Monday, December 23, 2013

Dekorasi: Ruang Makan Elegant

ehemmm kembali mendeko bersama nana! title hampeh kan? hahahaha...masa kes banjir hari tu, ramai tanya i decoration rumah macam mana? i cakap rumah i kena sikit je, kalau lepas ni kena lagi memang akan redha je la, maksudnya i tetap akan decor macam biasa...i dari dulu sejak kecik lagi memang suka berangan bab2 rumah, darjah satu i dah didedahkan dgn majalah anjung seri siap berangan lagi nak rumah masuk dalam malajah masa tu...

sekarang ni i masih setia langgan majalah anjung seri, impiana, dapur & laman...kalau bab rumah, i memang suka cuci mata & curik idea...angan2 i tinggi, kadang2 tak masuk akal sbb poket nipis kuikui...cuma i nak cakap, sorry la kalau ada yg rasa kurang senang/annoyed dgn post i pasal rumah...risau ada mata2 yg dengki & cakap2 belakang, kang tak memasal ku kena penyakit 'ain...kekekeke...apa2 pon amik yg positif je okeyyy, semoga idea dekorasi yg i share ni dapat bagi ilham kat org lain...
hari ni nak share dekorasi kat ruang makan (walaupon tak siap sepenuhnya lagi)...macam i pernah cerita sebelum ni, i sukakan konsep english style tapi lebih kepada kontemperori, moden & nampak elegant...i cuba elakkan motif bunga yg terlalu sarat & hiasan yg terlalu crowded...pilihan i cukuplah nampak sederhana tapi ada suntikan classy yg selari dgn bajet *gitewwww*
mulakan dgn almari sudut, almari ni kira penyeri je...rezeki i agaknya, beli dgn harga hanya RM100 sebab kes banjir baru2 ni, kedai perabot tu nak habiskan semua stok dia yg rosak kena banjir tapi almari ni langsung tak kena air...kalau ikutkan plan asal, i nak beli cabinet panjang utk letak bawah painting pokok tu tapi utk dapatkan cabinet/console table idaman hati i, masih belum ada bajet lagi...slow2 la yer :)

hiasan kat rak almari sudut...i banyak letak perhiasan jenis seramik yg 50% daripadanya hadiah kawin i...kebetulan macam cantik & match je bila letak kat setiap rak...
hiasan atas rak...i suka sangat2! nampak cool kan? jenuh ku fikir idea supaya nampak simple & unik (takde la rare sangat pon sebenarnya kan? hahaha)
painting ni i beli kat bali...siapa pegi bali, i rasa harga kat tanah lot paling murah utk beli painting...caye tak harga sebesar ni hanya RM 180? kat malaysia ni i tengok ada org jual lebih kurang gini RM500 okey!
frame spoon, fork & knife ni favourite i! first time i tengok dekorasi macam ni kat blog mini manor (blog omputih), i terus jatuh cinta...punya la semangat i google pic macam ni & dapat satu pic yg kiranya resolusi tinggi utk crop...kerja crop & print atas canvas ni i serahkan pada zimie utk buat...utk size 1' x 2.5' ni, zimie hanya charge i RM30, murah kan? lepas tu i pegi tempah frame kat kedai kaca, i pilih warna silver...i rasa macam kena sangat dgn cat momento tu kan?
i suka bunga hiasan ni..amboiii semua benda nak suka kan? dah nama rumah & citarasa sendiri, haruslah sukaaaaaaa, tak gitu? lain org lain taste dia, hihi...6 biji botol warna dark brown, bunga calla lily & bunga orkid ni semua i beli kat SSF...latest style katanya buh bunga dalam botol gini...
macam i pernah cerita sebelum ni, marble table dari casarano ni boleh pilih kerusi apa yg kita nak...i pilih 4 jenis kerusi yg sama design & 2 sekawan lagi yg sama design...

cat warna putih bawah cat momento tu sepatutnya ada panel kayu, tapi tak siap lagi...insyaAllah akan pasang sekali dengan kitchen cabinet nanti...kalau banjir lagi nasib la wehhh, takleh nak kata apa dah...huhu
keseluruhan dining room...pandangan mata i semuanya well mixed dari segi design plaster ceiling, lighting, chandelier, warna & hiasan...amacammm boleh jadi interior designer tak? hihi 

34 comments:

S.n.Fariza said...

nana...
cantik kreatif umah u :)
tahniah.

deco rumah i plak.. ekekekeke

NoraKerel Aira said...

nana nora paling suka bab gambar sudu garpu etc. hehe cantik

msredcheesecake said...

suka picca pokok tu... picca spoon tu suka gak tapi sbb sama kaler ngan dinding dia tak naik sgt..

erin said...

keep sharing nana, cantik. rin pun dah plan nak beli cabinet rendah nak letak dekat meja makan, boleh susun water dispenser dgn gelas cantik atas kabinet and boleh susun pinggan dalam kabinet, senang, tak payah ulang alik kedapur ambik pinggan klu ramai org dtg, tapi rumahku kecik, so kena mintak kelulusan somi dulu..huu

PinKy MoMMa said...

meletoppp sgt ni nana..serius cunnn

izfanora said...

Terbaik dear..rsa nk dok mkn je kt situ xyah mkn luar..gittew..huhu..

ettyzukhair said...

suke..cantik..jatuh cinta terus deko2 nana..!! thumbs up!!

♥ ROS ♥ said...

Cantik nana... Umah ros masih nmpak kosong kat dining . Dah ade meja mkn n cermin tp tak berseri :(

Chekgu Azrine said...

Suka sis..cantik sgt..nti akk dh dok umh srndiri nk mntk idea nana ngn aty la..hehe..foc la boleykan?bahaha..

Misz Pinkie Winkie said...

cantik sangat!

Rilla said...

Tak sabar tunggu panel kayu tu dipasang, mesti meletop hasilnya

Fizah said...

homeyy sgt...:))

amal salleh said...

super cantik laa nana!!!

jom join
http://cheqmoomoo.blogspot.com/2013/12/hadiah-dari-thaqif-giveaway.html

sheisjaz said...

Cantik sgt2 nana..

cik hani said...

Sangat menarik

ROS ANIS RUSLI said...

nana siyes sgt cantek!

ameris said...

Suka nana, santek sgt

Allene said...

nana.. pasni eric leong kena fire... ko ganti... hihih

cplud miera said...

creatif n cantek sgt nana

Cik Puan Rara said...

xtau nk cakap apa.tp yg aku tau aku suka sgt ruang makan u ni na!

safiyyah osman said...

Cantikkkk nana.... taste nana mmg ada class gittewww.... selamat menjalani khidupan di rumah bru :)

Sweet Little Pumpkin said...

nice!!! mmg pandaila nana deco2 hehe

ibuhebat said...

memang boleh jadi interior designer dah ni. kalau akak memang ke laut bab2 design ni huhu

Mimy Hamid said...

nana nerkenan akak tengok semua...ni rasa duk umah syurga ku ni...best gile ....umur mudah rumah dah cantik...bangga laaa...u got taste

Aty_Fared said...

Cantik nana...cosy n mmng nampak sangat elegant

Anonymous said...

Nana cantik..i mmg suke meja makan marble..i just nk nk bg opinion sikit..tp klo bwk meja makan u letak carpet rasa lg naik seri ruang tu..just my 2 cents.. hehehe

yna

ReYNa said...

cantik!kreatif sungguh wat frame spoon, fork & knife tu.

ameris said...

nana, nnt otw blk kb nk singgah umah nana..

Fifi Nadhrah said...

cantik.. inshaAllah tak banjir dah.. doa banyak2..

mizzura said...

nana..haiii..lama tak singgah....cantiknye dining area u..memula ingat tu sampel u nak tiru..sekali mmg betul2 ehhh...cayalah..cun sgt..!!

adianiez AIDA said...

sgt cantik!!!
aman damai time makan pastinya!

InaAchik said...

i love the whole concept n deco. lg suka, botol2 atas meja tu. nk tiru! :)

Mama Cinta Kamu Semua said...

cantekkk deko nana..

idamarinaazman said...

cantiknya rumah. boleh saya tahu keluasan dining area rumah kamu? rumah saya area dining kecik je 6x10 kaki. tak tahu nak letak meja makan macam mana