Thursday, December 19, 2013

Banjir Di Kemaman: Dugaan Buat Kami

miss me? arghhhhh i rindu giler nak tulis blog!! tapi sampai hari ni line telefon masih takde, wifi apatah lagi kan? ni pon i pakai berukband u mobile (baru beli semata2 nak online kat laptop & pc LOL)...tapi hampeh weh, pehal semua browser i macam hilang script? nak tulis ni pon payah oiiii...ke i tak pandai setting bila pakai broadband ni? lalalalala~ blogspot ni pon jadi hampeh, nak upload gambo kena masukkan satu2, pastu tak boleh nak highlight...apakahhhhh? ke sbb masuk air? yup pc ni masuk air, dah kering baru assemble balik tapi skrin jadi pecah2...sobsob :(

nak cerita pasal banjir 2 minggu lepas kat kemaman...rasanya korang pon mesti tahu kan cmne kemaman & kuantan teruk kena banjir? tempat yg tak pernah kena tiba2 tenggelam air...rumah i air masuk dalam sejengkal dalam rumah, lebih kurang 1 kaki luar rumah...tapi rumah parents tinggi sampai dada i (kalau org tinggi  mungkin paras pinggang atau peha kot)
masa mula2 intan bagitau rumah dia kat kuantan dah masuk air, cepat2 malam tu jugak dalam 11.30 malam i ajak anak jiran & staff office tolong angkatkan barang2 kat tingkat atas...masa tu hubby takde, terpaksa mintak tolong org lain...huhu...siap angkut barang semua dalam 2am, masa tu rumah2 jiran yg single storey semua air dah masuk rumah, tinggal lagi deret rumah kitorang yg double storey je air kat porch lagi...
keadaan rumah kat tingkat atas...semak sangat2...nasib baik rumah kitorang ni baru masuk kan, so barang tak banyak lagi...tv, decoder astro, speaker, semua bawak naik tempat tinggi...
hood, oven & hoob pon i sempat naikkan tempat tinggi...seminggu sebelum banjir, org kitchen cabinet tu janji nak dtg pasangkan tapi adik dia pulak accident...kira ada hikmah jugak kan, kalau tak habis la KC i warna putih tu kena banjir...dah la jenis kayu...huhu 
fridge & washing machine i mintak budak2 tu tinggikan dgn tong cat je...syukur air naik tak tinggi, jadi semuanya selamat...mula2 nak mintak tolong diorang naikkan sikit kat tangga tu, tapi berat wehh nak angkat, kesian pulak...ok itu cerita pasal RUMAH SENDIRI, ni nak cerita pasal rumah parents yg jaraknya lebih kurang 7km je dari rumah i...

i tido rumah parents malam hujan lebat tu...bangun pagi solat subuh tengok air dah tinggi, dah masuk sikit rumah umi...kitorang gelabah la angkat perabot kat tingkat atas...rumah org tua ni paham2 je la, barang punye la banyak!! itu keadaan rumah dalam pukul 3pm masa kitorang tinggalkan, masa tu redah la banjir paras pinggang i...esoknya, air naik sampai dada dah...
ni laluan nak ke RUMAH UMI...syukur jugak masa tu baru lepas kenduri, jadi semua sofa masih lagi elok simpan kat rumah sewa...rumah tu tak naik air, syukur sgt2 sbb ada 3 set sofa kat situ...

yg sedihnya, kitorang ni kekurang tenaga lelaki, semuanya org perempuan yg angkut barang berat2...kebetulan hubby kat laut, hubby adik i kat KL, atuk i uzur & abah i pulak baru lepas buat bypass...rasa nak pengsan angkut macam2 kat tingkat atas, dengan ayish yg susah nak handle (dia ingat banjir tu swimming pool, mengamok nak mandi), dgn baby shakeela yg baru umur 40 hari masa tu....

gigih kitorang bawak yg tua & baby ni harung air ke tempat selamat...tawakkal je la masa redah air tu kot2 ada ular atau binatang bahaya...yg penting abah, atuk, ayish, & baby keela kena keluar dari rumah tu sebelum air makin tinggi... 

mula2 kitorang duduk kat rumah staff, tiba2 nampak air pon makin naik area situ, segera umi ajak pindah kat masjid...bermalam lah kitorang kat masjid...ramai giler org kat masjid geliga, skejap2 ada lori dtg hantar mangsa banjir lain...masa ni semua bekalan air & elektrik dah terputus...tu pic ayish tgh makan biskut kat masjid...bekalan makanan pon terputus, makan apa yg ada je...ayish ni nasib baik masih bfeed lagi walaupon dah campur so takde masalah nk bancuh susu ke apa...tp org lain i tengok bancuh susu anak dgn air sejuk je, sedih sgt tau :(
baby shakeela pon mangsa banjir...hehe
anak2 kecik ramai yg menangis & meragam termasuklah ayish...diorang maybe tak selesa sbb kadang2 terlalu sejuk & kadang2 panas...mungkin jugak lapar sbb makanan tak cukup...semua kedai dah habis jual roti masa tu...kemaman kira lumpuh! dgn jambatan kecik runtuh & air yg tinggi, memang tak dapat nak masuk bandar...

kitorang semalaman je stay kat masjid...lepas tu kawan my mom ni punye la cari kitorang merata2 sampai kat masjid sbb nampak rumah naik air...dia dtg cari semata2 nak jemput tido rumah dia, terharu sangat2 sbb ada org yg prihatin...umi cakap, sbb tu kita kena buat baik dgn org supaya bila kita susah, org pon ingat kat kita...seminggu stay kat rumah dia tapi bekalan air & letrik masih takde...
 ni lah bekalan air kitorang, sumber dari bukit...membasuh & mandi kat sini la...
hari ke-4 rasanya, air dah surut sikit...masa ni i bawak ayish redah banjir naik triton sbb nak tengok kawasan rumah kitorang yg dah tinggal 5 hari...air masih tinggi masa ni...nampak tak ada bekas warna hitam kat kawasan rumah tu? haaa tinggi tu la air naik! memang boleh lemas...huhu

nak cerita pasal OFFICE pulak...office paling sedih kot! i difahamkan air setinggi paras kepala i, kalau org lelaki tu paras dada...memang teruk terjejas & kerugian tu takyah nak cakap la...harapkan insurans je la...kalau ikutkan, kawasan office ni kali ke dua dah banjir..tahun lepas paras buku lali je...bila dah jadi camni, mula la i fikir adakah lepas ni kawasan office akan kekal jadi kawasan banjir? sbb sistem saliran makin teruk sejak rumah byk naik kawasan tu...
sedih sgt...workstation, meja, komputer, mesin fax, mesin fotostat, modem semua rosak! habis ranap segala meja...my mom cakap next year insyaAllah nak pindah tingkat atas, yg bawah ni buat warehouse je kot...sebab dah 2 kali kan masuk air, jadi tahun depan kena prepare awal2 la...dokumen habis tenggelam air, yg dpt diselamatkan tu jenuh kitorang keringkan dgn hair dryer... 
cousin yg kecik2 pon dtg tolong bersihkan office...minggu ni adalah minggu ke-dua tapi masih belum selesai bersihkan office...pintu kaca tu office kitorang yg buat trading, yg sebelah ada jual air mineral tu kedai langsir kitorang...masa air naik tu, staff ada tolong angkat langsir kat tempat tinggi sikit tapi tak sangka air naik terlalu tinggi sampai tenggelam semua kain langsir (termasuklah kain langsir utk rumah i yg belum jahit lagi)...mesih jahit pon dua2 tenggelam, now tengah hantar service... 
Photo: Area KEMAMAN: my mom buat jualan kain langsir yg kena banjir hari tu..semuanya 50%..kain tu kalau lepas cuci elok & cantik je..kedai betul2 belakang pasaraya nirwana sebelah my office..tq
my mom buat jualan kain langsir 50% discount...dah ramai org beli sbb kain ni bila cuci cantik je...lagipon byk yg dalam plastik, kain tak kotor cuma basah la...siapa2 yg dekat tu meh la dtg jenguk...
ini kawasn rumah yg baru naik kat belakang office...yg tepi sekali tu rumah banglo, i difahamkan harga rumah tu 1 juta lebih, owner baru masuk tapi kesiannya tengok tembok rumah habis ranap...nampak tak paras air tu? huhu


kemaman boleh katakan 80% kena banjir...banyak yg i belajar drp pengalaman ni...selama ni i hidup senang (BUKAN KAYA yer), maksud i segala benda serba cukup takde yg kurang...bila jadi camni buat i insaf dgn kehidupan org lain yg lebih susah, sebab i dah rasa betapa susahnya nk dapatkn bekalan makan minum, betapa susahnya nak mandi berak kencing, betapa susahnya nak masak dalam gelap tanak nasi dgn dapur gas, betapa tak selesanya tido kat lantai tanpa tilam & betapa sukarnya hidup org tiada kenderaan terpaksa jalan kaki...semua tu i rasa selama seminggu & betul2 buat i sedihhh...i cuba muhasabah diri & bersyukur dgn apa yg ada sebab kat luar sana sangat ramai org yg hidup dalam kekurangan...

i ada umi & abah yg sangat2 positif & redha...dia cakap kalau kita perhambakan harta benda, memang kita akan sedih tengok semua ni...tp kalau kita anggap harta tu memang bukan hak kita yg kekal, kita takkan rasa kehilangan pon...redha je, anggap Allah 'bersihkan' rumah kita...bila dah jadi camni baru la stok harta karun yg simpan dalam stor akan dibuang & segala harta yg tak jumpa sebelum ni terus jumpa...nampak tak salah satu hikmah kat situ? masa ni la nak ganti set katil baru yg dah berpuluh tahun pakai, masa ni la nk tukar cat dinding, etc...

Allah takkan uji hambaNya yg tidak mampu kan? i antara org terpilih utk merasa semua ni, utk merasa sedikit "kehilangan" harta benda yg mungkin Allah tarik atas kelalaian diri sendiri...tapi di sebalik kejadian ni, i dapat rahmat & kasih sayang...hubungan keluarga makin erat bila sama2 buat kerja bersihkan rumah, hubungan dgn kawan2 pon makin rapat bila ada yg senasib & rajin bertanya khabar...masa ni la kita nak tahu mana satu kawan yg betol2 akan bersama kita semasa susah senang...

i nak ucapkan ucapan terima kasih yg tak terhingga atas doa semua...yg mana i tak sempat nak reply kat fb, wassup, email, i mintak maaf byk2 k sbb tak sempat...tq pada yg prihatin, readers yg tak kenal pon byk tanya kabar...tq kat group gojes mommy sbb bagi sumbangan duit...ya Allah, taktau nak cakap camne betapa caring nya korang :( semoga jasa baik semua Allah balas setimpalnya & semoga murah rezeki...sesungguhnya tangan yg menghulur lebih baik drp yg menerima :')

35 comments:

cik hani said...

Kemaman kali ni memang teruk banjir. Paling teruk setakat ni yang i tahu..
Bila tengok view dari atas, nampak semua tempatan digelangi air.

Semoga semua ni memberi hikmah kepada kite.

Sangat kesian sebab ramai yang kehilangan harta, penat nak kemas rumah balik. Paling kesian, kalau kelengkapan anak-anak yang terjejas.mereka tak reti nak paham, hanya mampu merengek

Wawa said...

entry yg ditunggu2...
tp bile dah masuk bab bawah tu terus rase meremang2 bulu roma tahan air mata kuar...

Anak Lebah Comot said...

semoga menjadi ikhtibar untuk kita semua....Nana n family berjaya harungi ujian dari-Nya....thanks kongsi cerita nana......take care dear.

amal salleh said...

huu saba ye nana..

NinaAz said...

Huhu. Salam takziah sis. Betul tu. Allah xkan uji hambanya yang mampu. Semoga tabah dgn ujian kali ni. Kesian nina tgk pic baby tuu. ; (

~Lieza~ said...

Btul ckp umi & abah nana... Liza pn dpt blaja sesuatu bila bc dr entry Nana nie...Anggap harta tue bkn hak kita jd kita xkan rasa kehilangan pn... =)

.ieLah. said...

Takziah nana. I cume dapat doa je.. sedih tgk gambar2 u.. walaupon ktrg kena sipi2. Tapi terasa gak dgn keadaan banjir teruk aritu. Semoga Allah ampunkan doaa2 kita, berkati and lindungi kita selalu.

Allene said...

nana we know u strong... thanks for sharing.. benda2 macam ni mmg boleh buat kita munasabah diri semula...

Zimie said...

i nampak dekat ig u sobsob. moga u tabah k. dugaan utk nana sekeluarga. sabar byk2 tau. i doa dari jauh je yg mampu..

sheisjaz said...

Semoga nana dan family tabah hadapi semua ni..mungkin ini salah 1 dugaan tuhan bagi utk nana dan keluarga.

ettyzukhair said...

lame tggu nana update..semoga musibah mcm ni menyedarkan kita sume..Allah uji semua bkn u all yg kene musibah tu je..yg kami2 ni pun diuji dr segi lain..semoga semua baik2 aja lps ni..

Hana Soffelia said...

Takziah nana. Tak tau nak komen macam mana. Sebak setiap baris ayat nana tulis. Bersabar dan berdoa.

Mommy_Cha said...

nana.
semoga tabah.
ni je mampu micha ckp.
sedh sgt bace entry.
kalo lah micha ditempat nana.
huwaaaa ku takhenti2 nangissssss!

achiek anis said...

hubby daku pun terlibat sama nana..

2 hari tak makan..tak mandi...takde elektrik dan air...

redha tu yg buatkan kita kuat....

semoga terus tabah ya nana n family..

SweetLikeWhat said...

ya Allah sedih baca..terus tabah dan kuat ye nana..insyaAllah pasti Allah akan gantikan dengan lebih baik pasni..take care nana!

Fifi Nadhrah said...

sayu hati bace entry ni.. sebelum ni tengok dekat GBSB je.. bile bace ni nampak keadaan keseluruhan.. moge nana dan family terus tabah..

yasmeen penang said...

Nana...tabahkan hati dgn musibah.semoga Allah gantikan dgn yg lebih baik.By the way...rindu nak bc entry nana.

Cik Puan Mimi said...

Sedih baca. Tp nana dgn family tabah btol. Mimi dapat bayangkan air naik tinggi mane. Sbb mimi pernah g umh umi nana kan. Mmg btol tinggi la. Padahal porch rumah tu dah naik tinggi dr rumah lain kan. Dugaan nana. Btol la umi nana ckp, klau kite redha dgn ni sume bukan hak milik ita. Kita lebih redha dgn apa yg jadi. Takziah utk nana

Umi Qi said...

Nana!
Aku rindu ko!
Serius aku baca dan aku dpt rasa apa nana rasa....btol nana, bila terjadi pada kita, mmg kita akan rasa mcm apa nana ckp...syukur nana semua selamat...harta boleh cari balik, yg ptg nyawa semua selamat...nana, pelan2 ye...teruk tgk opis nana...Allah...

PinKy MoMMa said...

b strong nana..akak doakan segalanya lepas ni dpermudahkan..insyaAllah ada sinar didepan yg kita tak nampak..nana sabar yer..kirim slm pada mak nana..aunty i knw u kuat...heartss

Misz Pinkie Winkie said...

sedihnyaaa....tak dapat nak bayangkan semuanya dalam kekurangan..tapie alhamdulillah,,Tuhan sedang menguji kita menjadi lebih kuat lagi.

yUmiE AzuRa said...

sayu baca nana..
yup Allah xuji hambaNya mcm tu aje.esti ada hikmah ujian ni berlaku kn..mungkin ada yg lebih baik utk nana n family lps ni.sape tahu??insyallah..

Shasha Azmar said...

u make me cry.. ;-(
tq for sharing sebab ini membuatkan i juga sentiasa ingat supaya bersyukur..

Nurul Izayani said...

Sedih baca entry ni nana.berat mata memandang, berat lagi bahu yg memikulnya. Semoga nana tabah. Marila kita sama-sama ambil iktibar dari bencana ni..

Fizah said...

semoga dipermudahkan urusan nana :)

Mrs.aisheiteru said...

Take care yer Nana. sebak rasanya baca entry ni. Insyallah semoga ada hikmah di sebalik kejadiaan yg berlaku.

ibuhebat said...

Moga Allah gantikan dengan yg lebih baik buat Nana sekeluarga. take care!

Chekgu Azrine said...

Tc ye sis..
Mmg bila musibah dtg kita hnya mampu alhamdulillah je..
Akk baca entry ni trs rsa kerdil je kita kt dunia nih .
Allah menguji hnya pd org yg blh terima ujian..sis antara orgnya..
Semoga dipermudahkan urusan sis ye

Puteri Kayangan?@#$%???? said...

sedih umi baca entri sis .. kecian dengan orang tua n budak2 ..makanan pulak kurang ..

pasal bancuh air susu tu pun sangat menyedihkan ..

harap dear sekeluarga tabah mengahrungi dugaan .. kecian dengan office dear dinaiki air ..

naney said...

nana..pengalaman yg sama2 kt lalui yg xdpt dilupakan kn.. syukur kt semua dpt lalui nye.. dn syukur semua famili selamat...

NoraKerel Aira said...

sedihnya baca. Allah menguji hambaNya memgikut kemampuan hambaNya. umah parents nora xkena tapi ladang kebun abis ranap. In Sha Allah ada hikmahNya nanti.

Mrs.Farhana said...

Nana,
Salam Takziah..semoga tabah hadapi dugaan ini..Allah bg kt peringatan supaya kt tidak lupa/alpa.

Sayu baca entry nana..harap nana & keluarga hadapi dgn tenang..:)

Mimy Hamid said...

nana buat entry ni baru bayang keadaan sebenar..sbb kawan sendiri alami kan...semoga tabah ye...ujian yang ada hikmah disebalik dari Allah

Ayu Jannah said...

Nana...sabar eh...allah menduga nana sekeluarga dgn khilangan harta benda..maka sebutlah innalillahi wa inna ilaihi rajiuun..dari allah swt rezeki itu dtg n kpd dia juga rezeki itu kembali...Bagi insan yg bersabar n tabah mcm Nana sekeluarga pastii Allah swt akan memberi khabar yg gembira (surah albaqarah : 156)...InsyaAllah rezeki yg berlimpah ruah buat nana sekeluarga...aritu byk jgak kc kirim mknan utk mangsa2 banjir...hrp2 sampai lah buat nana kat sana aritu...alhamdulillah yg penting semuaa selamat... ;)

Ayu Jannah said...

Nana...sabar eh...allah menduga nana sekeluarga dgn khilangan harta benda..maka sebutlah innalillahi wa inna ilaihi rajiuun..dari allah swt rezeki itu dtg n kpd dia juga rezeki itu kembali...Bagi insan yg bersabar n tabah mcm Nana sekeluarga pastii Allah swt akan memberi khabar yg gembira (surah albaqarah : 156)...InsyaAllah rezeki yg berlimpah ruah buat nana sekeluarga...aritu byk jgak kc kirim mknan utk mangsa2 banjir...hrp2 sampai lah buat nana kat sana aritu...alhamdulillah yg penting semuaa selamat... ;)