Thursday, October 10, 2013

Perlu Didik / Ajar Anak Dari Kecil Tak?

sebenarnya nak cerita pasal perkembangan ayish setakat 1 tahun 5 bulan ni...mula2 nak cerita pasal isu CAR SEAT dulu..i dah biasakan ayish dgn carseat sejak dia baby lagi, keluar hospital terus letak dlm carseat...masa sebulan, dah bawak dia pegi kelantan memang letak dlm carseat je la sepanjang 5 jam perjalanan tu...i memang kerap berjalan, selalu sgt ke kuantan & KL, ayish sgt behave dlm carseat sampai org duk puji "baiknya dia ni, elok je duduk dalam tu".....

tapiiii bila dah 5 bulan lebih, masa tu dia dah protes taknak duduk dlm carseat...sebab dia makin besar, makin bijak, dah boleh gerak sana-sini, dah pandai pilih org, dah pandai boring agaknya...pernah i hantar hubby kat airport sejam dia nangis dlm perjalanan sampai biru...i konon2 nak buat dekkkk je la sbb org cakap kena paksa kan? tp benda ni berlarutan setiap kali i nak bawak pegi jalan, dia REJECT carseat!! nak beriba & bebas je kerjanya...

ayish jenis aktif, celik je mata mesti ada aktiviti, tak pernah nak duk diam sbb tu bila letak dlm carseat dia rasa tak syok kot sbb takleh nak buat apa2...dia bukan suka gadget blh melangut layan lagu lama2, dia bukan suka buku boleh kusyuk/asyik tengokkk je gambar2 dalam tu, TAPI dia suka sentuh benda2 kat sekeliling...suka main tingkap, kutis2 kusyen, cubit2 mamanya, main butang radio, kuatkan aircond, haaaa tulah yg dia suka & enjoy buat!

sampailah umur ayish setahun empat bulan, baru nampak dia mcm berminat dgn carseat...setahun i guna maxi cosi, lepas tu i tukar carseat brand my dear sbb murah...saje beli murah sbb tahu anak taknak duduk dlm tu...tp sebagai makbapak, kitorang belikn jugak walaupon anak reject, masih lagi paksa sebab fikirkan keselamatan...kitorang tak pernah putus asa!

ayish makin besar makin faham...dia sendiri kadang2 request nak duduk dlm carseat..sekarang bila travel berdua, i dah lega sikit sbb dia nak duduk dlm tu...yer, dia masih lagi ikut mood kadang2 nak kadang2 taknak, tp i cukup bersyukur sbb dia macam dah boleh behave balik walaupon kadang2 ada dia merengek...sekarang dh boleh bertahan sampai 15-20 minit tau! mungkin umur sekarang dia dah faham arahan kan?

dulu tiap kali org tegur i je pasal carseat ni, i rasa rimas...sorang dua tegur boleh terima lagi, tapi bila dah ramai sgt duk kata macam2, i terasa gak tp simpan dalam hati je lah...yg tak tahan siap nak compare dgn anak sendiri yg sgt behave tu...bukan kitorang tak ajar dari baby, bukan kitorang tak paksa tapi takleh nk buat apa dah bila ayish ada fasa dia sendiri...

kadang2 i terfikir, kenapa baby mula2 keluar perut dah pandai reject puting? macam ayish, dia boleh terima SEMUA jenis puting, dia langsung tak confuse dgn tetek mak dia ni...takkan i dengan bangganya nak cakap "oh, i dah ajar ayish dari dalam perut lagi, sbb tu dia boleh terima semua jenis puting"...bila tengok mak-mak lain punya susah nak cari puting yg sesuai utk anak bila anaknya reject, dan2 tu jugak i ucapkan syukur dalam hati sbb i takyah susah2 ajar ayish tp dia pandai sendiri bab ni...

satu lagi i nampak bila ayish dah setahun lebih ni...selain dia dh mula nak terima carseat, dia pon dah pandai cari kerusi utk duduk bila nak makan tau! takyah dah nak berkejar macam dulu sbb dia dgn sendirinya akan panjat kerusi & duduk- sama macam bawak dia kat kedai...rasa makin mudah sangat2 sekarang ni walaupon ada masanya memang kena kejar! hihihi

berbalik pada tajuk kat atas, perlu didik/ajar anak dari kecil tak? bagi i SANGAT PERLU! cuma ada sesetengah budak tak perlu ajar pon tapi sendiri pandai...ada sesetengah budak pulak memang parents kena usaha ajar dulu baru dia ikut...tapi sebagai makbapak yg anaknya "baik" yg jenis boleh dgn semua benda, jgn la pulak kondem makbapak yg berpeluh nak ajar anak supaya behave mcm anak korang...sian tau kitorang! bukan tak reti ajar anak tp susahnya nak buat org faham bila anak tu berkeras taknak sesuatu...yg penting jgn GIVE UP! itu jeee...

perkembangan ayish setakat ni (lebih kurang je macam budak sebaya dia), dah boleh kenal ABC sikit2...yg dia kenal hanya A,B,C,O,S,T,X,Y,Z, itu je yg baru dia kenal...kalau sebut, memang semua benda dia boleh sebut sbb mulut dia becok...kita duk cakap "ayish ni suka imitate org la", dia pon jawab "ayish imitate"...hahaha memang suka mengajuk cakap org tau budak ni!! yg takleh blah, masa tu i tengah bfeed dia sambil i pejam mata, lepas tu boleh dia korek hidung i sambil cakap "ayanggg angun(bangun)"...amboiii tiru sape la tu kn??

numbers lak dia tak brp kenal tapi dia suka sebut two,three,nine,ten, duk ulang2 la sebut benda tu bila naik tangga...animals byk jugak yg dia kenal siap blh buat sound lagi...vehicles pon byk yg dia kenal & boleh sebut, kalau bawak pegi jln tu sebok la tunjuk sambil sebut car, lorry, motor, ship, van, bus...dia dah boleh sebut 3 patah perkataan macam "mama want milk"-dia nk susu la tu, "bantal luk ayish"-dia nk bantal peluk dia la tu...keluar malam2 mesti mulut bising sebut lamp, moon, star...macam i pernah cerita dlm entry sebelum ni, i tak reti nak ajar ayish secara formal/pakai flash card...semua yg i ajar hanya berdasarkan apa yg dia nampak je & i bgaitau itu apa, ini apa...

eh lupa nak tambah...sekarang ni dia mcm dah respon bila baca doa tido & doa makan tau...kalau doa tido tu, belakang "--bismika ahya wa-amutt", dia selalu sebut "aya-ayamut-amin"...hehe

apa yg i nak bagitau kat sini, jangan sesekali expect setiap budak tu sama...kita sendiri tahu Allah jadikan manusia ni berbeza, mana mungkin minat & sikap anak2 kita akan sama, betul tak? at least tolong la respect atas usaha ibubapa budak tu...belajar utk terima & suka sikap anak2 org lain, sebab mereka masih budak mana tahu apa2...i pantang betol la kalau ada yg suka kutuk2 anak org ni...kalau sekalipon ko tak suka mak budak tu, plz la jgn kutuk anak dia yg tak berdosa tu...k bai!

26 comments:

Mimy Hamid said...

betul setuju sangat nana...setiap parent ada ajaran dia tersendiri....masing masing nak yang terbaik...zaman sekarang punya cerita...suka compare...napa ntah..tipikal kot

Aty_Fared said...

Iyer nana..memang sama sebijik dak ayish ni ngan qaleef tu... memang haru kekadang di buatnye..lagi2 hal dlm kereta ngn carseat tu..hal makan..bukan tak didik dari awal lbh2 lagi I ni mmng jenis disiplin..tp die sendiri ade kepandaiannyer...:)

Aeen said...

setiap anak tu perkembangan dia lain2..x sama...cepat lambat teserah pada cara kite yg didik anak..xyh la nk compare2 kan...

mommy.aisy.hana said...

Aisy pakai carseat smpi 5 6 bln cmtu jek.. pastu x nak dah haih. Nk beriba sbb senang nak "makan". Toleh kepala trus terhidang makanan kan. Skrg dh besar lagi la nk bebas. Risau. Tp positif jek la sbb dh usaha tp mmg dia x nak.

Fai CeritaCinta said...

sabar jer la sis.. memang ada manusia yg suka salahkan org lain. dia tak paham situasi kita sebagai parents. semestinya kita ni nak berikan yg terbaik untuk anak2... ignore jer org yg bersikap macam tu. fai pun dah mula ajar adam duduk dlm car seat, tpi die tak nak. nangis. masa tu baru 2 bulan... ni dia nak masuk 3 bulan fai nak kerap dudukkan die dalam car seat tu...

♥ ROS ♥ said...

Anak ros pun gitu.. Memang xnak carseat.. Bila besar ni bru nampak dia berminat.. :) ros ckp kt dia, kna duduk xleh berdiri..bahaya.. Mudah plak dia terima :)

achiek anis said...

Alhamdulillah kalau drive berdua je airis mmg duk dekat carseat...balik kampung [un duk carseat...cuma kalau driver abahnya confirm dia xmo duk carseat....macam2 peel kan...

S.n.Fariza said...

AGREED. car seat penting. budak kan. ada masa nak ada masa xnk. lama2 ok je semua tu.

SweetLikeWhat said...

setuju tu nana..jangan compare kan anak orang ngn anak kite..lain budak lain cara nye..

hananh pun tak suke duk dalam maxi coxi die tuh..dari lahir jugak dah ajar..nak try beli carseat pulak..nak kena ajar jugak ni untuk keselamatan kan..

erin said...

aish akan duduk diam dlm carseat klu aku yg drive, klu daddy yg drive dia menangis nak keluar, sbb dia tau dia boleh nenen sepanjang jalan..betul budak ni berbeza, ada yg jenis cpt berjalan, cpt bercakap, ada yg jenis lambat jalan lambat ckp, all in all one day d'org akan buat jugak semua tu, lambat or cpt je, doesn't mean klu anak ko lambat ckp or jalan means anak ko x pandai or vice versa yg penting didikan kita

PinKy MoMMa said...

anak anak ada kelebihan dan kekurangan masing2..mcm kita yg tua ni jg..ai mmg tak suka nak compare kan anak sndiri ngan anak org lain..

jgn bg dia down..mereka dalam proses pembelajaran..as mama, kita ajar, kita pantau dan kita bg reward jika dia bg gud result..tp kalau sebaliknya..kita jgn kondem..

Cik Puan Rara said...

nana~ mcm marah je.hmm biasa lah manusia.compare mengcompare tu dorg rasa best kot.i skrg tgh usaha nk buat princess xsuka pada puting dye.huaaa jenuh nk pk.ada idea x nana?

Umi Qi said...

"i pantang betol la kalau ada yg suka kutuk2 anak org ni...kalau sekalipon ko tak suka mak budak tu, plz la jgn kutuk anak dia yg tak berdosa tu..."

Mee too nana...ada my pokcik yg kutuk anak adik ipar i...x baik tau...pokcik tuh siap ckp anak dia bla bla bla bg mkn mcm2...tuh jadi bla bla bla....ya Allah ju dengar rasa nak menangis kot nana...rasa yer mesti dia cerita hal Qi kt diorg gak bla bla bla...ya allah...mcm mana nak didik diorang nih nana...so stress

hana yoriee said...

good boy la ayish ni. Biasalah, lain budak lain ragam. Lain mak lain ajarannya. Kan?

Aisy pon kadang merengek jgk duk dalam carseat. Tapi lelama dia ok sbb dah terbiasa agaknya. Tambah lagi kat sini mmg budak tak boleh tak duduk dlm car seat. Kang tak pepasal melayang 300 dollar. hewhewhew..

Allene said...

marah betul si nana ni da.. hihihi...sabar ye....

bab car seat tu mmg... macam lin pun da ajar dari kecik duduk kat situ... sbb kena drive tnpa suami kan... tp, bila da besar dia da pandai jerit2... nak lepas... kadang2 terlepaskan la jugak...

tp macam u kata, bila da besar dia sendiri cari car seat tuk duduk... tak marah2 pun...
budak2 ni lain.. mana leh samakan...
biasa la tu.. mak pak nak bangga anak dorang tp sakitkan hati mak pak lain... xbgus btul..

bab belajar plak... lin mmg culas... bila free br la ajar.. tp alhamdulillah... ada pekembangan dia...

Akma said...

Betul tu nana, sometime rimas dengan orang yang suka banding bandingkan ni.
even anak yang lahir dari mak ayah yang sama pon berbeza beza apatah lagi dari genetik berbeza.
Tuhan tu maha kaya maha adil.
Setiap anak ada la kelebihan sendiri.
Ada yang senang nak jaga, ada yang agak mencabar.
Kalau dengar cakap orang memang tak pernah habis.

ayahmamilisa said...

lebih kurang ayish and lisa..dalam kereta memang tak jalan bagi tengok tab ke, buku ke, mesti ada something aktiviti untuk dia main cam remote radio ke, punat gear yang tercabut ke..haish anak..
pasal carseat plak memang ajar sejak lepas pantang lagi, dah besar dia takmo dah..
beriba je la ngan mommy..la ni plak memang ayahlisa je drive so lagi sonok la lisa dok beriba ngan mommy je..:)

GREENJADE said...

sy pun rimas sesangat bila org banding2 kan anak dorang dgn anak kita..

lain budak lain cara nya..lain perkembanagan nya..

sy lebih let 'em to be growth naturally dpd force anak kita buat benda yg dia x suka..lama2 pandai lah dia :)






Umie Aisya said...

good one nana!i pn x suka org compare2.bab mkn pn leh compare sbb anak i x kuat mkn.abes nk buat cmne lak kan.takkan nk sumbat gak.haihh payah bila org sekeliling kte ni terlalu concern

Chekgu Azrine said...

akk suka entry nih..
btw..mostly budak mana nak dok diamkan nana..
anak akk pun biasanya takmo dok..
keraskan jugak hati sebab g sekolah memang takde sapa nak pegang,,
masa balik je la kakak2 dia ada sekali..
yg suka compare2 anak orang ni jangan dilayan..buat sakit hati jek..hehehe..

mrs kayrul said...

anak2 kayrul memang x suka carseat..penat dah ajar..last2 terus simpan jer dalam stor...

skrg hadif dah nak masuk 2 tahun bulan depan...dah pandai bilang 1 sampai 6..padahal tak pernah ajar pun...maybe dia belajar masa kayrul ajar abang dia...

abang pun bila dah tadika nie dah pandai buat kerja sekolah sendiri..dulu nak kena suruh baru buat sekarang dah ok...

veelara shamsyul said...

Setuju nana.ikut budak la.dorg ni len2.iman so far ikut mood.time mood ok tu bl die nk tdo.so mcm rilex dok dlm carseat.time ngada dtg die bole nangis mengelupur mcm kena dera dlm carseat.garu kepala*

mcm2 kan.

Ilya Melissa said...

sama la kite..xreti nak ajar pakai flash card..tp slalu ajar n bercakap dgn muna, itu apa, ini apa, mama tgh buat apa..blabla..tp part yang imitate tu terkejut jugak bila kita panggil 'abng' dia pun ikut gak. Ni rasa nak kenal panggil hasben 'papa' n dia panggil kite 'mama' tp kennott..ai is geli2..haha..carseat xpenah beli, sbb kite xpenah drive. Huhu..so time keluar mmg cabaran nak tenangkan anak yg meneroka segenap ruang kereta..huhu

Anak Lebah Comot said...

Setuju sangat-sangat!!!

SyimaSyaz said...

betul tu nana tp depends budak jugak lah kan.mcm aisya sebelum setahun kemain, pasrahhhhh je.skrg ni dah mcm2 peel. tapi bab carseat tu dia ok lagi cuma kalau husband yg drive, dia agak ssh nak behave.patutnya i ajar dia duduk carseat since baby even i duduk sebelah dia... but its tooo late..

Noor Hazirah said...

memang betul pn nana. bl ad anak ni semua orang nk comparekan dgn anak kita. kdg bkn kita pn yang compare. orang lain yg compare anak kita ngn orang lain. cth mcm mak or mil compare anak kita ngn anak kakak ipar ke. padahal kita taktau pn at last kakak ipar nyampah ngn kita. biasa sangat perkara ni.