Monday, November 11, 2013

Decor: Family Room (Transformation)

sebenarnya takde apa yg menarik pon pasal family room ni sbb tu nak cerita pasal ni dulu...terus terang awal2 lagi i cakap ini BUKAN TASTE I...cuma nak share macam mana i transform family room yg mulanya nampak "tua" dan kusam kpd ala-ala moroccan style (walaupon takde la nmpk mana konsepnya) kahkah...

family room ni kat tingkat atas, agak luas kawasan ni...buat masa ni TV hanya ada satu je (letak kat tingkat bawah), jadinya sofa kat sini kita rapatkan ke dinding dulu..esok2 dah ada TV & segala rak, baru ubah kedudukan sofa tu...
nampak tak bermaya & boring kan ruang ni? mcm i pernah cerita sebelum ni, leather sofa tu my mom yg kasi...ikutkan kitorang laki bini langsung tak berkenan dgn sofa tu tapi takmo kecikkan hati umi, maka kitorang amik je...takpe, esok2 ada duit lebih boleh hantar kedai ganti dgn sarung fabric yg baru & warna pon kitorang prefer biru kot utk next time punya plan *entah bila la tu kan, kot2 sepuluh tahun lagi pon sarung sofa tu tak bertukar*

i dapat idea utk buat feature wall warna merah sbb nampak cat utk master bedroom tu ada lebih sikit, jadi takyah membazir beli yg lain, pakai apa yg ada je dulu buat masa sekarang ni *pening dah kalau duit keluar lagi*...sebab sofa tu warna coklat, i tak boleh cat seluruh wall tu dgn warna merah, so i cat dekat bucu je dengan tambahan satu stripe...
proses ukur & tampal masking tape...i buat dgn adik je masa ni sebab hubby belum balik lagi...kebetulan adik yg study kat KL tu cuti seminggu, dia lah yg byk tolong...

hasil bila dah siap cat & susun...hurmmm masih bukan taste i tapi better than before kan? kena banyakkk lagi perincikan ruang ni sbb mata i cakap masih ada yg tak kena! rasa takde "umphhh"

lampu ku selit belakang pasu bunga tu...owh bunga tu i gubah sendiri sbb tu serabut & tak lawa, main hentam je! lighting sgt penting kalau dah dinding tu warna merah...i perlu letak lampu sisi dgn pengcahayaan warna kuning...sebenarnya ada plan nk beli lampu yg jenis stand tu tapi tengok la nanti macam mana...

kat sudut lain i letakkan book shelf LAIVA beli kat IKEA...asalnya nk beli yg jenis ALBERT tu sbb lagi murah tp bila tengok depan2, mcm tak kukuh pulak...yg laiva ni kayu dia kukuh & berat, sesuai nk letak buku byk2 nanti...  

boleh la nak lepak2 dgn family kat tingkat atas ni, sambil2 baca novel, sambil2 layan & ajar ayish...

comparison sebelum & selepas...

maybe i perlukan kusyen warna kuning kot kan? bagi naik seri warna sikit...

WISHLIST utk family room (jangka masa pendek-nak laksanakan secepat mungkin):
1. kusyen warna kuning
2. stand/floor lamp (rasa mcm sesuai je floor lamp ikea ni, murah pon murah)
3. tukar carpet lain yg lebih sesuai & matching (cari yg murah2 & mampu milik je dulu- pilihan antara dua tu)


WISHLIST utk family room (jangka masa panjang-yg taktau bila akan terlaksana):
1. tukar sarung sofa warna biru (suka biru ni & pakai fabric velvet)
2. cat dinding warna cream/lime green (rasa macam lawa je & match dgn sofa biru)
3. buat mini home office (berangannnn...senang nk susun segala jenis buku, buat aktiviti kraf, nak online, eh macam2 la)

utk family room ni, i byk terima pendapat & kritikan drp kawan2...i terima segala pandangan & cadangan dgn hati yg terbuka, takde nk terasa ke apa sbb i tahu ruang ni agak susah nk decor, yelaaa sbb pakai benda yg sedia ada je tak keluarkan byk duit...i percaya setiap org ada taste masing2 & i respect segala citarasa manusia...

ok sekian decor yg tak berapa menjadi bersama nana! hihi

20 comments:

Ayu Rashid said...

Yup. Tukar carpet mesti lagi naik seri.

Wawa Yusoff said...

nana, for the time being hall tu dah ok sangat, mmg ade sikit yg tak kena utk combination tu tapi dah ok sangatttt...

buat slow2 ok dear.. take care :)

Cik Puan Rara said...

nampak lain sgt lah nana,mata i trus jd mcm WOW bila nmpk kaler merah tu.eh btul u ckp.tambh kusyen kuning mst ok.lawa nana! bunga tu ok.tp kalo besar sket ok kot.hehehe

Cik Puan Mimi said...

Mimi rase carpet yg paling x kena. Carpet nana pilih color merah tu ok. Dan kusyen tu x match dgn carpet. Eh byk lak komen aku ni. Hahaj

Haslinda Sadiken said...

relexx dear...kasi idea slow2 kuar..deco perabot or karpet dulu nana

Puteri Kayangan?@#$%???? said...

Cantiknya ... suke umi tgok tau ..(^_^)

CikNaa said...

cantik n kreatif sgt nana.. suka merah2 putih tu..

Chekgu Azrine said...

Haah..akk rsa yg pling perlu tukar karpet..lawala karpet yg kedua..ngee

puansazusarin said...

ni pun dah cukup kretip bg i yg mmg xkretip ni...hehe...cepat nana..perturunkan lagi segala ilmu menghias yg penuh di dada tu =)

Mimy Hamid said...

mata kakmi ok yang ni sebab combination color sofa dan cat ok sgt..mmg kena

Umi Qi said...

Nana....ju suka tgk book shelve LAIVA....comel jek duk sudut tuh nana...good job nana!

naney said...

suka dinding merah tu.. i pun igt famili area nk cat warna merah gk :)

NURSHAKIRA ABDUL HALIM said...

Bagi Shakira dah lawa dah tu dinding yang dah di cat merah tu.. cantik :)

Menenangkan Hati Yang Kecewa

**MrS HaZiRaH** said...

simple n canteq!!!

Nurul Izayani said...

Cantik la nana..cuma bunga dgn rak tu kena improve lg..i

Miss N said...

wow..lepas cat trus nmpk sgt exclusive.

♥ ROS ♥ said...

Xpe nana.. Pelan2... Mesti ada kekurgn dlm umah kita... Tgk bajet kan :)

n0rraslida alias said...

mmg menyerlah nana bila da cat MERAH tue. suke ai! erm..ok.ok..nk tukar pape yg ptt kne cari idea ok.. good luck! ^_^

Anak Lebah Comot said...

oklah nana...jasmin tgok cantik jer...hehehe lagi2 cara susunan tue.kemas jer..

mrs kayrul said...

bagi kita yg x pandai hias2 rumah nie...kita rumah dah cantik sangat bila u transform ruang tue...