Thursday, October 17, 2013

RESEPI: Ketupat Goreng

haaa sebab baru lepas raya, kot2 ada banyak lebih ketuput nasi tu boleh la cuba buat ketupat goreng...hari ni i nak share dua resepi berlainan utk buat ketupat goreng...

PERTAMA:

1. tumbuk 5-7 batang cili padi, 3 ulas bawang merah, seulas bawang putih, segenggam kecil ikan bilis.
2. tumis bahan tumbuk sampai naik bau.
3. masukkan isi ayam, goreng sampai masak.
4. masukkan telur, hancurkan...perasakan dgn garam.
5. masukkan semangkuk ketupat nasi, gaul rata, siap!

p/s: nak tumbuk dgn udang kering atau belacan pon sedap...ikut citarasa masing2..

KEDUA:
1. blend 5 ulas bawang merah, 3 ulas bawang putih, segenggam kecil cili kering (yg dah siap rebus)
2. tumis bahan blend sampai garing/hitam.
3. masukkan isi ayam, goreng sampai masak.
4. masukkan gula & garam secukup rasa.
5. masukkan semangkuk ketupat nasi, gaul rata & siap!

18 comments:

shura shushi said...

tak pernah pula rasa, tapi pernah dengar orang buat, sedap ke?

Umi Qi said...

My mertua from sg karang kuantan selalu buat ketupat goreng nana...sedapss

ayahmamilisa said...

my mom biasa goreng ketupat gitu je..harus dicuba resepi ni coz nampak sedap :)

PinKy MoMMa said...

nyums nyums...nmpak senang dan sedappppp

Aeen said...

ketupat goreng sedap.....selalu kt umah kalau ade balance ketupat mmg akn buat la ketupat goreng nie...:)

♥ ROS ♥ said...

Resepi bru ni... Nnt leh cuba.. Aduhaiii xsabar lak nk buat :p

S.n.Fariza said...

New recipes. tq

Fifi Nadhrah said...

kene try ni.. dari ketupat tu terbazir je kan..

Chekgu Azrine said...

tak penah makan la sis..
pertama kali tgok..
hehehe..
tq for sharing ek

SweetLikeWhat said...

kena cuba ni..tak pernah lagi rase..tq nana resepinyaa

adianiez AIDA said...

aida copy resepi ekk nana. tak pernah buat and mcm nak buat weekend nanti :-) mudah!

:: Riri-Fatieha ::~ said...

uit2 nampak sedap ni... harus cubbaaa... hehehee...

Cik Puan Rara said...

Ya Allah.seyes x penah dgr dan buat.1st time oke! pas ni lebih nasi impit leh buat.nk ckp kat mak nanti.hehee

Mommy_Cha said...

takpenah seumor idop buat ketupat goreng nana oi. bila ntah nak carik ketupat ni. raye dah habis. takdan nak goreng dah masok perot. goreng dalam perot jela. hahahahah ;p

icE said...

masyaAllah sedapnya

salam kenal..jemput la ke blog saya

WAHM 6 Angka, my journey

Hana Soffelia said...

1st time ni tau pasal ketupat goreng. Nanti boleh la hana cuba. Tq nana.

Mimy Hamid said...

oh nana...tq resepi...i nak buat ketupat goreng versi 1...sbb ada ketupat tak rebus lg..bila nya nak guna...harus ku buat gini...tq again

mrs kayrul said...

suka buat macam tue jugak bila lebihan nasi impit ...sedap