Friday, May 31, 2013

Alhamdulillah...Kunci Rumah Dah Dapat

ingat lagi tak entry i sebelum ni ada cerita pasal rumah yg hubby beli secara tiba2, tanpa planning? kalau ikutkan developer tu janji rumah boleh masuk dalam bulan 3 camtu tapi semalam baru dpt kunci...takpe la, janji dapat kn? hehe...syukur sangat2 :)
sebenarnya kitorang dah mula beli barang sket2 masa awal tahun lagi...mana yg ada promosi, kitorang grab cepat2...kebanyakan barang2 yg dibeli tu kitorang simpan kat stor office, sebahagian lagi kat rumah parents...mcm coffee table, mirror, frame, painting & side table semuanya simpan kat rumah parents, memang menyemak la skit...hihi...

barang2 basic dah selamat kitorang beli walaupon masa tu rumah tengah tunggu CF...punye la semangat kan? hehe...sikit2 lama2 jadi bukit ...kalau barang letrik & pinggan mangkuk pulak, banyak sebenarnya hadiah kawen tak berusik lagi...hadiah2 tu pon dah almost complete, takyah pening2 nak pegi beli baru...
dalam pic ni ada set pinggan mangkuk, set cawan, periuk, kuali, pan & carpet...buat masa sekarang ni, i lebih berminat pada dinner set warna putih atau yg plain...belum berminat dan tak terbuka hati lagi nk beli yg bunga2 mcm corelle tu, one day maybe :) so far dah ada 4 set yg dibeli & kebanyakannya i pilih bentuk petak...

set periuk tu kitorang beli kat tanah merah masa balik kampung kat kelantan...murah ok! yg pan tefal tu ada 3 pcs sebenarnya tapi ntah kat mana i sumbat, tak jumpa masa nk snap pic ni sbb semua ni dalam stor...hihi...carpet bulu2 tu pon beli kat tanah merah...yg besar plan nk letak bawah dining table, yg kecik  pulak (yg ada merah sket2 tu) plan nk letak dlm bilik kitorang...utk living hall maybe nk cari yg plain & besar sket kot? utk family hall pulak nak cari yg bercorak sket, hehe...
hari tu konon2 ajak hubby pegi fella design sbb nk survey & cuci mata je...memang takde niat nk beli apa2...tapi hubby pulak yg semangat & suruh pilih nak beli terus...horreyyyyy si isteri sgt excited pilih macam2...hihi...berjaya jugak la i grab sofa 3+2, bench sofa & stool...semua ni letak kat stor office dulu...sofa 3+2 tu hajatnya nk letak kat living hall, bench sofa tu dlm master bedroom & stool tu pulak kat sliding door tapi kena cari arm chair la kot nnti supaya lengkap...hehe...erk sebenarnya i langsung tak berkenan corak bunga2 purple kat bench sofa tu, tapi sbb nk body warna gold brown tu, i beli jugak lerrr...ingt nk tukar sarung dia tu dgn corak stripe ada merah2 sket coz master bedroom berangan nk buat warna cream gold + masukkn merah sket2...
leather sofa ni pulak my mom nk bagi tapi kitorang mcm tak berkenan sgt, bukan taste sbb rasa mcm kerusi org tua hahahaha...dulu sofa ni kat rumah parents tapi memandangkn rumah terlalu byk perabot, my mom move set ni kat stor office, terbiar camtu je...high quality leather, kalau i nk beli sendiri mmg tak la kot, dah la i tak berapa suka kerusi leather...buat masa sekarang ni kitorang mcm taknak kerusi ni...tp kalau amik pon maybe nk yg 2 seater tu je utk letak kat ruang tv tingkat atas...tengok la camne nnti...hehe
tong sampah pon i dah beli uols! siap ikut tema lagi tu warna dia utk letak kat bilik & dapur...hahahaha...kalau tak silap harga tong sampah ni rm 2.50 je :p
ni pulak acrylic painting yg i beli masa pegi bali...banyak i beli & dah plan nk letak kat mana sebelum beli tu...hehe...cuma belum hantar kedai utk buat frame je lagi...takpe, skejap je kot benda ni semua...haaa satu lagi ingat nk cari frame kufi ayat 4-qul atau qursi

untuk rumah baru ni, kitorang dah nekad takkan buat personal loan daripada mana2 bank atau company sebab taknak terbeban dgn hutang...kad kredit pon kitorang cuba elakkan guna kalau boleh (READ: kalau boleh)...semuanya atas saving sendiri & duit EPF...nasib baik EPF kitorang tak pernah berusik sebelum ni, jadi boleh la keluarkan utk mini renovation rumah nanti, insyaAllah...sumpah byk benda yg kitorang korbankn bab saving ni...byk yg kitorang sekat terutamanya bab2 shopping & travel, semuanya demi rumah baru kami (kalau org kaya/banyak duit lain cerita la oiii)...

ada yg tanya i, "kalau loan atas nama hubby sorang je, boleh ke isteri pon nak keluarkan EPF?"...jawapannya BOLEH dengan syarat nama ke-dua rumah tu adalah nama isteri...senang cerita siapa2 yg ada nama dlm S&P tu, mmg boleh keluarkan EPF...nak keluarkan pon senang je, pegi pejabat kwsp mintak borang & submit borang yg dah complete...dlm masa seminggu, duit akan masuk dlm account kita...unlimited, nak keuarkan berapa pon boleh dalam account 2...account 1 tak boleh keluarkan yer :)

jadi tak boleh nk expect lebih2 la pasal dekorasi dlm rumah nanti...kitorang akan buat setakat yg termampu je...slow2 gitu :) mmg niat nak cantikkn rumah kaw2 kebabommm *over kau*, tapi tengok la camne nnti...intai poket dulu, takmo la berlebih sangat kalau tak mampu  :)

berniat nak extend sket bahagian belakang utk dijadikn laundry area...tapi taktau lagi camne sbb nak discuss betol2 dulu dgn hubby...tengok je la nanti jadi ke tak planning i ni, hahaha...ye la, hubby i kan sebulan sekali je ada kat rumah, so segala progress rumah kena tunggu dia balik la...lambat la siap kot...cuma jauh kat sudut hati ni, kalau boleh masa raya tu dah settle semua & boleh masuk rumah baru...

tunggu hubby balik baru nk check ada defect ke tak dalam rumah tu...hari tu i pegi tengok pintu master bedroom ada pecah, kena report ni! developer tak bagi lagi kitorang buat apa2 renovation selagi semua defect tu tak diganti balik...wiring rumah ni sangat teruk & berterabur! kitorang nk mintak developer upgrade pada 3-phase (ada ke patut pakai yg single phase lagi?)...mcm byk je duit melayang utk buat wiring balik...huhu

huhu ok la, kitorang nak pegi kelantan hari ni...doakan urusan rumah kitorang dipermudahkan yer & doa2 jugak rezeki kitorang ada utk elokkan rumahku syurgaku tu :)

Wednesday, May 29, 2013

Farish: 1 Tahun 1 Bulan

alhamdulillah genap hari ni umur si manja mama satu tahun satu bulan...pinjaman drp Allah yg tidak ternilai, yg cukup nikmat buat kami, yg membahagiakan kami suami isteri dgn 1001 kereneh, dan banyak mengajar kami erti sebuah tanggungjawab dalam satu keluarga yg lengkap...syukur ya Allah!
nak cerita perkembangan ayish setakat ni...
1. berat maintain 10kg dari 10 bulan hari tu...hahaha...bukan mama tak kasi makan tau, tapi budak ni dah aktif bermain, sesaat pon payah nk nampak dia duk diam unless tido...tinggi taktau la berapa coz lama dh tak ukur...
2. dh boleh berjalan sket2 tapi kadang2 berlagak nak lari terus...kiranya dh setahun baru boleh jalan, hehe...benjol sana sini tak payah nak cakap la...dagu & gigi dah 2 kali berdarah sbb tersungkur kat tangga...eh bukan mama tak jaga tau, tapi awak tu ligat sangat sampai tak terkejar dibuatnya...
3. kerusi & tangga adalah tempat favourite utk bermain...kat tempat bahaya jugak la dia nak main kan? tangga berapa belas tu laju je dia panjat, kadang2 seriau gak takot dia jatuh ke belakang...bila dihalang, nangis pulak! ayoooo...last2 badan mama & papa jugak la yg kena jadi benteng...
4. vocab dah bertambah...selain papa mama, dh boleh sebut "jiddah" dgn sangat jelas...jiddah tu panggilan utk my mom (nenek ayish)...jiddah maksudnya nenek dlm bahasa arab...my mom belajar bhs arab, jadi dia yg suruh cucu panggil jiddah...selain tu dh boleh sebut "nak", "dah", "daddy", "nenek", "cantik", "adik" dengan sangat jelas takde pelat langsung...ada jugak beberapa perkataan yg dia pernah sebut tapi sekali tu je la dengar...adik i tanya "ayish nk air teh tak?" dia pon jawab "teh"...satu lagi kitorang tengah borak2 lepas tu ada la ngumpat sorang budak ni cakap gedik, dan2 tu jugak ayish sebut "gedik" dgn sgt jelas...teh & gedik tu kebetulan ke apa, taktau la kan? sbb lepas2 tu takde dah i denga dia sebut...hehe
5. pandai bagi arahan kat org...kalau nk keluar tu, cepat2 tunjuk tangan dia bagi arahan kat kita nak ke mana...kadang2 pandai tau tunjuk selipar & tudung utk ajak kita jalan2...
6. pantang nampak org pakai cermin mata! spek i ni dah brp kali tukar sbb patah...so kalau siapa2 nk dukung dia, awal2 lagi i akan pesan tanggalkan spek...huhu
7. sekarang dah kuat makan...kemain berselera lagi dia nak2 kalau i masak western...dah boleh kunyah makanan yg keras...tapi yg geramnya kalau nmpk kita makan, makanan kita tu la yg dia rebut...makanan sendiri langsung dia tak pandang...dah pandai tau bezakan yg mana satu makanan kita, mana satu makanan dia...
8. gigi dah ada 8 batang tapi punye la susah nk gosokkn gigi...i perasan gigi ayish mcm dah ada karang sket2...sobsob camne nk buat ek? dia tutup mulut rapat2 kalau kita nk masukkn jari/berus gigi dlm mulut dia...hubby i pon penat berperang nak beruskan gigi dia tapi tak dapat2 jugak...
9. suka gigit & cubit org! cik nia dia sampai takot nk dekat & main sama2 tau...dia gigit & cubit memang sakit sampai kadang2 luka kulit i...sabo je la
10. makin besar makin kuat merajuk pulak...dah pandai nk berebut mainan dgn org lain...apa yg dia pegang, kena pujuk rayu byk kali baru dia nk bagi...kalau simply mintak camtu je, jgn harap la dia nak bagi...dah la suka menjerit
11. mentang2 dah pandai mkn sendiri, habis semua benda dia nk mengutip...sekarang ni tak boleh satu saat pon lepas pandang, kalau tak habis la mcm2 dia telan...bahaya tau! dh byk kali korek tisu , kertas & plastik dari mulut dia...
12. sangat susah senyum! muka masam mencuka je tau, serius betol ayish ni...tapi kalau dah stat senyum, cair tau ^_^

13. bab nk suruh dia belajar, awal2 lagi i surrender...ayish memang susah giler2 nak focus kat satu benda...i sendiri pon takde skill sebenarnya nak jadi home tutor ni...ku layankan je anak tu kalau dia nak main pon...ke anak lelaki ni memang kurang berminat kat buku? hohoho...tunjuk flash card pon sampai 4-5 keping ok la, lebih dari tu booolayan!

14. selalu i tengok anak org lain macam berminat tengok tv/ipad tapi ayish jgn harap la...tv pon dia tak pandang....kau pasang la cerita cartoon ke, nyanyi2 ke, apa2 je la kat kids tv tu kan, haram dia nak tengok...cuma ada satu benda yg jadi favourite dia, main lego! tiap kali main kena pantau dia sbb takut masuk mulut...i rasa dia lebih cenderung pada benda yg praktikal yg boleh dipegang daripada benda2 yg gunakan mata ni...
15. kalau travel dgn ayish ni confirm i akan muntah sbb dia sangat tak reti duk diam...lampu, radio, pintu, cermin, air freshener,  gear, stirring, semua la dia nk main! dia tak suka carseat...nk kata i tak ajar dia dari kecik duk dlm carseat i taktau la coz dia ni sampai umur 4-5 bulan ok je duk dlm tu, sbb tak reti nk bergerak lagi...tiap2 minggu kot i kuar travel jauh2 & selalu jugak kot i angkut bawak pegi office, mmg buh dia dlm carseat tu sejak umur dia sebulan lagi...tapi dia memang takmo! yg dia tahu nk panjat & nak diri bebas...ayish ni i perasan dia tak suka kalau kita pakaikan seat belt or apa2 je la kat badan dia, sepantas kilat dia tarik...satu lagi kalau dlm kereta, make sure pintu kunci siap2 bila naik tu...pernah sekali tu dia buka pintu sendiri, nasib baik kereta tgh berhenti waktu tu...

16. ayish ni sweet tau...dulu masa tak reti lagi, dia tampar muka i bila nk kejutkan i bangun tido...now dia dah pandai panggil i sambil cium2...kadang tu i saje buat2 tido sbb suka bila dia cium ...kadang2 duk peluk la & ulit2 kita ni...ahhhh bahagia sgt rasa! taktau nak describe camne...hihi

17. selain bye2, tepuk tangan, hentak kaki, dia dah tahu bila org cakap "salam"...sebenanrnya byk arahan yg dia paham sbb bila i suruh amik sesuatu, cepat je dia buat...tinggal lagi dia tak boleh nk bercakap je...

18. pantang nampak pen & kertas! suka menyonteng dia ni...hari tu habis muka sendiri dia conteng...haha...my mom cerita, i masa kecik dulu pon suka menyonteng & melukis, sbb tu i kretif kot? lalalala~

19. dengan rasminya dah 2 minggu ayish reject taknak breastfeed dgn i, dia gigit & tarik2 *sakit woooo*...i taktau apa masalahnya, sbb tiba2 je semua ni...ekceli dh 2 bulan i tak pam sbb DF je...now dah kena stat pam balik sbb dah jadi mcm EP mom pulak...sobosb :( bermula semalam la i gigih pam balik walaupon sebenarnya i dah bungkus & simpan elok2 segala breast pump, storage bottle, sterilizer, semua la!

20. kalau dengar je azan, cepat2 tangan dia letak kat telinga konon2 nk azan jugak sambil mulut tu bunyi "awaaaa awaaaa"...

21. segala perhiasa kaca kat meja & bilik tido kena letak tempat tinggi...dia suka mencapai...pernah sekali dia pecahkan bekas lilin dlm bilik i, jenuh la hubby duk kutip kaca tu takot dia terpijak/makan...lepas kes tu memang tak boleh dah nk letak barang kaca banyak2


hmmm tu je la kot setakat yg i ingat...hehe...apa2 pon i rasa budak yg sebaya farish ni lebih kurang je perkembangan dia...kalau ada kurang tang tu, lebih tang ni pulak :) semoga anak2 kita adalah anak2 yg baik, anak2 yg menyenangkan, anak2 yg dengar kata :)

Thursday, May 23, 2013

BALI Review: The Bali Dream Villa, Jimbaran, Rock Shop & Ubud (Part 1)

dah lama tak cerita pasal ayish kan? insyaAllah nanti i cerita perkembangan ayish utk 1 tahun 1 bulan...tapi entry kali ni bagi chance kat i cerita pasal BALI yer :p

review pasal korea tinggal 1 part lagi tak habis, tapi i nk selitkan cerita pasal bali dulu...review bali ni maybe ada 2 part je kot sbb i pegi bali 3 hari 2 malam je :)

holiday ke bali ni adalah percutian yg tidak dirancang, langsung takde plan dalam list "jalan2" utk tahun ni...beli tiket 3 hari sebelum fly so jgn harap la nk dapat murah yer adik2, 1.6k jugak terbang melayang utk tix saje...hotel pulak book sehari sebelum, mmg gamble je la...tapi sbb bali tempat yg mudah, jadi takde masalah sgt kot :)

kitorang naik air asia...tengok jugak garuda tapi mahal...tengok MAS, murah RM500 dari AA tapi kena naik 12pm & balik pon 12pm so cancel! AA ni flight kitorang 9am ke bali & 9.20pm ke LCCT...jadi walaupon kitorang pegi 3 hari, tapi banyak jugak masa sebenarnya...hehe

tujuannya adalah semata-mata utk berehat! kira honeymoon kali ke-2 la ni :) lagipon birthday husband 11 mei baru2 ni (yg ke 28) & 2nd anniversary kitorang pulak 10 jun...kitorang anggap ni adalah 2nd anniversary getaway & sambil2 celebrate birthday hubby *kononnya la* walaupon dia yg bayar semua...hahaha nk buat cmne bini tak berapa nk mampu :p
utk 1 malam, kitorang stay kat THE BALI DREAM VILLA area seminyak [LINK]...kalau dtg bali, haruslah cari villa yg ada private pool :) tapi kitorang stay sini satu malam je & satu malam lagi kat hotel area lain...motif?? satu nk duk villa yg ada private pool & satu lagi nk duk kat hotel yg ada private beach...hotel lagi satu tu nnti i cerita dlm part 2 yer :)
complimentary drink 
kata pegi honeymoon, mestilah cari tempat yg romantik & cozy kan? satu lagi yg best, owner villa ni bagi kitorang 2 bilik, yg connect dgn toilet...boleh nk tido dua2 bilik tapi takkan la i nak tido satu bilik, hubby satu bilik lain pulak kan? LOL! bali dream villa ada dua, kitorang stay di bali dream villa 1 (yg 2 maybe lagi baru kot?)...jom tengok apa yg best kat villa ni...
masuk je villa, benda pertama yg i terjah mestilah private pool...besar okey private pool dia, mmg boleh berenang kuak lentang, kuak kupu2 semua la...maybe kitorang dapat pool utk 2 bedroom, sbb tu besar...masa nk book tu tengok single room punya pool macam kecik je, hubby siap cakap lagi "ni boleh rendam badan je ni, takleh swim ni"...bila tengok besar camtu, hubby la org pertama terjun!
ayish & hubby sgt enjoy swim kat sini...mama pon join tapi pic mama censored...hehe 
ni bilik dia...feeling pengantin baru uols dengan kelambu macam tu~ actually ada nyamuk, sbb tu kena ada kelambu...tapi takpe, kat sini dia dh sediakan ubat nyamuk...sepanjang duk sana, ada la 2 ekor nyamuk i jumpa...haha
lounge/lobby...sangat tenang...
satu lagi kelebihan the bali dream villa ni, dia sediakan FREE shuttle utk area berdekatan & boleh hantar/amik dari/ke airport...cakap je nk pegi mana dlm kawasan yg dia cover, driver akan bawak...wifi pon free kat sini...
ruang tamu dengan tv yg besar (terlindung pulak)
dapur yg luas  
 kalau boring boleh lepak baca buku kat sini
 toilet/bathroom
sgt enjoy bila malam2 lepak sambil rendam kaki kat pool ni...bunyi air pancut jadi background utk kitorang borak2...romantik ok! hihi...eh kaki ada bulu tu kaki hubby tau, bkn kaki i...lalalala~
kata nk relax, haruslah pegi spa kan? tak ingat berapa rate dia...ayooooo

bila stay kat villa ni, byk aktiviti indoor je kitorang buat...time ni la nk pillow talk dgn hubby & have some quality time together sambil layan kerenah farish yg menghiburkan...hehe...nak manja2 or romantik pon syok dgn suasana yg nyaman & tenang, lagi2 kalau malam tu dengar bunyi air pancut dari kolam...eeee seronok! dan2 kitorang plan nk buat rumah camtu...haha kuat betol berangannya...
masa ni i dah ready nk pegi dinner kat jimbaran...lapoooo

rate utk villa ni lebih kurang RM 470 satu malam termasuk tax & breakfast ...itu price utk one bedroom pool...kalau suite lagi mahal sbb besar & lagi cantik...tapi breakfast dia biasa2 je, tak byk choice...ok la janji kenyang dapat alas perut :) i book from Agoda...rate maybe berubah-ubah ikut date mana yg kita nk pegi & jenis bilik yg macam mana kita nak
walkway...abaikan i yg selekeh tu...masa ni tak mandi pon lagi...cuci muka gosok gigi terus nk pegi breakfast...hihi



petang dalam 5pm kitorang ke jimbaran (dlm 20min kot dari villa), driver villa tu yg bawak...memang dah aim nak makan seafood kat sini sbb jika ke bali, tak sah la kalau tak singgah sini...i memang dah tahu harga makanan kat sini so takde la terkejut...tapi hubby ternganga gak la masa mula2 tengok price kat sini...hahaha...boleh makan yg murah2 mcm fish&chips, takpon yg ala-card...tapi i pilih yg package sbb nak jugak suruh hubby rasa lobster kat sini...
kitorang pilih meja yg betol2 depan ombak...waktu kat sini sama je dgn malaysia cuma 5pm dia ibarat 6pm kita gelapnya sbb tu waktu sembahyang sejam awal...i memang suka la dengar bunyi ombak, rasa tenang sangat & boleh feeling2 romantik gitu dgn hubby walaupon ayish ada...kihkihkih
amek kau, RM300 makan kat sini! tapi hubby pulak cakap "takpe la, kata nk honeymoon, enjoy je la"...ok la, hubby dah cakap camtu i pon malas nk berkira-kira pasal duit ni janji perut kenyang hati senang, lagipon bukan selalu...bini yg makan byk sbb lakiku allergic seafood...
ayish bagi kerjasama yg sangat baik masa kat sini...sayang awak!

jagung bakar kat sini sedap! silalah cuba yer, RM6 satu...makan2 sambil tengok fireworks, bestnyaaaa :) ayish nampak kitorang makan dia pon sebok "ma nak nakkk"
habis makan, sampai villa dlm 7.30pm, lepak2 tengok tv skejap, tidokan ayish & masa utk papa mama pulak! lalalalala :p

**************************************

ni cerita hari ke-2 di bali pulak...lepas check out villa, kitorang berjimba dulu...mula2 ke tanah lot lepas tu ke rock shop & lepas tu baru la check in hotel kat nusa dua pulak...tapi dlm entry ni nak cerita pasal rock shop dulu...
rock shop ni area kuta...mula2 plan nk stay kat hard rock hotel sbb pool dia best & price pon ok tak mahal sangat tapi dah full! camne la tak full kalau cari hotel sehari sebelum nk fly kn? hoho...
i pegi rock shop ni semata-mata sebab adik i kirim beli t-shirt...awal2 dh ckp dgn hubby, kita masuk pilih2 & bayar terus balik la yer...sbb i bukan suka sgt pakai t-shirt, tak kena dgn jiwa i gitu...kekekeke...duk pilih2 utk adik & husband dia, i dengan hubby pon duk sibuk pilih utk diri sendiri jugak! lorrrr tak memasal drp taknak beli, last2 4 helai terus kitorang beli utk diri sendiri! hahaha nafsu batol la, ntah bila nk pakai semua taktau la :p

btw hari ke-2 utk jalan2 ni kitorang upah supir...supir ni amik dari hotel je sbb nak senang kerja...sehari RM120...actually kalau korang dpt contact sendiri supir or sewa kenderaan, jauh lebih murah tau...sbb kitorang ni nak bercuti menenangkan minda gitu, jadi tak kuasa nk serabut kepala otak utk drive...nak jadi mcm raja & permaisuri je duk kat belakang boleh arahkan nak pegi mana2 :p

                             **************************************
hari ke-3 pegi UBUD pulak...kat ubud ni sangat jauh dgn pantai tapi boleh la nk tengok pemandangan padi bukit kat sini...ubud agak tinggi, so sejuk la sket...
ayish ni payah beno nak posing handsome2...

painting kat ubud ni murah jugak, harga lebih kurang kat tanah lot...tapi janganlah beli painting di nusa dua/kuta yer coz harga 3 kali ganda! huhu

ok sambung next entry pulak :)

Thursday, May 16, 2013

Korea Review: Gyeongbokgung Palace, Myeondong, Dongdaemun, Namdaemun (Part 3)

malas sebenarnya nak review tapi atas desakan & permintaan "peminat", ku gagahkan jugak haha...insyaAllah part 4 nanti habis la kot review semua tempat2 yg i pergi kat korea ni...gabungkan banyak2 cerita dlm 1 entry je senang, lama2 kang basi lak cerita hihi...

GYEONGBOKGUNG PALACE
entrance

tak pasti ada apa kat atas tu, kitorang tak naik sbb bawak ayish naik stroller kn...perasan tak jalan kat situ batu2 dia tak rata? payah wooo bawak stroller! last2 kitorang kena ikut jalan tepi, baru blh tolak stroller dgn senang hati...huhu

actually kat korea ni byk palace yg korang boleh lawat tapi gyeongbokgung palace ni antara yg glamor la...ada lagi satu palace yg dekat sgt dgn gyeongbukgung ni, tapi kitorang tak pegi sbb kejar masa & assume mesti lebih kurang je dalam dia...hehe

nak ke sini senang je, make sure last subway station korang adalah gyeongbokgung station...nak masuk sini kena bayar 45,000 won (RM15) per enter...kat sini korang boleh tengok demo upacara perlantikan maharaja camne...dia ada waktu tertentu, so silalah tanya ke counter kalau korang taknak terlepas tengok :)
i kan pegi musim bunga, jadi tempat ni agak cantik dgn bunga2 sakura yg baru nak tumbuh (walaupon byk lagi pokok yg botak sebenarnya)...kalau dah heavy full bloom, confirm lagi cantik! kat sini tak lain tak bukan korang boleh tengok istana2 lama & muzium...tempat dia besar, berjam2 gak la kalau korang dtg sini...memang banyak 'port' utk amik gambar...
nampak tak mata si kecik tu tengah mengintai? hehe...sian dia sejuk...geram je tengok bunga sepanjang jalan ni...
 ni tempat maharaja & menteri2 meeting...
asyik kena bungkus je anak mama ni kan? nak buat camne, angin kuat kadang2 hujan kadang2 salji...huhu
jangankan kata i pinjam stroller blogger intan je, siap nursing cover yg dia jahitkan pon i angkut bawak ke korea...jasamu dikenang intan! hihi
ni dalam area museum...dalam ni takleh amik gambar...kat sini kitorang lepak2 sambil susukan ayish & bagi dia mkn sampai kenyang :) masa ni kat luar tu salji turun sikit2...
kawasan ni kita boleh tengok macam mana keadaan kedai2 lama kat korea...
told u already, kawasan palace ni besar ok! merata2 boleh berposing sampai nk muntah mengadap camera...huhu
baru je nk posing manja2 *geli*...sekali lepas tu hujan turun lebat...tak bagi chance kat kitorang kot? :p macam biasa, i selalu bayangkan musim luruh kat sini dengan daun2 warna kuning-oren-merah, ahhhh cantiknya!

dah la kot pasal gyeongbokgung palace ni, penuh dah gambar...silap2 berat korang nk baca entry i ni...btw sepanjang kat sini kitorang makan sneakers & kit kat je...


MYEONDONG
kat sini ibarat syurga beli-belah la kat korea...tapi kat sini semua barang2 branded je yg dijual...sorry takde pic kat sini...paham2 je la si kecik tu tengah tantrum sampai terbantut kitorang nk shopping kat sini...sudahnya tak beli apa2 pon di sini yer..kat sini pegi malam2 best coz ada macam pasar malam, meriah...


DONGDAEMUN
dari subway station, jalan kaki je la uolss...lupa nama tempat ni tp macam tokong sket rupa dia..kat depan dia jalan raya besar, boleh la tengok pemandangan bangunan yg mencakar lagit (eh tapi takde la tinggi sangat pon bangunan kat dongdaemun ni)
sungai ni menenangkan & sejuk...kalau taknak ikut jln atas, korang boleh ikut jalan sungai ni yg mana lebih selesa...kat sini kadang2 diorang buat life band tau, ada port dia kata atas sungai ni...
sini banyak jual payung comel2...ni ada org kirim, kalau tak memang tak kuasa la nk shopping payung...haha...harga paling murah RM15 rasanya tapi tak lawa...yg mcm i pegang ni RM30, kecik je muat sorang je bawah payung tu...
*tengok tu ayish menjeling* i nampak kat dongdaemun ni banyak giler org jual kasut tepi jalan...baju & barang2 lain pon banyak tapi banyak jual dlm mall...kalau korang masuk mall tu, memang rambang mata la, dah macam pasar payang rupanya...tapi i tak beli pon sebab tak jumpa baju yg berkenan di mata, not my taste kot...kekeke

kat sini banyak jugak jual lace & barang2 utk korang buat bisnes jahit/kraftangan...dia jual borong & sangat banyak pilihan!


NAMDAEMUN 
dari dongdaemun, kitorang ke namdaemun market lak...i suka shopping kat sini!! namdaemun best ok, macam2 ada & barang pon boleh dikatakan murah...perlu diingatkan, namdaemun market ni beroperasi sampai 6pm je tau, malam dah takde...boleh rambang mata kalau korang pegi namdaemun...i jatuh hati dgn comforter kat sini tapi tak beli sebab fikir besar & susah nak angkut naik flight...sobsob :(
macam2 accessories ada jual kat sini...gelang, rantai, kerongsang, semua la ada...siapa2 yg nak kawen tu, maybe boleh consider beli favor box kat sini sebab murah & macam2 pilihan ada...
korongsang sangat-sangat murah with high quality...korang boleh dapat serendah 3000won (RM9)...tapi standard harga 5000-8000won (RM15-RM24) korang boleh dpt yg sgt besar & cantik...kalau harga lebih dari tu silalah jgn beli coz byk lagi kedai yg jual murah...kalau korang beli dalam kedai(bangunan), mmg ada ayg jual 10000won (RM30) tapi bentuk dia sama je mcm yg harga 5000won yg kedainya kat luar tepi2 jalan...beli kerongsang + bracelet, i boleh habis RM600...hahaha...tapi takpe, semuanya utk bagi kat sedara-mara :)
bila dah ada kat namdaemun, jgn lupa cari kuih tradisional dia ni...halal tau! harga sekotak ni 5000won (RM15)...kuih dia mcm tepung je, isi dalam tu boleh pilih mcm2...i beli satu je yg isi dia hazelnut...arghhh rugi tau beli satu, kitorang laki bini sekali duduk je habis makan...kalau tahu baik beli byk2 boleh bawak balik malaysia bagi family rasa...nyesal tau, nak pegi beli semula dah tak sempat coz malam...hukhuk

ayish yg manja bersama papa yg gagah...eh??
sebab tak larat nk pegang barang byk2, tak pasal2 kitorang beli beg shopping ni...tak ingat brp harga tapi dlm RM50 rasanya...rasa mcm takde membeli sangat, tapi bila balik penuh beg ni oiiii...haha
ada gaya ahjuma tak i tarik shopping bag ni? hahaha

untuk shopping, kitorang memang spent masa seharian dari pagi sampai malam...mula2 sekali ke dongdaemun ---> namdaemun ---> myeondong...

ni antara souvenir yg korang boleh beli kat korea:
fridge magnet
kipas 

kerongsang
mask...ahhhhh mask kat sana murah giler!!! silalah beli banyak2 yer...antara yg i beli ni brand the face shop, missha & etude...harga dia half price drp malaysia tau & kalau beli kat sini confirm akan dpt macam2 free gift...nasib baik i ni jenis yg tak pakai foundation, maskara or benda2 yg 'complictaed' kat muka, kalau tak mesti lagi byk i borong cosmetic kat sini...hehe
 shawl
pen & book mark
 keychain
nail clipper
t-shirt

ok lah, tu je la kot...last review nanti pasal lotte world & everland pulak...entah bila nak review yg tu pon taktau :p



RELATED POST:
1) Tips & Budget Ke Korea [LINK]
2) Korea (Part 1): Nami Island, Itaewon, Dongdaemun 2C House [LINK]
3) Korea (Part 2): Namsangol Hanok Village, Namsan Tower, Han River [LINK]
4) Korea Review (Part 4): Lotte World, Everland & Tempat Menarik [LINK]