Wednesday, November 27, 2013

Pap Smear: Sakit Tak?

dah lama jugak la i buat pap smear ni tapi baru nak share experience...tapi i buat pon masa ayish dah setahun lebih, sepatutnya awal2 lepas beranak tu dah boleh buat...i baru terbuka hati nak buat sebab selama ni pon takot2...kehkeh

soalan biasa yg kita dengar, SAKIT TAK?? jujur tak sakit langsung...mula2 nak buat pon ada perasaan takot tu, tp bila tanya org yg dah pernah buat, semua cakap tak sakit langsung...

i siap tanya doktor lagi sakit ke tak, boleh pulak doktor tu jawab "sakit gilerrr", kemain lagi doktor ni buat lawak dgn i kan? haha...lepas baring atas katil, kangkang kaki mcm nak beranak tu, doktor akan masukkan speculum (mulut itik) & akan ambil specimen/sel/lendir...mula2 i ingatkan specimen tu daripada isi dinding rahim, rupanya dari lendir...hampeh tau doktor ni dia cakap dgn i "alaa amik isi sikit je"...cisss buat lawak tak kena tempat pulak! tp doc perempuan ni siyes sgt kelakar & buat i selesa dgn dia...

i buat kat private hospital, seminggu terus dpt result...alhamdulillah lepas doc call tu, dia bgtau takde nampak tanda2 kanser...ish debo tau masa tunggu result tu, tak senang duduk sbb duk fikir macam2...hoho...kalau buat kat gov hosp, sebulan rasanya kena tunggu...

KENAPA PERLU BUAT pap smear? haaaa sebenarnya ni langkah awal nak kesan kanser servik...lagipon masa buat pap smear tu, masih boleh detect kalau ada kuman2 lain kat tutttttt...sebut pasal kanser servik/kanser pangkal rahim ni kan, kalau dpt detect awal insyaAllah dpt diselamatkan lagi...

KERAP MANA PERLU BUAT? kalau keputusan negatif, doc bgtau i kena repeat setiap 3 tahun sekali...siapa2 yg aktif hubungan sex bermula usia 20 tahun, digalakkan buat setiap 2 tahun sekali...

PERSEDIAAN BUAT PAP SMEAR:
1. pastikan tidak period :)
2. waktu paling baik masa tengah2 bulan lepas datang haid
3. utk keputusan yg tepat, tak digalakkan buat hubungan sex dlm masa 24jam

SIAPA YANG PERLU BUAT?
1. orang yg dah kawin
2. orang yg aktif hubungan sex
3. orang tua yg tak pernah mengandung/beranak

eh kalau nk buat tu kan, i suggest korang pakai la skirt / baju kurung / dress supaya senang nak selak masa kangkang tu...takde la susah2 nak buka seluar kan...yg penting TENANG je tau sepanjang ujian tu dijalankan...

siapa2 yg belum buat tu, sila buat SEKARANGGGGGG! seminit je pong...hihi

************************************
eh ku nak selit sikit cerita nuffnag...sebelum ni i pakai advertlets tapi sbb dekat setahun i tunggu payment tak dapat2, maka i tukar ke nuffnang balik masa bulan september baru2 ni...rasa best pulak sbb nuff byk bagi BE...tq nuff!
yg bawah2 tu sepanjang bulan september dah ada 4 credited & sekarang ada 4 yg on going...insyaAllah kalau dh cash out nanti, i ingat nak buat 1st GA...yup takde lah banyak mana tp still bersyukur hehehe...nak kumpul dulu duit ni sampai next year kot? hihi

23 comments:

Allene said...

NANA.... lin termasuk dalam golongan tak buat lagi... hahahah
pasni insyaallah ada rezeki lebih nak buat gak. yang penting tak mo g gov. tkut. dengar dorang bebel je da tkut. blum buat kerja lagi.. ihihihh :P

LisaLisut said...

i've done the test. hehe. ms umur hannah 3 bln rasanya. seriau. skali xsakit daaaa haha.

Umi Qi said...

Nana, terbuka sikit minda Umi Qi lepas baca kisah pap smear nana...mmg nak buat awal bulan Disember...hehhehe dh pilih dah klinik nak buat...cuma nak booking doktor pompuan je amik pap smear kt private...doktor lelaki asben x kasi bahahahha...baiklah nana...Umi Qi ikut ckp nana...pakai skirtttttttt bahahahhaha

PinKy MoMMa said...

rasa berani skit baca entry nana..klu x membayangkn sakittt tu yg x jadi tu huhuhu

puan.mila said...

mila tak prnah buat pap smear..prsaan slalu je takut, grrrr

msredcheesecake said...

nak buat dari dulu lagi... tapi takut...ada yg kata sakit...

Cik Puan Tqah said...

nurse kk xde suh wat pon..nk g private malas..hahaha

UMIE SUE said...

nana..su pun guna adverlets dulu.setahun gak tunggu..tapi tuntut jugak sbb dlm nk dkt 3 ratus..hehe..

nana mintak tolong yanamib..dia ada kawan kat adverlets.su seminggu je terus dapat.

Chekgu Azrine said...

Huhu..2tahun sekali ek.
Ahkak ni br bt sekali jep..
Plg xgemo bt bnda yg perlu seluk2 ni..haishh

mrs kayrul said...

kita dah buat jugak...maybe perasaan malu tue yg buiat ramai x buat lagi kot

Shakina Farhan said...

xbuat pap smear lg..sbb takut..huhu..welcome back to nuffnang! dulu igt nk masuk adverlets xjd sbb asyik kena rasuah BE..hahaha..

ReYNa said...

haritu nak buat tapi nurse kata before nak dkt period x leh buat.kebetulan mmg nak dkt period.pastu tertangguh sampai skang.huhu.nnti nak buat gak lah.

miazara ina said...

Br mia tau x sakit.slama ni ingt sakit

Liyana said...

x buat lg pap smear ni... sebab MALU hahaha

Fifi Nadhrah said...

nana.. fifi tak pernah buat lagi.. haha.. terase ngeri.. adoi.. mgilu je rase.. by da way nana buat kat spital mane?

Puteri Kayangan?@#$%???? said...

umi ni name je orang kerja kesihatan ..tapi takut gak nak bt pap smear tu hihi ..tapi penting gak uuu

chayok2 dear .. bangga dengan dear (^_^)

nurin khairi said...

kita dah anak sethn setengah x buat lagi. Kebetulan tadi baru teringat for the 100th time utk pegi buat tp x pegi lagi!!! Tq for the pesanan khidmat masyarakat ni

Nurul Izayani said...

Iza tak buat lagi...

SyimaSyaz said...

pernah kena masuk speculum masa VE dulu.banyak kali lah... tapi skrg macam trauma...
i tak buat lagi pun pap smear ni. huhu still trauma

ctmah said...

tak sakit pun kan nana..heheh!
i buat kat KK je..depa cakap depa akan call kalau ada pape. tp takde call pun sampai dah mengandung semula pun..haha

Putri said...

tq dear for sharing dis. saya ingat nak buat pap smear sebab baru lepas delivered 2nd baby. takut sampai termimpi2 sebab orang lain cakap sakit sangat

Mimy Hamid said...

pap smear tak sakit...kak mi kena repeat buat lagi next year...huhu

Hana Soffelia said...

Hana pun tak buat lagi nana. sebab takut.. rupanya tak sakit eh.. blh la nk pegi nanti.