Monday, December 2, 2013

Cerita Sofa

AHAD..mesti korang sebok pegi jalan2 kan? sbb weekend biasanya tak ramai readers maka nak update seketul entry...pasal sofa kat living room pon boleh buat entry kan? haha...
masa mula2 beli rumah, sofa L-shape ni yg kitorang aim sbb comfy & jimat ruang...org kedai ni cakap boleh custom nak fabric warna apa...yg ni boleh tahan gak harga, dalam RM4k++ padahal brand biasa2 je rasanya...
tak lama lepas tu nampak ada banner fella design buat promotion...dan2 tu jugak hubby ajak pegi tengok sbb kebetulan masa tu baru dpt bonus hihi...masa tengok2 tu, hubby cakap pilih la mana2 yg suka...akhirnya sofa ni yg menjadi pilihan kami...kalau ikutkan banyak sangat pilihan kat sana tapi kitorang pilih yg ni atas beberapa sebab:

1. nak base/rangka warna brown/cream- sedia maklum ada anak kecik tak berani pakai putih walaupon hakikatnya i lagi suka putih
2. yg ni 3+2 seater, jadi masih boleh consider beli sbb tak pakai banyak ruang
3. sofa macam ni lagi selesa kalau tetamu nak duduk compare dengan jenis L-shape, maksudnya boleh pisahkan antara lelaki & perempuan dgn mudah, dan boleh pisahkan 2 keluarga utk duduk dgn mudah...kedudukan pon akan mengadap muka tetamu
4. bila sebut SALE, mestilah murah kan? sebab tu kitorang tak fikir panjang nak beli...fella design ni kalau bkn promo, harga 10k++ pon ada utk satu set sofa 3+2+1, sah2 la kitorang tak mampu nak pakai yg harga mcm tu...
tadaaaaa! dah tukar sarung baru...masa mula2 beli memang tak kenan pon dgn sarung asal warna biru tu...i memang tak minat ruang tamu warna biru unless utk bilik atau lain2 ruang...dah kata umi jual kain langsir kan, haruslah ku pilih kain lain & upah org jahitkan...puas hati dengan warna baru ni sbb lagi matching dgn warna dinding & segala perabot kat living room tu...corak dia pon i suka sbb tengah "in" corak2 yg macam ni...lagipon warna ni lebih kena dgn jiwa i yg sukakan warna2 tanah...
sebelum dan selepas...takpe, lepas ni kalau nak cuci sarung kusyen tu, boleh tukar2 je...hehe...kusyen kecik tu i tambah, kain corak stripes tu pon amik dari kedai umi..material kain stripes tu best tau sbb dia lembut & campur dgn velvet..harga pon best rm100/semeter...hihi..asalnya nak buat langsir pakai kain tu tapi mcm kesian lak kat umi jadi utk langsir i pilih kain lain jenis embroidery...
kitorang laki bini memang sukakan sofa jenis fabric sbb serap peluh...lagipon jenis fabric ni tak bosan, bebas boleh tukar sarung kusyen ikut sukati...ada anak kecik pon tak risau sgt kalau dia nk cucuk2 dgn pen ke, nak toreh2 dgn pisau ke sbb mudah nak ganti baru...ni kalau air tumpah, makanan jatuh pon takde masalah sbb boleh cabut sarung & cuci...yg base dia tu pon ada zip boleh tanggalkan & cuci...

tingkat atas utk family room tu kan sofa jenis leather, tak best sgt nak landing2...hubby cakap kalau tak pakai baju rasa melekat2 je badan kat leather...yg jenis leather tu nak tukar sarung baru pon ntah brp tahun lagilah agaknya, nak kena tunggu lunyai dulu kot...huhu

lagipon konsep living room i kan english contemporary, jadi i rasa sofa macam ni memang sangat2 sesuai...kalau sesiapa yg sukakan konsep moden, i rasa jenis mcm ni bukanlah pilihan yg terbaik kot? hihi
bench sofa yg letak dalam master bedrom ni pon kitorang beli sekali kat fella design...alang2 dah offer, rembat sekaligus...bench sofa ni sgt best, i dah berapa kali terlelap atas tu masa sambil2 belek majalah...
stool fella ni pon ku pujuk hubby beli...yg ni pon i letak kat ruang tamu jugak sebenarnya...hihi...pendek kata, rumah kitorang mmg banyak sofa jenis fabric...

bagi i tak kesah la FABRIC atau LEATHER, yg penting tuan rumah suka, kena dengan konsep & selesa utk dipakai...dah kata taste manusia ni berbeza kan? pedulikan org nak kata apa yg penting cantik di mata kita :)

26 comments:

Chekgu Azrine said...

Lawala sis..kaler senang jgk nk match

UMIE SUE said...

Serius cantik la nana

NinaAz said...

cantiknya sofaaa. cantiknya rumahhh. weee~

Ilya Melissa said...

fabric atau leather? Susah jugak nak pilih ni..btw, sukaaa sgt dgn apa nana buat kat cushion covers tu. Kaler dia 'masuk' dgn base sofa. Mcm dpt makeover laa pulak sofa tu. Hehe

Masitah Abdullah said...

Eta pun suka fabric sofa. Lg selesa. Nana pandailah hias2 rumah. Kalo eta mmg blur je. Hhu..hunting Nana.

Masitah Abdullah said...

Typo, untung, not hunting

Ayu Rashid said...

Nana, tlg tanya mak nana.. taknak amik anak angkat ke? Hahahaha....

e k i n ♥ y u s r i said...

klu ekin ade umah sndr nnti pon
xnak beli sofa leather
x sedap nak wat baring2
panas plak tue
huhuhu

♥ ROS ♥ said...

Ros suka leather jgak.. Tp leather ni bg ros mcm xsesuai skit klu ada anak.. Hhaaa.. Tambah plak mak pun malas nak lap.. Hhaha.. Jd kitaorang balut sofa dgn fabric aje..hehhehe..

Cntik la sofa nana.. Suka tgk tmbh2 yg bilik tdo tu..opssss :0

Wawa Yusoff said...

Sofa fabric mmg keutamaan pada I, Tp husband plak suka leather... i pon tak paham kenapa..

malynd_anggun said...

suka fabrik jugakk! :)

Mimy Hamid said...

suka sofa fabric gak dari kulit....bestt

sheisjaz said...

Jaz pun suka Fella design nya sofa..memang dulu aim nak beli fella design nya sofa..tp macam biasa r nana, tertewas dgn hujah2 en suami yg kata susah nak bersihkan, then itu then ini...hehehe..so we choose leather..apepun, ape yg kita pilih if pandai gayakan dan susun atur yg baik akan Nampak cantik..

DYatie said...

Suka jugak tapi tak mampu lagi. Hihihi.

Allene said...

tengok rege... >pengsan jup<

lawa sofa. leather sejuk... fabric la besh... doakan lin dapat shopping cmni gak.. hiiih nak suh laki aku keje laut la.. hahaha lol.

ayahmamilisa said...

yes sama..me and husband suka fabric sofa jugak :)
good choice nana :)

Hana Soffelia said...

hana suka kulit tp betul jugak ckp nana, kalo kulit, kena jaga elok2 la, kang anak tercucuk apa2, dah rosak. Kalo yg fabric blh tukar sarung je kan.. kena consider ni nak beli sofa apa, masuk rumah.

Rizziela said...

Dok mengidam nak tukar sofa ..tp blm cukup budget lg

Shafiqah-Napiah said...

cantik la nana... i pun suka sofa yg 3+2+1... family kami besar so kena sofa pun besar,,

Nurul Izayani said...

Cantikkkkk~

Aty_Fared said...

Asben aty minat lather... tu ada hati nak tukar sofa tu...haaiihh

Fifi Nadhrah said...

same la kite.. minat earth color.. tetambah coklat hijau.. tenang je rase!~

Suffiah zee said...

cantiknyeeeeeeeeeeeeee umah u...namapak exclusive...

Ainul Mustafa said...

saya pun belikt fella design. dh dkt 5thn sofa tu elok lagi.nk tukar sarung nampak mcm baru la.hehe

Farra Da Smiley said...

Sis..tempah sarung sofa kat mana???

Farra Da Smiley said...

Sis..tempah sarung sofa kat mana???