Tuesday, December 3, 2013

Kisah Malam Pertama Kami

Opsss! bukan nak cerita pasal malam pertama tuttt (yela, dah bertahun pon kan? kuikui) tapi nak cerita pasal malam pertama kami di rumah baru...alhamdulillah, kalau nak ikutkan minggu, kiranya ni minggu ke tiga la i duduk rumah baru...
sebelum kitorang officially duduk kat rumah tu, tiap2 hari selama seminggu hubby akan solat kat sana, kadang2 je i ikut waktu maghrib...kiranya hubby dah siap2 "pagar" sendiri rumah tu dengan azankan di setiap penjuru, mengaji dlm rumah tu, baca ayat2 tertentu & solat pada setiap ruang dalam rumah...
ye la, rumah baru tak pernah duduk mesti ada 'penghuni' lain kan? kitorang risaukan ayish je takot ada benda pelik yg dia boleh nampak...tapi syukur masa kitorang pertama kali tido kat rumah tu, semuanya baik2 je...ayish pon ok, lena tido macam biasa...i pulak rasa tenang je, takde timbul apa2 perasaan pelik/tak sedap hati dalam rumah tu...rasa happy ada la! hehe
kitorang tak buat housewarming/open house, cuma malam ke-3 kat rumah baru (hari jumaat) ada buat solat hajat & doa selamat, panggil org masjid & jiran terdekat je...alhamdulillah semuanya berjalan lancar seperti yg rancangkan...anggaran tetamu hanya 50 org, makanan semua masak sendiri...khemah, meja dan kerusi pon sendiri punya...
so far dah kenal la beberapa org jiran...seronok!! ramai jiran yg ada anak2 kecik & umur ayish pon ada...boleh la geng dgn ayish kn? tapiiii knp ramai sgt awek? sian ayish kurang geng lelaki, takpe nanti mama bagi adik lelaki yer :p jiran depan ni seminggu sekali je ada sbb dia kerja kat johor sobsob...yg depan kat corner lot pulak student, jadi malam2 agak happening la jugak dgn riuh diorang, takde la i rasa takut sgt...

tapikan, sejak dah masuk rumah ni rasa malasnya nak mendeko! tengok la master bedroom tu, sampai hari ni tak cat lagi...cat nye dah lama beli, tersimpan dalam kereta macam tu je...hoho...satu lagi i geram betol la dengan lantai kat dapur, dah cuci dgn asid pon masih rasa berpasir & tak sedap nak pijak...entah brp puluh kali i mop pon taktau la...sampai pecah2 tumit kaki ni :(


nak share ADAB-ADAB MASUK RUMAH DALAM ISLAM...sebenanrnya takde yg khusus pon, cuma apa yg i share ni melalui bacaan, tanya org2 tua & hasil google...mana yg elok kita amik la yer :)
1. beri salam ketika masuk rumah
2. azan dalam rumah
3. baca suruh al-baqarah, ayat 4-qul, surah yaasin, surah al-fatihah, ayat kursi
4. biasakan baca al-quran di dalam rumah baru
5. solat pada setiap sudut dalam rumah 

33 comments:

Mimy Hamid said...

Alhamdulillah selamat pindah ...selamat membina hidup berkeluarga harmoni.. dah boleh tak share cuci dapur pakai asid tu..baru dengar festime..

msredcheesecake said...

Seronok masuk rumah baru.... InsyaAllah bersih tu....

MamaAliya said...

selamat pindah ke rumah baru nana. utk lantai yang kesat dan berpasir tu, cuba nana sental guna hampas kelapa. buat 2-3 kali.kita dah cuba.lantai jadi licin dan bersih.

achiek anis said...

seronoknya dah ada rumah sendiri..

pssttt...nana daku nak ke kemamaman khamis jumaat ni..klu sempat kita menjemah sekejap ea....pape nnt daku roger2

NURSHAKIRA ABDUL HALIM said...

Wahhh seronoknya masuk rumah baru! Best!

Puteri Kayangan?@#$%???? said...

Alhamdulilah .. bestnya dah masuk rumah sendiri ..umi tumpang gembira ..chak!(^_^)

Chekgu Azrine said...

alhamdulillha sis
akk tumpang happy sangat..
akk pun actually tak sabar nak dok umh sndiri..
tapi lagi 2 tahun kot baru siap..
ngeee

malynd_anggun said...

alhamdulillah..akhirnya...
berpindah jugaaa... syukur semua selamat ye nana!! happy for u dear..

Shakina Farhan said...

bestnya..kl sempat nanti nak menyinggah..cewah..semoga adik ayish berjaya dilaksanakan di rumah baru..kakaka..

Mar Mansor said...

alhamdulillah..semua berjalan lancar kan..mmg seronok masuk umh baru..tp adab2 tu memang penting..

Nurul Izayani said...

Bestkan nana dh masuk rumah sendiri.rumah baru pulak tu. Susah senang, tanggung sendiri dgn suami. Berdikari gitttewww..

mrs kayrul said...

Bestnya dah duduk sendiri...blh la golek2 bebas depan tv kan...hehehe

Petak Bunga said...

seronok wat makan2, kenal2 nga jiran

aniswany lazim said...

alhamdulillah xda apakan..cantik rumah,luas... :)

Cik Puan Rara said...

sonoknya nana! eh lantai tu mmg mcm tu nana.nt dh lama lama.hari hari sapu mop segala ok lah tu.hehehe

Aty_Fared said...

Besh besh besh.... dapat dok umah sendiri ni lain macam eksaited nyer kan... :) nana.. aty pernah baca..jagn basuh tile ngan asid.. nanti lama2 tile cepat rosak dan hilang kilat.. eerr..tu aty baca la....

puansazusarin said...

Wuaaaaaa...xsabar nak msk rumah jugak...ni batang hidung kunci rumah pun tak nampak lagi...adoyaa...

ctmah said...

Alhamdulillah..aunty jelous ok tgk ayish tido lena sgt. mesti tilam tu empuk bangat kan ayish..hehe

Zimie said...

nana suka3. dah masuk rumah baru. eh i nampak spoon fork knife tu!! heheheheh.

Liyana said...

nana bestnye dh masuk rumah baru.... :) terpegun tgk katil tu.. wee mewah nye.. hehe

Anak Lebah Comot said...

Amboi nana..nak boboi lagi tuh....fuhhh...(lap peluh). Anyway tahniah sbb dah masuk umah baru.

♥ ROS ♥ said...

Alhamdulillah nana.. Sama dgn ros, dh masuk lg malas nk deco..hahahha.. Cat pun dh tersadai.. Hihihi.. Ros cuci asid guna dlm bilik air ja.. Xbrani guna kat dpo lg.. :) nana try beli krim cif lap lantai... :)

fathiyah jamaludin said...

alhamdulillah...:)

lega kan dpt masuk rumah sendiri..

:)

sheisjaz said...

Alhamdulillah da selesai masuk rumah baru..turn jaz plak this weekend..ohh...xsabarnya....

Lantai tu kan, mcm sama je masalah kita..tiap2 hari basuh tiap2 hari gak r bhabuk..habis kaki Qaisara putih2...xtau da nak watpe..

Thanks untuk info masuk rumah baru tu ye..

cplud miera said...

assalam nana. alhamdulillah dah pindah ke rumah baru dah. mesti lain perasaannya kan :) thanx share adab masuk rumah baru :)

Umi Qi said...

Mog amurah rezeki masuk rumah baru nana...syukur sgt2...terharu tgk bila mana jiran2 masing2 ada anak sebaya ayish....bestt ye...

Masitah Abdullah said...

mashaallah bestnye nana...x sabar nk duduk umah sendiri jugak

nurul husna said...

Salam Nana...ingat husna tak? blog lama dah delete..nana follow blog baru husna yer.. :)

http://permatahusna.blogspot.com/

Fifi Nadhrah said...

alhamdulillayh.. da selamat pindah.. mesti mood baru kan.. syoknye.. fifi tumpang happy..

NoraKerel Aira said...

hi nana. tajuk suspen betul haha. btw hi, im back !

Fifi Nadhrah said...

fifi singgah lagi..

amal salleh said...

nana punye umh ok?

jom join
http://cheqmoomoo.blogspot.com/2013/12/hadiah-dari-thaqif-giveaway.html

Anonymous said...

Suka baca blog awak...