Thursday, January 17, 2013

Kitchen Cabinet: Mana Satu Pilihan Hati?

ehem ehemmm...sebenarnya kan, rumah kitorang dah siap, cuma tunggu CF je lagi...tapi aci la ek dlm entry ni i nak over berangan sket pasal kitchen cabinet walaupon CF ntah bila dapat pon taktau...

kabinet dapur adalah antara perkara utama yg i amek berat...alhamdulillah bajet utk buat kitchen cabinet mmg dah lama tersimpan, tinggal nak design & buat je lagi *ewahhh* sebab i ni suka masak, jadi i nak dapur yg cantik + selesa + praktikal...i takmo la dapur yg cantik semata-mata tp susah nak memasak atau low quality yg blh buat dapur tu cepat rosak...dapur mesti berasap 24jam, baru lah puas hati kan?? hehe

utk KABINET, ada TIGA jenis bahan yg buat i pening utk pilih:

1) KAYU
kayu adalah pilihan utama i sebenarnya walaupon kebanyakannya org tua je yg suka kayu...hehe...kayu sangat mahal bergantung pada jenis kayu yg digunakan (cth: nyatoh, jati)...tapikan, kayu ni kena jaga drp anai2 la...kalau anai2 makan, adoiii mesti parah! kalau i pilih kayu, semestinya warna putih jadi pilihan i...kadang2 tengok dapur yg classic moden ni lawa jugak kan? dan yg penting tak ditelan zaman...
ni antara contoh kombinasi warna yg i suka bila material kayu jadi pilihan...

2) LAMINATE
apa yg i paham melalui survey, laminates ni ada 2 jenis; 3G high gloss & 4G high gloss (betulkan i kalau pemahaman i salah)...laminates tahan lasak, berkilat, sangat senang nak jaga & takde la anai2 nak makan...harga laminate pon mahal cuma taktau la knp i tak berapa suka tengok kilat2...hihi...yup i tahu laminate ni pilihan zaman sekarang yg nakkan ruang dapur nampak lebih moden tapi taktau la knp bukan taste i walaupon nampak cantik jugak :p
ni contoh cabinet laminate...utk dapur i nanti, i akan cuba elakkan warna merah, hitam, oren atau apa2 je la warna yg terlalu gelap...i lebih suka pilih warna tanah mcm putih, cream, oak atau birch...haaa warna org tua la senang cerita...hehe

3) MELAMIN
melamin kurang ketahanan berbanding laminate dan harga pon lebih murah berbanding laminate...i suka material melamin ni sebab dia tak berkilat tapi yg buat i tak suka ialah kualiti dia...
ni contoh melamin...kena pandai pilih warna yg sesuai supaya dapur tak nampak pucat/kusam...


macam kitchen cabinet, table top juga ada macam2 jenis bahan yg boleh kita pilih...cuma utk TABLE TOP rumah i, ada DUA jenis bahan je yg jadi perhatian i:

1) GRANITE
granite pilihan no.1 i kot...utk table top i suka permukaan yg kilat, berbeza dgn kabinet yg i lebih suka permukaan kesat...granite tahan lasak, berkilat mcm kristal, tahan haba & corak pon lawa nampak exclusive...harga pulak melalui survey i, boleh tahan mahal rupanya...i berangan nak pakai granite je nanti...
contoh table top granite...cantik kn?? nampak classic yg classy *erk*


2) KONKRIT
yg ni ramai org pakai...yg ni i ok jugak, suka jugak...blh consider buat kat wet kitchen *ohhh indahnya berangan* kat rumah my mom skrg pon pakai yg ni rasanya...so table top tu pakai marble yg size besar...tapi kena cari marble yg tahan calar la...
ni contoh table top konkrit...nampak lebih kuat & teguh...juga senang utk dibentukkan...


utk sink pulak, i nak letak bowl sink kat dry kitchen...kalau utk wet kitchen, mcm tak praktikal la pulak nak basuh pinggan mangkuk kan??
ni mcm dalam toilet kat umah my mom skrg je...comel gak...hehe
tapi i lagi suka yg warna camni kot? takpon bentuk tu oval sket, cun gak :)


mula2 i berangan nak buat island...tapi bila fikirkan dapur tu kecik comel je, so cancel la...plan nk buat counter bar je...tp counter bar tu duk kat tengah2 connect antara dry & wet kitchen...pelik tak agak2? tapi takpe la, asalkan i boleh potong sayur siang ikan kat situ...hehe

*******************************
nak share sket dgn korang principle of good kitchen design; macam mana nk susun atur cabinet, storage & dapur...nak buat design ikot suka hati pon boleh, tapi tak berapa praktikal la kot? hehe...prinsip ni akan memudahkan pergerakan kerja kita...



untuk dapur kat rumah i, rasanya G-Shaped Kitchen kot...


SOALAN: kalau korang pulak camne?? apa yg korang suka?? design & warna camne?? jom share :)


P/S: semua pic dlm ni ihsan google...kalau mana2 pic yg i amek tu drp blog korang, let me know k...i akan letak link

Monday, January 14, 2013

Keranamu Anak

entry ni nak cerita pasal farish semata-mata...hari ni farish dah 8 bulan setengah, macam2 gaya & ragam la dia buat...haaaa tu belum pandai merangkak lagi, kalau dah pandai mau turun 1kg sehari berat mama dia ni kan?

hari tu i bawak farish pegi KL sebab ada urusan kerja sket *sebab kerja pon mama sanggup bawak kamu anak oiii*...kebetulan hubby tak balik lagi, so i pergi dgn adik...nak dijadikan cerita, farish tiba2 poopoo dlm kereta dgn bau yg semerbak harum buat kitorang rasa nk pengsan dlm kereta...ajak adik i stop kat petrol station jap utk bersihkan farish...masa nk bersihkan farish, kitorang punye la kalut sbb paham2 je la toilet kat petrol station tu camne kn?? farish ni pulak duk bergembira ketawa sorang2 sambil lompat2 masa i nk cucikan bontot dia tu...haaaa farish ni kalau dh mula melompat, kaki tu memang mcm spring la taknak berhenti...adik i dah uwekk uwekkk tengok poo ayish, hahaha camne la kalau ada anak nnti kan?? sbb farish tu aktif sangat, maka poo dia terkena seluar jeans i!! huwaaaaaa rasa nak nangis pon ada, dah la nak jumpa client kan, dgn nk solat lagi...so pengajaran utk diri i sendiri: lepas ni pegi mana2 walaupon balik hari je, tetap kena bawak baju & seluar spare utk diri sendiri...

weekend baru ni i dgn hubby pegi KL utk shopping + nak balik umah MIL terus kat batu pahat...sepanjang perjalanan tu memang menguji kesabaran kami suami isteri dgn kerenah farish...berkali-kali i dengar hubby istighfar, agaknya tahan sabar kot? hihihi...farish makin lasak & aktif, dlm kereta mmg taknak duk diam & taknak tidur langsung...habis semua benda dia nak capai, radio dia pulas2, aircond dia main ketuk2, gear pon dia sebok nk usik & paling parah bila dia nk duduk kat bawah sbb nak main kasut mama dia!!! 

kitorang kononnya nak pegi kiko warehouse sale kat puchong lepas balik dari sunway pyramid tapi sgt hampa bila kitorang sampai je kul 5.45pm dah tutup!! ingatkan buka sampai malam...huhu takpe la, bukan rezeki kitorang nk shopping kat kiko...my fren cakap baju paling mahal pn rm20 je, paling murah rm4 kalau tak silap...dlm perjalanan ke sana, farish skali lagi buat hal...ntah masa bila dia amek air limau yg i letak kat belakang & siram baju i...huwaaaaaa rasa nk mengamok jugak sbb habis basah baju i dgn air yg melekit tu...nasib baik awak tu baby lagi tau tak?? so mama tahankan je rasa marah tu dlm hati & tetap peluk cium awak walaupon awak tak tahu apa2...hubby dah pening kepala & suruh kitorang duduk belakang...pulak tu bila nak pindah je kat belakang, tiba2 "dushhhh!" kepala farish terhantuk kat bibir i...ya Allah pedihnya bibir ni taktau nk cakap camne la sbb pecah & berdarah...si teruna tu maintain cool je sambil buat muka comel dia...eee geram tau :p
sekarang ni kalau nk pegi jalan2, i tak boleh nk melaram sgt dah...kerongsang/ peniti/ benda2 tajam tak boleh pakai sbb farish suka tarik tudung i...kadang2 keluar dari kereta pon tudung senget2 lagi, tak sempat dah nk betulkan apatah lagi nk touch up muka...hehe...gelang & cincin tajam2 pon tak boleh pakai sbb pernah sekali i pakai masa nk menyusukan dia, terkena muka & calar...sian anak mama kn??

sekarang ni farish dah pandai mengesot...dah dua kali jatuh katil; 1st time masa nk bukakan baju utk mandi tapi silap i jugak sebab buka kat penjuru katil...sekelip mata je dia pusing & jatuh kat lantai...2nd time pulak masa tengah susukan dia & entah macam mana la i boleh terlelap...sedar2 dengar bunyi "debukkk" jatuh katil...sejak dari tu mmg sentiasa berhati2 la kalau letak farish atas katil...kalau nk tinggalkan skejap, mmg kena taruk dlm baby cot...

ngam2 masa farish 8 bulan, dia dah pandai nak byebye org...sebut je perkataan "byebye" mmg dia boleh angkat tangan dan lambai...cuma kena sebut banyak kali sket perkataan tu sambil kita demo, baru dia respond...kalau ak, berjanggut jugak kot nak tunggu...hehe...ada video dia tapi takmo upload la sbb mamanya mcm cina bukit...hihi
anak2 ni macam ragam dan perangai kan?? kadang2 memang ada benda yg buat i rasa stress...ye la, kita dah la bekerja, balik kerja pulak nk uruskan rumahtangga, lepas tu anak meragam?? memang menguji kesabaran...tapi setakat ni mmg tak pernah lagi lepaskan marah kat farish...

i ni fikir positif je, kalau baby banyak ragam tu anggap je sebagai hiburan...kang dpt anak pasif yg tak reti respond, kita susah hati gak kan?? layankan & manjakan je kerenah anak sampai umur dia 7 tahun sbb dalam jangka waktu tu memang kasih sayang dan perhatian yg patut kita berikan...umur 7-14tahun adalah tempoh kita mengajar & mendidik anak2...

apapon i anggap semua ni cabaran ibubapa dalam mendidik & membesarkan anak2...baik role model yg kita bagi, insyaAllah terbentuk la anak2 yg baik juga...kita yg berhak corakkan anak2 mengikut acuan sendiri...haaaa tu baru farish 8 bulan stengah, kalau diberikan umur yg panjang jauh lagi perjalanan kami suami isteri nak besarkan anak-anak...

yg penting i sayang sangat2 anak i, tak kesah la kalau ada org rasa annoying ke apa sbb i asyik upload pic dia kat facebook or blog or instagram *tetiba* kahkahkahkah
my sweetheart

Wednesday, January 9, 2013

Bila Anak Tak Nak Makan

farish mula taknak makan masa dia 6.5 bulan sampai la umur dia 8 bln (hari ni dah 8 bln 9 hari)...asalnya masa 6 bln tu ok je dia makan, berselera sangat2! lepas tu seminggu dia demam teruk...stat je drp demam tu, bermula la episod farish reject semua makanan...mula2 i ingatkan dia taknak makan sbb gigi tumbuh...tapi bila dah ada 4 batang gigi pon dia still taknak makan...

pantang nmpk sudu je mesti dia tutup mulut rapat2 siap palingkn muka kat belakang...takleh nk paksa dah! bila i acah2 dia ketawa buka mulut, haaaa time tu la i cuba masukkan makanan...tapiiiii dia sembur tepat kena muka mama dia ni okey!

segala jenis bubur i try buat, dgn macam2 warna yg menarik tapi farish tetap reject! pastu hubby belikan nestum & biskut farley, pon dia reject! ada yg suruh i cuba tumis sket pakai olive oil, rasa bubur tu mmg sedap bila ditumis tapi farish reject lagi! ada yg suggest suruh buatkan biskut yg cpt cair dlm mulut, pon i dah buat tapi farish lak tercekik sbb dia terus telan! ada yg suruh i bagi mkn pkai food feeder, pon tak jalan! dah bagi dia pegang makanan sendiri tapi dia lempar2 macam bola, dia ingt mainan kot *sabarrr*...macam2 usaha dh rasanya buat...i pon dh give up & bagi masa kat farish...selama sebulan stengah dia tak makan & bergantung kat susu semata-mata...berat turun 2.5kg!! skrg dah slim anak teruna ai tu...hehe

baru2 ni i dpt satu idea...i plan nak masukkan makanan dlm botol susu...kebetulan ada botol susu free masa beli warmer little bean hari tu, so i korbankan botol tu...i lubangkan puting susu tu bagi besar sket supaya senang bubur nk keluar...bubur lak kena buat cair sangat2 coz farish tak suka makanan yg ada texture walaupon gigi dh ada 4 batang...jenis farish ni, kalau sumbat makanan je, dia terus telan, tak reti nk kemam or gigit2 dulu...jadi dh jumpa solution utk bagi farish makan...yeayyyy!

makanan mesti:
1) cair & blend betol2 supaya takde sket pon bijik2...kena mix dgn 1oz breastmilk
2) masuk dlm botol, kasi minum mcm minum susu
3) NO biskut2 & NO nestum coz farish tak suka & ngade2 buat "uwekk uwekkk"..nk homemade jugak budak ni...frozen pon dia reject uols!
4) jgn campur mcm2 dlm bubur coz dia tak suka...stakat dua puree je blh campur

ohhh macam2 la anak teruna i sorang ni...nasib baik mama sayang awak tau tak?? sanggup je buat apa2 utk anak mama ni...besar nanti kalau melawan cakap mama jugak, taktau la nak kata apa...tapi anak mama ni anak yg baik, kan kan kan?? hehe

saya org kaya baru...kecik2 dah ada properties beli rumah...cantik kan rumah saya ni? :p

saya budak bijak...kecik2 dah suka membaca...tengok tu, hebat tak saya baca flash card pon terbalik *budak ni cepat bosan, baru tunjuk 5 kad, dah dirampas & sepahkan*

Tuesday, January 1, 2013

harapnya lebih baik

ok orang lain duk sebok cerita pasal penutup 2012 & pembuka 2013, i pon nk join bercerita jugak :)

penutup 2012 (read: PENUTUP, bukan KESELURUHAN yer) bukanlah satu kenangan manis buat i kot? i kena bayar 3 saman yg totalnya RM900!! kalau bukan terpaksa nak renew road tax, jgn harap la i nk bayar cepat2 kn? sakit hati gak bila drive 71 km/h kat kawasan 65 km/h pon kena saman jugakkkk...

penutup 2012 jugak bandar kemaman dikejutkan dgn banjir yg teruk...hampir 70% kawasan dinaiki air kot? selama i menetap kat kemaman lebih kurang 20thn, ni la pengalaman i pertama kali merasa apa itu banjir...alhamdulillah rumah i tinggi sket drp rumah jiran2, so air setakat paras pagar je...jiran2 depan & keliling teruk jugak rumah diorang dinaiki air...kesian sgt! blackout pulak selama lebih kurang 34jam, 2 malam kitorang tido pakai lilin je...kesian farish berpeluh2 panas tapi sykurrr sbb dia takde nk meragam...office i pon teruk kena banjir, hampir satu kaki jugak tinggi air tu...habis semua meja kerusi kayu kembang :( punca banjir ni dikatakan sbb empangan kenyir dah penuh, so air terpaksa dilepaskan...sbb tu banjir walaupon hujan takde la lebat mana...
ni dlm office kitorang...time ni air hampir masuk office so kitorang siap2 angkat barang yg berharga...barang customer byk oiii yg tak deliver lagi...huhu
 ni keadaan area luar office kitorang...air menutupi jalan...

 
air dpn rumah i...nampak tak rumah jiran tu semua masuk air? dekat paras lutut jugak tau tinggi dia...rumah kitorang ni bukan la sengaja kitorang bina tinggi, tapi mmg tanah asal yg dibeli memang tinggi sket drp rumah jiran...

EBM yg tinggal seciput tu pon alhamdulillah berjaya diselamatkn...15jam dlm deep freezer langsung takde cair...finally i keluarkan jugak EBM tu & hantar kat rumah my aunty...terpaksa redah banjir dgn naik triton & dpt la i tengok camne jalan raya tu berubah jadi mcm sungai...thanks pada yg sms, wassup & doakan i, i'm really appreacite it! tak sangka ramai kwn2 yg prihatin walaupon ada yg kenal melalui blog/facebook je :)
 
apa2 pon hanya kesyukuran yg i panjatkan pada Ilahi sbb bagi jugak peluang kat i utk merasa semua ni...selama ni mungkin i alpa hidup dlm keadaan yg selesa, jadi Allah uji semua ni utk i berfikir...mcm mana susah & panasnya hidup tanpa bekalan elekrik, mcm mana anak kecik yg sebaya farish tu dibesarkan dlm keadaan serba kekurangan, mcm mana perasaan bila harta benda musnah, macam2 perasaan la senang! honestly, sedikit sebanyak buat i rasa insaf walaupon dugaan ni takde la berat mana dan masih mampu dipikul...semua yg ada di dunia ni adalah milik Allah, kalau dia nak tarik dlm sekelip mata pon blh lesap...

eh panjang beno cerita banjir kn? haha...2012 mungkin tak brp byk "event" dlm hidup i...yg i ingt hanyalah i mengandung & beranak je...selebihnya lupa sbb fokus byk kat farish je! 2012 jugak tempoh i dikuarantin drp pegi holiday jauh2 *sedih uols* semuanya demi keselamatan, kesihatan & keselesaan farish yg masih kecik, malas nak expose dia sgt dgn environment luar...masih bersyukur sbb dikurniakan suami yg penyayang & bertanggungjawab :)

dari segi materialistik pulak, 2012 i dah dpt smart phone idaman hadiah bersalin drp hubby, i dh dpt gelang emas idaman drp hubby sempena hadiah raya, i dh dpt pandora drp hubby sempena hadiah bufday, i dh dpt handbag idaman hasil drp tunggakan increment selama hampir setahun, i berjaya beli rumah atas nama i sendiri, erk apa lagi ek?? perghhh riak benar kau cerita pasal harta yg bersifat sementara tu kan?? RIAK kau nana, RIAK!!! hahaha ok STOP!

tapi apa2 pon permulaan 2013 ni nampak gayanya sangat padat dgn aktiviti...semoga masih diberi nafas utk merasai nikmat hidup ni...

jan 2013: kitorang akan bz dgn wedding lagi! kali ni adik i no.3 nak kawen *langkah bendul, skip no.2 tu*..."panic button" dah on, ye la wedding tak sampai sebulan je lagi kn?? i hanya mampuu sponsor candy buffet je tapi satu habuk pon i tak prepare lagi! bz dgn anak la uols~

feb 2013: hurmmm takde apa sgt kot...cuma insyaAllah parents in law nk kerjakan umrah...alhamdulillah tercapai gak hajat hubby nak sponsor parents dia...semoga lepas ni ada rezeki kitorang laki bini pulak  :)

mac 2013: bufday i yg ke 26 *eh awal2 dah bgtau*...kalau tgk schedule hubby, mcm dia takde kat darat je....tak dpt la nk celebrate on time kn :( takpe la, blh celebrate lewat2 sket...hehe...

april 2013: awal bln april insyaAllah kami satu family kecil ni nak fly makan angin ke negara org...ni kira ganti balik la sbb sepanjang i mengandung & lahirkan farish, takde lagi holiday jauh2 *last hari tu pegi honeymoon je*...end of april lak my baby turns one!! alamakkk sempat ke tak ni nk buat bufday party utk farish?? dh la papanya takde time tu...takpe la, kita tengok camne nanti :)

mei 2013: bufday hubby...ada cadangan idea tak utk buat surprise kat dia?? hehe

antara mac, april, mei 2013: kemungkinan besar masuk rumah baru kami...sangat excited tapi dalam masa yg sama pening fikir pasal $$$ utk renovate & beli furniture...kitorang mmg stat from zero, so sangattt la byk benda nk beli utk lengkapkan rumah tu...semoga ada rezeki utk buat semua ni :)

jun 2013: 2nd anniversary kitorang...masih takde plan utk yg ni...rasa mcm taknak mintak hadiah tp nak mintak apa ek? mintak anak la...wakakakakaka over yuuu~

jul - dis 2013: so far mcm takde perancangan lagi...tp ada jugak la berangan antara sept or dis nk pegi holiday bawak farish...plan nak kemana tu masih taktau...kalau blh nk pegi theme park sbb time tu farish dh besar & blh berjalan...plan je la, ntah jadi ke tak itu lain cerita ;)

hamboiii byk sgt perancangannya kan?? apa2 pon kita hanya mampu merancang, selebihnya serahkan pada kuasa Allah sbb kadang2 apa yg kita rancang ni tak selari dgn perancangan Allah yg pastinya jauh lebih baik...i harap dpt improve diri jadi isteri & wanita yg solehah, jadi mama yg sporting & best, jadi je la apa2 pon yg baik...hehe...ada jugak niat nak pakai baju longgar, besar2 sket & tudung tu labuh tutup dada...tapi ntah la, sbb tiap2 tahun ada zaman tu tapi tak brp nak menjadi kekekeke...semoga 2013 jugak akan bagi kami kenangan yg manis2 & rezeki yg mencurah2 supaya dpt dikongsikan bersama dgn ahli keluarga lain...dan semoga kita semua di bawah lindungan & keberkatan Allah :)

insyaAllah awal tahun 2013 jugak i ada plan nak amek unpaid leave...nk try jadi fulltime housewife camne...if i rasa OK, i akan resign...if i rasa boring duk rumah, i akan continue kerja balik...hehe...alahhh kerja sendiri apa la sgt kn?? waktu flexible & kuar office pn blh ikot sukati asalkn kerja siap...

wishlist terlalu banyak kalau nak di-list-kan...cuma ada rasa nak kurangkan sket shopping handbag & baju...mungkin nak lebih concentrate kat deco rumah & barang2 rumah je kot...dah insaf kot nak shopping over2 ni *poyoooo* tapi kalau tak insaf jugak, no comment la...hahaha

2013 kami masih lagi dlm long distance marriage...malas dah nak mengharap sbb nampak gayanya macam lama lagi je lakiku tu kerja offshore...hurmmm takpe la, mungkin tu punca rezeki kami...hanya mampu bersabar & bertabah...nasib baik la ada si farish sebagai peneman mama dikala sepi *ewahhh*
ni la dia hadiah kami pada 2012 yg palinggggg berharga mengalahkan harga rumah, kereta, tanah, apa2 je la...it's priceless!!! harta kami dunia dan akhirat...tengok tu, bangun tido je dah berposing...hehe

hoii panjangnya tulis! *fuhhh lap peluh* ntah2 ada org baca tak habis pon kan??? i yakin, mesti akan ada yg skip baca kan?? hahaha lantak la...rasa mcm byk sgt isi yg tak penting dlm entry ni...kahkahkah...k bai~