Monday, November 4, 2013

Home Progress (Misi Hujung Minggu)

tak larat nk tulis panjang2...layan gambar je la k...banyakkkkk lagi tak siap & i sangat2 sibuk...nak jenguk blog pon tak sempat sgt...nak masuk rumah cepat2! huhu

MASTER BEDROOM
nampak tak feature wall warna merah menyala tu? tiba2 i rasa mcm kurang yakin pulak dgn warna tu...i wassup hubby, dia cakap dia suka warna ni sbb mcm menaikkan mood romantik gitu, sesuai la utk kitorang yg long distance jarang2 jumpa ni...tanya kawan2, ada yg cakap tak sesuai merah tu, ada jugak yg ckp nmpk elegant, sudahnya i berbelah bagi!
i ingt nk buat stencil macam pic atas ni...i terfikir nak tone-down dgn warna coral/cream yg glitter sikit utk corak stencil tu...tapi apa2 pon hari ni hubby balik nak bagi dia tengok dpn mata dulu, kalau dia cakap OK & suka, so i akan maintain la warna merah tu...yg nak tidur dlm bilik tu kitorang kan, bukannya org lain so kena tanya pendapat pasangan la...hehe
sarung sofa yg corak bunga2 purple tu i nak ganti sebenarnya...i dah siap tempah warna brown, cuma malas lagi nak tukar, tunggu dah bersih semua la baru ganti yg baru...asalnya i plan nk pkai langsir warna merah kat area ni, sekarang i rasa mcm nk tukar plan je, nak pakai langsir yg warnanya lebih kurang dgn sofa...mcm takut pulak kalau bilik ni nampak MERAH sgt...hihi 
benda ni (org panggil apa ek? display box ek?) i gantung tepi dinding kat area sofa tu...ingt nk letak buku2 & sedikit hiasan kat sini...

TOILET
rumah ni ada 3 je toilet...yg sebelah kiri tu toilet dlm master bedroom, i sengaja pilih glass warna hitam/ada corak hitam sikit sbb ada plan nk pasang cabinet warna hitam yg guna material 3g glass tu untuk letak bawah sink...sebelah kanan tu pulak toilet dlm bilik ayish yg share dgn bilik satu lagi...utk guest room pulak, lebih kurang dgn bilik ayish tu je cerminnya, cuma bentuk petak...

DINING ROOM
dah gantung painting tu...i suka sangat2! sebab rasa match & kena je dgn ruang makan ni... 

LIVING ROOM
yeayyy dah ganti rug lain kat living room ni...asalnya i letak carpet lain tapi rasa macam tak sesuai...rug ni i amik dari rumah my mom je sbb my mom ada 5-6 carpet jenis bulu2 macam ni, pakai utk usrah...i pon 'ngecek' la mintak yg ni satu & i rasa ni lagi sesuai drp yg asal tu (dh transfer kat tingkat atas pon)  
sheepskin rug ni i beli kat ikea...rasa macam sesuai je letak kat situ kan? hehe

FAMILY ROOM
ini family room kat tingkat atas...leather sofa tu my mom yg kasi, kalau beli sendiri takdenya i nk beli warna tu..haha...bila susun, i rasa ruang ni nampak terlalu TUA & agak classic, i tak suka! bunga pink tu saje je letak situ sementara waktu sbb i dah beli bunga warna putih yg tinggi sikit, tinggal kat rumah my mom...
i mesti lakukan sesuatu utk ruang ni! i rasa i perlu transform ruang ni jadi ala-ala moroccan style, i akan ketengahkan warna merah, biru & coklat...hasil masih taktau macam mana sbb belum habis cat...sebenarnya cat warna merah tu lebihan master bedroom, i taknak membazir so i guna je la...

GUEST ROOM
guestroom masih takde furniture...plan nak buat ala2 english style, guna white furniture...ongkos belum cukup lagi, maka guestroom ni hold dulu, org dtg tido atas tilam je la yer sbb katil ntah bila nak beli...haha...gantung painting je dulu kat feature wall...

FARISH'S PLAYROOM
playroom utk ayish baru 70% done...banyak lagiii nak kena buat...

eh kata malas nak tulis? panjang jugak ni! hahaha

35 comments:

PinKy MoMMa said...

cantikkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkknyer nana..amboiiii panjang kkkkkk iols hahahaha..tu menandakan kesukaan okeh..

nana beli display box tu kat mana..serius tgh mencari..nak warna kuning ke hijau ke..ada tak?

missayu said...

lawaaa nye rumah............

nurul izayani said...

Nana..iza faham kenapa nana rasa x sabar sgt nk pindah..sbb cantik sgttttttttt! Terbaikla nana :)

♥ ROS ♥ said...

Dah byk progress umah nana.. Dah xsabar rasanya nk duduk :) cantik design suma... Pasal bilik tu, btul kna tnya pasangan.. Hehhehe...

nurul harnani said...

ya allah ini da macam deko deko bersama nana ni. hubby u mesti syg u lebey balik nanti ni.

creative nyaaaa :)

Umi Qi said...

Serius so creative idea nana...i give u sokongan moral....mmuahhh

Mrs.aisheiteru said...

speechless........cantik sgt rumah!meletop!

S.n.Fariza said...

CNtiklah !!!!

Cik Puan Mimi said...

Gogogo nana!! Bestnye rumah besar

Wawa said...

cantek gila....
ku berangan nak wat umah mcm mung tp alih2 umah mcm tadika...kemain byk kaler...hahaha...:p

izfanora said...

stress tgk umh gojes sume.. daku ni bila lah nak ada umah sendiri.. waaa..

elle's laaa~ said...

Canteknyeeee dining area tuuu... Suke sgt!! Bestnye nana pandai deko rumah...

Wan Afzan said...

semuaaa cantikkk!!!!

Aty_Fared said...

famiy hall besar gileeeeerrrrr..!!! besh.... nana...tuk bilik u tu..boleh jer u pakai langsir merah gelap darah tu...yang nampak macam cekelat2 jugak tu...amik kain tebal lagi kosong..matching ngan feature wall dan carpet...eerr..cadangan ajer...

Cik Puan Rara said...

nana! lawa ok.u tulis panjang2 pon i tetap baca! hehehe

hana yoriee said...

Seronoknya mendeco.. Good job nana!!

Rizziela said...

cantiknyer rumah

Faidza Mokhtar said...

kalo tak silap.. e penah terbaca..kalo kaler merah dia akan membangkitkan rasa lapar.. that's y kebanyakkan logo fast food kaler merah.. n kalo untuk tido kaler pink lembut2 gitu...

cik hani said...

semuanya menarik.
lawa

Allene said...

nangis... T___T
banyaknya badget u nana....
lin ni terkuis kuis nak beli brg untuk rumah... uhhuuh jeles u...

sheisjaz said...

hai nana...

cantik2..lagi2 tang dining hall tu kan?nak wat gak cat momento tu, tapi taku x berapa nak gagah..camno tu?hehehe..

http://sheisjaz.blogspot.com/

Nadt said...

Canteknye..pandai nana deko..

N.a.Y said...

cantiknye umah nana...i follow

~Lieza~ said...

Cantikkkk....suka bunga atas dining table tue...hehe.. Family hall yg nk wat ala2 morocan tue pn liza suka...heee... Suka sumer la...hahaha

ct shah said...

salam,
blogwalking here.

cantik umah nana.*sambil mata tak berkelip*

Puteri Kayangan?@#$%???? said...

cantiknya rumah dear .. tersangatlah kagum dengan cara dear mengemas rumah tau .. tak sabar nak tgok bilik anak dear pulak... piwett

Mimy Hamid said...

kagummmmm tu je sbb rumah ekslusif

Chekgu Azrine said...

nana!!!
nanti akk dok umah sendiri nak mntk idea ek..
nak mntk idea nana ngan aty..
free kan??
hahahahaha
seyes lawa sangat...
terpegun ahkak

ameris said...

giler cantik wehh

puansazusarin said...

Terbaiklah!!cantik sangat2...tunjuk kat hubby umah nana ni..hubby kata terer depa ni hias umah...kehkeh..

eamy milea said...

cantiknya rumah u dear.. :)

my techage said...

Salam kenal..cantiknye....

amirul imran said...

dining room cantik!!

Hana Soffelia said...

Ok, tak tau nak komen mana satu sebab banyak benda yang hana suka. sume cantik2 tau especially master bedroom. Btw, nana beli kat mana box colour merah yang gantung kat dindin tu? suka sangat..

SweetLikeWhat said...

nana taktau nak cakap perkataan ape lagi..
memang lawa!!!
kagum!!!