Tuesday, October 8, 2013

RESEPI: Banoffee Pie

sebab dah 4 entry berturut-turut cerita pasal progress rumah, hari ni alih angin nak share resepi Banoffee Pie...syarat dia mesti ada PISANG!! oh resepi ni sgt mudah, takyah susah2 nak baking...
1. buat crumbs dulu...hancurkan biskut (biskut marie boleh, cream crackers boleh, oreo boleh TAPI i suka cream crackers sbb rasa dia lagi umphhhh & crunchy), jgn terlalu halus macam pasir tu (nak guna tgn boleh, guna blender boleh, guna lesung pon boleh)...cairkan butter, tuang atas biskut, kacau rata, kalau terlebih butter boleh tambah biskut lagi, kalau terkurang butter sila tambah butter lagi...letak dlm loyang, tekan2 bagi padat, simpan dlm chiller sampai keras...i nak cepat selalu simpan 15min je dalam freezer...hehe

2. buat caramel...cara2 nak buat: panaskan satu tin susu pekat, api sederhana, kacau sampai susu bertukar warna coklat (kalau tkot melekat masukkan 1 sudu butter)..lepas tu masukkan 1/2 cawan susu cair/fresh milk/cooking cream (i suka guna cooking cream)-taknak letak pon takpe sebenarnya...kacau rata, tutup api & biarkan sejuk sendiri...kalau taknak guna susu pekat, guna gula biasa pon boleh...buat gula hangus macam nak buat puding caramel tu tp kena campurkan dgn susu/cooking cream utk bagi rasa lemak & likat...tuangkan caramel tadi atas crumbs...sejukkan dlm chiller...AWAS! caramel tu sgt2 panas ok, kena jari boleh melecur...

3. pilih pisang manis...potong pisang & susun atas lapisan caramel tadi...taknak potong pon takpe, blh letak sebijik2 cmtu je...

4. pukul whipping cream sampai kembang...i letak jugak gula sikit dlm whipping cream ni, kalau tak rasa mcm muak je...tuang whipping cream atas pisang tadi....sejukkan dalam chiller...i guna brand anchor, utk loyang sebesar ni, mmg kena guna satu kotak besar tu...

5. tadaaaa! dah siap & boleh makan...sooo yummy! topping boleh la nk hias dgn apa2 yg korang suka makan, ikut citarasa & kretiviti masing2...selamat mencuba!

25 comments:

Aeen said...

yummy sedapnye.........aduuhhh..lapa plak bile tgk...heeh

SweetLikeWhat said...

dapnyeeeeeeeeeeeeee..ok nanti leh cuba..

PinKy MoMMa said...

aduhhhh sedappp terliuuuurrrr dah ni..mcm senang..tapi tak tau la jadi ke idok hahaha..boleh cuba nnt..thanx nana..

Chekgu Azrine said...

Wahhh..terus lapa!!nti nk cuba

Allene said...

terliur da ni.. sluuurrrpppp...

e k i n ♥ y u s r i said...

sedapnye
terliur

LisaLisut said...

ya allah sng gile!!!! tq nana for d recipe!. (nana, kalau bole, buat pop up window utk comment box ni please hehe) aritu pop up window hari ni xpop up huhu)

Hana Soffelia said...

weeeeeeeeee sume resepi nana bagi semuanya best2. tp satu pun hana tak buat. sebab malas. hahaha

ibuhebat said...

tq for the recipe! nak tanya.. letak dlm chiller dulu ke lepas curah caramel atas crumbs? ke bubuh siap2 pisang, whip cream.. lepas tu baru masuk chiler?

~ NANA ~ said...

@ibuhebat: kena sejukkan one by one, kalau tak nanti pisang tu tenggelam dlm caramel...hihi...tp nak bg pisang tenggelam pon takde hal :)

Umi Qi said...

Nana...nih yg membuak2 nk dtg umah nana hahahhaha nak buat sendiri takut x jadi...tp rasa nk cuba....kikiki sedap yeeee...tp whipping cream and butter xd kat umah.....kalo x sah boleh buat kt umah petang nih....tgk gambar super sedap...pandai nana! Leh buat buku masakan tau

~Lieza~ said...

adoii nana...meleleh saliva tgk resepi nie... Nk kena try wat la ginie... =)

.ieLah. said...

Oiii I tgh training ni bley sambil2 bukak blog u. Haha setapp. No bake kan? Yeye nak buat!

.ieLah. said...

Oiii I tgh training ni bley sambil2 bukak blog u. Haha setapp. No bake kan? Yeye nak buat!

Fifi Nadhrah said...

senang nak buat.. pakai biskut ape nana? teringin la pulak..

y.o.n.g.n.a.n.a.1.8.8.1. said...

menjejes air liur mak buyong nengoknyaa.haish!

ameris said...

look mabeles...

Cik Puan Rara said...

kalau pakai buah lain boleh ke nana?

Mommy_Cha said...

perghh nana syabas....hebak mung!

Mimy Hamid said...

sedapppppppppppppp nak try simple

Shasha Azmar said...

ya allah rajinnya Nana...good job bebeh!!

cikpuanputeri said...

sedap sangat aihhhh....

nurin khairi said...

TQ tinggalkan jejak dalam my blog..tak pernah terjumpa your blog selama ni..best, banyak inspration. Kalau tak keberatan, boleh tak u pm share u punya KC contractor yang buat kayu nyatuh tu? I teringiiin sangat nak buat nyatuh.. Kalau boleh nak try survey jugak la dgn contractor tu kalau u tak keberatan nak share la

nurinkhairi@gmail.com

BLuRpL3 said...

http://blurplediary.blogspot.dk/2014/01/review-naufal-amsyar-sudah-kenal-alif.html

nana, sedapnya, terus rasa nak cuba buat. hehe..kebetulan puasa hari ni, rasa nak try utk juadah berbuka nanti :)

dalila said...

huhhh..dapnye..
tgh kumpul kekuatan nk wat ;D