Wednesday, June 26, 2013

[Homemade] Resepi Mudah Untuk Bayi Anda - 7 Bulan Dan Ke Atas

cerita pasal makanan baby ni, setakat ni memang i tak bagi lagi garam & gula kat ayish...i sebolehnya jaga...kalau kat rumah pulak mmg hari2 masak yg fresh utk dia...kalau travel i bawak jugak la cerelac tu...hehe

tapiiii i tak dapat nk elak dgn org sekeliling yg suka calitkan makanan mcm2 kat mulut ayish...i nak tegur tak berani, jadi i diamkan je bila nampak...selagi benda tu dlm kuantiti yg kecik, i maafkan je...tp kalau bagi sesudu atau dlm kuantiti yg byk, tu memang i akan sound la...

ni sumber i utk dapatkan rasa MANIS utk ayish: kurma, kismis..
ni pulak sumber utk dapatkan rasa MASIN: celery, cheese, bilis..
utk MASAM pulak: tomato...

ok jom masuk part resepi...sorry la ek, i campur2 je guna bahasa melayu & english...ikut dannn je mana2 yg i rasa selesa & terbiasa...bahasa rojak gitu....hihi...harap2 la resepi yg i kongsi ni bermanfaat utk mommies semua...

P/S: i ni copy paste resepi drp facebook & instagram i, jadi tulisan tu mungkin tak sekata sikit...sbb malas nk tulis balik resepi panjang2...hehe

BRUSCHETTA
RESEPI:
1) rebus ayam sampai masak
2) ambil roti, letakkan ayam, tomato (atau puri tomato), parsley & cheddar cheese
3) masukkan dlm microwave 30saat (nak bakar dlm oven pon boleh tp roti jadi rangup la)

VEGE SWEET POTATO
RESEPI:
1) rebus sebiji ubi keledek & 2cm carrot sampai lembut
2) bila dah sejuk, lecekkan ubi & carrot sampai hancur
3) masukkan 2 sudu besar tepung atta, sedikit cheese & sedikit parsley, gaul rata
4) tekap ikut bentuk yg kita suka & bakar dlm oven 10 min suhu 180'c

TOMYAM AYAM
RESEPI:
1) tumis seulas bawang putih & seulas bawang besar (dicincang) dgn ollive oil sampai naik bau
2) masukkan serai, ayam yg dipotong dadu sampai keluar minyak..
3) masukkan 3 biji tomato yg dipotong dadu, masak sampai lembik
4) masukkan daun limau purut, 1 mangkuk air, biarkan mendidih
5) masukkan kentang, lobak merah & broccoli masak sampai lembut/mendidih

FRIED APPLE PIE
RESEPI:
1) sebiji epal merah potong dadu
2) gaul epal dgn 1 sudu kecil serbuk kayu manis, 1 sudu kecil serbuk buah pala (takde takpe)
3) panaskan 1 sudu besar unsulted butter kemudian masukkan 2 kiub puri kurma...kacau sebati (kalau tawar tambahkan lagi kurma)
4) bila dh sebati, masukkn epal td & masak sampai epal tu agak lembik
5) amik sekeping roti, tekan2 sikit lepas tu letak campuran epal td..lipat dua, picit2 keliling roti supaya melekat
6) celup roti dgn telur, salut dgn bread crumbs & deep fry dalam 30saat camtu (pakai olive oil)

ROTI BAKAR PISANG
RESEPI:
1) letakkan pisang yg ranum atas roti
2) taburkan dgn cheese & cranberries (ganti dgn kismis pon sedap)
3) bakar 15min suhu 200'c

SUP PASTA

RESEPI:
1) rebus pasta sampai kembang & ketepikan

2) tumis bawang merah & bawang putih sampai naik bau, masukkan ayam yg dipotong dadu
3) masukkan semangkuk air, masukkan carrot & biarkan mendidih
4) lps tu masukkan bayam, celery & daun sup
5) pecahkan sebiji telur, biarkan mendidih
6) bila nak hidangkan, taburkan sedikit serbuk ikan bilis 

RESEPI MEE SUAH DENGAN CHICKEN BALL
RESEPI:
1) utk bebola ayam: rebus ayam sampai masak...masukkan ayam, tepung atta & parsley dlm blender...kepal bulat2, rebus dlm air mendidih
2) utk buat sup: tumis bawang merah & bawang putih sampai naik bau...masukkan ayam yg dipotong dadu...masukkan jagung manis...masukkan semangkuk air sampai mendidih...masukkan chicken ball tadi...masukkan bayam, celery & sedikit cheese utk bagi rasa masin...masukkan mee suah, kacau rata


CREAMY SWEET POTATO
RESEPI:
1) bakar ubi keledek sampai masak
2) bila dh masak, korek isi keledek
3) campur dgn breastmilk/formula milk/fresh milk/cheese (ikut suka hati nak campur yg mana satu)
4) gaul rata...boleh taburkan serbuk parsley sket


BANANA CAKE
BAHAN-BAHAN:
1. sebiji/sebiji setengah pisang berangan atau pisang emas yg ranum (pisang lain pon boleh kot, tapi taktau la sedap ke tak)
2. 1 sudu besar tepung atta (tepung org buat capati tu...brand alagapas pon ada jual)
3. sebiji telur (kalau anak ada allergic, jgn buat la kek pisang ni...kalau tak letak telur, nanti keras pulak kek tu)
4. 1/2 oz breast milk atau formula milk atau fresh milk (sukati korang nk letak yg mana satu)
5. 1 sudu kecil minyak zaitun (olive oil)

CARA-CARA:
1. pukul telur dgn minyak sampai kembag
2. lenyekkan pisang
3. masukkan telur yg dah dipukul tadi & susu dalam pisang yg sudah dilenyek...gaul rata
4. masukkan tepung & gaul rata
5. masukkan dalam cup/loyang & kukus selama 30-40min...kalau nk masuk oven, bakar 40-45min pada suhu 180'c


ORGANIC OAT WITH BANANA & DRAGON FRUIT
RESEPI:
1) rendam organic oat dgn air panas sampai kembang (sebaiknya pakai rolled oat)...toskan
2) gaul dgn breastmilk/formula milk/fresh milk
3) boleh makan dgn buah
4) kalau anak tak pandai telan, boleh campur & blend je semua ni


ORGANIC TOFU WITH DATES SOUP
RESEPI:
1) tekap organic tofu (taknak pon takpe, boleh potong biasa je...hehe)
2) rebus 3-4 biji kurma (dlm ni i rebus dgn sebiji kacang walnut supaya kuah pekat..tapi tak dinasihatkan sgt bagi kacang coz blh buat rashes)
3) bila kuah kurma dah mendidih, sejukkan sket & blend sampai hancur
4) rebus balik & masukkan tofu...rebus sampai tofu masak


CREAMY PUMPKIN SOUP
*pic ni org tua punya, yg farish lupa nk snap...hihi
RESEPI:
1) rebus labu manis sampai mendidih (1/2 labu saiz kecil)
2) bila dah masak, toskan...lenyekkan labu sampai hancur
3) dlm periuk lain, tumis 3 ulas bawang putih & 1 ulas bawang merah (dah siap blend hancur) dgn olive oil...tumis sampai naik bau
4) masukkan labu yg dah siap lenyek tadi + 1 cawan stok ayam
5) bila dh mendidih, masukkan sekeping cheesedale
6) gaul sampai pekat & siap!
7) boleh mkn dgn roti atau bubur kosong


BEGEDIL
RESEPI: 
bahan2: 4 biji kentang direbus, daging/ayam dah siap rebus kecil2, sebiji telur dipukul, bawang goreng, daun sup, daun bawang & olive oil...

cara2: hancurkan kentang, masukkan semua bahan kecuali telur & olive oil, gaul rata...buat bentuk bulat2, celup telur & goreng!

BANANA OAT BISCUITS
RESEPI:
1) lenyekkan 3 biji pisang yg dah ranum
2) masukkan 1 cawan kecil oat, gaul sebati sampai adunan melekit
3) bakar dlm oven 180'c lebih kurang 20-30min (atau agak2 dah masak)

PASTA WITH TOMATO SAUCE
RESEPI:
1) tumis seulas bawang kecil & 2 ulas bawang putih yg dah dicincang dgn olive oil...cukup sekadar naik bau...masukkn beberapa ketul ayam...
2) masukkn semangkuk kecil air...bila dh mendidih, masukkn 3 biji tomato yg dah dipotong dadu & 2 biji kurma...
3) agak2 tomato tu dah masak, masukkn sekeping cheesedale & serbuk daun parsley
4) bila dah agak pekat, tutup api, tunggu sejuk sket & boleh blend

5) boleh tuang atas pasta...nak hidang boleh tabur cheddar cheese & parsley flakes sket 


STRAWBERRY JAM
RESEPI:
1. 10-15 biji strawberry manis, masak atas api kecil (jgn letak air...kalau blh pakai non-stick pan)
2. bila strawberry dah hancur/berair, masukkan madu asli secukup rasa

3. kalau nk balance-kan rasa, boleh letak perahan jus lemon (takyah letak pon takpe)

4. bila dah agak kering, sejukkan dulu baru masu dalam manison jar (kalau tak betul2 sejuk, jem akan cepat berkulat)

5. boleh bagi anak2 makan camtu je atau blh mkn dgn roti atau boleh mkn dgn biskut atau mkn je la dgn apa2 pon ikut kretiviti 

*MADU UTK BAYI 1 TAHUN KE ATAS

BAKED POTATO
RESEPI: rebus sebiji potato, rebus seketul ayam, rebus/stim broccoli n carrot...hancurkn potato, cincang ayam n sayur kecik2, gaul semua..letak cheddar cheese, parsley, thyme n telur...parsley, thyme n telur tu optional, xnk letak pon xpe tapi kalau letak lagi sedap..gaul lagi sampai sebati, letak dlm bekas, tekan2 skit..atas dia tu letak tomato puree n tabur cheddar cheese...bakar 15min dlm oven, suhu 180'c

CHICKEN NUGGET
RESEPI: blend 2 ketul isi ayam dgn seulas bawang putih, 2 ulas bawang merah, sekeping cheddar cheese & sebiji telur kuning…kamudian gaulkan dgn parsley & bread crumbs…biarkan 10 min…bila dah keras, boleh tekap ikut bentuk yg kita suka, salutkan dgn putih telur & bread crumbs sekali lagi…goring dgn olive oil

CREAMY PASTA SOUP
RESEPI: tumis seluas bawang putih yg dicincing menggunkan olive oil/unsalted butter, masukkan ayam, kemudian masukkan 1 gelas air…agak2 dh mendidih masukkan carrot, telur & cheddar cheese…boleh makan dgn pasta

CREAMY PORRIDGE WITH ASPARAGUS PUREE
RESEPI:
1) rebus segenggam beras dgn 10-15 ekor ikan bilis sampai jadi bubur

2) masukkan cheese, kacau sampai rata...dah sejuk boleh blend

3) utk puree, steam asparagus sampai masak..blend sampai hancur

4) hidang & bagi si manja anda 

MASHED POTATO
RESEPI: lenyekkan potato yg dh direbus dgn unsalted butter atau cheese, dh siap ketepikan..utk gravy, rebus kurma dgn stok ayam, bila kurma dh lembut lenyekkan/blend...

MINI FISH BURGER
RESEPI: seekor isi ikan kembung (kalau kecik amik 2 ekor), seulas bawang putih, seulas bawang merah & sweet corn, tumbuk/blend sampai hancur…lepas tu gaulkan dgn rosemary/parsley/thyme..bentukkan ikut suka kita, salut telur & bread crumbs…goreng dgn olive oil..bila dah masak, letak atas roti bakar dgn tomato puri

CHICKEN ROLLED
RESEPI: tumis seulas bwg putih n seulas bwg merah dgn olive oil..lps tu masukkn ayam yg dicincang, ayam seketul amik isi je..agak2 ayam dh masak masukkn broccoli (amik satu bunga je), tomato (amik 1/5 je), carrot (amik sebesar kelingking je), parsley..kacau2 sampai masak, angkat letak tepi..amik sehiris bahagian dada ayam, tumbuk2 sket bagi nipis..atas dada ayam tu letak mozarella cheese & bahan2 yg kita dh masak td..bungkus mcm kita buat popia tu, ulang lagi letak cheese & bahan2 tadi sampai habis gulungan…letak lidi supaya kemas n tak terbuka, perapkn 10min..sambil2 tu pukul sebiji telur..lps 10min, celupkn ayam bungkus tadi dgn telur & bread crumbs..goreng atas pan dgn olive oil..bila dh masak baru cabut lidi tadi


BUBUR SAYUR
RESEPI:
buat bubur kosong..agak2 bubur dah nak masak masukkan kentang, bayam, sawi, tomato & carrot...biarkan sampai masak...nak hidangkan tabur sedikit serbuk ikan bilis utk bagi rasa masin



RELATED POST:
1. Resepi Bayi Satu Tahun Ke Atas- Part 2 [LINK]

Wednesday, June 19, 2013

KOREA Review: Lotte World, Everland & Cadangan Tempat Lain (Part 4)

erkkk sebenarnya i macam dah muak nak cerita pasal korea, memori i pon dah byk hilang pasal lotte world & everland ni...punye la malas nk update sbb fikir org bkn nak baca sgt kalau belum masanya nk pegi kan hahahaha...takpe, i cuba recall setakat yg termampu yer & refer notes yg i bawak...

(1) LOTTE WORLD
masa pegi ni hujan renyai2 sikit...tapi nasib baik masa tu kitorang dah nak balik...kesian kat ayish la sbb angin yg bertiup tu sejukkk kalau kena muka dia...
i pegi lotte world masa hari ke-3 di korea...harga nak masuk sini 56,000 won (RM 168) per couple...kalau pegi sorang2, tiket mahal sikit 38,000 won (RM 114)...kat sini lebih kurang mcm genting je, ada indoor & outdoor aktiviti...
bunga sakura yg tengah mengembang...tapi masa ni belum full bloom, kalau tak mesti lagi cantik!
dekat lotte world ni ada 2 bahagian, ada games yg kena seberang jambatan...alahhh mmg macam genting la senang cerita!
indoor dia pon byk game boleh main...biasanya org dtg sini seharian jugak, tapi kitorang ni dtg dlm 2 jam je lps tu balik...sebabbbb bawak ayish susah la nak main benda2 dlm tu...kitorang hanya naik kereta kat bahagian atas je (apa ek org panggil yg mcm train tu?) pusing keliling lotte world...tu je yg boleh buat bila ada ayish...kat sini budak2 pon ramai...
i mcm tak suka sgt dtg sini sebenarnya...rasa rugi pon ada, hihi...tp kalau korang yg dtg tanpa baby, mesti enjoy je kat sini kot...
cara nak sampai ke lotte world ni senang je, tak kira korang dari mana last station mestilah JAMSIL...dari situ korang jalan kaki je utk sampai lotte world...korang mesti akan lalu lotte shopping complex sebelum sampai taman tema dia... 

ayish with papa...


(2) EVERLAND
jakun sekejap tengok banyak bunga kat sini...maklumlah, i kan "mek bunga" hihi

everland ni taman tema terbesar kat korea & ala-ala disneyland gitu...everland ni terletak di yongin...masa tengok rancangan running man, i memang dah niat dalam hati "aku mesti jugak sampai kat sini" sebab sukaaaa sgt2 tengok tempat ni terutama masa musim bunga...
i difahamkan everland ni terbahagi pada 5 kawasan/bahagian: european adventure, magic land, toller coaster, american adventure & zoo topia...i rasa kalau pegi musim sejuk mcm tak sesuai sgt coz pemandangan tak cantik & banyak aktiviti/games tak dapat buat...
kat sini sangat-sangat-sangat ramai org korea bawak baby & anak2 kecil...everland sediakan baby room siap ada katil lagi, banyak tempat mainan utk baby/kanak2 & paling best blh sewa stroller...i dtg everland ni mmg tak bawak langsung stroller sbb leceh nk angkut naik bas...sewa stroller 4000won, tp bila kita pulangkan stroller, dia akan bagi kita 1000won balik...
tak sejuk ke diorang ni buat show pakai gitu? huhu...semua yg dtg sini pakai sweater/jacket sbb suhu masa tu 11'c...
masa ni diorang tengah buat show dgn kereta bunga bergerak, diorang panggil parade show...sangat enjoy ok! ayish pon nampak happy sambil tepuk2 tangan masa show ni...pendek kata everland ni sgt sesuai utk hiburkan hati anak2...rugi kalau dtg korea tp tak singgah sini...
kat sini ada zoo & boleh tengok haiwan yg takde kat malaysia...
tiket/tix masuk ke sini lebih kurang RM100/person tapi kalau berdua pulak dia jadi RM80/couple, itu pon lepas dpt discount 30%...nak dapatkan discount 30% tu ada dua cara:
1) masa pegi lotte world, amik pamphlet di information counter tapi leceh sikit coz kena isi form di group ticket office...
2) masuk website dia, print tourist promo siap2 dari malaysia...ni yg kitorang buat...sampai sana tunjuk je apa yg kita dh print tu...
kitorang dtg sini tak banyak sgt main, banyak bergambar je...hehe...oleh sebab everland ni jauhhhh, so korang kena spend sehari kat sini baru puas hati...
ni kawasan magic land...kat sini la penuh mainan/game yg sesuai dgn budak kecik & baby...
masa kat sini byk jugak i shopping cosmetic dekat the face shop & etude house...murah sgt2 & harga sama je kalau korang beli kat dongdaemun/namdaemun pon...
cantik kan view kat everland ni?? kitorang anak beranak memang seronok sgt2 dapat sampai sini walaupon sangat penat! ni la last tempat yg kitorang pegi sebelum balik malaysia...
oh tulip! ni kat secret garden di european adventure...masa kitorang dtg ni punye la ramai umat manusia! sangat sesak tau...
dah macam muka budak korea pulak anakku ini!
nak sampai ke everland ada beberapa cara:
1) dari JAMSIL station, exit no.6, cari bus stop...tunggu bas 5800/5700 ke everland...kena bayar 1,800 won...dari sini hanya 40min utk sampai ke everland...bas ada setiap 20min...ini yg kitorang buat! nak turun kat gapbyeong station pon boleh cuma jln kaki la sikit...
2) dari SUWON station, exit no.7, cari bus stop...tunggu bas 66 ke everland...kena bayar 1,500 won...dari sini amik masa 1 jam 30min utk sampai everland...lambat! bas setiap 20min jugak...
3) dari GANGNAM station, exit no.10, jalan kaki dlm 300m ke bus stop...leceh! tunggu bas 5200, bayar 1,800 won...dari sini 45min nak sampai everland...bas kat sini setap 15min...

kalau confuse nak naik bas mana satu, senang je! korang tengok last stop bas tu kat YONGIN...confirm la tu akan ke everland...nanti dah sampai sana akan ada shuttle utk ke pintu masuk everland..
************************************
dalam subway otw ke airport...masa ni 4am! ayish tido lagi, sian dia...

nanti kalau korang naik subway jumpa kedai yg jual ni, try la! i suka giler sbb dia mcm biskut salut coklat...nk makan kena ketuk dulu, dia dh sediakan mcm penukul kayu...harga lebih kurang 2,900 won (RM 8.70) satu...dia dipanggil "Schnee Pang"...rugi kalau dtg korea tapi tak cuba!

walaupon kitorang 7 hari kat sana, tapi ada tempat yg tak dpt pegi...faham2 je la bawak anak kecik ni banyak nak kena berehat skejap & malam2 pon kitorang tak keluar...kalau korang byk masa, boleh pegi:
(1) chuncheon
(2) 63 building
(3) keoang jang market
(4) changgyeonggung palace
(5) changdeokgung palace
(6) naik cable car di myeondong

ok tamat pon review pasal korea...fuhhhh~

P/S: SIAPA2 NAK I PUNYA ITINERARY SELAMA SEMINGGU TU, BOLEH EMAIL OR PM I KAT FACEBOOK K :)


RELATED  POST:

(1)Tips & Budget Ke Korea