Wednesday, November 13, 2013

Cara Didik Anak Solat..Bila Perlu Mulakan?

dah lama nk cerita pasal ni, macam mana nk didik anak solat & umur berapa perlu diajar? semua ni i dpt melalui usrah (yg tiap2 hari selasa ada kat rumah), bacaan buku agama & hasil google sendiri..

sebenarnya dari BAYI lagi kita perlu tekankan pasal solat pada anak2...peringkat bayi ni, bukan bermakna kita perlu ajar secara formal/praktikal, tp cukup sekadar kita dengarkan azan & bacaan lazim dlm solat...pupuk sikap supaya anak2 rasa seronok utk solat...melentur buluh biar dari rebung pepatah melayu cakap...

azan adalah perkara paling utama nak didik anak solat...kalau kat rumah i ni kan, parents ajar dari dulu lagi stat je pukul 7pm-7.40pm, DILARANG buka TV!!! pukul 7 tu dh kena siap2 mandi, yg lelaki kena siap pegi sembahyang kat masjid (menantu pon ke uols- laki i la tu)...harapan la nk tengok Mr.Arrogant ke apa masa tu, kalau buka TV pon sekarang ni hanya boleh buka OASIS, dengar zikir & azan semata2...i puji cara parents i yg ni sbb secara automatik kita yg dah terbiasa ni akan hormat waktu maghrib yg sangat singkat, supaya tak lalai...

utk anak2, insyaAllah i akan tekankan benda yg sama mcm parents i buat...dengar azan mesti DIAM & jawab azan, sbb kalau kita bercakap kat akhirat nanti telinga akan disimbah dgn air panas yg menggelegak (sampai sekarang i ingt kata2 ustaz tu)...ehhh mcm ustazah pulak i ni kan? hahaha sorry la, sekadar share apa yg tahu bukan i nak poyo berlagak baik/alim sbb sedar kekurangan diri ni mcm mana...
1. kita tahu yg anak2 kecil ni mudah belajar & serap banyak ilmu dgn cepat! kat rumah wujudkan SUASANA/TEMPAT SOLAT yg tenang...tak semestinya perlu ada bilik solat khas, cukup di satu sudut kecil kita bagi anak nampak- itu adalah ruang solat yg biasa...untuk pastikan anak2 biasa nampak kita solat, maka kita yg tua ni jangan la culas pasal solat...kalau bawak anak pegi shopping/travel sekalipon, tunjuk depan mata anak yg kita sembahyang bila masuk waktu...

2. sediakan SEJADAH/KOPIAH/TELEKUNG/KAIN PELIKAT utk anak2...percayalah, budak2 ni happy tau bila kita belikan dia segala keperluan tu...ayish ni tengok je kain pelikat papa, dia pon sebok nak jugak pakai tau (ingt nak jahitkan la satu utk dia saiz kecil)...

3. libatkan anak2 semasa solat...AJAK BERJEMAAH, cakap "jom, papa mama nk sembahyang ni" takpe dia tak pandai pon...sekurangnya dia boleh tengok step by step kita buat macam mana...jgn risau anak ganggu, sbb kita pon mesti ada ilmu macam mana nk handle anak semasa solat...Rasulullah sendiri cucu panjat masa tengah sujud....sama gak kes ayish, time datang dia nak begurau tu, habis dia megkuda i tengah sujud, kita ni terkedek2 bangun perlahan2 takot dia jatuh, dia pulak terkekek2 gelak ingat kita main dgn dia...haihh sabo je la anak oii!

4. bila anak dah besar sikit atau dah faham arahan, kita boleh suruh dia BERDOA sama2...si ayish ni memang akan duduk atas riba i bila i selesai solat...masa tu jugak dia tadah tangan sambil mulut bunyi "amin aminnn"...i sengaja bacakan doa kuat2 supaya dia dengar...masa ni jugaklah kita boleh amik peluang suruh dia salam kita & kita bisikkan pada anak "mama maafkn segala dosa ayish, besar nanti jadi anak soleh, jgn tinggal sembahyang" lepas tu kita cium la ubun2 dia...
5. sentiasa bagitau solat itu WAJIB...kita jgn anggap bila anak2 tak faham, kita pon malas nk menyampaikan...usaha bagitau apa itu solat selari dgn peringkat umur anak, insyaAllah bila besar dia sendiri akan faham & akan ada rasa takut utk tinggalkan solat...bagitau jugak siapa Allah, siapa yg menciptakan semua ni... 

6. sentiasa bagi KATA-KATA SEMANGAT utk anak...bila anak tunjukkan sesuatu perkembangan dlm gerakan atau bacaan solat, jgn kekok utk PUJI...bagitau yg dia "pandaiii" sambil peluk & ucap alhamdulillah...

setakat tu je dulu i nak share...ada masa nanti, i akan share pulak buku apa yg i baca...sama2 kita didik anak utk bekalan akhirat disamping kita sebok2 ajar anak dgn hal dunia...yer, i masih mentah, baru ada anak sorang jadi i masih belajar...sama2 kita cuba jadi ibubapa yg hebat di mata anak & hebat mendidik anak seimbang duniawi & ukhrawi...sedih kalau anak pandai membaca rumi tapi gagal mengenal jawi kan? sedih kalau anak petah berkata2 tapi tersekat2 membaca quran kan? 

23 comments:

Wawa Yusoff said...

Tq for sharing nana.. Moga anak2 kita semua menjadi anak yg soleh dan solehah.. Dan moga kita sentiasa memperbaiki kesialapn diri..

Thanks again dear :)

PinKy MoMMa said...

moga anak anak kita berjaya dunia akhirat..betul tu..jgn kekok puji anak ;)

ada ibu bapa yg malu ok nak puji anak..huhuhu

SweetLikeWhat said...

bagus entri ni nana..sama2 kite didik anak-anak untuk bekalan di akhirat nanti sebab kite hidup ni bukan untuk dunia jer..

mekasih nana untuk peringatan ni.. :)

DYatie said...

Thanks Nana. Semoga kita sama2 berjaya mendidik membimbing anak2 kita dan terus memperbaiki diri. InsyaAllah.

Umi Qi said...

Nana....ju suka entry nih...betul ckp nana...dari sekaranglah kena didik kan ttg solat....Umi Qi pun mula belikan sejadah tecik kt Qi...bila solat hamparkan sejadah tecik dia jugak kt sebelah...mmg dia mula2 tgk kita solat...pastu mula nak ganggukan...hehhehe harap sgt dpt ikut jejak langkah utk solat elok2 esok besar...

♥ ROS ♥ said...

Nana... Suka entry ni.. Sbb tu ros xde masa nak tgk mr aroogant suma tu.. Sobs... Bila maghrib, asben dah ajak mandi solat bersama sampai isyak.. Anak2 biar duk depan.. Auni mmg ikut sembahyang skali..humaira duk la golek2 :p

ROS ANIS RUSLI said...

comey ayish dkt pic last tuh! airiell kalo nmpk sejadah je terus sujud..mcm ayish ni gakla...sujud smpai terbaring..punya nk cium sejadah..

Byzura Mj (By) said...

Sejuk hati dan perut kan nana bila tengok anak ikut solat. hehehehe

Haslinda Sadiken said...

perkongsian yg baik..lin kalau kul 7 tu selalu akan buka 106 oasis tu sbb bg SB dgr zikir2

-DoUbLe Z- said...

Very good entry nana..thank you sangat for sharing n reminding...yg part azan tu, sgt betul..kekadang kita terlupa, still tercakap gak (daku lah tu..huhu)..nak kena pantau and asuh balik diri sendiri ni..again, tq soo much... :D

ameris said...

suka n3 ni. tq 4 sharing.

ctmah said...

Good job nana...yay!setiap x sembahyang alisha mesti ke hulu ke hilir berjoget2 depan I..haha

Mimy Hamid said...

good entry ni..sangat membina...solat tiang agama benda paling penting disoal..fayel orang silat dia pun mengkuda..rasa nya normal la budak budak...Insha Allah akan mengikut

Chekgu Azrine said...

like berjuta2 kali..
suka..
tq for sharing ye nana

cikpingu said...

kdg jd xkusyuk sbb dhia duk gelak tkekek2 kt depan... klu umie tgh rukuk.. ditariknye telekung bhgian depan..hahaha....
kdg smpi batal sbb xtahan nk ketawa..

slalu ade je dhia kt sblh.. umie bg la mainan atau pasang kan lagu2 nasyid.. smntara umie solat tu...
hihihi...

:) tq share bnde ni... bgus sgt..

LisaLisut said...

Agreed. Dlu mak i pn ckp jgn bkk tv mgrib. Hehe. Tp dh beso ni i tgk je tv hehe.tapiii i dpt tgk mr arrogant 15min or stgh jam b4 abis cz rncgn fav hannah indahnye iman tu ha hehe. Rncgn tu je dia duk diam.lps abis tu bgerak main blk hehe

.ieLah. said...

i rase dulu i kecik2 pon suasana hormat magrib tu lebih kuat daripada skrg. mungkin dulu takde pengaruh cerita pelik2 sgt magrib2 ni selain kartun. hehe

MimahAjil said...

pengisian yg bagus...semoga anak2 kita jadi anak yg soleh dan solehah.Amin

veesakura said...

good entry nana! dulu2, waktu magrib i g ngaji. jgn harap la dapat nk bukak tv segala. now, kat hussein, time magrib dia kat jalan raya, otw balik. haihhhhh

Anak Lebah Comot said...

nana..thanks for the tips....

ily♥ said...

good one...
dari anak kecil kena didik anak solat, kenalkan anak dengan Allah & Rasulullah, syurga & neraka, dosa & pahala, kenalkan dgn masjid/surau..They seems to not understand masa mule2, tp lame2 dia faham..InsyaAllah..
Semoga kita mampu jadi ibu/bapa mithali, mentarbiyah anak2 mengikut acuan Islam..Ameen..

Haidasafera said...

Thumbs Up! Tersentuh hati i dgn cara you nak mendidik zuriat :-)

SyimaSyaz said...

i pun tak tgk sgt mr arrogant sb i kat opis lagi.. biasa lambat balik sebab settlekan solat dulu. tapi kadang2 sian jugak aisya..

bab ajar solat tu, memang i agreed dgn u 100%. i atau hubs akan ajak aisya masa kami solat. bagi dia tgk..so far dia ok, cuma part paling dia pandai tu la sujud.hehe