Sunday, November 24, 2013

Home Decor: Laundry Room + Ironing Area

hai...hari ni i nak share laundry room cum ironing area kat teratak baru kami...hari tu dah tunjuk teaser kn? kali ni nak buat full review pulak...inilah ruang yg extend tu (lebih kurang 12 x 5 x 8 kaki), kitorang tak besarkan dapur tapi jadikan tanah sekangkang kera kat belakang ni sebagai ruang utk mendobi & menggosok...segala aktiviti yg melibatkan kain/baju, maka di sinilah tempatnya...

konsep yg i pilih utk laundry room ni: ENGLISH STYLE
dah mula musim hujan terpaksalah sidai baju dalam rumah...nasib baik laundry room ni ada kipas, pasang direct kat baju lembap tu cepat la jugak kering...

mula2 nak cerita pasal CAT/PAINTING kat ruang ni...sebenarnya combination yellow + blue ni bukanlah warna favorite kitorang...hubby byk kali mengeluh tengok laundry room ni, dia cakap dah rupa tadika, masa tu belum ada apa2 dekorasi lagi...hehehe...sebenarnya ni cat lebihan bilik ayish, i duk tamak beli sampai 7 liter satu tong, dah cat laundry room ni pon banyak sgt2 lebihnya...tapi bila lama2 tengok & dah siap deco, macam cantik la pulak combination warna ni, hubby pon dah mula suka :)
kalau pandang dari ruang tamu, straight akan nampak ruang ni kat belakang...itu yg hubby tak kenan, masuk rumah je nampak warna biru + kuning ni dari depan...hehe tak pe la bang, benda kecik je tu kn :) kat ruang ni i hiaskan dgn frame je, bawah wall lamp...frame ni sebenarnya i dah beli lamaaaaaa sgt2, sebelum beli rumah lagi...motip sgt i ni kan? belum ada rumah pon dh plan nak letak frame ni kat mana...hahahaha tapi mujurlah matlamat tu tercapai...beli kat romantika je frame ni, ntah brp ringgit pon tak ingt, murah je rasanya :p

horizontal blind warna putih tu baru siap pasang semalam, dah berzaman beli tapi baru semalam hubby rajin nak tolong gantungkan...ingat lagi tak dulu i ada cakap nak pakai carpet tiles? sekali tengok harga tak jadilah sbb mahal rupanya carpet tiles yg elok...last2 kitorang decide pakai tiles biasa je...esok2 ada kenduri boleh la potong bawang ke apa kat ruang ni...hehe

semangat i buat label utk setiap basket tu...sudahnya si farish ni tanggalkan & koyakkan T_T huwaaaaaaaaaa pasrah je la!!! maka takyah berangan la nk ber-label bagai lagi...esok2 ku pikir idea lain yg takleh nk koyak (guna kayu ke kan?)...

aloh alohhhh sibuknya anak mama ni kan?? semua benda nak usik!! takpelah, esok2 awak boring mesti awak taknak main kat sini dah kan? kan? kan? *mama penuh mengharap*

balang kaca tu ada banyak sangat i dapat masa hadiah kawin...salah satunya i guna utk letak sabun/detergent yg dikira stok la...utk bahan "stok" ni i berani la letak dlm bekas kaca sbb mesti jarang2 nak guna kn? i letak kat rak paling besar & paling tinggi...sebelah tu pulak pasu putih beli kat ikea, i hiaskan dgn daun fern...
susun atur sabun basuh, pencuci lantai, etc...rak kerawang yg i letak segala jenis detergent tu beli kat romantika, murah je!!
beg plastik (xtau nak panggil apa hihi) i beli kat SSF, letak segala pengepit kain dalam tu...takdelah berterabur kan?
pengepit/penggantung baju comel bentuk chandelier ni pon i beli kat SSF...geram tengok, tanpa fikir panjang terus beli! warna hitam pon ada tau...
dekat washing machine & rak baju kotor tu, i letakkan anti-slip mat...paham2 je la kan, ruang ni kira basah/lembap kang anak main2 kat sini tergelincir pulak...

laundry room i ni bentuk "L" sebenarnya...kalau pandang dari depan, sebelah kiri adalah tempat utk cuci baju & sebelah kanan kat bucu "L" tempat utk menggosok...ironing board tu i dah pernah review [LINK]...
selesa sebab ada pengudaraan yg baik...pintu tu pulak utk keluar rumah, tempat i sidai baju di bawah sinaran matahari gituuuu...

bunga kaktus tiruan (yer, fake je daku beli sbb tak reti nak jaga kaktus) & pasu dia tu i beli kat romantika...wall shelf sekali dgn tempat gantung tu i beli kat SSF...ini tempat utk letak water spray & baju2 yg dah siap digosok...

peraturan (kemain lagi kann) rumah ni, TAK DIBENARKAN ada laundry basket dalam setiap bilik...lepas mandi, bawak turun terus baju hantar kat laundry room...takde la nanti ada bau hapak/kepam kn? mama jugak yg senang hati :)

buat masa ni, i sangat2 berpuas hati dgn hasil dekorasi...rasa seronok nak cuci baju & menggosok sbb bagi i ruang ni fresh dgn warna biru+kuning...takpe, byk lagi masa & boleh ditambah baik dari masa ke masa..untuk jangka masa pendek, i nak tambah hiasan kecik2 je...untuk jangka masa panjang yg entah berapa tahun lagi pon taktau, i nak buat built in cabinet untuk gantikan rak2 dari romantika tu sbb i nak tutup segala external wiring & piping yg mencacatkan pandangan mata...hoho

37 comments:

NinaAz said...

cantiknyaaaaaa.. hurm. bilalah nina nak ada rumah sendiri nih. hikhik

zifa said...

salam..

saya pun berimpian nak ada luandry room mcm ni...ada wardrobe besar.. bilik tidur besar sampai boleh guling melompat semua.. hihi

apakan daya duk rumah taman ni, sempit je ruangnya...

hope one day dapat rumah yang luas ruangnya

Masitah Abdullah said...

bestnye...muda2 dah ada rumah sendiri, pandai pulak tu menghias =)

aThidEaN said...

Bestnyaaaa bacaaaaa...lagi la i berangan angan ni...cantik sgt ..plus kemas..warna tu i rs terang which is menarik dan mendamaikan ala ala kat pantai

elle's laaa~ said...

Heshhhh.... Tak sabarnye nk deko umah kite plak.. Hhehe.. Kretip btol kak nana.. :)

yani mohammad said...

well done. spaces are fully utilized! very practical thou.

Fyda Rashidi said...

salam, cantinya decoration! thanks for sharing..boleh pinjam idea ni :)

Chekgu Azrine said...

Lawa je combination kuning biru tuh..bg akk la hehe

e k i n ♥ y u s r i said...

cantik dan kemas

Mimy Hamid said...

tang ayish tu gelang gile hahahaha..oh anak..peel mu...hehehe...kak mi suka all...ada idea nak curi sikit nak deko laundry area...jgn marah eh...nana deko superb

aznor ibrahim said...

aduhaii cantek betol la rumah nana ni..tiap ruang ada je temanya..kreatif!

Umi Qi said...

Kombinasi ton cat yg sangat menghagatkan...rasa mcm seronok je nak pi laundry sendiri mcm nih nana...mmg menarik perhatian...mcm inilah terbaikkk...tempat yg kita x suka pi, tp suka pi sbb menarik...nana berkenan tgk chandeliar tecik tuh lawooo hahahha

Ros Anis Rusli said...

nana, sangatlah cntik ok! jels taw...

Allene said...

nana.. i like yr iron tu... wah... so mat salleh stlye... jeles..jeles...

Rizziela said...

warna tu sangat menarik

Hafizah said...

wowwie..cantik dan kemas! suker! Label tu apekate laminate kan je...

PinKy MoMMa said...

nanaaaaa dah kenapa laundry area pun cantk sangatttttt niiiii!!!!

eh serius comel sangkut baju tu..brpa RM tu..mahal ke idok? kerlaz sgt..

Fizah said...

mcm launry room oram putehss....salute i dgn kekreatipan cik nana...hasil yg selalu bombastik di setiap area...gud job!!! :))

- AZIE - said...

cantikla decor ni nana...ada je idea kretif u..

sheisjaz said...

Oh NANA! tabahnya kamu mengecat dan mendeko..jaz baru selesai cat 3 dinding da rasa cam nak pengsan..belum deko pape lagi tu..hahaha..

Puteri Kayangan?@#$%???? said...

Bestnya kalau ada rumah sendiri ni .. bestnya .. bilalah nak ada saru ni huhu

mrs kayrul said...

klu laundry room dah cantik macam nie...tido kat situ pun no hal la...hehehe

Ilya Melissa said...

suka lah tengok laundry area nana ni..patutlah macam kenal je warna cat tu..hehe...sempat gugel carpet tiles..oh mcm tu rupanya..hoho..best nya banyak tempat nak shopping barang2 rumah ni..i'm so inspired~

~YUN~ said...

cantiknya laundry area!kemas je..mesti besar kan area laundry ni..btw cantik penyangkut baju ala2 chandelier tu!heeeee

Rose Azadir said...

cantiknyer, pandai sis design n hias...anyway...As Salam…saya blogwalking kat sini. Jemput datang ke blog saya yer http://ibu2ahmad.blogspot.com . Saya follow sis n kalau sudi follow la saya balik yer…

Fifi Nadhrah said...

cantik laundry room.. kalau fifi nak buat... muat ke rumah fifi nanti.. sempit..

ctmah said...

nana!nanti tlg deko2 untuk rumah i boleh dok..tp uma i apartment aje..hihihih

MamaDaniel said...

Cantik.. paling suka iron board tu.. :D

yani mohammad said...

Pinky Momma: Hanger Chandeliar dekat SSF tu penah tgk rm19.90 kot. Time diskaun dapat 12.90. Comellll. Hehe

MijaShidy said...

partikal iron board tu.. nana beli kt mner yea?

chenta nana said...

ya allah... bestnya nana ada rumah sendiri dah.. jeles.. huk3... kat kl rumah susah nak cari..

ain syakirin hanaffi said...

tu lah cantiknya laundry you... sharelah kat mana nak dapat ironing board tu...

O'gosh Iskandar said...

cantiknya nana....geram je...

matyus said...

beli kt mana ye iron board mcm tu ye

alia farhan Said said...

cun nya sis....
hrp2 nnt saya pun leh wat mcm ni
jemput jengah blog saya

http://aliafarhansaid.blogspot.com

Syamimi Fazril said...

Cantikk nyaa laundry room . Puas jer mata pndng . Boleh gnti eric leong tu . I tk berapa suke deco eric leong, sbb kbnykn deco dia msty ada something bnda serabut atas lantai, tkda anak okay la, i suka deco u . Cntikk sngtt . Sumber ilhamm ni. Tersusun kemasss . Wahh . Tak saba nk buat gini gak 😻

ain hanif said...

Assalamualaikum Puan Nana..best nya baca entry puan yg ni. Saya tgh cari ilham utk laundry area rumah baru nt..terjumpa entry puan Nana...sy minta izin nak save gambar2 yg ada dlm entry ni blh x puan. Untuk rujukan nak bagi pd tukang rumah nt..