Thursday, August 29, 2013

taktau nak bagi tajuk apa...haha

entry campur2 la ni ek sebab sekarang i macam takde masa sgt nak layan blog...sangat-sangat-sangat-sangat busy dgn progress rumah (nak jugak masuk paling lewat pon 30 september!)...ke hulu ke hilir duk tengok kontraktor buat kerja, duk pegi survey barang & shopping sikit2 mana yg berkenan di hati...ni baru rumah saiz 20' x 70', kalau rumah besar confirm la berganda2 penat & berganda2 jugak la belanja...untung la siapa byk duit beli rumah besar & deco kebabommm *krikkk krikkk* progress rumah nanti la i share kalau rajin dan ada masa k...

so far plaster ceiling & grille dah settle...kitchen cabinet in progress, nak cat rumah pon in progress, nak extend yard tu masih mencari kontraktor yg offer harga paling murah...so far dah dpt quotation drp 3 org contractor tapi semuanya mcm over drp budget kitorang...haha...nak tunggu sorang lagi bagi harga tapi kalau masih di luar bajet, kitorang cancel kot nak extend...tengok je la mcm mana nanti...huhu
teaser dulu pasal plaster ceiling, i buat double light box...masa ni tak siap sepenuhnya lagi...nanti i review dalam entry lain , insyaAllah i akan share roughly budget, design & contractor yg buat...
*************************************
ok masuk cerita lain pulak....hari tu (last 2 weeks kot?) ada pegi OU sbb ikut hubby...mcm biasa la, office hubby sebelah OU je, so sepanjang hari tu i melepak la kat OU dari pagi sampai petang (dah terbiasa mcm tu)...tapi kali ni lain cerita sikit...hajat nak shopping baju tak kesampaian *sobsob*, semuanya gara2 si farish yg busyukkk ni la!

stroller memang bawak tapi sbb ayish dah laju berjalan & suka bebas, jadi hubby suggest tak perlu turunkan stroller nanti sewa kereta tolak tu jer...
*muka tu berlagak je kan?* 
sewa la kereta tolak ni tapi bertahan dlm 10-15 minit je lepas tu nak keluar sendiri masa kita tengah tolak...i dah la berdua je dgn dia, blh bayangkan tak sebelah nk tolak bendalah ni, sebelah lagi nak dukung dia...dgn handbag i lagi, dgn pakai high heels nya, beg galas bee dia lagi, dgn buku2 dia yg i baru belikan...masa tu i rasa macam penyangkut baju, segala benda bergayut atas badan, semputtt hoiiii! nasib baik la hari jumaat tak ramai org, kalau tak malu jugak! kehkehkeh
sebab dah tak sanggup nak jadi "penyangkut baju", maka i lepak pon lepak dlm nursing room..dlm tu buat la mcm2 aktiviti dgn ayish, ajak dia mewarna & main gomol2...lebih kurang 4 jam i dalam tu, ayish byk kali gak tantrum sbb boring, nak keluar daku tak sanggup!
lepas nangis agaknya penat, maka tertidur la budak ni dlm nursing room...sejam lebih gak dia tidur, time ni baru i dpt rest skejap tapi sakit badan sbb i terpaksa duduk atas meja...huhu *pengorbanan mama tu ayish, pengorbanannnn...besar nanti layan mama baik2, kehkehkeh*

lepas hubby habis meeting cepat2 i mintak dia hantarkan stroller...fuhhh masa stroller sampai je terus hilang rasa beban...letak ayish dlm stroller, bagi dia susu & sambung tidur! masa ni baru fikir nak makan sbb perut dah berbunyiii...
*************************************
ok sambung cerita lain lagi...hari SABTU (minggu yg sama singgah OU) pegi rumah blogger ctmah sbb nk celebrate birthday alisha...mama ayish ni rilekkk je pakai seluar, sekali sampai sana semua pakai baju kurung...huwaaaaa ingatkan birthday party je, rupanya sekali dgn jamuan raya...tak sopan betol la mama ayish ni...hoho
dpt jumpa sebahagian blogger drp group mommy gojes...seronokkk! i ni kan duk kemaman, faham2 je la punya susah nak jumpa mommies from KL ni...tp jumpa pon tak dpt nak borak lama sbb sebok duk kejar ayish...boleh pulak dia pegi tumpahkan marshmallow kat meja candy buffet...malu mama anak oiiii!
org pertama jumpa umie, ctmah (tuan rumah) & yumie...mula2 jumpa tu rasa malu jugak sbb i ni bukan reti nak berborak...tahu senyum2 macam kerang busuk je selagi org tak ramah dgn kita...hahaha...lama2 tu makin ramai yg datang & ada la tegur2 sikit...tapiii i kempunan la sebab lupa nak makan bubur durian...sobsob :(
*tengok ayish tak menyabo nak keluarkan duit raya* dah nak balik baru aty sampai...eh lembut giler aty ni, cakap teratur jeeee...kalau baca blog dia, i akan fikir dia ni seorang yg garang & tegas...hahaha...rupanya jangkaan ku meleset sama sekali! aty ala2 wanita melayu terakhir gitu & sgt peramah ala-ala kak mimy jugak...

best tau tengok gelagat anak2....ada yg aktif, ada yg sopan santan, ada yg comel loteyyy sampai rasa nk cubit2 pipi tu...
happy birthday alisha! awak sangat cute okey...papa ayish berkenan sampai tak sabar nak ada baby girl...hihi...jadi anak yg baik yer sayang, anak yg menyenagkan hidup :)

pssstt...hari ni sampai ahad i akan ke KL sbb hubby ada seminar, nak melawat abah kat IJN, nak jenguk akak ipar sbb dah rindu sgt kat rayyan & nak bawak ayish pegi ZOO...sabtu 31 hb ni insyaAllah join lagi aktiviti mommy gojes; birthday Qi & baraan rumah Ekin...jumpa sana nanti insyaAllah...itupon kalau segala plan berjalan lancar & takde apa2 halangan la :)

Thursday, August 15, 2013

Oh Lebaran!

AWAS entry yg berat sbb banyak gambar...dah boleh buat album raya entry ni...kahkahkah...eh nk ucap selamat hari raya maaf zahir batin sekali lagi...yg dekat2 tu, meh la datang beraya :)

hurmm sebenarnya raya kat kemaman ni memang agak boring, tak meriah & i takde kawan sgt area ni...masa sekolah dulu belajar kat lain, jadi kawan area yg dekat2 ni tak ramai...semuanya jauh2...family pon masih ramai di selangor & kelantan...

i sempat la buat tat nenas, cornflakes madu, popia nestum, popia sira, nutty thins & bubble rice choc cookies...setiap jenis tu i buat 2 balang...yg kelakarnya, tak sempat pon nak hidangkan kat org, adik2 i dah melantak habis...adik ada 8 org, semua makan macam apeeee je! haha

hari raya ni sempat la makan nasi dagang, ketupat, rendang, lemang, mee kari, lontong & nasi minyak...lupa nak snap pic sbb dah muak masa bulan puasa baru ni hari2 upload pic makanan...haha...
sebelah malam raya pertama pulak kitorang buat bbq utk family & jiran2 yg ada (jiran ada la 2 kelurga je kot yg tak blk kampung)...ada ayam, udang, sotong, sausage, potato & ikan...sampingan tu ada la nasi impit kuah kacang, puding trifle, mashed potato, murtabak roti, potato wedges & fries...seronok dapat kumpul ramai2 sambil "ber-galok"...
ni atuk i...memang dia dah lama duk dgn kitorang...

masa raya ke-3 i nak keluar beraya tiba2 ada sekumpulan budak2 ni dtg...i cakap la dtg petang sikit sbb nk keluar lepas tu diorang boleh cakap "taknak masuk, bagi je duit raya"...ehhh i agak bengang la jugak, jadi i pekakkan je telinga, terus masuk kereta...kalau budak2 dtg, i memang jemput masuk rumah kasi makan minum...tp bila main mintak duit macam tu je, i rasa sgt BIADAP...huhu
****************************

nak cerita pasal outfit hari raya, sekali sekala buat OOTD apa salahnya kan? bila lagi nak show off kan kan kan? *ehemmm*

RAYA PERTAMA:
tema green+pink...i taktau la org panggil hijau apa tu, hijau lumut kot?? baju ni i beli sehari sebelum raya...huahua dapat jugak baju raya...ayish pulak pakai baju melayu pink belacan, haruslah matching dgn mama kan?
raya dlm rumah je uolsss sebab tu takde gambar pegi mana2...tunggu org dtg je kat rumah...masa ni salam2 dgn org tua, syahduuuu sbb teringat kat suami :(
dari kiri: atuk, abah, umi....yg menyelit tu semestinya satu-satunya cucu yg ada sekarang, ayish...hehe
dgn adik2 yg pelbagai warna kulit, rupa, dan saiz badan...hahaha...i anak sulung drp 9 org adik beradik...yg no.9 satu-satunya kumbang (takde dalam pic ni, sibuk main PSP)...
ayish yg sangat susah nak bagi kerjasama bila mama ajak ber-posing....dia terlalu asyik dengan dunianyaaaa...huahua
ayishhhhhh! tunjuk la sikit muka yg handsome tu..eh handsome ke??? haha

RAYA KEDUA:
i pilih kombinasi biru+ungu...baju plain je, tudung sedondon dgn baju tp ada corak butterfly, handbang & kasut je warna purple...ayish baju melayu unguuu (dia mcm agak rimas dgn baju ni)...
umi & adik2 gelakkan i sbb semangat pakai kasut dalam rumah...diorang raya ke-2 dah pakai seluar t-shirt...kak long masih semangat nk bergambar syok sendiri...kasi chance la wehhhh!
ayish dgn mommy ain & mommy pipa...kena umpan dgn vitagen baru nak duduk dlm trolley tu...kalau tak punye la semput nak kejar dia lari sana sini dlm supermarket...

nampak tak betapa bosannya rayaku yg byk terperap dlm rumah je? petang tu ajak adik2 pegi pasaraya shopping makanan sbb dah tak tahan duk melangut jeeee...adik2 i pon stat je raya ke-2 semua dah malas nak pakai baju kurung....
padan muka kena gomol dgn mama! kadang2 mama dah tak larat la nk dukung awak ni...mama awak ni kan kecik *ehemmm*
petang tu kawan sekolah rendah dtg...bencik la bergambar sebelah org kurus, terserlah daku yg "comel" ituuuu...

RAYA KETIGA:
baju kurung warna biru lagi tp biru yg agak gelap dan bercorak...i padankan dgn warna pink gituuu...ayish pulak i pakaikan baju warna putih+kelabu tapiiii sekejap je dia bertahan dgn baju tu, lepas tu taknak pakai baju...
raya ketiga bertandang rumah makcik je...lepak2 kat sana, makan2 & borak2 lepas tu balikkk...
sekian lama tak jumpa kawanku sorang ni!! tq mimi sbb sudi jugak beraya kat rumah nana...muahhh!

RAYA KEEMPAT:
tak pasti warna apa baju kurung yg i pakai ni, yellow or lime green? tapi mcm lebih kepada lime green kot?? i padankan dgn shawl corak butterfly warna sedondon...ayish i pakaikan tshirt warna kuning, senada irama dgn mamanya :)
raya keempat baru sempat bertandang rumah kawan...itupon sbb dia tak balik kampung, baru lepas bersalin...alahaiii tengok baby rasa geram & rindu pulak!

RAYA KELIMA:
si pendek yg chubby & berkepala besar, nak posing ala2 model pon tak dapat...hihi

masih gigih pakai baju kurung...hihi...kali ni warna gold+orange...baju recycle, pernah pakai baju ni sekali je masa majlis bertandang adik kat kelantan...lepas tu dah tak pakai sbb sendat...agaknya bulan puasa turun sikit berat badan, tu yg muat nak sarung balik :D

tak pegi mana2, duk rumah bermalas-malasan sambil layan sakit perut...masa ni adik2 ramai yg dah balik KL...boring ok!!! tiba2 rumah jadi sunyi balik...

RAYA KEENAM:

pakai baju warna pink belacan, baju masa majlis kawin adik hari tu...pegi open house rumah kina kat kuantan...kat bawah ni baru nak cerita panjang2... 

masih selesa dgn gaya shawl yg simple...tak reti nk lilit2 yg complicated/pelik2, kang ada terbelit kat leher...hehe
****************************

beraya dgn BLOGGER...
dgn emi...izzul sgt handsome & putih okey! i geram giler tgk rambut & hidung dia...eeee so comel la! ayish selekeh taknak pakai baju, APTB la awak ni!!!

 
pssttt, masa sarah datang ni kan, i belum mandi lagi...hahaha...bila sedar dia dtg, time tu la baru nak mandi & iron baju...sorry sarah sbb terpaksa tunggu lama :( teruk kn mama ayish ni?? dah kul 10am baru nak mandi...gagagaaaaaa

 
 
masa dtg open house rumah kina...dari kiri: hana, nana, kina, mila, nadeeya, intan...seronokkkk walaupon penat layan kerenah anak2...ayish siap bergadoh lagi dgn adam, berebut handphone...haha...tq kina for having us & sorry sepahkan rumah :)

mlm tadi tatie dtg beraya...kelakar kan pic ni??? ni la akibatnya kalau bergambar dgn org yg tinggi mcm model, langsung diriku nampak kerdil di situ...dah la dgn pakai baju tido yg kembang semacam (eh salahkan baju pulak?)...sepatutnya kita duduk amik gambar kan tatie?

tu je la kot cerita raya...hubby baru sampai pagi tadi, baru nak beraya dgn dia...hihi...btw shawl yg i pakai tu semuanya dari NFJ BOUTIQUE [LINK]

Tuesday, August 6, 2013

Buang Yang Keruh, Ambil Yang Jernih

salam semua...
rasanya semua dalam mood raya dah kan?? ramai yg dah mula cuti & balik kampung...

ramadhan tahun ni sangat best!! taktau la nak cakap camne tapi cukuplah i sendiri merasai beberapa perkara tertentu dlm bulan mulia ni...syukur masih diberi nyawa & semoga tahun depan panjang umur utk berada dlm bulan ramadhan lagi...

tahun ni i beraya dgn family kat kemaman...tak balik kampung kat pasir mas atau selangor pon *sedihhh* tahun ni jugak tak balik beraya rumah mertua kat batu pahat sebab husband kerja *sedih lagi*...hubby maybe balik 2nd week of raya, lepas tu kot baru nak balik rumah mertua...

sampai saat ni tak berkesempatan lagi nak beli baju raya *triple sedih*...tengok la kalau sempat jap lagi i keluar cari baju...semalam dah tawaf satu bandar kemaman ni tapi tak jumpa selai pon yg berkenan di hati...agaknya design lawa2 semua org dah rembat kn?? nak pakai baju lama dah tak muat sebenanrnya, bkn tak muat sbb makin mengurus tapi tak muat sbb makin melebar hehehehe :p

ok malas nk membebel panjang...nak ucapkan selamat hari raya pada semua readers...ampunkan i kalau pernah terkasar bahasa, tersalah tulis atau mengguris hati mana2 pihak...sama2 buang yg keruh, ambil yg jernih...sama2 kita sucikan hati...meminta maaf bukan bererti kita kalah/salah, dan memberi kemaafan bukan bermakna kita lemah...

taktau la sempat ke tak nak update blog atau blogwalking sepanjang raya nanti...lepas raya confirm entry raya je la...hihi...ok la, sayang korang semua...muahhhh


saje tepek pic raya tahun lepas...masa ni ayish 3 bulan...tahun ni takde la kot pic dgn hubby :( ada kang dia balik nanti i ajak amik gamba raya kat studio...tapi nak ke dia??? hahahaha

Thursday, August 1, 2013

Kisah Di Bulan Ramadhan

ni kira entry rojak...macam2 nak cerita pasal bulan ramadhan kali ni...yg pastinya sepanjang bulan puasa ni memang masak kat rumah je...pergi bazar baru 2 kali, tu pon cari kuih

Buka Puasa Di Impiana Resort Cherating
rasanya minggu ke-2 puasa kot baru buka puasa kat luar...kalau nak ikutkan, kitorang laki bini bukanlah jenis yg suka makan luar, lagi suka makan masakan kat rumah...sebab hubby takde raya nanti, jadi dia bawak jugak la bini dia makan kat hotel utk gembirakan hati...harga kat sini RM 69/pax...
jujurnya makan kat sini takde la sedap mana...makanan yg berat2 mcm nasi beriani, bubur, sup gear box, spaghetti & nasi campur semuanya not bad...cuma dessert tu alahaiii agak tasteless...yg buat sendiri jauh lagi sedap...ABC sedap tapi air2 lain tawar *sukati je comment kan*
saja pilih makan kat Impiana ni sebab nakkan outdoor, view mengadap pantai...syok sikit dapat angin luar...tapi buka puasa dgn ayish agak mencabar okey!

ayish suka dengar lagu "ya hana-na", bila nampak kumpulan nasyid kat situ cepat2 dia lari kat diorang sambil mulut bunyi "na-na-na"...pastu kat area makan tu ada kolam, dia pon sebok nak pegi kat kolam cari fish...jenuh ok!
letak dlm baby chair, tahan la sekejap...tu pon umpan dia bagi main ketuk2 meja dgn sudu...riuh kat situ, org pandang pon buat dekkk je...pastu dia duk berkenan kat akak meja belakang...asyik pegi kat akak tu je utk salam & mulut bising sebut "kakakkkk"...eh hello, tu awak patut panggil aunty tau! hihi
biasa2 je rasa dia..suka homemade punya lagi...
sudahnya papa mama makan kena bergilir...kena jaga ayish tu sbb dia hampir2 pecahkan cawan kat meja sebelah...yela, dia kan dah tinggi, tangan dah pandai mencapai jadinya semua benda dia nak usik...ayish ni i perasan selagi dia tak dapat sentuh sesuatu yg dia suka, selagi tu la dia tak puas hati, macam ada sesuatu yg dia fikirkan...

Balik Batu Pahat
last weekend balik rumah mertua kat batu pahat...balik 3 hari je ponnnn...tapi otw balik sana kena saman! hubby cakap sbb potong lori kat double line, tapi hubby pon satu memang suka bawak kereta laju2...huhu
air tangan ibu mertuaku...i kurang suka laksa johor tapi yg MIL ni i boleh terima...pari asam pedas MIL memang terbaik! i byk kali buat pon still tak dpt challenge dia hahahaha *memang la kan*
rupa memang hodoh sbb nak cepat...terkejar2 buat biskut ni sbb kejar masa nak balik kemaman..

hubby suka puji biskut tat nenas ibu buat sedappp...sebagai isteri, i cuba nak buat sesuatu yg hubby suka...so i amik peluang kali ni suruh MIL ajar i buat tat nenas versi kesukaan hubby...pagi ahad tu awal2 pagi keluar rumah ajak MIL beli barang2 utk buat pastry...nasib baik la malam sebelum tu kitorang dah siap2 buat inti dia...senang je rupanya nak buat! hihi

hari sabtu pegi JPO sbb nk cari handbag...tapi pegi sana dlm 2 jam je sbb dah janji dgn MIL nak buka puasa kat rumah...keluar rumah awal jugak tp melencong ke air hitam dulu utk borong kerepekkk yg murah!
kat JPO dah pakat nak jumpa efa & si emrizq bambam...yeayyy ada jugak rezeki kitorang utk jumpa...eee geram betol tau tgk emrizq ni rasa nak cubit2 je sbb montel! ayish takyah nak cakap la, sana sini hubby duk kejar dia sbb dia nak main air...sikit2 sebut "air air air"
nampak tak dahi ayish tu? boleh pulak kan time nak balik ayish tersungkur...dia duk galak sangat gelak2 sambil lari, kita nak pegang tangan dia tak bagi...haaa kan dah tersungkur! nasib baik mama ada plaster tau...

Kejutan Dari Hubby
balik kerja je tengok atas meja solek ada kotak warna pink, cantik sekali ikat dgn riben...i pon buka la, tengok2 dalam kotak tu speechless! hubby buat surprise, terharu sampai rasa nak nangis tau! katanya hadiah anniversary, padahal anniversary bulan jun hari tu...hari tu dah kasi hadiah siap bawak pegi bali lagi, ni kasi lagi...ntah brp byk hadiah nak bagi pon i taktau...hahaha...takpe la, abg baik dgn family semoga rezeki abg sentiasa murah...aminnn
hubby sangat memahami isteri dia suka warna pink+purple...hehe...cantik kan org ni buat? lupa nak snap camne rupa benda ni bila tertutup...

Juadah Bulan Ramadhan
ni antara juadah bulan puasa yg sempat i snap...kadang2 tak sempat nak amik gamba pon sbb bila susun2 atas meja je, terus azan & buka puasa...my dad tiap kali nampak i amik gambar makanan je, mesti dia sound...hahahaha...sebenarnya kitorang dari kecik memang diajar utk makan kat rumah...family i takde macam org lain suka makan ramai2 kat restoran...tapi kitorang suka makan ramai2 kat rumah sambil buat BBQ ke, gitulaaa...
siakap 3 rasa, siakap stim, tomyam ayam & mee goreng 
 ayam sambal kegemaran suami, sup sayur petola, ayam bakar oyster, ayam masak lemak
puding caramel double layer...yg ni la caramel PALING HODOH i pernah buat! hahaha...sebabnya i try resepi lain yg letak cooking cream & fresh milk...mungkin i tak reti buat kot? rasa dia pon i prefer rasa yg biasa2 tu... 
 murtabak cheese cracker...i dah tido hubby kejutkan cakap teringin nak makan ni...LOL!
 laksa penang...ni my all time fav!
 kari ikan tenggiri, ayam bakar mix herbs, cucur udang dgn sambal ijo, mashed potato, ketupat pulut
murtabak pisang...kalau org banjar biasanya memang expert la buat! yg ni makcik i yg uli doh dia...hehe 
nasi ayam dgn ayam panggang & kuih tepung pelita i beli kat bazar 
cream puff & kek trifle (bukan puding trifle yer)...nanti ada masa i share resepi 
tortilla wrap...tepung, fries & meatball semua i buat sendiri...sebelum naik laut hari tu hubby cakap teringin nak makan tortilla yg bini dia buat tapi i tak sempat nak buat...bila dia dh kerja baru i ada masa nak buat...hubby taknak tepung segera yg beli kat kedai tu, dia cakap nak semua air tgn i...ni 1st time i buat sendiri & surprisingly rasa dia sedap & menjadi! hihi 
bubur lambuk terengganu & bubur nangka + cranberries...sooo yummy!
nekbak + kacang gajus...org pantai timur tahu la benda ni kot...i kurang suka beli yg dah siap sbb rasa dia lain & kembang kat tekak...