Monday, September 30, 2013

Review: Nippon Momento Paint

i nak cerita sikit pasal cat nippon momento yg konon2 nak dijadikan feature wall...bagi i, cat ni sangat cantik sbb macam wallpaper tapi nak cat tu kena ada skill & caranya...
harga cat ni i beli lebih kurang RM170++ kalau tak silap utk satu set (undercoat+momento+special tools) tapi i tambah lagi satu tong undercoat dlm RM45 rasanya...harga berbeza ikut kawasan yer & ada i baca org beli kat groupon satu set baru RM90...momento ni dia jual 1 liter/tong...

momento ni ada 4 jenis: SPARKLE SILVER, SPARKLE GOLD, ELEGANT & SPARKLE PEARL...kalau nk nampak effect yg classy, pilih sparkle silver or sparkle gold...kalau nk nmpk effect yg soft & tak bekilat, pilih sparkle pearl...kalau nk effect yg kasar pilih elegant...

nak dijadikan cerita, 2 tong undercoat mometo tu tukang cat guna utk buat coating plaster ceiling...huwaaaaaaaa mula2 rasa nak marah gak tp hubby cakap try je buat guna cat undercoat biasa...kitorang pon pasrah la & gamble guna cat putih biasa...oh hasilnya menakjubkan! pengajaran, kalau korang nk guna momento ni, sila beli cat momento & special tools SAHAJA, cat putih tu beli yg murah pon takpe...huhu
ni cara cat guna nippon momento...korang follow je step dia, insyaAllah menjadi...kitorang byk tengok cara org cat kat youtube...mula2 i cat sikit, lepas tu hubby sambung & last sekali tukang cat sambung sbb masing2 dah penat...huhu
ini cat yg kitorang pilih: nippon momento sparkle silver reflection MS144...berkenan sebab tengok pic ni la & rasa sgt sesuai dijadikan feature wall & sangat sesuai dgn dining table yg kitorang dah beli...
kat atas tu hasil cat untuk tong pertama...still nampak cantik kan walaupon takde lighting? ni kalau dah pasang lampu lagi menyerlah kilatan kat cat tu...nampak tak lagi sikittttt je tu tak cukup & kitorang terpaksa beli 1 tong lagi utk top up...hoho
malangnya bila topup hasilnya TIDAK SAMA!! kenapaaaaaaaaaaaaaaaaaa???? sangat kontra warna yg terhasil kan?? cat yg baru beli tu kalau pegang sangat licin, berbeza dgn cat pertama yg ada texture...cat baru tu langsung tak nampak silver dia, takkan masa mixing dia terkurang letak warna silver tu kot kn? huhu

kitorang tak puas hati, pegi kedai tu balik & tanya kenapa...dia ckp momento ni dari mesin komputer, bkn mcm cat biasa yg boleh kurang titisan tu...dia ckp semua komputer yg blend momento tu...huhu...dia pon kacau cat tu dgn mixer konon2 kitorang tak gaul rata la & suruh try cat balik...ok la kitorang try cat balik tapi hasilnyaaaaaaaaaaaaaa
terpaksa cat putih balik...satu kerja pulak!!
menyedihkan!! makin teruk pulak jadinya sbb kawasan dah jadi besar...huwaaaaaaaaaaaaaaaa :( hubby cakap nak pasang wallpaper tp i cakap taknak sbb sayang la penat2 cat & sebelah tu cantik je...mungkin kesilapan ni boleh cover dgn sesuatu kot?? hampir RM 270 kitorang habiskan duit utk feature wall ni, agak sedih la tengok...i tak tahu kenapa cat ni boleh jadi warna yg sangat berbeza & sangat lain texture dia...

bawah tu memang sengaja tinggalkan kosong sbb dlm entry sebelum ni i ada cerita kan i order panel kayu utk pasang situ...sebenarnya banyakkkkkkk sangat flaws utk interior rumah ni tp ada yg dah berjaya dpt solution...bila jadi mcm ni, buat i takot pulak panel kayu tu pon nanti tak cantik :( harap2 la semua OK...doakan i pls

i plan nak cover dgn cermin besar & meja console kat area yg HODOH tu...i dah jumpa yg idaman kalbu cuma nak beli sekarang mcm tak sesuai je sbb rumah pon tak cuci lagi...ini yg i berangan, i jumpa kat SSF:
owh jatuh cinta dgn mirror ni...i suka bulat atau bujur tp utk cover cat bahagian tu, i perlukan bentuk petak yg lebar...yg mcm ni je i jumpa paling sesuai & menarik pandangan...
console table utk letak bawah cermin...dah lama suka dgn jenis kaca mcm ni...

i dah propose kat hubby tapi taktau la dia approve ke tak...kalau ada kat rumah i nanti, maknanya hubby approve la tu...kalau takde kat rumah i nanti, dia reject la tu...jgn pulak kutuk i kalau i tak dpt beli mirror & console table ni, nama pon berangan kan? byk lagi alternatif lain...hahahahahahaha *tapi macam nk desak jugak hubby belikan*

Thursday, September 26, 2013

[Homemade] Resepi Mudah Utk Bayi - 1 Tahun Dan Ke Atas (PART 2)

atas permintaan beberapa org readers, hari ni i gagahkan jugak taip resepi anak untuk satu tahun ke atas, kalau ada terlupa/tertinggal salah satu bahan tu, halal2 je la k sebab bukan hafal sgt semua ni, main buat je asalkan sedap...hahaha

RESEPI BIHUN SUP:
1. bihun macam biasa la celur sampai lembut..ketepikan
2. tumis seulas bawang putih, seulas bawang merah & sepotong halia dgn olive oil sampai naik bau, tak perlu sampai bawang hitam
3. masukkan stok ayam (air rebusan ayam)- kalau takde guna air biasa pon boleh tapi tak brp umphhh la, sup bunjut & ayam biar sampai mendidih (sup bunjut tu i masukkan dalam 10min je lepas tu angkat balik sbb boleh pakai utk masak lain kali- kedekut sikit sbb makanan budak ni bkn byk sgt pon hahaha)
4. masukkan lada hitam sikit & garam kalau anak korang dah makan garam
5. letak daun sup, daun bawang & bawang goreng...tuang atas bihun & siap!

RESEPI MEE SUAH GORENG:
1. cuci je mee suah dgn air paip sekejap...jgn terlalu lembut, kang hancur masa nk goreng
2. tumis bawang putih & bawah merah dgn olive oil...masukkan air sampai keluar minyak
3. masukkan tomato puree (blend je 2-3 biji tomato sampai hancur) & sedikit puri kurma (kurma rebus sampai lembut lepas tu lenyekkan je)
4. letak mee suah & goreng sampai masak...masuk la apa2 sayur yg korang suka...perasakan dgn garam kalau dh makan garam..

RESEPI CHICKEN CORDON BLEU
*resepi mashed potato with dates gravy tu i dah pernah share...click je label solid food, cari dalam tu..carrot & sweet corn tu pulak i rebus je lepas tu gaulkan dgn extra virgin oil & parsley
1. ambil bahagian isi ayam, ketuk2 bagi nipis sikit...gaulkan dgn garam(kalau dh makan yer) & kunyit, perap dlm 10 minit.
2. letakkan cheese (i guna cheddar & mozzarella) kat tengah2 isi ayam tadi & gulungkan.
3. salut ayam dgn telur, lepas tu baru salut dgn bread crumbs (cara buat bread crumbs: bakar roti sampai keras lepas tu blend halus)
4. deep fry ayam tadi sampai masak.

RESEPI HASH BROWN
1. rebus kentang jangan terlalu masak, biarkan ada keras2 sikit, lepas tu baru potong dadu.
2. kentang yg dah dipotong tadi gaulkan dgn minyak sayur, cheddar cheese & bread crumbs sampai rata.
3. bentukkan & bekukan dlm freezer
4. lepas tu baru deep fry..kalau taknak pakai minyak, bakar/grill pan pon boleh...sangat rapuh, jgn goreng terlalu lama

RESEPI NASI AYAM
Ayam:
1. blend bawang putih, bawang merah & halia...gaulkan ayam dgn hasil blend tadi selama 5 min.
2. rebus ayam sampai separuh masak, jgn masak sgt yer!
3. ayam yg direbus tadi perapkan dgn madu..blh letak garam sikit kalau anak dh mkn garam
4. bakar/deep fry sampai masak. (lebihan air rebusan ayam jgn buang!)
*kalau nak buat ayam steam, ayam goreng, atau apa2 je la jenis ayam pon boleh..ikut tekak anak kita

Nasi Ayam:
1. tumis bawang putih, bawang merah & halia (blend)...tumis sekali dgn bunga lawang & kulit kayu manis, minyak jgn banyak...tumis pakai planta/butter
2. masukkan air rebusan ayam tadi & beras (i suka pakai beras basmati kalau buat nasi ayam)
3. tanak sampai nasi masak

Sup:
1. lebihan air rebusan ayam tadi letakkan black pepper, garam (kalau dah intro kat baby), calery, daun sup & daun bawang...masak sampai mendidih

RESEPI POTATO PAN CAKES
*yg nampak mcm minyak2 dlm pic tu bkn minyak tau, madu sebenarnya..hihi
1. rebus kentang sampai empuk...toskan & lenyek hancur
2. campur kentang dgn fresh milk & telur
3. masak dalam pan. boleh makan dgn buah & madu

RESEPI PASTA GORENG
1. rebus pasta sampai masak..masa rebus tu masukkn sikit minyak sayur supaya pasta berkilat & tak melekat
2. tumis bawang putih & bawang merah sampai naik bau.
3. masukkan ayam, carrot & celery, goreng sampai masak 
4. masukkan pasta & perasakan dgn garam kalau anak dh mkn garam. dah siap boleh hiaskan dgn daun sup & bawang goreng

RESEPI TELUR BUNGKUS
1. tumis bawang putih & bawang merah (yg dah blend)
2. masukkan tomato puree & sedikit celery puree
3. masukkan ayam/daging, kacau sampai masak
4. masukkan carrot & kacang peas. perasakan dgn garam kalau dh intro kat baby. tutup pi & ketepikan
5. pukul telur sampai kembang & masak atas pan mcm nk buat telur dadar tu. 
5. letakkan isi ayam yg dimasak tadi atas telur dadar & bungkus/gulung.

RESEPI BUTTER COOKIES
1. butter mesti pada suhu bilik. pukul butter sampai kembang. kali ni i pakai buttercup, bkn unsalted butter. saje bagi rasa masin sikit
2. masukkan sebiji kuning telur dalam butter tadi...kalau buttercup tu, biasanya i potong dua, ambil half je..utk resepi ni i campurkan sikit dgn hirisan kurma & kismis
3. ayak tepung gandun, campur dlm adunan butter sampai jadi doh...agak2 je la yer asalkan dah boleh bentukkan kuih
4. tekap doh, sapu dgn kuning telur atas hasil tekapan kita & bakar dlm oven 120'c selama 15-20min atau sampai masak

RESEPI MUSHROOM SOUP
1. tumis bawang putih dgn olive oil sampai naik bau...masukkan air rebusan ayam sampai mendidih.
2. masukkan bancuhan tepung gandum & fresh milk dlm air rebusan tadi.
3. masukkan cendawan butang yg dipotong kecil, sedikit black pepper, cheddar cheese, mozzarella cheese, basil & oregano
4. kacau sampai pekat & nampak creamy. 

RESEPI PUMPKIN WITH POTATO SOUP
1. rebus pumpkin & potato sampai empuk, toskan & lenyek/blend sampai hancur
2. dlm kuali lain tumis bawang putih dgn unsalted butter
3. masukkan ai rebusan ayam, biarkan mendidih
4. letak pumpkin & potato lenyek tadi. letak fresh milk, cheddar cheese, parsley & basil
5. kacau sampai pekat.


RELATED POST:
1. Resepi Bayi 7 Bulan Ke Atas [LINK]

Monday, September 23, 2013

Sembang-Sembang Rumah (Inspirasiku)

sekarang ni memang mood pasal nak masuk rumah baru...entry pon mestilah banyak cerita pasal rumah kan? hihi

kebetulan masa i sibuk2 dgn rumah yg bakal kami duduk nanti, kawan2 rapat & kawan2 blogger pon ramai sgt nak masuk rumah baru...seronok sangat2 share idea tau! paling hebat i cerita pasal rumah dgn Lin (bkn blogger), Etty (blogger) & Intan (blogger)...dgn diorang ni memang kerap la whatsapp & pm kat facebook...

i nak share rumah kawan i si Linda ni, rumah dia kat seremban 2...harga rumah, apa2 yg dia beli & kos renovation semua dia share dgn i siap offer nak tolong belikan coffee table utk i lagi sbb i duk berkenan yg dia tu (baik betul lin ni)...eh i rasa untung sgt beli rumah kat seremban dgn harga mcm tu, siyes tak tipu...Lin, i curik pic rumah u yer? boleh bagi idea kat orang lain :)
i curik pic sudut ni je la...dapur dia besar sbb extend sampai belakang, fridge pon besar...kalau dapur i, memang tak muat la nak beli peti ais 2 pintu mcm tu...kitchen cabinet dia pon lawa, moden & warna putih...hehe...suka tengok rumah lin especially dining table dia tu :) carpet dia pon i duk berkenan sangat, dia cakap beli kat Nilai...kalau la rumah i dekat dgn Nilai, lama dah i borong carpet lawa2 macam tu...


SUMBER INSPIRASI DARIPADA BLOGGER
kat bawah ni ada tiga blog i kerap sangat-sangat-sangat intai pasal dekorasi rumah...tiga2 blog ni jugak macam kena dgn citarasa i, tak jemu i duk skodeng rumah diorang hari2...hehe...i curik satu gambar je la yer, sebab takut tuan rumah marah, selebihnya korang click je link tu & tengok la betapa cantiknya rumah diorang...memang menjadi inspirasi...

ni rumah aty..siapa yg tak kenal aty kn? dia glamor kot...hehe...sentuhan tangan aty sgt kretif & moden, apa yg dia buat macam jadi satu buah fikiran utk i...dah la gigih dia cat rumah sendiri, i cat bilik ayish pon dah surrender (malas pon ada sebenarnya)...i rasa aty ni boleh jadi duta IKEA la, sbb rumah dia byk barang ikea yg i suka! thanks aty sebab banyak sgt2 share info yg berguna pasal rumah! hehe...ni LINK blog aty: http://vanillapink3113.blogspot.com/

rumah mama cik merah ni pon i suka! sentuhan dia sgt kelassss...setiap wallpaper dia i jatuh cinta, semua nampak moden & mewah...sebab nampak dining table dia ni la i beria jugak beli jenis marble utk rumah sendiri...hihi...tq sis sbb banyak share idea! boleh tengok kat tuan punya blog utk macam2 idea dekorasi yg cantik, mesti korang tertawan: http://brideinmaking.blogspot.com/

blog ni pulak i baru jugak la jumpa sebab google pasal plaster ceiling kalau tak silap...sekali dah jumpa, terus lekat & suka tengok interior dia...kemas dan ada citarasa! rumah dia besar & luas, syokkk je duk berangan kalau dpt rumah besar mcm ni...hihi...bagi i, rumah dia ni dah cukup mewah! credit to tuan tanah utk pic ni: http://xclusivelyxpressing.blogspot.com/


KONSEP RUMAH IDAMAN
macam i pernah cerita sebelum ni, i cuba terapkan konsep "english contemporary"-lebih kepada french style kot...ada beberapa gambar yg i google & save sebagai rujukan utk dekorasi rumah sendiri nanti...
inspirasi ruang tamu gaya inggeris...suka corak stripes kat bantal kecik & langsir...dari segi warna, i suka warna cream/tanah tapi kena serikan dgn bunga/karpet warna terang supaya ruang tak nampak kusam...
inspirasi ruang makan yg classy...i dari dulu jatuh cinta dgn panel kayu kat dinding tu...berangan rumah sendiri nanti ada panel macam tu utk dining area (sebenarnya dah tempah pon dgn org yg buat kitchen cabinet, tapi tak berani cakap banyak sbb takot tak lawa mcm dalam gambar ni hahahaha)...tunggu dan lihat je la nanti yer...
inspirasi vertical garden yg konon2 nak buat belakang rumah...nak tanam herba katanya...tapi barang2 tak beli pon lagi, yg pic atas tu i ada nampak kat ikea...boleh la jenguk2 nanti...
inspirasi master bedroom, lebih kepada european style kot? siapa yg baca entry lama i, tahu la jenis set bilik tidur yg macam mana kitorang dah beli, ala2 mak datin gitu! eh? haha (tua betol taste)...maybe akan buat cream + red(minor) utk master bedroom, nak wujudkan mood yg romantik katanya!
inspirasi kabinet dapur...i sangat suka white kitchen cabinet, yg pakai material kayu...untuk dapur, i suka sesuatu yg agak classic, macam design atas tu...i tak sabar nak tunggu hasil KC yg sedang dibuat, berdebar pon ada sebab takut tak menepati apa yg i nak...ye la, kadang2 kita suruh buat A, tukang kayu tu pulak pegi buat B...KC adalah benda yg paling i tak sabar nak tengok hasilnya! kalau boleh biarlah worth every penny, taknak sia-sia duit yg habis berpuluh ribu utk KC...huhu


bila kita cakap pasal hiasan/dekorasi rumah ni kan, kita sendiri sedia maklum citarasa manusia berbeza...untuk tentukan konsep macam mana yg korang nak utk rumah nanti, pastikan ikut selera sendiri, JANGAN biarkan org lain tentukan konsep rumah kita...kita yg nak duduk, biarlah selesa & cantik pada pandangan mata sendiri...kadang2, kita kena appreciate jugak idea org lain, belajar utk terima taste orang sebab bukan setiap masa taste kita tu paling bagus...hehe

utk rumah sendiri, sejujurnya ada benda yg i confuse & tak tahu nak susun macam mana...sebab tu i banyak rujuk kat blog2 yg cerita pasal hiasan dalaman & susun atur rumah (contoh macam blog ni: http://susunatursioca.blogspot.com/)...banyak lagi yg i kena belajar...wish me luck! kalau takde halangan bulan 10 nanti i masuk rumah & insyaAllah i akan share dekorasi rumah sendiri pulak walaupon tidaklah cantik mana kat mata korang hihihi...

Thursday, September 19, 2013

Review: Birthday Qi & Mines Wellness Hotel

hari merdeka, lepas je balik dari zoo negara terus ke McD kepong utk celebrate birthday Qi, anak si mommy gojes Julia...kitorang keluar dari zoo dah pukul dua, majlisnya pukul 2-4 pm...nasib baik hubby tahu jalan, so tak sesat la...time tu jugak la i baru nak belikan hadiah, cepat2 masuk JUSCO yg berdekatan...memang kelam kabut! kitorang lewat sikit sampai, dah 3.50pm masa tu tapi alhamdulillah org masih ramai, si leenda pengerusi gojes pon baru sampai...
banyaknya burger...nyum nyum~
sampai2 je bergegas ke tingkat atas...wahhhh sangat meriah! tetamu sgt ramai sampai penuh satu mekdi tu...1st time jumpa si gojes Ju, mata dia lawa wehhh & ramah! syok dapat jumpa semua mommy gojes lain, selama ni asyik sembang dalam group je kan, kat sini la baru jumpa mata ke mata :)
umi Qi, si comel Qi, walid Qi...banyak betol kek Qi...hehe...
bergambar adalah perkara wajib!
jujur, i bukan jenis yg ramah kalau mula2 jumpa..i agak malu nak tegur org melainkan org yg tegur dulu...hihi...tp bila dah lama2, baru i ok nak berborak rancak...take time sikit nak sesuaikan diri...hubby pon sama, lagi la segan nak tegur org sbb tu dia susah nk join mana2 aktiviti kalau i ajak...tapi nasib baik kali ni dia OK & macam dh boleh terima i ni ada kawan blogger...hehe
kitorang dtg situ memang sengaja kosongkan perut...3 potong kek i makan okey! umi Qi la ni duk offer...tp kek dia sedapppp, tekak i suka kek yg "ringan" macam tu...melantak la segala burger, nugget, fries & ayam kat situ...thanks umi Qi sekeluarga sbb belanja kitorang mkn mekdi :)
 mak-mak gojes
bapak-bapak hensem
tapiiii i lupa nk sign guest book, padahal ju dah pesan...duk ralit berborak & amik gambar, sampai lupa haaa...sorry ek umi Qi! Qi comel la, putih melepak mcm umi & walid dia...

buat anakanda Qi, besar nanti jadi anak yg soleh yer...dengar cakap umi, belajar rajin2 & jadi anak yg cemerlang dunia akhirat...aminnn...ada rezeki, kita jumpa lagi yer...boleh Qi geng dgn ayish main lumba kereta...hehe

*******************************
selesai meraikan birthday Qi, kitorang bergegas ke sri kembangan...motifnya sbb nak check in hotel...biasanya, kalau turun KL je mesti kitorang akan tido rumah kat shah alam tapi sbb nak gather2 dgn adik beradik lain, i ajak hubby bermalam rumah adik kat klang...tapiii bangun je esok pagi takde air! huwaaaa rasa serba tak kena tau bila takde air...dan2 tu jugak papa ayish decide utk tido hotel je, lagipon katanya boleh rehat2 kat katil yg syok sikit..hehe
kitorang check in kat Wellness Mines Hotel...best jugak kat sini sebab sebelah je dgn mines shopping mall...3 tahun lepas, kawasan ni la tempat i dgn kawan2 duk melepak sbb tak jauh mana dgn tempat belajar...ahhhhh rasa rindu pulak!! mines takde perubahan pon, camtu je la...
tengok la aksi teruna tu...dah biasa macam tu, so mama cool je la :)
kitorang kalau tido hotel biasanya mesti akan cari sea/beach view..tapi kat sini takde sea, pool view yg ala-ala pantai pon jadilah...lupa nak snap pic bilik & toilet dia yg super besar tu...hihi
sebok amik tudung mama nak ajar keluar bilik pagi2...eee tak koser mama nak keluar sejuk2 ni...hihi
pool kat situ dia buat ala2 macam pantai tapi pasir dia keras oiii! ok la letih dah nak menaip...chow~

P/S: pic birthday Qi tu, ada i cedok dalam group...halal la ek! hihi