

sama la.. lin pun tgh ajar hafidh benda2 ni sume.. kadang2 dia buat dekk je.. sabo je la..

Aty_Fared said...

qaleef cakap thank u.."ayu"...heheh...takperr..ade gak bunyik..memang kite kena ajar semua ni supaye mereka lebih sopan..kang cakap makpak tak ajar lak kang...bab yang last tu..samaaaaaaa..hahaha...qaleef kalau dapur macam kotor atau berair ker berminyak..nanti die jalan jengket2 kaki...pastu amik kain ape2 lap lantai macam ai selalu buat...ritu die buat kat umah mertua ai...sentap orang tua tu...nak buat acaner...dah gitu pulak kan...huhu....

cikpingu said...

weeee.. ayish pndi la...
dhia phm la jgk.. cume xde la ckp.. pbuatan je ade..

fifi said...

Hahaha...comel tau ayish...tau pulak tu ayish yg buat.bijak dia..pasni nak ajar anak magic word gak ar

mrs kayrul said...

bila baca entri nana nie...baru rasa banyak lagi tak ajak perkataan2 tue kat anak2

erin said...

bagus entry nana, rin pun tgh ajar aish benda yg sama, tp aish belum pandai ckp lagi, bunyi sikit tu adalah. Ayish cepat ckp..lg seronok nak ajar kan, good boy la dia.

ctmah said...

so sweet dear..ayish ni cepat pandai ni..alisha tak pandai cakap lg..sikit2 tu paham le..hehe

y.o.n.g.n.a.n.a.1.8.8.1. said...

Onyonyonyo...menantu pilihan sgt.gud boy la ayish ni.

Cik Puan Mimi said...

Nana ok la sbb ayish die mmg cepat sgt mulut die kan. Mcm rafif die still bercakap bahasa die, hehe. Nk ajar pon kite cakap jela. Nk tngu die ckp tu x tau la bile

Fifi Nadhrah said...

bagusnye ayish.. cerdik..

SweetLikeWhat said...

entry bagus nana!!
pandai ayish dah banyak sebut perkataan..

Puteri Kayangan?@#$%???? said...

Thank u dear .. berguna info ni ..lepas ni umi nak terapkan nilai2 adap bertutur dengan baby umi .. chak!!! thank u (^_^)

Umi Qi said...

Umi Qi suka entry nih nana...sgt2 mengkagumkan...ayish rajin cm mama dia...leh tlg mama bila besar nanti...yeyyy

Ummialyaanas said...

teringt masa mula2 ajar anak cakap assalamualaikum...mgkn pnjg sgt nk diingat dia sebut "talatakukum"...hihi..

*salam kenal*

Nadt said...

Betul..benda ni nampak macam simple n remeh tapi sebenarnya ini la yg kita kena terapkan dlm diri anak sejak awal..nadt pun xsuke kalau org tak guna perkataan 'tolong' sebab nadt xsuke diarah2. Tapi once org kata 'tolong' memang nadt akan tolong dengan senang hati.

Mimy Hamid said...

siap save nak print kat rumah heheh..tq nana

Azim Aris said...

info yg bgus nih
Tak Mungkin Benar

Azim Aris

Darah Mengaum

BUNDA a.k.a KN said...

salam ukhuwah dari bunda....bagus...latih anak dari kecil...lepas ni ajar membaca dan menulis dan mengaji pula..